pietras83 17.01.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Czy cena 1200 zł za nagrzewnicę z obudową i tacką ociekową, króćcami 315 to rozsądna cena? Powierzchnia wymiany 17m2. Przeliczona przez prom...Choć te ich wyliczenia to o kant d... można sobie rozbić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 01.04.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Pytanko do posiadaczy glikolowego gwc: zamierzam nagrzewnicę wraz z pomką umieścić w garderobie przy sypialni (na razie to tylko koncepcja) - czy to ustrojstwo hałasuje?dzięki i pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 02.04.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Pytanko do posiadaczy glikolowego gwc: zamierzam nagrzewnicę wraz z pomką umieścić w garderobie przy sypialni (na razie to tylko koncepcja) - czy to ustrojstwo hałasuje? dzięki i pozdro Pompka prawie wcale nie hałasuje ale licz się z szumem zaciąganego powietrza przez czerpnię - w zależności od wydajności centrali. Do tego też rozważ problem odprowadzenia skroplin. Moim zdaniem najlepsze na to miejsce to pomieszczenie techniczne lub garaż. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 02.04.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Waflos, dzięki. Jak u Ciebie lecą kanały czerpni i wyrzutni (pomieszczenia cieple czy zimne) i jak mas je ocieplone?Dzieki i pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 03.04.2013 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Waflos, dzięki. Jak u Ciebie lecą kanały czerpni i wyrzutni (pomieszczenia cieple czy zimne) i jak mas je ocieplone? Dzieki i pozdro Czerpnia na scianie w pomieszczeniu techn. tam gdzie jest buforek (20stC) i przechodzi przez strop na poddasze nieuzytkowe. Tam rury mam poprowadzone na stropie i zasypane 45cm granulatu wełny mineralnej. Ja mam parterówkę więc u mnie było to proste. Wyrzutnia zaraz za reku (który stoi tez na strychu) trójnikiem 45st PCV fi 160 do kominka dachowego. Dół trójnika zaślepiony i zrobione odprowadzenie skroplin do kanalizy. Glikol w GWC oscyluje 5 -6,5 stopnia - przez całą zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 12.04.2013 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) Witajcie, przeczytałem CAŁY wątek, będę chyba robił GGWC - wodę mam wysoko, więc to najlepsza wersja, ale może znalazłem coś lepszego... Mianowicie planuję odzysk wody i ciepła z wody szarej (ścieki z łazienek i kuchni, z wyjątkiem sedesów). Będę miał zbiornik takiej wody, do której będzie spływać dziennie powiedzmy 200l wody o temperaturze 35st C. Czyli "złoże" będzie się odnawiało Zatem mój pomysł to zastosowanie wężownicy w tym zbiorniku i przeniesienie tego ciepła do nagrzewnicy przed rekuperatorem. Nagrzewnica na 35stC bęzie mogła być mniejsza. To oczywiście tylko wersja na zimę. Dopuszczam też (nawet chętnie) zrobienie wstępnie nagrzewnicy z GGWC, by "odmrozić" powietrze, a nagrzewnicą z ciepłem z wody szarej już tylko dogrzewać (zimą) powietrze, by zaoszczędzić na ogrzewaniu pomieszczeń. Chciałbym, by taka nagrzewnica odebrała maksimum ciepła z wody szarej, nie wiem, jak to policzyć - wody szarej mam jak wspomniałem np. 200l dziennie o temp 35st, zapotrzebowanie wentylacji to ok. 260m3/h. Czy te 200l dziennie wystarczy by odzysk energii uzasadnił inwestycję w kolejną nagrzewnicę i osprzęt do cyrkulacji? Edytowane 12 Kwietnia 2013 przez humidorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 12.04.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 z tego co pamiętam to już był ten pomysł rozebrany na czynniki pierwsze i o ile dobrze pamiętam to wniosek był taki że się nie opyla pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ameryka 12.04.2013 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Witajcie, przeczytałem CAŁY wątek, będę chyba robił GGWC - wodę mam wysoko, więc to najlepsza wersja, ale może znalazłem coś lepszego... Mianowicie planuję odzysk wody i ciepła z wody szarej (ścieki z łazienek i kuchni, z wyjątkiem sedesów). Będę miał zbiornik takiej wody, do której będzie spływać dziennie powiedzmy 200l wody o temperaturze 35st C. Czyli "złoże" będzie się odnawiało Zatem mój pomysł to zastosowanie wężownicy w tym zbiorniku i przeniesienie tego ciepła do nagrzewnicy przed rekuperatorem. Nagrzewnica na 35stC bęzie mogła być mniejsza. To oczywiście tylko wersja na zimę. Dopuszczam też (nawet chętnie) zrobienie wstępnie nagrzewnicy z GGWC, by "odmrozić" powietrze, a nagrzewnicą z ciepłem z wody szarej już tylko dogrzewać (zimą) powietrze, by zaoszczędzić na ogrzewaniu pomieszczeń. Chciałbym, by taka nagrzewnica odebrała maksimum ciepła z wody szarej, nie wiem, jak to policzyć - wody szarej mam jak wspomniałem np. 200l dziennie o temp 35st, zapotrzebowanie wentylacji to ok. 260m3/h. Czy te 200l dziennie wystarczy by odzysk energii uzasadnił inwestycję w kolejną nagrzewnicę i osprzęt do cyrkulacji? Ciekaw jestem jak wygląda schemat tego zbiornika na wodę szarą który znalazłeś. Odnośnie jego zastosowania to nic z tego nie będzie (za mało w tym układzie energii) lepiej go wykorzystać do wstępnego ogrzania ZWU. Sam noszę się z zamiarem postawienia takiego zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.04.2013 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 poczytajcie tutaj... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209140-Wentylacja-hybrydowa-WMG może wam się przyda ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 12.04.2013 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Dzięki, to chyba wyjąsni moje wątpliwości co do wody szarej. Pozostaje wątpliwosć sensu podwójnej rurki oraz jeszcze jedna idea - czy GWC nie wystarczyłoby do ogrzewania domu? Już liczę - z 1mb rurki w gruncie zbieram 35W. Rurki jest np. 35mb, czyli uzysk to 35*35=1,22KW. Na ogrzanie domu (dobrze izolowany kanadyjczyk, grzejniki elektryczne) potrzebuję grzejników o mocy 1,4kW (uwzględniam rekuperację). Zatem prawie całą moc do ogrzania powietrza moge wziąc z GWC. Resztę te 0,2kW zalóżmy z wody szarej, czy czegoś innego. Czy zatem dobrze rozumuję, że grzejniki nie sa już potrzebne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.04.2013 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Pozostaje wątpliwosć sensu podwójnej rurki oraz jeszcze jedna idea - czy GWC nie wystarczyłoby do ogrzewania domu? Już liczę - z 1mb rurki w gruncie zbieram 35W. Rurki jest np. 35mb, czyli uzysk to 35*35=1,22KW. Na ogrzanie domu (dobrze izolowany kanadyjczyk, grzejniki elektryczne) potrzebuję grzejników o mocy 1,4kW (uwzględniam rekuperację). Zatem prawie całą moc do ogrzania powietrza moge wziąc z GWC. Resztę te 0,2kW zalóżmy z wody szarej, czy czegoś innego. Czy zatem dobrze rozumuję, że grzejniki nie sa już potrzebne? ale potrzebujesz pompy ciepła aby podbić temperaturę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 12.04.2013 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Niekoniecznie - jeśli po nagrzewnicy z GWC powietrze będzie miało np. 6oC to czy rekuperator nie dorzuci 12oC odzyskanych z powietrza wywiewanego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.04.2013 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Niekoniecznie - jeśli po nagrzewnicy z GWC powietrze będzie miało np. 6oC to czy rekuperator nie dorzuci 12oC odzyskanych z powietrza wywiewanego? rekuperator to będzie potrzebował tego ciepła z GWC aby nie zamarznąć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 12.04.2013 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Ok, już doczytałem, że GWC da tylko energię przeciwzamarzaniu, powietrza już nie ogrzeje, co najwyżej obniży wydatki na ogrzewanie o 20%. Zostają więc grzejniki w pokojach, zwłaszcza, że i tak się przydadzą, by szyby nie parowały. A co z tymi pętlami - na pewno są potrzebne podwójne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.04.2013 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 by szyby nie parowały. A co z tymi pętlami - na pewno są potrzebne podwójne? od "parowania" to jest wentylacja... a w czym ci przeszkadza podwójna pętla przecież wykopu i tak nie robisz na szerokość tej rury tylko co najmniej 60cm co by tam wleźć więc ułożysz dwie rurki po obydwu kątach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 12.04.2013 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) . Edytowane 3 Lipca 2016 przez humidorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.04.2013 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 humidorek Ogrom wiedzy i dogłębne poznanie przez Ciebie tego problemu wręcz poraża... Zacznij może czytać ten watek od początku a nie od ostatnich postów. "te opory przepływu jak wspomniałem chyba nie są istotne " A jak są? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.04.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 a do tego służy albo grzejnik pod oknem, albo okna trzyszybowe. Tylko sprawna wentylacja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 12.04.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) . Edytowane 3 Lipca 2016 przez humidorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.04.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Najlepszy doradca na tym forum napisał: Dziękuję za takie "najlepsze doradztwo" i jeszcze nie obrażanie dyskutanta niekonstruktywną krytyką. Jak nie masz nic mądrego i pożytecznego do napisania to przynajmniej nie przeszkadzaj dyskutować osobom o mniejszej wiedzy, po to własnie są fora dyskusyjne, a Ty chyba nie masz nic ciekawego do roboty, skoro udzielasz się z tak niemiłym i nic nie wnoszącym komentarzem. Ale rozumiem, ze jakoś te posty musisz nabijać jako "rekordzista forum". jak chcesz poszerzyć swoje horyzonty to trochę więcej pokory by się przydało... a skoro wiesz lepiej to po co pytasz...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts