Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchenka Gazowa czy elektryczna?


ryz

Recommended Posts

Też mam dylemat co wybrać.Każdy radzi indukcję ,a ja mam już w kuchni przyłącz gazu i rozsądnie byłoby zostać przy nim.Z drugiej strony meble będą białe więc indukcja bardziej by pasowała.....

Czy w rzeczywistości indukcja nie wychodzi drożej?Jaką różnicę w rachunkach za prąd zauważyliście po przejściu z gazu na indukcję ?????

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gaz jest tańszy, bez dwóch zdań. Zwłaszcza jak już została pociągnięta instalacja.

Ale:

- brudzi tłustym osadem

- wymaga wentylacji grawitacyjnej

- trudniej myje się kuchenkę, a zwłaszcza kratki na których stawia się garnki

- smoli garnki

 

Dlatego u siebie bede miała indukcję.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gaz jest tańszy, bez dwóch zdań. Zwłaszcza jak już została pociągnięta instalacja.

Ale:

- brudzi tłustym osadem

- wymaga wentylacji grawitacyjnej

- trudniej myje się kuchenkę, a zwłaszcza kratki na których stawia się garnki

- smoli garnki

 

Dlatego u siebie bede miała indukcję.

 

 

Tak, ale sprawność gazowej to 40-50%, indukcyjnej ponad 95%, więc cenowo (eksploatacja) wychodzi praktycznie tak samo.

Gazowa nie wymaga wentylacji grawitacyjnej. Grawitacji wymagają urządzenia z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin PRZEWODEM, kuchenka takiego nie ma.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 months później...
Też się zastanawiam. Bo jakość gotowania na gazie jest nieporównywalna do możliwości kuchenki elektrycznej, którą teraz użytkuję. W nowym domu w grę wchodzi indukcja lub gaz. I z przyczyn kulinarnych chciałabym gaz, ale obawiam się brudu i osadu (czy postęp technologiczny i jakość gazu wyeliminowała te minusy?). Chętnie wysłucham jeszcze opinii innych użytkowników dlatego podnoszę wątek.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Od roku posiadam kuchnię indukcyjną i nigdy, przenigdy nie wrócę do gazu. Na gazie najpierw wstawiałem wodę a następnie zabierałem się za robienie kanapek, teraz robię to odwrotnie. Koło gwiżdżącego czajnika można położyć palec i nic nie czuć ciepła. Łatwość utrzymania tego w czystości jest fantastyczna. Jedyny minus to delikatne bzyczenie, ale po jakimś czasie się do tego przyzwyczaiłem. O zwykłej kuchence elektrycznej nie będę pisać bo to już raczej archaizm.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witam, też jesteśmy na etapie wyposażenia kuchni w sprzęt i zastanawiamy się jaką płytę wybrać, mój mąż jest za elektryczna, tzn.indukcyjną ponieważ nie ma go często w domu a u nas nie ma podlączenia gazu jedynie to butla wchodzi w grę, mnie trochę przerażają koszty płyty elektrycznej. Może macie jakieś sprawdzone kuchenki elektryczne, które możecie polecić.

Co do gazowo - elektrycznej myślałam o takiej http://allegro.pl/item1051129186_zestaw_do_zabudowy_mastercook_m6efl_gcf64i.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no to mi pomogłeś, domyślam się że to nie to samo ale też na prąd :)

a co do indukcji to może wiecie czy jest jakiś problem w tym że się ma ogrzewanie podłogowe, tzn. dzisiaj się dowiedziałam że jeżeli ono jest to raczej nie powinno się mnieć płyty indukcyjnej bo się szybko zepsuje, jak dla mnie to chyba jakaś bujda ale wolę się podpytać

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A co ma podłogówka do płyty indukcyjnej.

 

Sorry, ze ci nie pomogłam, ale wydawało mi się, że trochę ci się myliły, bo piszesz o kuchence elektrycznej wymiennie z indukcyjną.

Pomogę bardziej. Najtańszy jest gaz, skoro i tak masz go w kuchni. Niemniej indukcja (magnetyczna) jest tylko ociupinkę droższa w eksploatacji, ale bezpieczniejsza, czystsza i za to warto zapłacić. Elektryczna, klasyczna (cieplna), jest z nich wszystkich najdroższa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 years później...
  • 1 year później...

Podbijam temat. Czy nadal bardziej opłacalna jest kuchenka elektryczna?

 

Zastanawiam się nad rodzajem kuchenki. Do tej pory mieliśmy gazową. Przy piecyku dwuobiegowym w mieszkaniu niby zużycie gazu na kuchence niedostrzegalne. Jednak zimą rachunki za gaz i bez gotowania, za każdym razem dają nieźle po kieszeni.

 

Z pewnością kuchenka gazowa jest trudniejsza w utrzymaniu pod kątem czystości. Elektryczne czy indukcyjne płyty nie mają tylu zakamarków. Jednak nie miałam z nimi zbyt wiele do czynienia, żeby móc zdecydować czy gotowanie na płytach elektycznych bądź indukcyjnych jest wygodne. Gaz to jednak gaz, wszystko widać i wiadomo, że nam się obiad nie przypali.

 

Jak jest w przypadku płyt indukcyjnych i gazowych? Podzielcie się proszę opiniami. Czy duże jest zużycie prądu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...