Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC wodny "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

GWC czy GGWC to nie klima i nie schłodzi domu.Zeby coś poczuć musiałbyś mielić co najmniej 10kubatur/h.

Kup se klimę,będzie pewniej i taniej.

Arturo, czy Twoj samochod na maks. moc w calym zakresie obrotow?

Przeciez klima owszem max mieli 1500-2000 m3/h, zalezy jaka moc, ale to jest przez krotki czas, wiekszosc czasu podtrzymuje temperature i wtedy nie zakladalbym wiekszej wymiany jak 25-30% mocy, kbab kiedys to mierzyl i opisywal.

Oczywiscie klima nawiewa odpowiednio zimne zeby pracowac skuteczniej, ale do 10 kubatur sredniej pracy ma sie to nijak.

Pozdrawiam

Dokładnie,mam GWC i wiem co potrafi zrobic lub raczej czego nie potrafi.Przypadkiem tylko u ciebie i u nydara GWC chlodzi,chociaż u nydara także z marnym skutkiem a większość użytkowników nabiera się na to placebo.Dla uwaznych czytelników forum GWC czy GGWC to bzdura i nie potrzebnie wydana kasa.

Arturo, ale czy Twoj reku daje mozliwosc wymiany na 2 kubatury?

Jaka maks. przeplywnosc daje Twoj reku na Twojej instalacji?

pozdrawiam

Taki pomysł mnie męczy już jakiś czas, a wy właśnie go omawiacie:

Problem polega na tym, że te 200m3/h nie wystarczy żeby schłodzić nic, ale znowy branie więcej powietrza z zewnątrz nie ma sensu bo cały czas musimy chłodzić nowe powietrze.

Cały czas też chcielibyśmy mieć tę klimę za darmo, prawda? No za pół darmo(prąd do wentylatorów).

Jabkby w holu zamontować dodatkową rurę wywiewną, ale nie wywalać powietrza z niej tylko ponownie przepuścić przez wymiennik GGWC i wpuścić do chałupy.

Czyli tak, wpinamy tę rurę z holu między wymiennik GGWC a czerpnię. Z czerpni do nawiewów ładujemy 200m3/h z tej rury w holu do nawiewów 800m3/h razem 1000m3/h.

Włączamy to tylko latem jako klima. Ma to sens? Świszczeć będzie nie? Co zrobić, żeby nie świstało, jak zaprojektować instalację? Jakieś pomysły?

Pomysł 2 to zrobić tradycyjnie, czyli czerpnia, wymiennik, nawiewy i 200m3 a chłodzenie zrealizować schładzając ściany i sufity.

Tu kiedyś adam mi napisał, że będę sobie się ślizgał po mokrej podłodze, ale czy jeśli powietrzę schłodzę do 16*C (wyciągnę też z niego wodę) a ściany i sufity (podłogę nie) do powiedzmy 22-24*C to czy wykropli mi się woda?

Problemem realizacja, Czy kierbud by się zgodził w stropie na dole węźyk zalać, no i ściany, więc może chłodzić samym sufitem?

branie więcej powietrza z zewnątrz nie ma sensu bo cały czas musimy chłodzić nowe powietrze.

Czy nie byłoby rozwiązaniem schładzanie GGWCem świerzego powietrza ALE za wymiennikiem reku (tj. w temp. przejętej z wewnętrznej? (czyli chyba inaczej jak w zimie antyzamrożeniowo, czyt. konieczne przełączanie lato/zima)

Do tego powinien służyć bypass ale to też nie wiele da.Na forum są przykłady,że mimo iż za wymiennikiem nawiewa temp.ok.14st.C z GGWC to temperatura w domu nie spadła ani o 0,5st.C przy wymianie 1kubatury/h.Fakt,że to była tradycyjna wentylacja a nie czrodziejska,na opak,gdzie wywiewa samo ciepłe powietrze zostawiajac zimne ;)

Mi się wydaje, że latem zyski cieplne są podobne do strat cieplnych zimą. Średnia temp. zimą 0 stopni, czyli o 18 stopni mniej niż w domu, a latem pewnie koło 28 stopni + zyski słoneczne przez okna. Dlatego jeśli założyć okiennice/żaluzje/białe rolety zewnętrzne lub wewnętrzne i maksymalnie wyciąć zyski słoneczne, to potrzeba jeszcze tyle chłodu co ciepła zimą. 1-2 kW to za mało, chociaż nie bez znaczenia. Jeśli do tego dołożyć chłodzenie pasywne pompą ciepła albo klimatyzator, to na pewno będzie chłodno w domu. GWC nie zaszkodzi latem, ale wiele nie pomaga. Podstawa to zasłonięcie okien i zamknięcie okien i drzwi.

Jasiek pokazuje ile moze dac konretna wymiana w sytuacji kiedy dom latem sie przegrzewa, generalnie jesli reku pracuje nawet na min to 2 tygodniach upalow jakbys sie nie zaslanial temperatury w ogromnej wiekszosci domow przekraczaja wartosci komfortowe.

Caly problem z reku jest taki, ze jego cel, czyli zapewnienie czystego powietrza jest osiagniety, natomiast latem cala instalacja wentylacyjna nie moze nic zrobic z uplaem na zewnatrz.

Wiec mozna albo zrobic wentylacje bez reku ale z kanalami gotowymi na przeplywy 500-700 m3 albo zrobic zwykla WM i dac klime w salonie:)

Drugie rozwiazanie jest o tyle lepsze, ze daje efekt od razu i jeszcze niezly COP przy ogrzewaniu w okresach przejsciowych, pierwsze za to znacznie tansze w inwestycji, decyzja jak zwykle nalezy do inwestora:)

Pozdrawiam

Bo to nie zadanie wentylacji zrobić coś z upałem.

Trzeba by podnieść przepływ powietrza i wstawić porządną chłodnicę zasilaną na przykład agregatem chłodniczym. Agregat można kupić za niedrogie pieniądze - często się takie widzi na budkach na rynku warzywnym. Wystawiony na zewnątrz domu, rurki pociągnięte do chłodnicy (lub klimakonwektora kanałowego) w kanale wentylacji. Przepływ powinien być dość spory, taki jak w klimatyzatorze. Można puszczać z ominięciem rekuperatora lub przez rekuperator, ale przepływ wymuszany przez inny, mocniejszy wentylator. Czyli instalacja z częściową recyrkulacją.

Mam mieć 210m2 powierzchni użytkowej, ok. 550m3 kubatury. Przy przepływie 4x kubatura na godzinę miałbym 7kW chłodu (2100m3/h).

Mógłbym wstawić 2 klimakonwektory kanałowe: jeden wstępne chłodzenie GWC, drugi dochłodzenie powietrza pompą ciepła.

Warunek - ocieplone kanały wentylacyjne, żeby woda się nie gromadziła na suficie czy podłodze w miejscu, gdzie poprowadzone kanały.

Problemem jest brak możliwości sterowania rozdziałem chłodu. Pokoje od południowej strony byłyby ciepłe, od północnej zimne. Dlatego lepiej powinny się sprawdzić klimakonwektory w każdym pokoju. Poza tym dość spore wielkości kanałów wychodzą. Latem spory przepływ (2100m3/h), zimą prawie zastój (150m3/h). Dlatego z tego co wiem, to raczej zadanie dla 2 oddzielnych instalacji.

Wydaje mi się, że optymalnym rozwiązaniem jest wstępne chłodzenie powietrza wymienianego (wentylacji) za pomocą GWC oraz użycie klimakonwektorów kanałowych w pokojach zasilanych wodą lodową z pompy ciepła (lub agregatu chłodniczego za 500zł z Allegro, jak ktoś nie ma pompy ciepła)

Edytowane przez maciejzi

Jeśli stwierdzę,że upał mi mocno doskwiera,chociaż tego narazie nie doświadczyłem i chyba nie doświadczę a wręcz przeciwnie,bo jak się wchodzi do domu to jak do klimatyzowanego pomieszczenia,to kupię klimatyzator kanałowy i tyle.

Ze względu na mały przepływ instalcji wentylacyjnej klimatyzator kanałowy nie do końca rozwiązuje sprawę. Chyba żeby kanałami puszczać powietrze 10-15 m/s, a to już chyba trochę hałasuje? A przynajmniej chyba słychać szum

Bo to nie zadanie wentylacji zrobić coś z upałem.

WLasnie o to idzie, aby ten system wentylacji cos z tym upalem byl w stanie zrobic, cos lepszego niz wentylacja grawitacyjna i otwieranie okien na noc.

A co do Twojego domu: jak zamieszkasz to tych drzwi tarasowych nie bedziesz otwieral? Nie zdziw sie jak w niektore dni przez pol dnia ich nie zamkniesz.

Wsadz jeszcze do tych odczytow temp. 2-3 KW zyskow bytowych i masz 27 stopni jak nic, zamieszkasz sam zobaczysz.

Pozdrawiam

A ja Wam powiem ze chyba tez zrezygnuje z wodnego GWC choc nawet 100mb rury PE32 mam od dawna zakopane i wyprowadzone pod rekuperator. Split / inwerter ~3kW kosztuje 1,2k pln, przygotowany do samodzielnego montazu (podlacza sie tylko rurki i zaworkiem odpowietrza i to wszystko). Wiecej bedzie kosztowala nagrzewnica/chlodnica do reku, a efekt - bez porownania :)

a rachunki za prąd?

Klima 3kW zuzywa ~900W. Ile mamy dni w ktorych ona bedzie pracowala? Moim zdaniem maksymalnie 7-10, po 8h. Przyjmujac 80h po 900W = 72kWh. W dwu-taryfach srednio wyjdzie 29 pln (na sezon!!). A moznaby ja odpalac tylko w taniej taryfie w nocy - niech chodzi cala noc i chlodzi. Wtedy to juz w ogole calkiem tanio. Wysokie koszty dzialania klimy to jest kolejny mit :)

A co Ci schłodzi klima 3KW - mały pokój ???

3kW przy zamnietych oknach i roletach (nawet wewnetrznych) spokojnie powinno schlodzic caly parter o 2-3stC, a wiecej nie trzeba.

A co Ci schlodzi GWC o mocy 500-1500W, rozprowadzone po calym domu? Tez nic ;)

Bedzie trzeba to mozna drugiego splita zamontowac w sypialni np. Ale mysle ze nie bedzie takiej potrzeby. Jedna klima w salonie gdzie spedza sie najwiecej czasu i finito. Kiedys to dokladnie liczylem i wyszlo mi wlasnie ze okolice 3kW powinno wystarczyc (przy oslonieciu sie od slonca!) zeby w domu temperatura nie przekraczala 23stC. U mnie maksymalnie bylo 28stC i to roslo powoli od 22stC przez ~7 dni duzych upalow. Czyli praktycznie 1stC codziennie. Taka klima moze spokojnie chodzic w nocy - 22-6, 8h po 900W = 7,2kWh po 0,32 pln / kWh = 2,3 pln. I dam sobie glowe obciac, ze przez cala dobe na calym parterze bedzie przyjemnie :)

3kW przy zamnietych oknach i roletach (nawet wewnetrznych) spokojnie powinno schlodzic caly parter o 2-3stC, a wiecej nie trzeba.

Bedzie trzeba to mozna drugiego splita zamontowac w sypialni np. Ale mysle ze nie bedzie takiej potrzeby. Jedna klima w salonie gdzie spedza sie najwiecej czasu i finito. Kiedys to dokladnie liczylem i wyszlo mi wlasnie ze okolice 3kW powinno wystarczyc (przy oslonieciu sie od slonca!) zeby w domu temperatura nie przekraczala 23stC. U mnie maksymalnie bylo 28stC i to roslo powoli od 22stC przez ~7 dni duzych upalow. Czyli praktycznie 1stC codziennie. Taka klima moze spokojnie chodzic w nocy - 22-6, 8h po 900W = 7,2kWh po 0,32 pln / kWh = 2,3 pln. I dam sobie glowe obciac, ze przez cala dobe na calym parterze bedzie przyjemnie :)

Chyba raczej więcej niż 10 dni rocznie chodzi klima. Można liczyć ze 30 dni non-stop, tzn. 10 godzin dziennie. Pewnie realnie więcej dni, ale niepełnych.

Chyba raczej więcej niż 10 dni rocznie chodzi klima. Można liczyć ze 30 dni non-stop, tzn. 10 godzin dziennie. Pewnie realnie więcej dni, ale niepełnych.

Niecj chodzi i 20 dni, za to da odpowiedni efekt. GWC bedzie nie tansze a i tak zeby mocno pedzic trzeba miec do tego wieksze kanaly i mocniejsze wentyle (wiekszosc instalacji WM sie do tego eni nadaje). Koszt chlodzenia zwroci sie obnizonym kosztem ogrzewania w okresach przejsciowych, gdzie spokojnie jesienia czy wiosna COP bedzie 3.0, co dla dwutaryfowcow oznacza jakies 10 gr/KWh, dla pozostalych 23-25 gr.

Z reszta, czy wszystko sie musi zwracac?

Nie mozna paru stowek wydac na to zeby bylo zawsze komfortowo?

Pozdrawiam

Wiara góry przenosi , ale do realiów ma się nijak , nie wierz że przy dłuższych upałach 3 kw klima schłodzi Ci 150 m2 z 28C do komfortu np. 23 C. No chyba że opuścisz wszystkie rolety, nie będziesz otwierał drzwi, wyłączysz wszystkie urządzenia elektryczne, przestaniesz gotować i brać kąpiel, itp. itd.