Tomek B.. 28.06.2011 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Zamierzam również podłączyć pod GWC kolektory słoneczne, cały system będzie działał na jednym naczyniu wzbiorczym przy ciśnieniu 2.5 bar. Kiedy temperatura w dolnej części bufora ciepła (zbiornik w zbiorniku) osiągnie powiedzmy 70 stopni, elektrozawór przełączy sie na obieg GWC i nadmiar ciepła z kolektorów znajdzie się w wężownicy pod ziemią. W ten sposób chcę zapobiec jakimkolwiek stanom stagnacji kolektorów słonecznych a ciepełko ze sloneczka przeniknie głęboko w ziemię i podczas sezonu grzewczego wyciągnę je z powrotem poprzez GWC. Planuję 60 nowoczesnych rur próżniowych Varisol i 400 litrowy zbiornik kombinowany, więc czasem przy bardzo słonecznych letnich dniach tego nadmiaru ciepła może być sporo. Gorący glikol będzie wpływał do rury powrotnej z wymiennika lamelowego i myślę że przy 200 metrowym wymienniku podziemnym bardzo szybko się schłodzi i nie popsuje mi to z kolei wydajności chłodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 28.06.2011 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 forumuser, myślałem o trójniku aby z góry mając łatwiejszy dostęp móc jakoś poprawiać izolację itp. a dalej już aby sobie szły osobno (choć też izolowane) 2 x izolowana para... jaką grubą dawać izolację (będę izolował raczej łącznie dwie nitki, a już poza budynkiem się "rozejdą")? Pozostaje pytanie czy przy wylewaniu płyty mieć już rurki przeciągnięte (mogą przeszkadzać te wąsy) czy ino przepust a po tym wkopać rury, czy kopać wszystko ale jakoś (?) przeciągnąć nitko po betonowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.06.2011 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Wcale nie musi być tak, jak oczekujesz...Akumulator ziemny ciepła to bardzo skomplikowana zabawka.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 29.06.2011 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Adam a jak u Ciebie działa glikolowiec w upały? Jaką masz temperaturę w domku i jaki stosujesz przepływ powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.06.2011 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 W moim zamczysku mam stabilne 20stC.Ale tam mam 50-60cm cegły i kamienia w murach...Nie mam jeszcze tam żadnego GWC.No, zamontowanego nie mam, bo ostatnio miałem osiem glikolowców...(pojechały na różne budowy)Ja to robię i montuję, jak trzeba.U siebie, to powoli zajmuję się remontem, a do zrobienia mam wszystko.Zacząłem od elektrowni, bo dostęp do energii to podstawa.Resztę można później zrobić.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forumuser 30.06.2011 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Pozostaje pytanie czy przy wylewaniu płyty mieć już rurki przeciągnięte (mogą przeszkadzać te wąsy) czy ino przepust a po tym wkopać rury, czy kopać wszystko ale jakoś (?) przeciągnąć nitko po betonowaniu. Ja bym chyba zostawił przepust a potem przeciagnal rurki, ale w sumie skoro masz juz wszystko przemyslane co i gdzie ma byc, to mozesz chyba równie dobrze od razu zakopać kolektor na działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 30.06.2011 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Adam, czy jesteś za tym aby wpuszczać nadmiar ciepła z kolektorów słonecznych do GGWC czy lepiej zrobić oddzielną wężownicę np. pod podłogą domu i kierować to właśnie tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 30.06.2011 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Adam, czy jesteś za tym aby wpuszczać nadmiar ciepła z kolektorów słonecznych do GGWC czy lepiej zrobić oddzielną wężownicę np. pod podłogą domu i kierować to właśnie tam. Mozesz nie pisac prywatnych wiadomosci na forum ? Kogo one obchodza jak nie sa kierowane do "calej spolecznosci" ? Po co zasmiecasz i kazesz nam to czytac ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 30.06.2011 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Po prostu kieruje pytanie do najlepszego doradcy na tym forum. Tak bardzo elita urażona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 30.06.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Po prostu kieruje pytanie do najlepszego doradcy na tym forum. Tak bardzo elita urażona? Nie. Mozesz kierowac gdzie chcesz. Tylko po co piszesz na forum, ktore nie jest Twoim prywatnym folwarkiem ?? Jak masz do kogos sprawe, to pisz do niego na prv. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 30.06.2011 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Nie. Mozesz kierowac gdzie chcesz. Tylko po co piszesz na forum, ktore nie jest Twoim prywatnym folwarkiem ?? Jak masz do kogos sprawe, to pisz do niego na prv. Fantom Sprawa dotyczy GGWC, tematu zainicjowanego przez Adama, a jakie jest Twoje zdanie odnośnie mojego pytania? Może inne osoby także mają własne zdanie na ten temat i po prostu napiszą bez zbędnych uwag. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 30.06.2011 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Nie. Mozesz kierowac gdzie chcesz. Tylko po co piszesz na forum, ktore nie jest Twoim prywatnym folwarkiem ?? Jak masz do kogos sprawe, to pisz do niego na prv. Fantom Czego się szczukot tak pienisz? Twoje prywatne to forum również nie jest! Mnie akurat też interesuje odpowiedź na takie pytanie a czy jej udzieli właśnie Adam czy ktoś inny np. Ty ,jeśli masz w tej sprawie coś do powiedzenia, to ja jak i pewnie inni się na pewno nie obrażą za to że odpisujesz , odpowiadasz na pytanie nie skierowane akurat do Ciebie! Także trochę ogłady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 30.06.2011 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Sprawa dotyczy GGWC, tematu zainicjowanego przez Adama, a jakie jest Twoje zdanie odnośnie mojego pytania? A co Cie to tak nagle intersuje ? Nie do mnie bylo skierowane pytanie. A co do tego kto inicjuje temat to jaki to ma zwiazek ? Nikt potem nie moze sie na tym znac i udzleac odpowiedzi ? Fantom ps. nie znam sie, nie pomoge Ci, mam gwc glikolowe. EOT na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 30.06.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Chyba jaśnie Pana trzeba przeprosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 30.06.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Czego się szczukot tak pienisz? Twoje prywatne to forum również nie jest! Mnie akurat też interesuje odpowiedź na takie pytanie a czy jej udzieli właśnie Adam czy ktoś inny np. Ty ,jeśli masz w tej sprawie coś do powiedzenia, to ja jak i pewnie inni się na pewno nie obrażą za to że odpisujesz , odpowiadasz na pytanie nie skierowane akurat do Ciebie! Także trochę ogłady! Mnie na wiele pytan interesuje odpowiedz, i wlasnie interesuje mnie tez to, aby byly to wypowiedzi wielu znajacych sie osob (jak i tych co szukaja rozwiazan dopiero). A odpowiadac na pytania nie skierowane do wszystkich - nie bede. Fantom ps. Jak dobrze byc moderatorem niektorych grup - posty "prywatne" od razu wylatuja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 30.06.2011 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Chyba jaśnie Pana trzeba przeprosić. Jak "Elity Forum" nie interesuje to pytanie to niech się nie udziela i nawet nie czyta nikt go nie zmusza do tego, jak się post nie spodoba moderatorowi to go usunie i tyle w temacie . Przeprosiny nie są raczej konieczne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 30.06.2011 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Wracając do tematu. Chodzi o charakterystyke pracy GGWC, jeśli wrzucimy tam w ciągu jednego dnia 40KWh to o ile zmieni się temperatura gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forumuser 30.06.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Dajcie spokój, Chyba szkoda energi na takie spory. Szczukot miał rację, może mógł jedynie zwrócić uwagę w nieco lepszej formie. Ale forum jest publiczne i choćby tylko i wyłacznie zasady grzeczności wymagałyby aby pytania były kierowane do całej społeczności forum. Jednak chciałem wam zwrócić uwagę iż w tym przypadku Tomek B zadał pytanie wprost nawiązujące właśnie do wypowiedzi Adama #544, wiec jak najbardziej zasadne było zwrócenie się bezpośrednio do niego po szczegóły. Szkoda tylko że zabrakło w pytaniu cytatu, ale to jest przypadłość wielu użytkowników FM; w dodatku nasz "Master Joda" też w tym przoduje i potem trzeba sie 5 minut zastanawiać do czego pije ) Ale powinnismy sie cieszyć że w ogóle chce mu się pisać PS. sorry za offtopic Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forumuser 30.06.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Wracając do tematu. Chodzi o charakterystyke pracy GGWC, jeśli wrzucimy tam w ciągu jednego dnia 40KWh to o ile zmieni się temperatura gruntu. Chyba za mało danych aby ktokolwiek był w stanie odpowiedzieć na to pytanie precyzyjnie. Trzebaby wiedzieć jaka objetość gruntu przyjęła to ciepło i jak ono sie dalej "przetransportowało". Tak więc oprócz wielkości "złoża" pewnie ma tu znaczenie wilgotność gruntu, jego rodzaj itp. Pewnie ławiej byłoby ustalić "organoleptycznie" już w trakcie ekspoloatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 30.06.2011 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Chyba za mało danych aby ktokolwiek był w stanie odpowiedzieć na to pytanie precyzyjnie. Trzebaby wiedzieć jaka objetość gruntu przyjęła to ciepło i jak ono sie dalej "przetransportowało". Tak więc oprócz wielkości "złoża" pewnie ma tu znaczenie wilgotność gruntu, jego rodzaj itp. Pewnie ławiej byłoby ustalić "organoleptycznie" już w trakcie ekspoloatacji. Dlatego w trakcie eksploatacji może już byc za późno... Po prostu sie zastanawiam czy lepiej to ciepło rozproszyć w 1m grubości pospółce pod domem, czy hybryda z GGWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts