ryz 12.02.2010 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Witam jestem na wyposażenia kuchni w sprzętW związku z tym mam pytanie co jest bardziej opłacalneKuchenka elektryczna czy gazowa (w kuchni mam gaz i pręd)Proszę o opiniePozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 12.02.2010 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Jeśli elektryczna to tylko indukcyjna. Koszt gotowania jest identyczny jak na gazowej, od gazu z butli nawet taniej. Nie będą brudzić się tłustym osadem szafki, gotuje się szybciej. Tylko do elektrycznej potrzeba zasilania 3-fazowego i wystarczającego przydziału mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mme33 12.02.2010 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Też mam dylemat co wybrać.Każdy radzi indukcję ,a ja mam już w kuchni przyłącz gazu i rozsądnie byłoby zostać przy nim.Z drugiej strony meble będą białe więc indukcja bardziej by pasowała.....Czy w rzeczywistości indukcja nie wychodzi drożej?Jaką różnicę w rachunkach za prąd zauważyliście po przejściu z gazu na indukcję ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.02.2010 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Gaz jest tańszy, bez dwóch zdań. Zwłaszcza jak już została pociągnięta instalacja.Ale:- brudzi tłustym osadem- wymaga wentylacji grawitacyjnej- trudniej myje się kuchenkę, a zwłaszcza kratki na których stawia się garnki- smoli garnki Dlatego u siebie bede miała indukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mia123 12.02.2010 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Też uważam, że lepsza indukcja. Sama taką użytkuje, wcześniej miałam gaz - koszmar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 12.02.2010 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Nic odkrywczego - i na gazie, i na plycie ugotujesz, ale kuchnia bardziej elegancka jest na pewno z plyta indukcyjna:) Osobiscie - nie cierpie gazu! Co najwyzej w kotlowni do ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdallena99 12.02.2010 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Ja też uważam że jeśli elektryczna to indukcja; a koszt indukcji do gazu - nie wiem czy bym się nad tym zastanawiała, to są raczej niewielkie różnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 12.02.2010 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Gaz jest tańszy, bez dwóch zdań. Zwłaszcza jak już została pociągnięta instalacja. Ale: - brudzi tłustym osadem - wymaga wentylacji grawitacyjnej - trudniej myje się kuchenkę, a zwłaszcza kratki na których stawia się garnki - smoli garnki Dlatego u siebie bede miała indukcję. Tak, ale sprawność gazowej to 40-50%, indukcyjnej ponad 95%, więc cenowo (eksploatacja) wychodzi praktycznie tak samo. Gazowa nie wymaga wentylacji grawitacyjnej. Grawitacji wymagają urządzenia z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin PRZEWODEM, kuchenka takiego nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roszki 12.02.2010 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Też mam dylemat jaką kuchenkę wybrać.Ze względu na tańsze koszta eksploatacji na razie stawiamy na gazową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dellice 02.06.2010 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Też się zastanawiam. Bo jakość gotowania na gazie jest nieporównywalna do możliwości kuchenki elektrycznej, którą teraz użytkuję. W nowym domu w grę wchodzi indukcja lub gaz. I z przyczyn kulinarnych chciałabym gaz, ale obawiam się brudu i osadu (czy postęp technologiczny i jakość gazu wyeliminowała te minusy?). Chętnie wysłucham jeszcze opinii innych użytkowników dlatego podnoszę wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.06.2010 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Od roku posiadam kuchnię indukcyjną i nigdy, przenigdy nie wrócę do gazu. Na gazie najpierw wstawiałem wodę a następnie zabierałem się za robienie kanapek, teraz robię to odwrotnie. Koło gwiżdżącego czajnika można położyć palec i nic nie czuć ciepła. Łatwość utrzymania tego w czystości jest fantastyczna. Jedyny minus to delikatne bzyczenie, ale po jakimś czasie się do tego przyzwyczaiłem. O zwykłej kuchence elektrycznej nie będę pisać bo to już raczej archaizm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi 03.06.2010 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 witam, też jesteśmy na etapie wyposażenia kuchni w sprzęt i zastanawiamy się jaką płytę wybrać, mój mąż jest za elektryczna, tzn.indukcyjną ponieważ nie ma go często w domu a u nas nie ma podlączenia gazu jedynie to butla wchodzi w grę, mnie trochę przerażają koszty płyty elektrycznej. Może macie jakieś sprawdzone kuchenki elektryczne, które możecie polecić.Co do gazowo - elektrycznej myślałam o takiej http://allegro.pl/item1051129186_zestaw_do_zabudowy_mastercook_m6efl_gcf64i.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.06.2010 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 kuchenka elektryczna to nie to samo co indukcyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi 04.06.2010 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 no to mi pomogłeś, domyślam się że to nie to samo ale też na prąd a co do indukcji to może wiecie czy jest jakiś problem w tym że się ma ogrzewanie podłogowe, tzn. dzisiaj się dowiedziałam że jeżeli ono jest to raczej nie powinno się mnieć płyty indukcyjnej bo się szybko zepsuje, jak dla mnie to chyba jakaś bujda ale wolę się podpytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.06.2010 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 A co ma podłogówka do płyty indukcyjnej. Sorry, ze ci nie pomogłam, ale wydawało mi się, że trochę ci się myliły, bo piszesz o kuchence elektrycznej wymiennie z indukcyjną.Pomogę bardziej. Najtańszy jest gaz, skoro i tak masz go w kuchni. Niemniej indukcja (magnetyczna) jest tylko ociupinkę droższa w eksploatacji, ale bezpieczniejsza, czystsza i za to warto zapłacić. Elektryczna, klasyczna (cieplna), jest z nich wszystkich najdroższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izamur 01.10.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 A może zainteresuje Cię płyta Solgaz? Ja planuję taką przy okazji remontu kuchni, więc na razie nie znam jej z autopsji ale komentarze użytkowników są zachęcające. Znajdziesz ją na Ceneo albo po prostu wpisując nazwę w wyszukiwarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 01.10.2014 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Rada po 4 latach - bezcenna... Do nowicjuszy - szybciej (i lepiej) jest przeczytać regulamin i podumać nad sensem własnego statusu, niż poszukiwać zapomnianych tematów i bez sensu się wpisywać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
notecznik 06.10.2014 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Teraz najlepsza indukcyjna, polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorothy5 08.01.2016 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Podbijam temat. Czy nadal bardziej opłacalna jest kuchenka elektryczna? Zastanawiam się nad rodzajem kuchenki. Do tej pory mieliśmy gazową. Przy piecyku dwuobiegowym w mieszkaniu niby zużycie gazu na kuchence niedostrzegalne. Jednak zimą rachunki za gaz i bez gotowania, za każdym razem dają nieźle po kieszeni. Z pewnością kuchenka gazowa jest trudniejsza w utrzymaniu pod kątem czystości. Elektryczne czy indukcyjne płyty nie mają tylu zakamarków. Jednak nie miałam z nimi zbyt wiele do czynienia, żeby móc zdecydować czy gotowanie na płytach elektycznych bądź indukcyjnych jest wygodne. Gaz to jednak gaz, wszystko widać i wiadomo, że nam się obiad nie przypali. Jak jest w przypadku płyt indukcyjnych i gazowych? Podzielcie się proszę opiniami. Czy duże jest zużycie prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek570 09.01.2016 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Zdecydowana większość użytkowników mających do czynienia z obiema wybierają elektryczną. Różnice w kosztach znikome, przede wszystkim chodzi o czyszczenie. Na początku na pewno będziesz potrzebowała chwilę czasu aby się przyzwyczaić, ale wg mnie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.