Gość Arturo72 23.05.2014 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Chciałem zamówić rurki ale fi25 niebieska jest w kilku konfiguracjach, czy PE HD fi 25/2,0 za 1,67zł/mb to dobry wybór? Jakieś sensowne wyjaśnienie dla GGWC przy rekuperatorze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 23.05.2014 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Jakieś sensowne wyjaśnienie dla GGWC przy rekuperatorze ? Może fakt ze łatwiej ogrzać powietrze o temp +2 niż -20, a przy okazji reku nie musi mieć grzałki. Poza tym ciut chłodniej będzie latem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.05.2014 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Jakieś sensowne wyjaśnienie dla GGWC przy rekuperatorze ? dla GGWC nie ma sensownego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 23.05.2014 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 (edytowane) dla GGWC nie ma sensownego ... Ty tak na poważnie? Bo ja tu właśnie porady o rurki szukam, a Ty z takim tekstem? Przy okazji zerknij proszę na mój poprzedni post i daj znać czy dobrze wybieram? To kiedy warto GGWC robić? Edytowane 23 Maja 2014 przez DrKubus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brek1982 05.06.2014 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Witam To mój pierwszy psot więc proszę o wyrozumiałość. Planuję montaż GGWC 2 x 100 metrów fi 25 Woda w gruncie na głębokości metra także warunki są dobre. Pytanie mam odnośnie nagrzewnicy/chłodnicy Jaka ona ma być?. Po przeczytaniu całego wątku skłaniam się do Juwentu bądź Promontu. Wymiar 40x40 Pytanie tylko którą. Opisy na stronie producentów są dla mnie czarną magią. Ma być CWK czy CWR Promontu?. Opisów Juwentu w ogóle nie rozumiem. Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.06.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Witam To mój pierwszy psot więc proszę o wyrozumiałość. Planuję montaż GGWC 2 x 100 metrów fi 25 Woda w gruncie na głębokości metra także warunki są dobre. Pytanie mam odnośnie nagrzewnicy/chłodnicy Jaka ona ma być?. Po przeczytaniu całego wątku skłaniam się do Juwentu bądź Promontu. Wymiar 40x40 Pytanie tylko którą. Opisy na stronie producentów są dla mnie czarną magią. Ma być CWK czy CWR Promontu?. Opisów Juwentu w ogóle nie rozumiem. Z góry dziękuję za pomoc co byś nie wsadził to i tak działa tak samo ... ogólnie GGWC to g... warte ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.06.2014 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Tak jak pompa ciepła, kocioł na ekogroszek i wszystkie Twoje wynalazki - w pewnych szczególnych przypadkach! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.06.2014 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 szczotka jest g... warta! Ta do zębów - jak masz szorowanie podłogi... Ta do podłogi - jak masz szorowanie zębów... Szczotka jest g... warta... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.06.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Tak jak pompa ciepła, kocioł na ekogroszek i wszystkie Twoje wynalazki - w pewnych szczególnych przypadkach! Adam M. uzasadnij sens ekonomiczny GGWC... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.06.2014 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Wentylacja mechaniczna BEZ odzysku.TANI nośnik ciepła.GGWC ma sporo sensu. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.06.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Wentylacja mechaniczna BEZ odzysku. TANI nośnik ciepła. GGWC ma sporo sensu. Adam M. taaa... robić dla samego robienia ... a najlepszym argumentem jest ta WM bez odzysku ... zamiast założyć sobie najprostszy rekuperator to robimy sobie GGWC za kilka razy większą kasę a efekt końcowy i tak będzie nędzny ... no ale jak by nie patrzeć wizualnie to taki GGWC wygląda imponująco, te rury, ta wielka chłodnica, pompka, instalacja... szkoda że tylko wygląda ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.06.2014 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Wentylacja mechaniczna BEZ odzysku. Wskaż mi w tym temacie kogoś kto posiada ggwc bez reku,ba ile osób na forum posiada ggwc bez reku. Za to ile osób posiada ggwc z reku ? W jakim celu tam weszło ggwc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 05.06.2014 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Ostatnia szansa żebym zakopał rurki, więc chętnie przyłącze się do prośby Jaśka... Ostatnio mam mętlik, ale czy rzeczywiście uzyskam bilans dodatni przy korzystaniu z GGWC jako wsparcie rekuperatora, w stosunku do strat energii na pompie i przy stratach energii na wymienniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brek1982 08.06.2014 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 Witam To mój pierwszy psot więc proszę o wyrozumiałość. Planuję montaż GGWC 2 x 100 metrów fi 25 Woda w gruncie na głębokości metra także warunki są dobre. Pytanie mam odnośnie nagrzewnicy/chłodnicy Jaka ona ma być?. Po przeczytaniu całego wątku skłaniam się do Juwentu bądź Promontu. Wymiar 40x40 Pytanie tylko którą. Opisy na stronie producentów są dla mnie czarną magią. Ma być CWK czy CWR Promontu?. Opisów Juwentu w ogóle nie rozumiem. Z góry dziękuję za pomoc Ponawiam Pytanie Jasiek z całym szacunkiem do Ciebie Ja się nie pytam o sens GGWC Jestem na takie rozwiązanie zdecydowany. Mistrzu Joda przeczytałem cały ten wątek i wiem, że Ty nagrzewnice chłodnice swojego czasu kupowałeś w Juwencie. Był bym wdzięczny jak byś wytłumaczył mi o co z nimi chodzi (nazewnictwo). Rady i wyjaśnienia reszty forumowiczów również mile widziane. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.06.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 Ponawiam Pytanie Jasiek z całym szacunkiem do Ciebie Ja się nie pytam o sens GGWC Jestem na takie rozwiązanie zdecydowany. Mistrzu Joda przeczytałem cały ten wątek i wiem, że Ty nagrzewnice chłodnice swojego czasu kupowałeś w Juwencie. Był bym wdzięczny jak byś wytłumaczył mi o co z nimi chodzi (nazewnictwo). Rady i wyjaśnienia reszty forumowiczów również mile widziane. Pozdrawiam. jak jesteś zdecydowany to wsadź jakąkolwiek chłodnicę byle była duża i tyle ... tak tak wiem parametry ... w tym przypadku bez większego znaczenia bo temp. czynnika ( glikolu...) jest w tak bardzo ograniczonym przedziale że praktycznie wszystkie większe wymienniki działają tak samo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 08.06.2014 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 @brek, ja również nie jestem biegły w tych parametrach, napiszę co sam zamierzam. Mam zakopane blisko 200m PE32. Chcę, obok funkcji antyzamrożeniowej dla reku w zimie, aby nieco chłodniej mi wlatywało latem. WM będę miał na customowym napędzie, 2x EBM R3G220, więc wydajność min. 600m3/h raczej bez problemu. Dla samej zimy, przy GGWC starcza, z tego co tutaj czytałem, nawet 2- lub 4-rzędowe okno NWK 20x40cm. Dla opcji letniej ludzie chyba biorą minimum CWK 4R 40x40. Ja osobiście skłaniam się do 6R (ew. nawet 8R) 50x50, trochę na czuja. Mam kubaturę (wew.) około 620m3. PS. Nie wiem dlaczego, ale w standardowej ofercie Promontu, nagrzewnice mają mniej rzędów nić chłodnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.06.2014 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Jasiek i Arturo chwalą tylko to, co sami mają... Dobre, lepsze, MOJE! Można wstawić rekuperator z najwyższej półki. Wtedy cieszymy się gigantycznym odzyskiem, wielką sprawnością... Smuci nas niemały koszt i to, ze w mrozy te kilkukilowatowe grzały jednak startują. Można zrobić wentylację mechaniczną BEZ rekuperatora, za to z GWC (lub nawet GGWC). Powietrze jest termoizolatorem. Małe ilości powietrza nie umieją przenieść dużych ilości ciepła (strat). Jak nośnik ciepła jest tani to rachunek ekonomiczny pokazuje najlepsze rozwiązanie. Te nagrzewnice.... Problem zwykle rozwiązywany NOGAMI!!! jasiek - bredzisz jak na mękach - w tej sprawie! Aby ogrzać dużą ilość m3 izolatora (powietrza) potrzebujemy i sporej powierzchni styku tego izolatora z czynnikiem grzewczym/chłodzącym i sporego czasu wymiany i możliwie dużego gradientu temperatur. Co to oznacza? Bardzo dużo bardzo gęstych lamelek o sporej powierzchni (układ wielorzędowy) oraz sporego "okna" (spowolnienie strugi) a także połączenia rurek szeregowo-równoległego (ten gradient). DLATEGO chłodnica samochodowa się nie nadaje... Ona się urodziła do zupełnie innego zakresu temperatur pracy! Parametry takiego wymiennika się LICZY! No, liczą ci, co umieją - wytwórcy. Nie są to prościutkie przeliczenia... Ale... RAZ zrobione pozwalają w ciemno powielać urządzenie. Juwent dla mnie to POLICZYŁ! Z tego co widzę/wiem, inni robią po prostu "podobne". Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.06.2014 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 (edytowane) Jasiek i Arturo chwalą tylko to, co sami mają... Dobre, lepsze, MOJE Adam M. Pomimo,że mam GWC rurowy za parę zł(500zł) z całkiem przyzwoitymi osiagami bo 6,2 przy -16 i 17 przy ponad 30 uważam,że jakikolwiek GWC przy rekuperatorze nie ma sensu tym bardziej drogi glikolowy czy zwirowy. Ile ta kilkusetwatowa grzala polknie prądu ? Aż tyle,żeby była zasadność inwestowania kilku tys.zł ? Sądzę,że nawet przez 100 lat nie polknie równowartości ggwc... Przy braku rekuperatora lepszym i tańszym rozwiązaniem jest wg mnie rurowy. Edytowane 9 Czerwca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.06.2014 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 No...Szczególnie w glinie z wysokim poziomem wody pod trawnikiem!Prąd do pompy przesączy Cię zabije! Kosztem. NIE WSZĘDZIE sprawdzi się to samo urządzenie!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brek1982 09.06.2014 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Grzeniu 666 dzięki za konkretną odpowiedź Możesz mi jeszcze napisać jakiej firmy chlodnice/nagrzewnice planujesz zakupić Rozumiem, że będziesz robił WM bez rekuperatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts