asolt 20.10.2015 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Dwa razy mocniejszy kocioł na pewno nie spali 2x więcej gazy na ogrzanie tego samego domu, bo po prostu w trakcie domy bedzie pracował krócej. Ale tez nie spali tyle samo co kocioł słabszy, znaczenie ma czestosc taktowania. Lepsza jest praca ciągła i niz taktowanie gdyz zyzycie nieznacznie rosnie podczas załączania po przerwach w pracy. Nie są to duze wartosci, ale są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 20.10.2015 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 No to wyobraż sobie dom, ktory w danej temperaturze wymaga dostarczenia 3 kW ciepła w ciagu godziny. Montujesz tam kocioł o mocy minimalnej 3kW i ten kocioł działa non stop w ciagu tej godziny, A potem montujesz tam kocioł o mocy minimalnej 6kW i ten kocioł pracuje 30 minut w ciagu teg godziny,produkując TYLE SAMO energii i spalając TYLE SAMO gazu. Może pracować pól godzimy i poł godzimy stać, może też pracować przez 15 minut i tyle tez stać. To dośc proste, prawda ? To inaczej, wytłumacz mi, mamy daną powierzchnię do ogrzania, kocioł który pracuje z moc 3kw i zadaną 50*C, np. po 30min. osiąga zadana i ogrzewa dane pomieszczenie do wymaganej temp. Trwa to np. 1h. Co w przypadku kotła z mocą 6kw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 20.10.2015 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Jeden i drugi kocioł ogrzeje dom, a koszty?Nie ma sensu przewymiarować kotła bo...To jest tak jak napisał kiedyś jeden z forumowiczów: jeśli mamy do przewiezienia np. określony ładunek powiedzmy 300kgna odcinku 100 km i przewieziemy go sam.osobowym, to spali więcej niż na pusto.Ten sam ładunek ,można przewieźć ciężarówką, która nie odczuje różnicy między spalaniem na pusto,lecz ostateczne koszty i tak będą większe niż przy osobówce.Więc po co przepłacać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.10.2015 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Ale tez nie spali tyle samo co kocioł słabszy, znaczenie ma czestosc taktowania. Lepsza jest praca ciągła i niz taktowanie gdyz zyzycie nieznacznie rosnie podczas załączania po przerwach w pracy. Nie są to duze wartosci, ale są. Oczywiście, ale nie są to różnice idące w 50, czy 100%... Taktowanie jest niekorzystne, dlatego wybrałem kocioł o niskiej mocy startowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.10.2015 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 To inaczej, wytłumacz mi, mamy daną powierzchnię do ogrzania, kocioł który pracuje z moc 3kw i zadaną 50*C, np. po 30min. osiąga zadana i ogrzewa dane pomieszczenie do wymaganej temp. Trwa to np. 1h. Co w przypadku kotła z mocą 6kw? Osiągnie zadaną wcześniej i się wyłączy. Juz o tym pisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 20.10.2015 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Zadaną szybciej ale nie ogrzeje znacząco szybciej danego pomieszczenia. Zajmijmy się tym kompletnie a nie cząstkowo. Mi chodzi o ogrzanie danego pomieszczenia a nie osiągnięcie zadanej. Proszę czytać ze zrozumieniem. Więc czekam na odp. Owszem czas ogrzewania danego pomieszczenia będzie krótszy o różnicę osiągnięcia zadanej, ale większy kocioł ma większy palnik i wymiennik i co zużywa mniej paliwa do pracy? Idąc twoim tokiem, nie ma znaczenia czy mamy kocioł 14kw czy 22kw, do ogrzania takiego samego pomieszczenia zużyją tyle samo paliwa, to wytłumacz to osobom, którzy mają przewymiarowane kotły, bo w praktyce inaczej to wygląda niż ty stwierdzasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.10.2015 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Jeden i drugi kocioł ogrzeje dom, a koszty? Nie ma sensu przewymiarować kotła bo... To jest tak jak napisał kiedyś jeden z forumowiczów: jeśli mamy do przewiezienia np. określony ładunek powiedzmy 300kg na odcinku 100 km i przewieziemy go sam.osobowym, to spali więcej niż na pusto. Ten sam ładunek ,można przewieźć ciężarówką, która nie odczuje różnicy między spalaniem na pusto, lecz ostateczne koszty i tak będą większe niż przy osobówce. Więc po co przepłacać? Trochę słaba analogia, bo różnica bedzie znacznie mniejsza, niż różnica pomiędzy spalaniem samochodu osobowego, a ciężarówki. Jakieś kilka procent, co jest związane z gorszą sprawnością pracy kotła podczas uruchamiania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.10.2015 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 (edytowane) Zadaną szybciej ale nie ogrzeje znacząco szybciej danego pomieszczenia. Zajmijmy się tym kompletnie a nie cząstkowo. Mi chodzi o ogrzanie danego pomieszczenia a nie osiągnięcie zadanej. Proszę czytać ze zrozumieniem. Więc czekam na odp. Owszem czas ogrzewania danego pomieszczenia będzie krótszy o różnicę osiągnięcia zadanej, ale większy kocioł ma większy palnik i wymiennik i co zużywa mniej paliwa do pracy? Idąc twoim tokiem, nie ma znaczenia czy mamy kocioł 14kw czy 22kw, do ogrzania takiego samego pomieszczenia zużyją tyle samo paliwa, to wytłumacz to osobom, którzy mają przewymiarowane kotły, bo w praktyce inaczej to wygląda niż ty stwierdzasz. Juz ci napisałem, że większy kocioł, aby utrzymać temperaturę domu będzie pracowqł z większa mocą, spalając więcej gazu, ale tez z dłuższymi przerwami kiedy nie spała go wcale. Asolt napisał o nieznacznych różnicach w spalaniu pomiędzy kotłami o rożnych mocach. Dlatego, że ten większy prze dłuższe okresy czasu nie pracuje Wiele użytkowników tego forum jest zwolennikami dziwacznych teorii i jakoś funkcjonują. Dlatego i Tobie nic nie bedzie, jak będziesz źyl w przeświadczeniu, ze większy kocioł to rachunki wieksze o 50-100% Edytowane 20 Października 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 20.10.2015 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Juz ci napisałem, że większy kocioł, aby utrzymać temperaturę domu będzie pracowqł z większa mocą, spalając więcej gazu, ale tez z dłuższymi przerwami kiedy nie spała go wcale. Asolt napisał o nieznacznych różnicach w spalaniu pomiędzy kotłami o rożnych mocach. Dlatego, że ten większy prze dłuższe okresy czasu nie pracuje Wiele użytkowników tego forum jest zwolennikami dziwacznych teorii i jakoś funkcjonują. Dlatego i Tobie nic nie bedzie, jak będziesz źyl w przeświadczeniu, ze większy kocioł to rachunki wieksze o 50-100% To dalej, bo nie rozumiem. W danym pomieszczeniu jest kaloryfer i co tu ma do ogrzania dany kocioł, jeżeli obydwa pracują na tej samej zadanej? np.50*C, to kaloryfer ogrzewa a nie palnik, palnik ogrzewa ciecz i straty po osiągnięciu zadanej. Cały czas piszę o ogrzaniu pomieszczenia a nie osiągnięciu zadanej na kotle. Wytłumacz głupiemu, bo tego nie pojmuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.10.2015 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 A ja Ci pisze o ogrzaniu DOMU, a nie o żadnej temperaturze zadanej, ona nie ma znaczenia Jak DOM ma straty 3kW na godzinę, to czy w ciagu godziny dostarczysz 3kWh pracując z mocą 3kW przez godzinę, czy dostarczysz 3kWh, pracując z mocą 6kW przez POL godziny, to spalisz tyle samo gazu. Minusem może być gorszy komfort termiczny (przy grzejnikach zwłaszcza), jesli kocioł przez pol godziny nie bedzie grzał, lub nieznacznie wieksze zużycie gazu, jeśli bedzie pracował 10minut, pózniej stał 10, pózniej znów pracował 10 min i tak w kółko. Bo każdy rozruch to gorsza sprawność przez kilkanaście sekund. Ale różnica nigdy nie wyniesie 50-100%, to by oznaczało,może wieksze kotły grzeją ze sprawnosciami rzędu 60-70 %... Rozumiesz juz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 20.10.2015 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 A ja Ci pisze o ogrzaniu DOMU, a nie o żadnej temperaturze zadanej, ona nie ma znaczenia Jak DOM ma straty 3kW na godzinę, to czy w ciagu godziny dostarczysz 3kWh pracując z mocą 3kW przez godzinę, czy dostarczysz 3kWh, pracując z mocą 6kW przez POL godziny, to spalisz tyle samo gazu. Minusem może być gorszy komfort termiczny (przy grzejnikach zwłaszcza), jesli kocioł przez pol godziny nie bedzie grzał, lub nieznacznie wieksze zużycie gazu, jeśli bedzie pracował 10minut, pózniej stał 10, pózniej znów pracował 10 min i tak w kółko. Bo każdy rozruch to gorsza sprawność przez kilkanaście sekund. Ale różnica nigdy nie wyniesie 50-100%, to by oznaczało,może wieksze kotły grzeją ze sprawnosciami rzędu 60-70 %... Rozumiesz juz ? Rozumiem i prostym rozwiązaniem mamy już 40% strat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 20.10.2015 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 To juz sie robi coraz lepsza komedia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.10.2015 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Rozumiem i prostym rozwiązaniem mamy już 40% strat. Chyba sie poddam Jakich znowu strat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 20.10.2015 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Chyba sie poddam Jakich znowu strat ? Sorry, różnicy, jak pisałeś na większym kotle, nie 100% tj jestem oskarżany. Dobra ale już skończmy z tym bo robi się off-topic, a ja tego nie lubię. Trzymajmy się ziemi i płaćmy rachunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 20.10.2015 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Chyba sie poddam I tak zasłużyłeś za medal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.10.2015 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Sorry, różnicy, jak pisałeś na większym kotle, nie 100% tj jestem oskarżany. Dobra ale już skończmy z tym bo robi się off-topic, a ja tego nie lubię. Trzymajmy się ziemi i płaćmy rachunki Przy większym kotłe będziesz miał kilka % różnicy. Bo bedzie taktował Bedzie startował cześciej, której pracował, dłuzej pozostawał w "uśpieniu" To ciagle startowanie i stopowanie moze być niekorzystne dla jego podzespołów i dlatego warto instalować kotły o mniej szef mocy minimalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 20.10.2015 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 I tak zasłużyłeś za medal a ja, a ja ??? Ponad tydzień już czekam na serwisanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinomistrz 20.10.2015 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Grzanie 5-19, oszczędzanie 19-5 ranoTemperatura : grzanie-góra kaloryfery 19, dół podlogowka 21oszczędzanie 18 stopni. Takie ustawienia były równo 3 doby. Piec spalił 8m3, czyli 2,66m3/doba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 20.10.2015 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 (edytowane) Grzanie 5-19, oszczędzanie 19-5 rano Temperatura : grzanie-góra kaloryfery 19, dół podlogowka 21 oszczędzanie 18 stopni. Takie ustawienia były równo 3 doby. Piec spalił 8m3, czyli 2,66m3/doba Mam prawie identyczny dom jak ty identycze ocieplenie tylko 100procent podłogówki powierzchnia okien jakieś 35m2 a wiec sporo i to zwykłe 2 szyby na dole 21,5 na górze 21i średnia z ostatnich 2dni 2,5m3 w tym grzanie ciepłej wody dla 2dorosłych I 4 dzieci na grzanie ciepłej wody idzie średnio 1m3 gazu dziennie też mam podobnie ustawione ,w nocy ogrzewanie jest wyłączone.. 2 lata temu za cały rok zużyłem 1000m3 w miesiącach zimowych szło średnio 5m3 tak samo jak u kolegi Kiziora a według jego teorii i uwzględniając jeszcze to że mam większy metraż od niego powinienem zużywac 2m3 Niedługo jeszcze sprawdze opcie grzania bufora 600l do 45stopni gazem tylko musze dołożyc dodatkowy sterownik pokojowy sterujący pompką od bufora.wtedy całkowicie wyeliminuje taktowanie ale moim zdaniem straty na buforze będą dużo większe od tych niewielkich strat na taktowaniu. Edytowane 20 Października 2015 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 21.10.2015 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Mam prawie identyczny dom jak ty identycze ocieplenie tylko 100procent podłogówki powierzchnia okien jakieś 35m2 a wiec sporo i to zwykłe 2 szyby na dole 21,5 na górze 21i średnia z ostatnich 2dni 2,5m3 w tym grzanie ciepłej wody dla 2dorosłych I 4 dzieci na grzanie ciepłej wody idzie średnio 1m3 gazu dziennie też mam podobnie ustawione ,w nocy ogrzewanie jest wyłączone.. 2 lata temu za cały rok zużyłem 1000m3 w miesiącach zimowych szło średnio 5m3 tak samo jak u kolegi Kiziora a według jego teorii i uwzględniając jeszcze to że mam większy metraż od niego powinienem zużywac 2m3 Niedługo jeszcze sprawdze opcie grzania bufora 600l do 45stopni gazem tylko musze dołożyc dodatkowy sterownik pokojowy sterujący pompką od bufora.wtedy całkowicie wyeliminuje taktowanie ale moim zdaniem straty na buforze będą dużo większe od tych niewielkich strat na taktowaniu. Zwróć uwagę na temp. u mnie. Minimum akceptowalne dla mnie to 21*C, nie potrafię żyć w zakresie 18-21*C, może dla niektórych to komfort dla mnie nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts