Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC wodny "tymi ręcami" robiony

adam_mk

Recommended Posts

W ostatnie lato całkiem nieźle glikolowe gwc u mnie działało, ale w końcu się ''przegrzało'' i temperatury dochodziły do 20 stopni. W tej chwili temperatury oscylują w granicach 6 stopni i nie różnią się od temperatur dolnych źródeł ciepła, używanych w typowych układach z pompami ciepła. 1 grudnia podłączyłem pod glikolowe gwc pompę ciepła o mocy 6KW. Do podłączenia 2 układów na jednej nitce kolektora wystarczył jeden zawór zwrotny, umieściłem go wcześniej przy nagrzewnicy gwc. Sterowaniem gruntowego wymiennika ciepła zajmuje się centrala wentylacyjna jan-gaz poprzez sterownik E5. Pompa ciepła grzeje zasobnik c.w.u. + c.o. o łącznej pojemności 400l. Grzałka o mocy 7,5KW jest cały czas na czuwaniu. W dolnej części zasobnika występuje mieszanie wody poprzez pompę obiegową w rozdzielaczu. Na tym samym poziomie znajduje się wężownica o powierzchni wymiany 1,5m2, która jest podłączona do pompy ciepła. System wspomagania ogrzewania działa bardzo dobrze, może nie jest rewelacyjnie jeśli chodzi o sprawnośc układu i trochę wyższe temperatury pracy pompy ciepła, ale działa to naprawdę dobrze. Pompa ciepła pracuje na czynniku R410A, który ma dość dobrą termodynamikę a samo zastosowanie tego czynnika wymaga solidnego układu chłodniczego, ze względu na panujące ciśnienia. Przy 43 st C skraplania, układ pracuje przy ciśnieniu 26 bar a przy 60st C, to już 40 bar. Pompa ciepła skonstruowana jest na pływającej płycie oddzielonej od obudowy.

Miesiące letnie pokażą jak pompa ciepła będzie współpracowała z glikolowym gwc, już samo zapewnienie stabilnej temperatury dolnego źródła powinno być wystarczające do zapewnienia stabilnej temperatury w domu.

Edytowane przez Tomek B..

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie odnośnie nagrzewnicy/chłodnicy. Mam zakopane 2 x 100 metrów fi 25. Docelowo rekuperator Jan Gaz 350. Jaka nagrzewnica/chłodnica powinna być?. Wiem, że okno ok. 40x40 im więcej rzędów tym lepiej. Problem jest w tym, że dla firm Promont i Juwent to za mało informacji. Potrzebują dużo więcej danych, których nie znam typu ile i czego w rurach temperatura pracy czynnika. Zamawial ktoś z was chlodnice, w którejś z w/w firm na potrzebne mi parametry?. Będę wdzięczny za pomoc. Info może być na priw. Pozdrawiam Łukasz

Mam pytanie odnośnie nagrzewnicy/chłodnicy. Mam zakopane 2 x 100 metrów fi 25. Docelowo rekuperator Jan Gaz 350. Jaka nagrzewnica/chłodnica powinna być?. Wiem, że okno ok. 40x40 im więcej rzędów tym lepiej. Problem jest w tym, że dla firm Promont i Juwent to za mało informacji. Potrzebują dużo więcej danych, których nie znam typu ile i czego w rurach temperatura pracy czynnika. Zamawial ktoś z was chlodnice, w którejś z w/w firm na potrzebne mi parametry?. Będę wdzięczny za pomoc. Info może być na priw. Pozdrawiam Łukasz

Zacznij od średnicy króćców przyłączeniowych, potem wielkość okna, średnica 40x40 wystarczy i to z bardzo dużym zapasem. Podaj jeszcze akceptowalne dla siebie opory przepływu powietrza oraz liczbę rzędów. O tym jak sprawnie będzie działała ta nagrzewnica w największym stopniu będą decydowały warunki gruntowe wymiennika.

Tomek Dziękuję za zainteresowanie. Króćce powinny być calowe (rura fi 25). Okno powiedzmy, że 40x40, temperatura robocza czynnika około 12 stopni. I dalej zaczynają się schody, nie mam pojęcia jakie powinny być opory przepływu, nie wiem ile powinno być rzędów :-( Warunki gruntowe mam dobre. Rury zakopywałem we wrześniu jak było sucho. Rura zakopana od 1,5 metra do 2. Na 1,5 metra mokro, na dwóch stało się w wodzie. Pozdrawiam Łukasz

Wystarczy, że podasz im, aby opory przepływu nie przekraczały 40Pa. Wtedy będą mogli określić rozstaw aluminiowych lamelek. Przy takich oporach przepływu, 6 rzędach i oknie 400x400mm, od razu można powiedzieć, iż będzie to wymiennik standardowy. Warto dopłacić i poprosić o zrobienie wymiennika z rurek o grubszych ściankach.

P.S

Dla węża DN25 odpowiednia średnica gotowych złączek to 3/4 cala - 1 cal to DN32. Oczywiście możesz to rozszerzyć na wejściu.

• 3 months później...

Witam mam pytania dotyczące schładzania wody.

Chcę chłodzić w upalne dni 2 max 3 pokoje by się lepiej spało. W tym celu chciał bym wykorzystać istniejącą instalację CO. Zostawić odkręcone grzejniki tylko w tych 2-3 pokojach. Kwestia chłodniej wody. W piwnicy zawsze jest chłodno.

Myślałem by rozstawić kilka kaloryferów (mam kilka starych kaloryferów) w piwnicy, podłączyć do instalacji CO i zamontować pompkę.

Myślałem nawet by zakopać kilka kaloryferów w piwnicy (część piwnicy ma wyłożone kostką). Jednak tam nie ma przepływu wody. Mógł bym rozkopać podwórko i rozłożyć rurkę. jednak 50 m rury to obawiam się czy pompka uciśnie. Kolejna sprawa u mnie jest sama skała. Szpadel można wbić na max 10 cm. Mam też stare szambo.

Gł. chodzi mi o to, że w lecie nie mogę spać przy otwartym oknie. Dlatego chciał bym sobie jakoś ułatwić przeżycie upałów. Nawet kilka stopni będzie zbawienne.

Będę wdzięczny za rady i wyrozumiałość :)

• 2 months później...

Witam,

Jak wydajnosc ggwc zalezy od stezenia zastosowanego glikolu propylenowego ?

Warto uzyc glikolu -35st (49%) lub -25 (42%) czy wystarczy -15 (39%) (lub rozcienczony woda -25) ?

Czy ktos stosowal glicerol, ktory ma duzo wyzsze cieplo wlasciwe, ale tez lepkosc - czy nie za duze opory beda w 180mb rury fi25 (jedna petla) ?

Pozdrawiam

Wojtek

Dzieki za link do postu :)

Niestety nie ma tam info o uzyciu glicerolu (robionego z gliceryny), za to jest wskazanie na etanol jako duzo tanszy od glikolu i niby nie trujacy dla srodowiska.

Niemniej szukajac wiecej info o etanolu i jego cenach, trafilem na artykul, ktory mnie zszokowal - etanol w temperaturze ok 11C jest juz substancja wybuchowa! Ludzie dyskutuja o kosztach 8x nizszych niz glikolu, czy pompy wodne moga tloczyc etanol, natomiast nikt nie wspomina o realnym niebezpieczenstwie wybuchu naszej instalacji z powodu np. minimalnych nieszczelnosci instalacji, przez ktore wydostana sie opary etanolu i wystarczy iskra z wlaczanej pompy...

Warto poczytac!

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=6&ved=0CEEQFjAF&url=http%3A%2F%2Fwww.obud.pl%2Finstalacje%2Cart%2C9279%2C%2Cuwazaj_co_ci_wlewaja_do_dolnego_rodla_cykl_uwaga_na_bledy_czesc_ii&ei=jFiIVdj4BMWisAGNwoGYBg&usg=AFQjCNEw05GP7QfwmP1SnU2mgr87tjvFIg&sig2=3NTbsMftOYG28zexGuog-w&bvm=bv.96339352,d.bGg&cad=rja

Wodny roztwór etanolu nazywają różnie.

Od "żołądkowa gorzka", przez "czysta wyborowa" i "luksusowa" po bardziej wymyślne.

Nie raz trzymałem w domu ten wodny roztwór, i to 40% !!!

Nic nie wybuchło...

Nie wypisujcie głupot...

Adam M.

Ja w łazience trzymam 96% etanol do wycierania mordy po goleniu. Też jeszcze żyję. Podkreślam, jeszcze. Ale taka moja teściowa, to litrami trzyma po różnych kątach spiryt jeszcze z czasów chyba ZSSR i też (cholera) jeszcze nie wyleciała w powietrze. Ale dbamy przecież o to, żeby nie uronić ani kropelki przy składowaniu. ;) Swoją drogą, ile "procent" trzeba wlać do kolektora, żeby nie zamarzł i w związku z tym jak szybko taki roztwór tworzy ew. mieszankę wybuchową? ;)

• 2 weeks później...

Witam,

3 dni czytałem te 70 stron.

Większość z Was preferuje nagrzewnice do własnoręcznego obudowania.

Ja znalazłem trzy gotowe:

http://allegro.pl/nagrzewnica-kanalowa-wodna-fi-200-4-rzedowa-i5455748238.html

http://www.elaut.com.pl/pl/p/NAGRZEWNICA-WODNA-TYP-WNO-200-III-12-TERMEX/428

http://www.juwent.com.pl/32/i,66,c,20/produkty/ogrzewanie/wymienniki_ciepla/kanalowe_wymienniki_ciepla_kwc

Niestety temat trochę przespałem i teraz muszę na szybko coś znaleźć bo na początku przyszłego tygodnia będą mi rozkładać kanały.

Pomóżcie, czy któraś z nich się nadaje?

Najczęściej się tu przewijał Juwent, ale nie wiem czy tego typu będzie dobra jak ta z ostatniego linka.

Pozdrawiam

RK

no i dupa... wczoraj wieczorem znowu udałem się na pomiar...

czas: wieczór ( po bardzo gorącym i słonecznym dniu)

temperatura na zewnątrz: ok 24 stopnie

temperatura w domu: ok 25,5 stopnia

z nawiewów dmucha: 27,5 stopnia

czyli do dupy!

Dalsze obserwacje:

Kanał dolotowy jest wyraźnie zimniejszy za wymiennikiem od części przed. Jak podkręcę wiatraki na maxa to temperatura w nawiewie spada. Jak zmniejszę szybkość nawiewu to temperatura znowu rośnie.

Moja diagnoza to źle wyizolowane rury nawiewowe i powietrze nagrzewa się za wymiennikiem zanim dotrze do domu.

Problem jest taki, że są one zasypane ekofibrem całkiem dobrze na moje oko. Inna sprawa to, że na strychu jest mega gorąco bo izolowany jest strop a nie skosy. Martwi mnie tylko to, że ta sama sytuacja będzie w zimę tylko wtedy będzie piździło i ogrzane powietrze za wymiennikiem będzie się wyziębiało...

Jakieś pomysły..?

• 4 weeks później...

widzę, że temat umarł...

tak czy inaczej zaopatrzyłem się w termometry elektroniczne i zmierzyłem co i jak.

W duże upały przed skrzynką GWC temperatura powietrza ponad 30 stopni, bezpośrednio za skrzynką koło 19. Wynika z tego jasno, że GWC samo w sobie działa i to bardzo dobrze. Cały efekt tracę na kanałach dolotowych bo dmucha już ok 28-29 stopni.

Cały strych mam zasypany ekofibrem, ale po dokładnym obejrzeniu widzę, że po aplikacji trochę się uleżał, trochę się obsypał i kanały nie są wystarczająco pokryte. Muszę kupić trochę wełny i jeszcze wszystko poprzykrywać bo na strychu to jest z 60 stopni na bank w upały. Mam nadzieję, że to załatwi sprawę.