jasiek71 04.03.2018 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Jak dla mnie jednym i drugim. I nie wiem dlaczego masz z tym problem? Ja nie mam z tym problemu... Wszędzie można znaleźć opinie jakie to GWC czy GGWC jest goowno warte..., zgadnij dlaczego...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.03.2018 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Porostu nie rozumiem jakie to ma znaczenie GWC też masz przed reku więc co to za różnica GWC czy GGWCi jakie to ma znaczenie jeśli latem nawiew całkowicie omija wymiennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.03.2018 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Porostu nie rozumiem jakie to ma znaczenie GWC też masz przed reku więc co to za różnica GWC czy GGWCi jakie to ma znaczenie jeśli latem nawiew całkowicie omija wymiennik Nie rozmawiamy o "home made"... Żadne fabryczne rozwiązanie nie omija centrali wentylacyjnej... Mój bypass jest przed centralą wentylacyjną i powietrze biegnie znacznie krótszą drogą... Wsadź kilka termometrów po drodze to sam się przekonasz jak to jest z tym omijaniem... Głupi jeden stopień różnicy na nawiewie przy 400m3/h to jest kilka kWh w ciągu doby czyli jak by nie było godzinę pracy na max klimatyzatora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.03.2018 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 A ja o swoim DIY mowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.03.2018 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 A ja o swoim DIY mowie. Rozwiązania"tymi ręcami" dość często są lepsze od komercyjnych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kigamo 04.03.2018 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Nie rozmawiamy o "home made"... Żadne fabryczne rozwiązanie nie omija centrali wentylacyjnej... Podobno nowe AirPack Home ThessleGreen maja bypass 100%... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 04.05.2018 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 Kurczę, od lat te same sprzeczki, czy zyski z GGWC (brak zamarzania reku, a przy jego braku wyższa temp. nawiewu) zrównoważą koszty (energia pompy i mocniejszego wentylatora na czerpni równoważącego większe opory przepływu przez nagrzewnicę). Czy nie można tego wreszcie rzetelnie policzyć, albo zrobić porównanie układu z GGWC przez tydzień, następnie wyłączyć pompkę i wyjąć nagrzewnicę (aż tak dużo roboty z tym nie ma) i znowu przez tydzień pomierzyć. Raz by to ktoś robił i na zawsze by się te dyskusje skończyły. Dlaczego dostawcy nagrzewnic tego nie zrobią, by mieć argument marketingowy? Albo dostawcy rekuperatorów z nagrzewnicami? To przecież robota na 10h pracy i oczekiwanie 2 tyg na wyniki... Jakbym już miał skończony system to bym to zrobił. Może ktoś z Was by się pokusił i zapisał się na kartach historii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 04.05.2018 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 Cześć, szybkie pytanie.Lepiej rurę w ziemi ułożyć w sposób meandryczny, czy spiralny?Planuje dwie sekcje 100mb fi25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 04.05.2018 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 A co będzie łatwiej wykopać ? W/g mnie meander .Ps. co z naprawą twojej płyty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 04.05.2018 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 Jeśli dla tej samej długości rurki, sprawność takiego wymiennika jest podobna, to myślę, że przy spiralnym układzie jest mniej pracy, i mniejsza powierzchnia do rozkopania. Myślę o czymś takim p.s. jeśli chodzi o płytę, to krótko aby nie zaśmiecać wątku - wykonane zostały prace wg projektu naprawy, planowane są kolejne etapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 05.05.2018 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 Na takiego węża zużyjesz 5x więcej rury. Puść ją prostym odcinkiem, tyle samo energii zbierzesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 05.05.2018 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 Chyba nie do końca tak jest jak piszesz. W przypadku wymienników poziomych do pomp ciepła, stosuje się układ meandryczny lub spiralny Gdyby było jak piszesz, jaki sens by był tych spiralnych? Zakładam, że w przypadku GGWC jest podobnie, ale szukam potwierdzenia, zanim podejmę jakąś decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 05.05.2018 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 Układ spiralny, gdy prostym odcinkiem nie da się odebrać dostępnego ciepła, lub chcemy je odebrać szybciej. Jeśli prosty odcinek na to pozwoli, to nie ma potrzeby go zapętlać. Czy spirala, czy odcinek prosty - odbierze z gruntu zbliżoną ilość ciepła, a nie ma potrzeby zwiększać szybkości odbioru, bo może go wtedy nie wystarczyć do końca sezonu - czasem widać opinie użytkowników, że grunt pod koniec sezonu już nie zapewnia wydajności i musi się zregenerować. Ale to ciekawe zagadnienie, bo jeśli rury leżą w wodzie, to może ona teoretycznie przenosić ciepło z dalszych obszarów, tylko czy tak jest faktycznie, skoro woda pod powierzchnią raczej stoi niż płynie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.05.2018 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 Tak nie jest!Rura w wodzie to mała katastrofa.W WILGOCI działa dobrze. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.05.2018 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Tak nie jest! Rura w wodzie to mała katastrofa. W WILGOCI działa dobrze. Adam M. Dlaczego katastrofa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.05.2018 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Woda w gruncie, no, bagienko, bardzo źle przewodzi ciepło.Grunt tylko wilgotny robi to wielokrotnie lepiej.Ale...W wodzie tkwi bardzo wiele energii. Znacznie więcej jak w wilgotnym gruncie.Problem w tym - jak szybko ją pozyskujesz. Wyobraź sobie "postępujący" w gruncie wzdłuż rury kloc lodowy.Cudów nie ma a woda zamarzając "rośnie".Problem znany z układów bezpośredniego parowania. MOŻNA ( a nawet należy, bo warto) korzystać z ciepła ziemi.Ale z sensem i wiedzą.Układ MUSI być dopasowany do warunków wodno-gruntowych, abyś sobie krzywdy nie zrobił. Jakby Ci to tak przystępniej.....O!Dolne źródło w stawie... W samej wodzie.Zimą ma 4stC (anomalia objętościowo-temperaturowa)ILE możesz stamtąd zabrać?Bo wilgotny grunt ma około +10st a bywa lepiej.Woda w gruncie to nie tylko cieki poziome. To także ruch góra-dół. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 06.05.2018 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Staw jest zimniejszy przy dnie faktycznie przez ruch wody, która styka się z mroźnym powietrzem, woda przejmuje temperaturę otoczenia. Ale rury w wodzie, która zaczyna się na 1,2m nie są z tego punktu widzenia problemem - ta woda na tej głębokości ma też temperaturę gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.05.2018 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 Badałeś?ZAWSZE tak ma?WSZĘDZIE? Pogoogluj o temperaturze gruntu przy powierzchni i w głębi.Jest w sieci trochę na temat, ale głęboko i trzeba szukać.Na potrzeby rolnictwa robili takie badanie różnych gruntów. Jest badanie do 10m wgłąb, które kiedyś czytałem i analiza z 5 czy 6 lat. Bardzo wiele zależy od przepuszczalności gruntu.Najlepsze do naszych celów są mokre gliny.Znacznie gorsze są bardzo nawodnione piaski czy żwiry. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.05.2018 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 Mocno nawodniony grunt NA STOKU, tam gdzie warstwy geologiczne układają się równolegle do jego powierzchni to ideał, bo tam zawsze są cieki i sączenia.A to oznacza - stała temperaturę, choćby gwoździe z nieba leciały i nie wiem co się działo.Jak woda w gruncie bagnistym stoi, jest kicha... NIE MA jednoznacznej odpowiedzi. Geologia i hydrogeologia danego terenu tym rządzi. Adam M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.05.2018 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 "...- ta woda na tej głębokości ma też temperaturę gruntu. ..." Tak, ale...Jak zabierzesz z niej ciepło a ona tam stoi to grzeje się bardzo woooolno... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts