miloszenko 05.08.2015 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 widzę, że temat umarł... tak czy inaczej zaopatrzyłem się w termometry elektroniczne i zmierzyłem co i jak. W duże upały przed skrzynką GWC temperatura powietrza ponad 30 stopni, bezpośrednio za skrzynką koło 19. Wynika z tego jasno, że GWC samo w sobie działa i to bardzo dobrze. Cały efekt tracę na kanałach dolotowych bo dmucha już ok 28-29 stopni. Cały strych mam zasypany ekofibrem, ale po dokładnym obejrzeniu widzę, że po aplikacji trochę się uleżał, trochę się obsypał i kanały nie są wystarczająco pokryte. Muszę kupić trochę wełny i jeszcze wszystko poprzykrywać bo na strychu to jest z 60 stopni na bank w upały. Mam nadzieję, że to załatwi sprawę. DLatego ja mam zaizolowany strych az pod skosy i dziala on jak porzadne GWC caly rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 31.08.2015 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Mam pytanie o filtr przed nagrzewnicą (chłodnicą) GGWC. Typowo filtr jest w rekuperatorze, natomiast na czerpni zwyke najwyżej siatka. Czy nie zbiera się syf w nagrzewnicy? Czy nie powinno się tak dać jakiś filtr (który jednak robi znaczący opór w instalacji)? Kilku forumowiczów (@RK?) mają z tego co pamiętam nagrzewnicę na ścianie bezpośrednio za czerpnią, jak sądzę tam filtra nie ma. Trzeba nagrzewnicę jakoś czyścić, jeśli tak, czy jest to uciążliwe (wogóle wykonalne praktycznie)? @songoku, rozumiem kanały masz w tej warstwie ekofibru...? Na jakiej długości, jak gruba warstwa ekofibru (i ile nad i pod rurą) i jakie fi rury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 31.08.2015 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Mam pytanie o filtr przed nagrzewnicą (chłodnicą) GGWC. Typowo filtr jest w rekuperatorze, natomiast na czerpni zwyke najwyżej siatka. Czy nie zbiera się syf w nagrzewnicy? Czy nie powinno się tak dać jakiś filtr (który jednak robi znaczący opór w instalacji)? Kilku forumowiczów (@RK?) mają z tego co pamiętam nagrzewnicę na ścianie bezpośrednio za czerpnią, jak sądzę tam filtra nie ma. Trzeba nagrzewnicę jakoś czyścić, jeśli tak, czy jest to uciążliwe (wogóle wykonalne praktycznie)? Bardzo dobre pytanie! Niech piszą ci co nie mają! Ja mam zaraz za czerpnią, przed nagrzewnicą, kasetę z wymiennym filtrem G4 - coś takiego: http://www.harmann.pl/files/Image/produkty/fbm_big.jpg Ten filtr dostaje najwięcej syfu, to zrozumiałe. Zazwyczaj jest cały czarny od kominów oraz zawiera sporo much, komarów itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 02.09.2015 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Oczywiście kanały są w ekofibrze na całej długości. Ostatnio jeszcze od góry położyłem wełnę 10 cm (ze 2-3 metry) na poczatku i za tym odcinkiem zamontowalem termometr. Wczoraj był straszny upał i przez większość dnia do domu leciało powietrze dużo chłodniejsze niż na zewnątrz. Na dworze było 35 za GW 21.5 na tym pierwszym termometrze za silnikami i wełna 24 a do domu (w pokoju z najkrótszym kanałem tym co go też przykrylem welna) leciało z anemostatu 25.5 w najdalszym pokoju dmuchane 26.5 wiec tylko 1 stopień więcej a to ok 10-12 metrów kanału. Wiec wynika z tego ze póki się fiber nie gorzeje za bardzo to jest ok. Na koniec dnia temperatury sporo wzrosły bo pierwszy pokój pokazywał 28 a najdalszych ponad 31 stopni. Martwi mnie też ta spora różnica na pierwszym pomiarze za silnikami. Wydaje mi się ze silniki będąc w jednej obudowie działają coś jak rekuperacja. Powietrze nadmuchiwane ogrzewa się od ciepłego zbierane go z domu. Sprawdzę jeszcze ten trop. Oczywiście to sytuacja niepozadana latem, ale zima to będzie nawet niezłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 02.09.2015 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 @songoku, czy ja dobrze rozumiem że masz skrzynkę na oba napędy, w której kanały są rozdzielone nie szczególnie izolowaną przegrodą (jakaś płyta warstwowa? 2-3cm?)? Oczywiście (o ile masz reku) bypass jest włączony? Termometry masz umieszczone w kanałach (nie przylgowe)? U mnie fiber też jest do poprawki, siadł i porobiły się pustki które chcę uzupełnić (przynajmniej te widoczne), i również na nitki do anemo chyba sypnę jeszcze trochę czegoś (fiber? granulat styro?). BTW, masz jakieś obserwacje w temacie o którym pisaliśmy wcześniej z @budowlanym_laikiem, tj. syfienia się nagrzewnicy, masz filtr przed czy po nagrzewnicy? A tak na marginesie, to ostatnio wymyśliłem przypadkiem jak upychać termometry w kanałach spiro i kształtkach went.: nawiercę otwory, wkręcę dławiki do przewodów (jakieś PG7 lub PG9) i w nie powinny ładnie wchodzi DSy w tulejkach (osłonkach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 02.09.2015 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Nie mam rekuperacji. Termometry są w kanałach. Co do skrzynki z silnikami to masz rację. Zaizolowalem ja tylko od zewnątrz. Silniki od siebie nie maja jakoś specjalnej izolacji. Ja przykrywam kanały welna. Nagrzewnice mam przed skrzynka z napędem. Filtry mam skrzynce z napędem. Jak wygląda nagrzewnica to nie wiem bo tam nie zaglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 27.09.2015 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 (edytowane) Witam. Mam kilka pytań odnośnie GGWC. Wykombinowałem wentylacje mechaniczną z wywiewami grawitacyjnymi. Wszystko wg schematu 1. Czy taki układ może się sprawdzić ( na rysunku zabrakło jednej przepustnicy) 2.Czy zrezygnować z nagrzewnicy tylko sama chłodnica GWC czy zimą może być problem?? 3. Mam wysoko wody gruntowe i postanowiłem wykonać GWC wodny 1 do konałem próbnego wykopu i obecnie na 1,2m występują wody gruntowe ich temperatura wynosi na chwilę obecną ok. 15,5-16,5 czy to normalne temperatury? 4. Układ miałby być wykonany z jednej rury PE fi 32 długości ok. 120m czy ok.?? 5. Czy Borygo mogę rozcieńczyć w celu obniżenia kosztów?? 6. Czy wentylator kanałowy ma szansę pokonać opory dwóch filtrów + dwóch nagrzewnic + kolanka + ok. 15-20 m rury fi 160 potem rozprowadzenie po domu. Link do przykładowego wentylatora. http://www.ecofanet.com.pl/vkm-160-e...FRSeGwod8W8PDA Dowiedziałem się już że glikol mogę mieszać w dowolnych proporcjach ( moja sprawa moje ryzyko Wyliczyłem straty po stronie ssącej do momenty skrzynki rozprężnej czerpnia 20 filtr eu3 50 filtr eu 7 chłodnica 20 nagrzewnica 20 max ilość kolan/zakręty 35 długość kanałów ok. 20m 40 łącznie 185 Nie wiem czy filtr f7 przejdzie bo mama bardzo duże straty ciśnienia. Edytowane 3 Października 2015 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 26.03.2016 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Witajcie Przymierzam się do dokończenie mojego GGWC które zacząłem już długi czas temu. Z racji że dedykowane nagrzewnice-chłodnice są dosyc drogie to pomyślałem o zrobieniu innego wymiennika "w rurze". Zostały mi 2szt. przejściówki fi 350/200 i pomyślałem żeby zrobić z niego wymiennik rurowy i w nim zwijana spirala (pex, miedz) kilka razy, tak żeby wypełnić tą powierzchnie rury fi 350.Można by jakieś blaszki z aluminium porobić żeby była skuteczniejsza wymiana. Czy zrobił ktoś juz coś podobnego i czy ma to prawo jakoś w miarę skutecznie działać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 26.03.2016 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Ja również mam zakopane rury na GGWC, i ostatnio myślałem czy nie zrobić takiego mixu, żeby je wypełnić wodą (a nie drogim glikolem), w kotłowni dać jakiś tani wymiennik płytowy (ciecz/ciecz), i do rekuperatora (na strychu) z kotłowni puścić krótką pętlę wypełnioną glokolem... Założenie takie, aby tylko podnieść powyżej zera przed reku. Ma to sens? @Mr_Mabram, chyba @romano78 robił coś podobnego (w wątku o reku tymi ręcami pisał)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
songoku_xxx 26.03.2016 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Straty , straty, straty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 26.03.2016 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 (edytowane) Ja również mam zakopane rury na GGWC, i ostatnio myślałem czy nie zrobić takiego mixu, żeby je wypełnić wodą (a nie drogim glikolem), w kotłowni dać jakiś tani wymiennik płytowy (ciecz/ciecz), i do rekuperatora (na strychu) z kotłowni puścić krótką pętlę wypełnioną glokolem... Założenie takie, aby tylko podnieść powyżej zera przed reku. Ma to sens? @Mr_Mabram, chyba @romano78 robił coś podobnego (w wątku o reku tymi ręcami pisał).... Rozumiem że ta krótka pętla byś wrzucił gdzieś przed wymiennikiem ale nie wiem czy to by wystarczyło. Ja myślę o zrobieniu konkretnej spirali na długości 1m odcinka rury. Byłby to chyba najtańszy sposób. Inna opcja wymagająca znacznie więcej pracy (spawanie, lutowanie) to rurki np: miedziane pocięte na długość powiecmy 1m ułożone obok siebie jak plastry miodu, z przodu dekiel z otworami, z tyłu dekiel z otworami obspawane w koło rurek, włożone wszystko do jakiej rury, dekle obspawane i mamy super wymiennik. Powietrze przelatuje rurkami a glikol krąży w rurze opływając rurki. Jestem na "rekuparatorowym" wątku też, ostatnio przerabiałem mój rekuperator ale nie znalazłem wpisów na ten temat od romano78. Musze tam zapukać może ktoś się odezwie. Edytowane 26 Marca 2016 przez Mr_Mabram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro0106 26.03.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Będę za niedługo na etapie budowy płyty fundamentowej, dom parterowy powierzchnia płyty około 200 m2, wymiana gruntu na głębokosci około50cm pod płytą.Czy zastosować glikolowy gruntowy wymiennik ciepła czy żwirowy, wentylacja mechaniczna? Jakie są plusy i minusy jednego i drugiego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 26.03.2016 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 . Rozumiem że ta krótka pętla byś wrzucił gdzieś przed wymiennikiem ale nie wiem czy to by wystarczyło. Ja myślę o zrobieniu konkretnej spirali na długości 1m odcinka rury. Byłby to chyba najtańszy sposób. Chodzi mi o pomysł dołożenia wymiennika płytowego i puszczenie glikolu tylko na odcinku kotłownia-strych. Wiem że dodatkowy wymiennik po drodze to jakaś strata, ale liczę że do utrzymania plusa w mrozy starczy. Mały wymiennik płytowy to 150zł? Glikol pod ziemię chyba sporo wiecej. Natomiast czy przed reku dać kupną nagrzewnicę czy samorobną to osobna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.03.2016 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Wszystko można spieprzyć...Napisz wyraźnie! - NAMIASTKĘ BUDUJĘ... Można.Wszystko można, tylko po co?.... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 05.05.2016 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 (edytowane) Po kilku latach chciałbym wrócić do tematu swojego GGWC. Gdzieś tam w ziemi mam zakopaną jedną pętlę. Nie pamiętam nawet ile tego jest (może gdzieś na forum pisałem to poszukam) No i pytanie na start : Jaka pompa powinna to zasilać ? W sumie chodzi mi o podnoszenie oraz przepływ jaki ma dać (bo ile W itp to bez znaczenia z- zależy od pompy) Rozumiem, że podnoszenie tu jest mało ważne, i wystarczy jak będzie jakaś maks 4m itp ? A jaki przepływ ? Fantom ps. Znalazłem : mam chyba 150 mb rury DN32 Edytowane 5 Maja 2016 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 06.05.2016 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Po kilku latach chciałbym wrócić do tematu swojego GGWC. Gdzieś tam w ziemi mam zakopaną jedną pętlę. Nie pamiętam nawet ile tego jest (może gdzieś na forum pisałem to poszukam) No i pytanie na start : Jaka pompa powinna to zasilać ? W sumie chodzi mi o podnoszenie oraz przepływ jaki ma dać (bo ile W itp to bez znaczenia z- zależy od pompy) Rozumiem, że podnoszenie tu jest mało ważne, i wystarczy jak będzie jakaś maks 4m itp ? A jaki przepływ ? Fantom ps. Znalazłem : mam chyba 150 mb rury DN32 To zależy jaką zastosujesz chłodnicę/nagrzewnicę, bo jeśli 500-kę to 0,13 l/s Sądząc po zakładanej mocy Twojego GGWC n/p taką: http://barbor.biz/sekcje-kanalowe-chlodnic-wodnych,131,pl.html Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 08.05.2016 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 No fakt. Dzięki - będę musiał sprawdzić.I kolejne pytania :Jakie zawory, przepływomierz i ciśnieniomierz mozna zastosować ? Czy są to zwykłe do instalacji wodnych czy do mieszanek z glikolem muszą byc jakieś inne? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.05.2016 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 To zależy jaką zastosujesz chłodnicę/nagrzewnicę, bo jeśli 500-kę to 0,13 l/s Sądząc po zakładanej mocy Twojego GGWC n/p taką: http://barbor.biz/sekcje-kanalowe-chlodnic-wodnych,131,pl.html Pozdrawiam Cezary Przy GGWC musi być większy przepływ cieczy aby uzyskać jako takie chłodzenie ... Najlepiej aby temperatura powrotu była jak najbliżej temperatury zasilania ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.05.2016 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 No fakt. Dzięki - będę musiał sprawdzić. I kolejne pytania : Jakie zawory, przepływomierz i ciśnieniomierz mozna zastosować ? Czy są to zwykłe do instalacji wodnych czy do mieszanek z glikolem muszą byc jakieś inne? Fantom Zwykłe ... Do GGWC potrzebujesz DZ, chłodnicy, pompki, naczynia przeponowego , manometru, jakiegoś sterowania i tyle ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 08.05.2016 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Przy GGWC musi być większy przepływ cieczy aby uzyskać jako takie chłodzenie ... Najlepiej aby temperatura powrotu była jak najbliżej temperatury zasilania ... Większy, o ile większy? Z katalogu można wyczytać 3,39 kW przeniesionej mocy z zasilania wodą 6/12*C, powietrze wlotowe 30*C, wylotowe 16,5*C Fakt, jako medium należy zastosować mieszaninę wody z glikolem, co zwiększy opory przepływu, ale nieznacznie. Nie ma co zbytnio przewymiarowywać pompy cyrkulacyjnej, bo szkoda prądu. Rotametr o max przepływie 12 l/min. wystarczy. Większej uwagi wymaga przeniesienie przez chłodnicę 500 m3/h powietrza. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts