adam_mk 18.07.2011 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 I tak się spocą, jak się ich nie otuli...(latem)Adam M.(ładne to jest!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forumuser 19.07.2011 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 (ładne to jest!) Co powiesz Adamie na zastosowany tu układ zamkniety? Ty jesteś przecież wielkim orędownikiem otwartych... Piczman, kilka pytań: - jak to nabijałeś (w którą dziurkę...)? - do jakiego ciśnienia nabiłeś? - w jakich proporcjach glikol/woda? - co to za pompa (z fotki nie dam rady odczytac modelu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 19.07.2011 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 (edytowane) - jak to nabijałeś (w którą dziurkę...)? - do jakiego ciśnienia nabiłeś? - w jakich proporcjach glikol/woda? - co to za pompa (z fotki nie dam rady odczytac modelu)? Najpierw wlewasz wodę lejkiem w pierwszą pętlę a potem w drugą przed połączeniem ich. Potem dopełniasz pompką do nabijania albo wężem ogrodowym wodą ! Przy odpowietrzaniu jak zauważyłem nie jest aż tak ważne to ciśnienie, nabiłem do 4 Bar, do pracy zostawiłem na 2 Bar . Proporcje to 50/50 Pompa to Grundfos 32/60, kosztowała 590 zł i jest bardzo mocna ! Dała radę Edytowane 19 Lipca 2011 przez Piczman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.07.2011 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Można zrobić zamknięty.Ciśnienie bez znaczenia.Działa tak samo. Tyle, ze kilka dodatkowych klocków potrzeba i odrobinę zręczności więcej. Układ zamknięty urodził się dla kotła gazowego, ze względów bezpieczeństwa jego pracy.Brak ciśnienia - kocioł stop!To najprostsze i bardzo skuteczne zabezpieczenie TAKIEGO kotła.Nie da się w przypadku usterki, zrobić wielkiej chmurki, bo samo się wyłącza.I to jest słuszne! W innych przypadkach jest to kaprys inwestora.W przypadku, gdy mamy kocioł stałopalny - także jego GŁUPOTA! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.07.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Najpierw wlewasz wodę lejkiem w pierwszą pętlę a potem w drugą przed połączeniem ich. Potem dopełniasz pompką do nabijania albo wężem ogrodowym wodą ! Przy odpowietrzaniu jak zauważyłem nie jest aż tak ważne to ciśnienie, nabiłem do 4 Bar, do pracy zostawiłem na 2 Bar . Proporcje to 50/50 Pompa to Grundfos 32/60, kosztowała 590 zł i jest bardzo mocna ! Dała radę Kiedy wlewasz glikol, jak najpierw wlewasz wodę a potem wodę...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 19.07.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Najpierw mieszałem a gotowy roztwór wlewałem, można też wlewać raz jedno a raz drugie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 19.07.2011 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 To chyba malo wazne. Taka kombinacja i tak wymiesza sie w ciagu kilu godzin maks. A tu chodzi o to, aby w zime bylo ok - do zimy sie wymiesza Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 19.07.2011 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Kolega Liwko zauważył, iż Piczman chcąc zrobić roztwór glikolu najpierw wlewał wodę i potem dopełniał wodą. Więc woda+woda=glikol? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 19.07.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 (edytowane) Sorry za pomyłkę Co do odpowietrzania to jedna podpowiedź Nabijamy na 3-4 bary, włączamy pompę i po chwili spuszczamy z powrotem kranikiem cały nadmiar płynu aż ciśnienie spadnie do 0 . Powtarzamy taka czynność tak długo aż z kranika przestanie lecieć powietrze. A leci go bardzo dużo !!! Jest to sposób szybszy niż przez odpowietrznik automatyczny . Ten z kolei niech sobie syczy jak już obieg ruszy ,,, No ale nie co dzień zdarza się taki wielki kolektor więc może tak drastyczne potraktowanie naszego glikolowca nie będzie konieczne A ze średnicami wyszło tak że kolektor i cały "moduł pompowy" jest na 1 ", potem redukcja na 3/4 " bo takie króćce miała nagrzewnica. Przeważnie jak mamy 2 nitki fi 25 to osprzęt wystarczy 3/4 " a potem redukcja na 1/2 i do nagrzewnicy . Edytowane 19 Lipca 2011 przez Piczman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 19.07.2011 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 piczman mierzyłeś tego lata jakie masz temp nawiewu latem z GWC i pytanie do wszystkich gdzie idzie dostać gotowe wymienniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 20.07.2011 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Nawiew z czerpni za nagrzewnicą to max 19 C, na anemostaty idzie 21-22 C .Myślę że wszystkie wymienniki które kupujemy to "gotowce" z półki dopasowane do potrzeb .Przynajmniej te z Juwentu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 20.07.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Sorry za pomyłkę Co do odpowietrzania to jedna podpowiedź Nabijamy na 3-4 bary, włączamy pompę i po chwili spuszczamy z powrotem kranikiem cały nadmiar płynu aż ciśnienie spadnie do 0 . Powtarzamy taka czynność tak długo aż z kranika przestanie lecieć powietrze. A leci go bardzo dużo !!! A gdybyś dodał drugi zawór spustowy i zawór zamykający, powinno być dużo łatwiej odpowietrzać taki system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 21.07.2011 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Myślałem nad dołożeniem kilku innych elementów ale nie bardzo widzę sens .Standardowe nitki 50-80 mb długie odpowietrza się 30 minut bez większych problemów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forumuser 21.07.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 A gdybyś dodał drugi zawór spustowy i zawór zamykający, powinno być dużo łatwiej odpowietrzać taki system. mozesz naszkicować schemat jak według ciebie powinno być OPTYMALNIE podłaczone GGWC? Gdzie te zawory, pompa itp. Właśnie przed tym stoję i nie chciałbym potem tego poprawiać. Mam dwie nitki fi25 po 100m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 22.07.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Zawór zamykający pomiędzy zaworami spustowymi.Czynnik będzie wtedy wędrował w konkretną stronę, bez włączania pompy.Takie rozwiązania są zastosowane w układach solarnych, grupach pompowych oraz GWC z Dospela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 22.07.2011 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 W układach solarnych zalecana jest wymiana czynnika i stąd dodatkowe zawory aby łatwiej było to napełnić pompką, tu jeśli napełnimy prawidłowo kolektor "z wiadra" wiele powietrza już nie ma .No ale kto wie, może wstawię te dodatkowe klocki, do końca Sierpnia będę miał kilka okazji.Opiszę swoje spostrzeżenia . Co do 2 pętli zakopanych obok siebie w tych samych warunkach to 1 zegar na zasilaniu i jeden na powrocie nagrzewnicy wystarczy, jak ktoś dociekliwy i chce korzystać na przemian tylko z jednej nitki to tak jak na zdjęciach czyli 2.Koszt nieduży, jakieś 50 zł więcej .Ten duży GGWC na 700 m3 to 1 pętla pod płytą i druga na zewnątrz budynku stąd tak a nie inaczej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 22.07.2011 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Ok. koszt trójnika, zaworu zamykającego oraz spustowego jest stosunkowo niewielki... więc może czasami warto coś dopłacić.Piczman - jeśli chcesz kupić np. glikol lub inne części (w chyba korzystniejszej cenie) to napisz do Mnie na priv. Może zaproponuje Tobie coś, czym będziesz zainteresowany cenowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 11.08.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 (edytowane) Najpierw wlewasz wodę lejkiem w pierwszą pętlę a potem w drugą przed połączeniem ich. Potem dopełniasz pompką do nabijania albo wężem ogrodowym wodą ! Przy odpowietrzaniu jak zauważyłem nie jest aż tak ważne to ciśnienie, nabiłem do 4 Bar, do pracy zostawiłem na 2 Bar . Proporcje to 50/50 Pompa to Grundfos 32/60, kosztowała 590 zł i jest bardzo mocna ! Dała radę Piczman a czy myślisz, że takie 2 nitki fi 25 albo fi 32 po 100m ruszyły by na elektronicznej pompie grundfos alpha2 25/60? Została mi taka na zbyciu i może bym wykorzystał ją właśnie do GWC glikolowego. Edytowane 12 Sierpnia 2011 przez Mr_Mabram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 11.08.2011 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 ...Ten duży GGWC na 700 m3... Kurcze, chyba skoryguję swój projekt. Ja na moje 640 m3 planowałem 2x100m@fi25, Twój potwór jest ponad 2x pojemniejszy. Dam chyba 2x100m@fi32, wykop ten sam. Przepusty robisz rurą kan. pcv, czy elastyczną? Inaczej jednak zamówię nagrzewnicę, mniejsze okno, więcej rzędów. Gratulacje, super wykonanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 13.08.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Piczman a czy myślisz, że takie 2 nitki fi 25 albo fi 32 po 100m ruszyły by na elektronicznej pompie grundfos alpha2 25/60? Została mi taka na zbyciu i może bym wykorzystał ją właśnie do GWC glikolowego. Na pewno da radę, jak dobrze zalejesz z wiadra to potem ciśnienie zrobi robotę . Koniecznie podaj zużycie prądu jak już uruchomisz ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts