adam_mk 19.03.2014 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Zobaczyłem! Połączenie łyżki z dyszlem jest możliwe, ale to ani łyżka, ani dyszel... Ławy mają inne zadania.Ziemia lepiej przewodzi jak beton (fundament). Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdziuba 19.03.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Z tej tabeli wynika ze beton lepiej przewodzi niż glina: http://www.domenergooszczedny.eu/pl/content/16-wspolczynnik_lambda. Instalując rurę w ławie pozbywam się dodatkowych kosztów kopania a i rura jest równo położona. Alegorii z dyszlem i łyżeczką nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.03.2014 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 To je połącz a potem... zastosuj które... Chcesz ten fundament raz grzać a raz chłodzić?Po co?Nie może być we w miarę stałej temperaturze, jak mu tak najlepiej? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 19.03.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Adamie ale może kolega chce tego konia co ciągnie ten wóz karmić kostkami cukru podawanymi na łyżeczce na końcu dyszla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdziuba 19.03.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 O ile mogę podnieść/obniżyć temperaturę ławy o wymiarach 0,6x0,4m i długości 80 metrów ? O 0,5 stopnia ? Czy dla betonu to jest jakaś różnica ? Takie ułożenie rur wychodzi najtaniej na etapie budowy i chciałbym poznać merytoryczne za/przeciw. Argument że betonowi jest lepiej do mnie nie przemawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.03.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 O ile mogę podnieść/obniżyć temperaturę ławy o wymiarach 0,6x0,4m i długości 80 metrów ? O 0,5 stopnia ? Czy dla betonu to jest jakaś różnica ? Takie ułożenie rur wychodzi najtaniej na etapie budowy i chciałbym poznać merytoryczne za/przeciw. Argument że betonowi jest lepiej do mnie nie przemawia Beton akumuluje energię i powoli ją oddaje. To powinno ci wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 19.03.2014 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Myślałem o rurce 32mm. Z punktu wytrzymałościowego nie powinno mieć to wpływu na ławę ale oczywiście przedyskutuję to z kierownikiem budowy. Wilgotność ławy jest taka sama jak wilgotność gruntu wiec przewodność powinna być taka sama.beton nie obklei rury tak jak ziemia. A z czasem ten "styk" czyli łączenie beton-rura będzie coraz słabsze. A grunt to grunt. Będzie oblepiał z czasem coraz lepiej. Dla mnie ten pomysł z rurą w betonie to pomyłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdziuba 19.03.2014 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Beton akumuluje energię i powoli ją oddaje. To powinno ci wystarczyć. To samo mógłbym powiedzieć o ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 19.03.2014 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 @mdziuba, a nie możesz ułożyć tych rur choć obok tych ław (ale w ziemi)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdziuba 19.03.2014 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 beton nie obklei rury tak jak ziemia. A z czasem ten "styk" czyli łączenie beton-rura będzie coraz słabsze. A grunt to grunt. Będzie oblepiał z czasem coraz lepiej. Dla mnie ten pomysł z rurą w betonie to pomyłka. To już ciekawszy argument. Ale ostatnio jak odkopywałem słupki ogrodzeniowe to odbicie betonu od słupka wcale nie było takie proste. Ogrodzenie było robione w 1972 roku. Beton mieszany ręcznie przez mojego ojca, betoniarka wtedy to był luksus a i na nadmiar cementu nie narzekano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 19.03.2014 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Skoro taka sama, to gdzie tu jakieś plusy dodatnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdziuba 19.03.2014 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 @mdziuba, a nie możesz ułożyć tych rur choć obok tych ław (ale w ziemi)? I dokładnie tak chce zrobić. Jedną pętle w ławach a jedna w rogu wykopu jak najdalej od ławy. Położenie rur zajmie mi godzinę bez dodatkowych kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.03.2014 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Zrób, opisz, poczytamy co wyszło - będziemy gromadzić wiedzę, bo tej nigdy za wiele. Ostrych przeciwwskazań nie widzę.Powinno zadziałać. Masz tego fundamentu 200mb? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdziuba 19.03.2014 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Masz tego fundamentu 200mb? Projekt Marcel G2 z Archipelagu. Jedna pętla będzie miała około 100 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.03.2014 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 To samo mógłbym powiedzieć o ziemi. Zagrzej kilogram ziemi i kilo betonu do np. 50 stopni i zaobserwuj co ci szybciej wystygnie. Szybciutko zimą zamrozisz te fundamenty i będzie dooopa z zysków, a latem na odwrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdziuba 19.03.2014 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Zagrzej kilogram ziemi i kilo betonu do np. 50 stopni i zaobserwuj co ci szybciej wystygnie. Szybciutko zimą zamrozisz te fundamenty i będzie dooopa z zysków, a latem na odwrót. Zagrzej kilogram czyli ciepło właściwe: http://www.pg.gda.pl/~krogu/Wspolczynniki_przewodzenia_ciepla.pdf. Parametry gliny i betonu sa prawie identyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.03.2014 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Zagrzej kilogram czyli ciepło właściwe: www.pg.gda.pl/~krogu/Wspolczynniki_przewodzenia_ciepla.pdf. Parametry gliny i betonu sa prawie identyczne. Oczywiście, suchej gliny tak bo z czego się garnki lepi? Najlepiej energię przeniesie ci woda, a w fundamencie raczej nie chciał byś jej uświadczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 19.03.2014 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 ciekawe, jak zachowa się zamarzająca i odmarzająca ława. Beton ma swoją rozszerzalność cieplną. Na ławie stoi dom. Ja nie wiem, po co komu takie kombinacje. Jaki argument? Jest jakiś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 19.03.2014 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Pęd do poznania . OK rób w ławie fundamentowej - twój dom twoje ryzyko - jak zagra masz Nobla , jak nie w najgorszym razie siądzie domek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdziuba 19.03.2014 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Jeżeli ktoś myśli że przy pomocy wymiennika o mocy maksymalnej 4 kW zamrozi około 20 m3 betonu nie odizolowanego od gruntu, posadzonego poniżej poziomu przemarzanie to jest dużym optymistą. Ława (a nie cały fundament) nie jest odizolowana i może ciągnąć wilgoć. Woda betonowi nie przeszkadza. Proces zamarzania/odmrażania już tak. Jaka korzyść z takiego umieszczenia: Bez kosztowo mogę włożyć w wykop pod ławy dwie pętle do GGWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts