jasiek71 10.07.2013 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Farmazony i nic poza tym... tym samym tekstem można opatrzyć wszystko o czym piszesz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 10.07.2013 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 GWC czy GGWC to nie klima i nie schłodzi domu.Zeby coś poczuć musiałbyś mielić co najmniej 10kubatur/h. Kup se klimę,będzie pewniej i taniej. Arturo, czy Twoj samochod na maks. moc w calym zakresie obrotow? Przeciez klima owszem max mieli 1500-2000 m3/h, zalezy jaka moc, ale to jest przez krotki czas, wiekszosc czasu podtrzymuje temperature i wtedy nie zakladalbym wiekszej wymiany jak 25-30% mocy, kbab kiedys to mierzyl i opisywal. Oczywiscie klima nawiewa odpowiednio zimne zeby pracowac skuteczniej, ale do 10 kubatur sredniej pracy ma sie to nijak. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 10.07.2013 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Dokładnie,mam GWC i wiem co potrafi zrobic lub raczej czego nie potrafi.Przypadkiem tylko u ciebie i u nydara GWC chlodzi,chociaż u nydara także z marnym skutkiem a większość użytkowników nabiera się na to placebo.Dla uwaznych czytelników forum GWC czy GGWC to bzdura i nie potrzebnie wydana kasa. Arturo, ale czy Twoj reku daje mozliwosc wymiany na 2 kubatury? Jaka maks. przeplywnosc daje Twoj reku na Twojej instalacji? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 10.07.2013 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Taki pomysł mnie męczy już jakiś czas, a wy właśnie go omawiacie: Problem polega na tym, że te 200m3/h nie wystarczy żeby schłodzić nic, ale znowy branie więcej powietrza z zewnątrz nie ma sensu bo cały czas musimy chłodzić nowe powietrze. Cały czas też chcielibyśmy mieć tę klimę za darmo, prawda? No za pół darmo(prąd do wentylatorów). Jabkby w holu zamontować dodatkową rurę wywiewną, ale nie wywalać powietrza z niej tylko ponownie przepuścić przez wymiennik GGWC i wpuścić do chałupy. Czyli tak, wpinamy tę rurę z holu między wymiennik GGWC a czerpnię. Z czerpni do nawiewów ładujemy 200m3/h z tej rury w holu do nawiewów 800m3/h razem 1000m3/h. Włączamy to tylko latem jako klima. Ma to sens? Świszczeć będzie nie? Co zrobić, żeby nie świstało, jak zaprojektować instalację? Jakieś pomysły? Pomysł 2 to zrobić tradycyjnie, czyli czerpnia, wymiennik, nawiewy i 200m3 a chłodzenie zrealizować schładzając ściany i sufity. Tu kiedyś adam mi napisał, że będę sobie się ślizgał po mokrej podłodze, ale czy jeśli powietrzę schłodzę do 16*C (wyciągnę też z niego wodę) a ściany i sufity (podłogę nie) do powiedzmy 22-24*C to czy wykropli mi się woda? Problemem realizacja, Czy kierbud by się zgodził w stropie na dole węźyk zalać, no i ściany, więc może chłodzić samym sufitem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 10.07.2013 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 branie więcej powietrza z zewnątrz nie ma sensu bo cały czas musimy chłodzić nowe powietrze. Czy nie byłoby rozwiązaniem schładzanie GGWCem świerzego powietrza ALE za wymiennikiem reku (tj. w temp. przejętej z wewnętrznej? (czyli chyba inaczej jak w zimie antyzamrożeniowo, czyt. konieczne przełączanie lato/zima) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 10.07.2013 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Do tego powinien służyć bypass ale to też nie wiele da.Na forum są przykłady,że mimo iż za wymiennikiem nawiewa temp.ok.14st.C z GGWC to temperatura w domu nie spadła ani o 0,5st.C przy wymianie 1kubatury/h.Fakt,że to była tradycyjna wentylacja a nie czrodziejska,na opak,gdzie wywiewa samo ciepłe powietrze zostawiajac zimne Mi się wydaje, że latem zyski cieplne są podobne do strat cieplnych zimą. Średnia temp. zimą 0 stopni, czyli o 18 stopni mniej niż w domu, a latem pewnie koło 28 stopni + zyski słoneczne przez okna. Dlatego jeśli założyć okiennice/żaluzje/białe rolety zewnętrzne lub wewnętrzne i maksymalnie wyciąć zyski słoneczne, to potrzeba jeszcze tyle chłodu co ciepła zimą. 1-2 kW to za mało, chociaż nie bez znaczenia. Jeśli do tego dołożyć chłodzenie pasywne pompą ciepła albo klimatyzator, to na pewno będzie chłodno w domu. GWC nie zaszkodzi latem, ale wiele nie pomaga. Podstawa to zasłonięcie okien i zamknięcie okien i drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 10.07.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 A do czego mi reku z wydajnością 800m3/h ? Dla poprawnej wentylacji wystarczy 200m3/h. Ja sie pytam z ciekowosci a nie zeby Ci cos zarzucac, ale jak juz piszesz to zeby miec reku ktory dmucha jak wentyl u Jaska to by trzeba niezla maszynke zakupic... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 10.07.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Jasiek pokazuje ile moze dac konretna wymiana w sytuacji kiedy dom latem sie przegrzewa, generalnie jesli reku pracuje nawet na min to 2 tygodniach upalow jakbys sie nie zaslanial temperatury w ogromnej wiekszosci domow przekraczaja wartosci komfortowe. Caly problem z reku jest taki, ze jego cel, czyli zapewnienie czystego powietrza jest osiagniety, natomiast latem cala instalacja wentylacyjna nie moze nic zrobic z uplaem na zewnatrz. Wiec mozna albo zrobic wentylacje bez reku ale z kanalami gotowymi na przeplywy 500-700 m3 albo zrobic zwykla WM i dac klime w salonie:) Drugie rozwiazanie jest o tyle lepsze, ze daje efekt od razu i jeszcze niezly COP przy ogrzewaniu w okresach przejsciowych, pierwsze za to znacznie tansze w inwestycji, decyzja jak zwykle nalezy do inwestora:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 10.07.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 (edytowane) Bo to nie zadanie wentylacji zrobić coś z upałem. Trzeba by podnieść przepływ powietrza i wstawić porządną chłodnicę zasilaną na przykład agregatem chłodniczym. Agregat można kupić za niedrogie pieniądze - często się takie widzi na budkach na rynku warzywnym. Wystawiony na zewnątrz domu, rurki pociągnięte do chłodnicy (lub klimakonwektora kanałowego) w kanale wentylacji. Przepływ powinien być dość spory, taki jak w klimatyzatorze. Można puszczać z ominięciem rekuperatora lub przez rekuperator, ale przepływ wymuszany przez inny, mocniejszy wentylator. Czyli instalacja z częściową recyrkulacją. Mam mieć 210m2 powierzchni użytkowej, ok. 550m3 kubatury. Przy przepływie 4x kubatura na godzinę miałbym 7kW chłodu (2100m3/h). Mógłbym wstawić 2 klimakonwektory kanałowe: jeden wstępne chłodzenie GWC, drugi dochłodzenie powietrza pompą ciepła. Warunek - ocieplone kanały wentylacyjne, żeby woda się nie gromadziła na suficie czy podłodze w miejscu, gdzie poprowadzone kanały. Problemem jest brak możliwości sterowania rozdziałem chłodu. Pokoje od południowej strony byłyby ciepłe, od północnej zimne. Dlatego lepiej powinny się sprawdzić klimakonwektory w każdym pokoju. Poza tym dość spore wielkości kanałów wychodzą. Latem spory przepływ (2100m3/h), zimą prawie zastój (150m3/h). Dlatego z tego co wiem, to raczej zadanie dla 2 oddzielnych instalacji. Wydaje mi się, że optymalnym rozwiązaniem jest wstępne chłodzenie powietrza wymienianego (wentylacji) za pomocą GWC oraz użycie klimakonwektorów kanałowych w pokojach zasilanych wodą lodową z pompy ciepła (lub agregatu chłodniczego za 500zł z Allegro, jak ktoś nie ma pompy ciepła) Edytowane 10 Lipca 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 10.07.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Jeśli stwierdzę,że upał mi mocno doskwiera,chociaż tego narazie nie doświadczyłem i chyba nie doświadczę a wręcz przeciwnie,bo jak się wchodzi do domu to jak do klimatyzowanego pomieszczenia,to kupię klimatyzator kanałowy i tyle. Ze względu na mały przepływ instalcji wentylacyjnej klimatyzator kanałowy nie do końca rozwiązuje sprawę. Chyba żeby kanałami puszczać powietrze 10-15 m/s, a to już chyba trochę hałasuje? A przynajmniej chyba słychać szum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 10.07.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Bo to nie zadanie wentylacji zrobić coś z upałem. WLasnie o to idzie, aby ten system wentylacji cos z tym upalem byl w stanie zrobic, cos lepszego niz wentylacja grawitacyjna i otwieranie okien na noc. A co do Twojego domu: jak zamieszkasz to tych drzwi tarasowych nie bedziesz otwieral? Nie zdziw sie jak w niektore dni przez pol dnia ich nie zamkniesz. Wsadz jeszcze do tych odczytow temp. 2-3 KW zyskow bytowych i masz 27 stopni jak nic, zamieszkasz sam zobaczysz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 10.07.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 A ja Wam powiem ze chyba tez zrezygnuje z wodnego GWC choc nawet 100mb rury PE32 mam od dawna zakopane i wyprowadzone pod rekuperator. Split / inwerter ~3kW kosztuje 1,2k pln, przygotowany do samodzielnego montazu (podlacza sie tylko rurki i zaworkiem odpowietrza i to wszystko). Wiecej bedzie kosztowala nagrzewnica/chlodnica do reku, a efekt - bez porownania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 10.07.2013 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 a rachunki za prąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 11.07.2013 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Panowie, przestancie zasmiecac ten watek. Ostatnie kilka stron trohe nie na temat sie zrobilo. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 11.07.2013 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 a rachunki za prąd? Klima 3kW zuzywa ~900W. Ile mamy dni w ktorych ona bedzie pracowala? Moim zdaniem maksymalnie 7-10, po 8h. Przyjmujac 80h po 900W = 72kWh. W dwu-taryfach srednio wyjdzie 29 pln (na sezon!!). A moznaby ja odpalac tylko w taniej taryfie w nocy - niech chodzi cala noc i chlodzi. Wtedy to juz w ogole calkiem tanio. Wysokie koszty dzialania klimy to jest kolejny mit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.07.2013 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 A co Ci schłodzi klima 3KW - mały pokój ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 11.07.2013 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 A co Ci schłodzi klima 3KW - mały pokój ??? 3kW przy zamnietych oknach i roletach (nawet wewnetrznych) spokojnie powinno schlodzic caly parter o 2-3stC, a wiecej nie trzeba. A co Ci schlodzi GWC o mocy 500-1500W, rozprowadzone po calym domu? Tez nic Bedzie trzeba to mozna drugiego splita zamontowac w sypialni np. Ale mysle ze nie bedzie takiej potrzeby. Jedna klima w salonie gdzie spedza sie najwiecej czasu i finito. Kiedys to dokladnie liczylem i wyszlo mi wlasnie ze okolice 3kW powinno wystarczyc (przy oslonieciu sie od slonca!) zeby w domu temperatura nie przekraczala 23stC. U mnie maksymalnie bylo 28stC i to roslo powoli od 22stC przez ~7 dni duzych upalow. Czyli praktycznie 1stC codziennie. Taka klima moze spokojnie chodzic w nocy - 22-6, 8h po 900W = 7,2kWh po 0,32 pln / kWh = 2,3 pln. I dam sobie glowe obciac, ze przez cala dobe na calym parterze bedzie przyjemnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 11.07.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 3kW przy zamnietych oknach i roletach (nawet wewnetrznych) spokojnie powinno schlodzic caly parter o 2-3stC, a wiecej nie trzeba. A co Ci schlodzi GWC o mocy 500-1500W, rozprowadzone po calym domu? Tez nic Bedzie trzeba to mozna drugiego splita zamontowac w sypialni np. Ale mysle ze nie bedzie takiej potrzeby. Jedna klima w salonie gdzie spedza sie najwiecej czasu i finito. Kiedys to dokladnie liczylem i wyszlo mi wlasnie ze okolice 3kW powinno wystarczyc (przy oslonieciu sie od slonca!) zeby w domu temperatura nie przekraczala 23stC. U mnie maksymalnie bylo 28stC i to roslo powoli od 22stC przez ~7 dni duzych upalow. Czyli praktycznie 1stC codziennie. Taka klima moze spokojnie chodzic w nocy - 22-6, 8h po 900W = 7,2kWh po 0,32 pln / kWh = 2,3 pln. I dam sobie glowe obciac, ze przez cala dobe na calym parterze bedzie przyjemnie Chyba raczej więcej niż 10 dni rocznie chodzi klima. Można liczyć ze 30 dni non-stop, tzn. 10 godzin dziennie. Pewnie realnie więcej dni, ale niepełnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 11.07.2013 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Chyba raczej więcej niż 10 dni rocznie chodzi klima. Można liczyć ze 30 dni non-stop, tzn. 10 godzin dziennie. Pewnie realnie więcej dni, ale niepełnych. Niecj chodzi i 20 dni, za to da odpowiedni efekt. GWC bedzie nie tansze a i tak zeby mocno pedzic trzeba miec do tego wieksze kanaly i mocniejsze wentyle (wiekszosc instalacji WM sie do tego eni nadaje). Koszt chlodzenia zwroci sie obnizonym kosztem ogrzewania w okresach przejsciowych, gdzie spokojnie jesienia czy wiosna COP bedzie 3.0, co dla dwutaryfowcow oznacza jakies 10 gr/KWh, dla pozostalych 23-25 gr. Z reszta, czy wszystko sie musi zwracac? Nie mozna paru stowek wydac na to zeby bylo zawsze komfortowo? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.07.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 3kW przy zamnietych oknach i roletach (nawet wewnetrznych) spokojnie powinno schlodzic caly parter o 2-3stC, a wiecej nie trzeba. A co Ci schlodzi GWC o mocy 500-1500W, rozprowadzone po calym domu? Tez nic Bedzie trzeba to mozna drugiego splita zamontowac w sypialni np. Ale mysle ze nie bedzie takiej potrzeby. Jedna klima w salonie gdzie spedza sie najwiecej czasu i finito. Kiedys to dokladnie liczylem i wyszlo mi wlasnie ze okolice 3kW powinno wystarczyc (przy oslonieciu sie od slonca!) zeby w domu temperatura nie przekraczala 23stC. U mnie maksymalnie bylo 28stC i to roslo powoli od 22stC przez ~7 dni duzych upalow. Czyli praktycznie 1stC codziennie. Taka klima moze spokojnie chodzic w nocy - 22-6, 8h po 900W = 7,2kWh po 0,32 pln / kWh = 2,3 pln. I dam sobie glowe obciac, ze przez cala dobe na calym parterze bedzie przyjemnie Wiara góry przenosi , ale do realiów ma się nijak , nie wierz że przy dłuższych upałach 3 kw klima schłodzi Ci 150 m2 z 28C do komfortu np. 23 C. No chyba że opuścisz wszystkie rolety, nie będziesz otwierał drzwi, wyłączysz wszystkie urządzenia elektryczne, przestaniesz gotować i brać kąpiel, itp. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts