Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie ma być faza w gniazdku ?

Gość Darek K.

Recommended Posts

Nie zastanawiają Cię sprzeczności w Twojej wypowiedzi ? W Belgii U fazowe to 115 V, ale w USA - 127 V

Skąd te różnice?

Dalej twierdzę, że napięcia pomiędzy L1-L2, L1-L3, L2-L3 są napięciami dwufazowymi, bo inaczej być nie może.

[/font][/color] Ręce opadają !

Jakie jest napięcie, po podłączeniu przewodów, pomiędzy stopką a gwintem oprawki? Może w ten sposób dojdziemy do sedna.

Te moje 115 to te same co twoje 127, pisze tak około,

Napiecie miedzy L1 i L2 ja nazywam jako fazowe,

Napiecie fazowe w układzie trojkata równa sie napieciu miedzyfazowemu.

W oprawce między stopka a gwintem jest 230V, inaczej żarówki by nie zaswiecily

• Odpowiedzi 155
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie. Napięcie pomiędzy L1 i L2 jest napięciem międzyfazowym. Między dwoma fazami !

Ale fakt - przy trójkącie napięcia międzyfazowe są równe napięciom fazowym (wartości).

Dlatego ważny jest zapis 3 x 230 V lub 3 x 230/400 V i wszystko jasne.

PS.

Te moje 115 to te same co twoje 127, pisze tak około,
Niestety, nie. Nie ma "tak około". Wstaw pierwiastek z 3, to zrozumiesz. Edytowane przez elpapiotr

Ten uklad najbardziej przypomina mi IT ale tez nie do końca, tak jakby trafo w gwiazdę z wykorzystaniem L1, L2 i punktu zerowego jako L3
Punkt zerowy transformatora nie może być utożsamiany z L3

Czytaj stronę 76 wskazanego poniżej opracowania.

Pan doktor jest tutaj autorytetem :

https://sep.com.pl/opracowania/Odpowiedzi%20na%20pytania%20INPE%20162%20163.pdf

Punkt zerowy transformatora nie może być utożsamiany z L3

Czytaj stronę 76 wskazanego poniżej opracowania.

Pan doktor jest tutaj autorytetem :

https://sep.com.pl/opracowania/Odpowiedzi%20na%20pytania%20INPE%20162%20163.pdf

Czyli wnioskuję, że to TT, bez L3, bo były tylko 3 żyły zasilające w tablicy,

I wróciliśmy do punktu wyjścia, gdzie mamy tylko jedno międzyfazowe napięcie 230 V i przewód ochronny.

To tak jak w Polsce, przy zasilaniu mieszkania tym samym napięciem 230 V i przewodach L-N-PE. Tylko że tutaj tylko jeden przewód ma potencjał różny od ziemi.

U Ciebie - dwa przewody.

Tu było L1, L2, N i PE, więc 3 napiecia 230V, tak jak juz pisałem L1-L2 to 230, L1-N 230V i L2-N to tez 230, z tym ze na tym N to miernik tez pokazywal fazę, ale to chyba dlatego że sprawdzalem za licznikiem

Głupieję. A jakie napięcie mogło być N - PE ?

Dokładnie nie pamietam, albo 115 miedzy N a PE albo 0V, wiem ze ta N byla inna jak N która jest w zwyklej sieci 3x400V+N

Z tego co zauważyłem, to w chwili przerabiania sieci z 3x230V na 3x400V+N, korzystają chyba właśnie z tej sieci L1/L2 /N zanim skoncza przerabiac grzebienie w tablicach we wszystkich domach na danym osiedlu, jesli zostaje ten sam wlz

A takze spotkalem budynki zasilone na stale taka siecią.

Dokładnie nie pamietam, albo 115 miedzy N a PE albo 0V, wiem ze ta N byla inna jak N która jest w zwyklej sieci 3x400V+N
Dla mnie sprawa jest jasna - to nie mogło N, skoro ma/miało potencjał względem ziemi.

Z tego co zauważyłem, to w chwili przerabiania sieci z 3x230V na 3x400V+N, korzystają chyba właśnie z tej sieci L1/L2 /N
I prawidłowo. Obecnie, po przeróbce L1 - N to 230 V, L2 - N również 230 V. 400 V dotyczy L1 - L2.

zanim skoncza przerabiac grzebienie w tablicach we wszystkich domach na danym osiedlu, jesli zostaje ten sam wlz
O co tu chodzi z tymi grzebieniami ? Gdyby napisał o przedrutowaniu/przesznurowaniu rozdzielnicy, to zrozumiem. Edytowane przez elpapiotr

Przecież przy awariach jest podstawowy problem:

"Je.nie czy nie .ebnie, oto jest pytanie?"

Ściególnie gdy w starej kamienicy upali się zero, światło zgaśnie a wszystko "kopie":eek:

Widziałem takie akcje wiele razy, chociem nie elektryk.

Tak ale w przypadku murarza elektryka;-) To co widziałeś wiele razy w starych kamienicach to nic nadzwyczajnego, wystarczyło sobie te starocie rozrysować łącznie z zerowaniem w gniazdach i przerwą tam gdzie nastąpiła (najczęściej na szynie przy bezpiecznikach).

To jeszcze pół biedy... Gorzej jak upaliło sie z zalewanej mufie gdzieś w ziemi i trzeba było rozkopać ulicę. Kiedyś widziałem gotujący się kabel w plastiku (chyba OMY) zasilający bojler 50L czy 80L. Bojler miał własny bardzo dobry uziom, zero upaliło gdzieś przed budynkiem i cała kamienica wisiała na jednej uziemionej żyle kabelka 3 x 1,5 lub 2,5 kwadrat. Piątek po południu, odkurzacze, pralki, telewizory jeszcze lampowe (każdy 200W) plus kolory marki Rubin (każdy ponad 300W) . Coś zaśmierdziało, otwieram drzwi a w łazience siwy duszący dym, taki że wyciągniętej ręki nie było widać i coś skwierczy. Mieszkanie trochę znałem, sytuacja dała się opanować. Pogotowie energetyczne stanęło na wysokosci zadania.