montixe 21.12.2015 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 No co Wy tutaj opowiadacie ? ........ Niemiecki kocioł i się psuje? Kłopoty z zaworami trójdrogowymi, z zaworami bezpieczeństwa? Przecież ponoć niemiecke jest najlepsze , inni nie potrafią wyprodukować nic dobrego:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madopro 21.12.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Cześć Wam,mam taki oto problem z tym kotłem (14-3c), że ładnie utrzymuje temperaturę w domu, ale włącza się nawet kilkanaście razy na godzinę i chodzi po kilkadziesiąt sekund.Instalacja mała, aktualnie 5 z 9 grzejników chodzi i grzeje parter.Sterowanie pogodowe za pomocą FW120. Czym pokręcić, gdzie pogmerać, żeby częstotliwość włączeń znacznie spadła?Jak mu wmówić, że bezwładność cieplna budynku jest znacznie większa niż mu się wydaje? Dodam, że serwisant, podczas pierwszego uruchomienia, ustawił pompę na 3.Przełączyłem na 2 (choć pewnie wystarczyłaby 1), ale niewiele to pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.12.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 No co Wy tutaj opowiadacie ? ........ Niemiecki kocioł i się psuje? Kłopoty z zaworami trójdrogowymi, z zaworami bezpieczeństwa? Przecież ponoć niemiecke jest najlepsze , inni nie potrafią wyprodukować nic dobrego:lol2: Akurat u mnie z wentylatorem. Ale tylko Junkers miał parametry jakich potrzebowałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.12.2015 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 A Immergasa i Beretty wtedy jeszcże nie było ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 22.12.2015 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Raport z placu boju Był serwisant - tak tak. Wczoraj telefon, dziś u drzwi moich stał fachowiec Wymienił zawór bezpieczeństwa -drugie podejście i czekamy, czy awaria się powtórzy. Jak obstawiacie ?? Fotohobby - proszę, wszystko tylko nie Immergas:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.12.2015 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 A to niby dlaczego ? Jaka masz różnice w tanim kotle Immergasa, a w tanim Junkersa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 22.12.2015 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 (edytowane) A to niby dlaczego ? Jaka masz różnice w tanim kotle Immergasa, a w tanim Junkersa ? jak to, jaką różnicę? Nazwę niemiecką :D i psujące się zawory i wetylatory i krótszy okres gwarancji. W tym kraju wystarczy coś nazwać po niemiecku i już się lepiej sprzedaje Edytowane 22 Grudnia 2015 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 22.12.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 jak to, jaką różnicę? Nazwę niemiecką :D i psujące się zawory i wetylatory i krótszy okres gwarancji. W tym kraju wystarczy coś nazwać po niemiecku i już się lepiej sprzedaje Teraz juz nie robią tak solidnych rzeczy jak kiedys ma się zepsuc po gwarancji i mają zarabiac na czesciach na szczescie moj junkers zainstalowany w 2011 dziala bez zarzutu do tej pory ostatnio jak był serwisant na przeglądzie to chciał wymienic którąś część ale się nie zgodziłem ja tam wolę mieć części Stare ale oryginalne bo skoro wszystko działa ok. To po co cos wymieniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 23.12.2015 01:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Ktoś z Was wymieniał zawór trójdrożny z 'mokrego' na 'suchy'?Elfir, u mnie też problem z wentylatorem, ale ja mam ten kocioł od 3.5 roku i to właściwie pierwszy raz kiedy coś będę wymieniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 23.12.2015 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Normalnie ogarnia mnie przerazenie, jak czytam co sie dzieje z niektorymi kotlami... A u mnie od pieciu lat chodzi calkowicie bezawaryjnie Beretta i to w czystej pogodowce pracuje 24h przez 200 dni w roku, starty ida w dziesiatki tysiecy i nadal nic! He he, wloska finezja lepsza niz helmutowska solidnosc, chyba zbliza sie koniec swiata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 23.12.2015 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 A to ja mam ciut inne zdanie o posiadanej przeze mnie Berettcie ...Jeśli chodzi o awaryjność.Jeśli chodzi o sterowniki to masakra kompletna.....Spalanie za poprzedni sezon CO + CWU 885 m3 za 92m2 szeregówki i to akurat jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 23.12.2015 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Co do sterownikow to pisalem juz setki razy - wyp...c sterowniki i jechac na czystej pogodowce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 23.12.2015 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 A ja setki razy pisałem do czego potrzebuje sterownik ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 28.12.2015 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 (edytowane) Witam, Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Nie wypada pozostawać głuchym na takie miłe zaproszenie Zapytam więc, czy jest sens ograniczać moc mojego kociołka 14-3C gdy biedaczek ma ochronić niezamieszkały domek o powierzchni ogrzewanej ok 210 mkw (razem z kotłownią) grzejąc grzejnikami wg regulatora FW120 do 12oC? Edytowane 28 Grudnia 2015 przez GraMar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naps 30.12.2015 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Jestem użytkownikiem Junkersa Cerapura 14-3 to jest mój drugo sezon grzewczy.W pierwszym sezonie grzewczym używałem pieca z ustawieniami serwisanta. Grzał ja wściekły. teraz dowiedziałem sie od kolegi ze jest cos takiego jak ustawienia ukryte krzywe grzewcze pkt poczatkowe końcowe. Troche dużo tego kolega dał mi swoje ustawienia ale mam killka pytań Jeśli mam ustawiony piec pkt początkowy 33pkt końcowy 51 wpływ pomieszczenia 10 %temp zamar -5temp zadana 22 w domu około 22 stopni C toczy normalnym jest ze piec będzie dochodził do temp wody np. 43 stopnie i wyłaczał sie temp będzie spadac i jak osiągnie jakąś wartość znowu startuje??? czy to normalne??temp. zewnetrzna to około 0 stopni C . Dom ma okołó 160 plus 35 garaż ocieplony 20 szary wszędzie grzejniki plus na dole podłogówka obecnie nie uzywana sterownik FW200 oraz FR10 . IPM oraz mieszacz Kolejnym pytaniem jest to czy majac sterownik FW 200 na dole gdzie temp jest dużo wyzsza niż w pokoju gdzie jest sterownik FR10 można je zamienić miejscami bez zadnych obaw o ustawienia tzn jakies konfiguracje serwisowe?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elcow 03.01.2016 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Chwilę nie było mnie w tym wątku, a sporo eksperymentowalem od ostatniego wpisu, ostatecznie chyba znalazłem odpowiednią charakterystykę grzewczą dla mojego domu, może komuś się przyda więc podaję: typ ogrzewanie podłogowe, temp projektowa 30c,maks zasilania 37, wpływ temp. 30%, rozgrzewania oszczędnie, temp zew - 20c,akumulacja budynku 50%,kalibracja czujnika minus 0.5c,przy obecnych mrozach (noc - 16c)spalam średnio 8.7-9m3 gazu razem z cwu na dobe temp wew. 21.5 dzień 21 noc , osobiście uważam to za dobry wynik-niżej przy takich mrozach chyba ciężko zejść, a jak aktualnie u was wygląda spalanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafBed 03.01.2016 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Witam,Proszę o pomoc. Góra nie dogrzewa. Dom 100m2 (117 po podłodze) użytkowej z poddaszem - podłogówka 100%.BK 24 + 20 styropian, dach 20 wełny. FW120 na ścianie (zapewne w ciągu dnia łapie słońce "dające" przez szyyby + czujnik pogodowy na zewn. ścianie północnej Ustawienia krzywej:1. pkt początkowy - 232. pkt końcowy - 343. maks. temp. zasilania - 505. wpływ temperatury pomieszczenia - 70%6. grzanie-oszczędzanie-przemrażanie - auto 21, czasem 20,5 stopnia C (ustawiona zawsze jedna temperatura dla wszystkich nastawów)7. korekcja wskazań temp. pomieszczenia - 0.0 K8. ogrzewanie wyłączone do najniższego poziomu temperatury - Nie9. ogrzewanie wyłączone przy temp zewn. - 18 stopni C10. temperatura graniczna mrozu - -5 stopni C11. akumulacja cieplna budynku - 50%12. kalibracja wewnętrzna czujnika temp. pom. - 0.0 K Dół ładnie ogrzewa. Natomiast na ogórze odpowiednia temperatura jest tylko w łazience (kafle na podłodze, rozdzielacz górny w łazience). W pozostałych pomieszczeniach (panele) temperatura wynosi 18,5-19 stopni C. Można bawiąc się ustawieniami osiągnąć wskazaną temperaturę ? Czy może korygować "coś" na rozdzielaczach? Tylko których? (dolnym, czy górnym).A może jeszcze zmienić ustawienia kotła zadane przez serwisanta? Na jakie? Będę wdzięczny za wskazówki i rady.PozdrawiamRafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elcow 03.01.2016 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Rafbed zaczalbym od sprawdzenia przepływów na rozdzielaczu górnym, być może jest zbyt mały przepływ, u siebie mam 1.5l/min, jesli rozkrecisz ale nie zobaczysz efektu wzrostu przepływu, może trzeba zwiększyć moc pompy aby pchala mocniej na górę, jak skorygujesz obserwuj dół, czy temperatura nie spada, być może trzeba będzie podnieść temp wody jeśli rozkrecisz właśnie górę, miałem podobna sytuację, napewno problem jest do rozwiązania, najgorsze jest to że przy tej bezwladnosci podłogówki na efekty musisz poczekać conajmniej 24h, nastawy zmieniaj stopniowo abyś wiedział co pomogło. Mnie chwilę z tym zeszło ale sytuacja jest napewno do opanowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafBed 04.01.2016 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Dzięki, pokręciłem w górnej skrzynce. Poczekam do jutra na efekty . Przy ustawieniach jak dwa posty wyżej opisałem (+ cwu + kuchenka) przy mrozach -13 - - 14 na dobę spalił 7m3 gazu. To nasz pierwszy sezon grzewczy więc nie mam porównania i rozeznania. Dobry to wynik? Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotri 04.01.2016 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Dzięki, pokręciłem w górnej skrzynce. Poczekam do jutra na efekty . Przy ustawieniach jak dwa posty wyżej opisałem (+ cwu + kuchenka) przy mrozach -13 - - 14 na dobę spalił 7m3 gazu. To nasz pierwszy sezon grzewczy więc nie mam porównania i rozeznania. Dobry to wynik? Rafał Wynik myślę, że całkiem niezły. Też mam na górze trochę zimniej, zwłaszcza w dwóch pomieszczenia od strony północnej (z czego jedna to łazienka i tam jest niestety najzimniej). Po pierwsze to strona północna, po drugie niestety wynika to też z błędów w ociepleniu dachu i braku podbitki. W łazience z przycisku WC ciągnie że hej przy tej pogodzie. Ale musiałbym chyba rozebrać skos, bo płytek zrywać póki co nie mam zamiaru. Może podbitka trochę u mnie poprawi sytuację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts