Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC wodny "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O ile mogę podnieść/obniżyć temperaturę ławy o wymiarach 0,6x0,4m i długości 80 metrów ? O 0,5 stopnia ? Czy dla betonu to jest jakaś różnica ? Takie ułożenie rur wychodzi najtaniej na etapie budowy i chciałbym poznać merytoryczne za/przeciw. Argument że betonowi jest lepiej do mnie nie przemawia :)

O ile mogę podnieść/obniżyć temperaturę ławy o wymiarach 0,6x0,4m i długości 80 metrów ? O 0,5 stopnia ? Czy dla betonu to jest jakaś różnica ? Takie ułożenie rur wychodzi najtaniej na etapie budowy i chciałbym poznać merytoryczne za/przeciw. Argument że betonowi jest lepiej do mnie nie przemawia :)

Beton akumuluje energię i powoli ją oddaje. To powinno ci wystarczyć.

Myślałem o rurce 32mm. Z punktu wytrzymałościowego nie powinno mieć to wpływu na ławę ale oczywiście przedyskutuję to z kierownikiem budowy. Wilgotność ławy jest taka sama jak wilgotność gruntu wiec przewodność powinna być taka sama.
beton nie obklei rury tak jak ziemia. A z czasem ten "styk" czyli łączenie beton-rura będzie coraz słabsze. A grunt to grunt. Będzie oblepiał z czasem coraz lepiej.

Dla mnie ten pomysł z rurą w betonie to pomyłka.

beton nie obklei rury tak jak ziemia. A z czasem ten "styk" czyli łączenie beton-rura będzie coraz słabsze. A grunt to grunt. Będzie oblepiał z czasem coraz lepiej.

Dla mnie ten pomysł z rurą w betonie to pomyłka.

To już ciekawszy argument. Ale ostatnio jak odkopywałem słupki ogrodzeniowe to odbicie betonu od słupka wcale nie było takie proste. Ogrodzenie było robione w 1972 roku. Beton mieszany ręcznie przez mojego ojca, betoniarka wtedy to był luksus a i na nadmiar cementu nie narzekano.

Zagrzej kilogram ziemi i kilo betonu do np. 50 stopni i zaobserwuj co ci szybciej wystygnie.

Szybciutko zimą zamrozisz te fundamenty i będzie dooopa z zysków, a latem na odwrót.

Zagrzej kilogram czyli ciepło właściwe: http://www.pg.gda.pl/~krogu/Wspolczynniki_przewodzenia_ciepla.pdf. Parametry gliny i betonu sa prawie identyczne.

Jeżeli ktoś myśli że przy pomocy wymiennika o mocy maksymalnej 4 kW zamrozi około 20 m3 betonu nie odizolowanego od gruntu, posadzonego poniżej poziomu przemarzanie to jest dużym optymistą. Ława (a nie cały fundament) nie jest odizolowana i może ciągnąć wilgoć. Woda betonowi nie przeszkadza. Proces zamarzania/odmrażania już tak. Jaka korzyść z takiego umieszczenia: Bez kosztowo mogę włożyć w wykop pod ławy dwie pętle do GGWC :)