an-bud 06.03.2010 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 no bo po co pisać wołami że dwa pokoje na poddaszu podwajają koszty domu a potem niżej dopisywać np garaż? a koszty zewnętrzne różniące się o 30 tys to abstrakcja i tak może pisać tylko ktoś , kto sam domu nie budował.... pozdr Laptop się zagotował i telewizornię oglądałem Po pierwsze są to dane z projektu do budowy w kilku wariantach. Cytowałem je w pierwszym poście. Z tego na czerwono można się śmiać tylko kto z kogo? (mam więcej niż parę na sumieniu ) Zaraz wkleję projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 06.03.2010 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Na jakie tory schodzi ta dyskusja? Czy mam rozumieć, że w domu parterowym dwa dodatkowe pokoje i łazienka są tak tanie w dobudowie, że wręcz potaniają inwestycję? Dojdziemy zaraz do stwierdzenia, że zwiększenie metrażu domu parterowego nie podnosi kosztów budowy, a zagospodarowanie poddasza podnosi ów koszt w nieskończoność. Żarty takie, ale średnio dobre, bo wodę z mózgu robią niektórym. Łatwo przekonać mnie do tezy taniości parterówki. Poproszę o propozycję projektu parterowego, energooszczędnego domu, z trzema sypialniami i pokojem dziennym o łącznej powierzchni użytkowej 107 m2 z szacunkowym kosztem stanu surowego zamkniętego. Jedyna sensowna konkluzja, to taka, że DROGI metraż to metraż niepotrzebny, np. dwa pokoje gościnne i łazienka, gdy gości podejmujemy pojedynczo i raz na ruski rok. Można jakś link do tych waria(n)tów projektowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annecy 06.03.2010 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 no bo po co pisać wołami że dwa pokoje na poddaszu podwajają koszty domu a potem niżej dopisywać np garaż? a koszty zewnętrzne różniące się o 30 tys to abstrakcja i tak może pisać tylko ktoś , kto sam domu nie budował.... pozdr Laptop się zagotował i telewizornię oglądałem Po pierwsze są to dane z projektu do budowy w kilku wariantach. Cytowałem je w pierwszym poście. Z tego na czerwono można się śmiać tylko kto z kogo? (mam więcej niż parę na sumieniu ) Zaraz wkleję projekt papier przyjmie wszystko !!!! weź se łopatę w rękę i Ci wyjdzie co taniej wychodzi.... an-bud - za co masz ten wpis przy awatarze? to o czym piszesz ,wg mnie jest marginalnym abstrakcyjnym przykładem, który ma się nijak wzgl. większości budowanych domów w Polsce... pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remekb 06.03.2010 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Argumentacja jest taka: Dom parterowy 75 metrow jest tanszy od domu z poddaszem uzytkowym 120 metrow + garaz i dlatego dom parterowy jest lepszy. Bez sensu. Koszt parterowki 120 metrow + garaz na pewno bedzie wygladal inaczej. W przypadku parterowki mozesz zaoszczedzic np. na stropie (drewniany), schodach, ale oddasz wszystko na wieksza powierzchnie dachu i fundamenty. Argument o dodatkowej sypialni w miejscu schodow jakos do mnie nie trafia. W 90% projektow domow z poddaszem uzytkowym schody zajmuja naprawde minimalna powierzchnie (4-6 m2). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 06.03.2010 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 No to pomieszało mi się kompletnie, kto może, a kto musi. Chyba tylko kalkulator może rozwiązać taki problem. Mila OK, ale jednak o te 10m2 za duża dla mnie, czyli 25000 zł za droga. I jakoś nie widzę kosztorysu. Czy kalkulator rozwiąże również ten problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 06.03.2010 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 wariant podstawowy 1 http://projekty.muratordom.pl/miniatury/pliki/dom_20_6_500x0_rozmiar-niestandardowy.jpg 1. przedsionek 3,7 m2 2. kuchnia 6,2 m2 3. pokój dzienny 23,0 m2 4. korytarz 4,3 m2 5. sypialnia 8,6 m2 6. sypialnia 13,4 m2 7. sypialnia 9,5 m2 8. łazienka 4,0 m2 9. kotłownia 2,6 m2 Razem 75,3 m2 10. taras 11,9 m2 1. Stan zero: 24 800 zł 2. Stan surowy otwarty: 60 200 zł 3. Stan surowy zamknięty: 24 100 zł 4. Instalacje sanitarne: 22 500 zł 5. Instalacje elektryczne: 5 600 zł 6. Wykończenie zewnętrzne: 18 800 zł Razem (1-6): 156 000 zł http://projekty.muratordom.pl/pliki/dom_20_21.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annecy 06.03.2010 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 an-bud - sorry ale nikt tu nie buduje domu po to żeby mieć mniejszą kuchnie 6m2 niż w bloku... ani sypialni 13m2 przez ścianę z dzieciarnią i jednym kiblu dla całej rodziny 4m2 chyba ze gadamy o domku dla emerytów... albo letniskowym.... najtaniej wyjdzie w tym trybie namiot , iglo albo domek na drzewie... Oczywiście,że dodatkowy metraż zwiększa koszty ale mając 118m.km i 3 pokoje+salon w parterze,możemychcieć a niemusimyzwiększać swoją powierzchnię w m.km. ja bym się ukisił na 120m2... a 90 procent nowo budowanych domów w Polsce z palcem w d. przekracza te Twoje 118m2 , właśnie dlatego , że konstrukcja poddasza użytkowego umożliwia uzyskanie dodatkowych kilkudziesięciu m2 za stosunkowo niewielkie pieniądze wzgl parterówek i dlatego ludzie z tego korzystają .... z mojej strony EOT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 06.03.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Fajnie się czyta, ale ja chyba muszę iść poszukać kalkulatora. Tylko liczenie przywróci ład w moim małym światku. P.S. Mam obawy, że szanowni Forumowicze zaburzyli mi znaczenie pojęcia "kalkulator". Trudno. Co robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 06.03.2010 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 papier przyjmie wszystko !!!! weź se łopatę w rękę i Ci wyjdzie co taniej wychodzi.... an-bud - za co masz ten wpis przy awatarze? przyplątał się jak pomyślisz to znajdziesz to o czym piszesz ,wg mnie jest marginalnym abstrakcyjnym przykładem, który ma się nijak wzgl. większości budowanych domów w Polsce... pozdr co bardziej boli myślenie czy liczenie? czytanie ze zroumieniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 06.03.2010 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 an-bud - sorry ale nikt tu nie buduje domu po to żeby mieć mniejszą kuchnie 6m2 niż w bloku... ani sypialni 13m2 przez ścianę z dzieciarnią i jednym kiblu dla całej rodziny 4m2 chyba ze gadamy o domku dla emerytów... albo letniskowym.... najtaniej wyjdzie w tym trybie namiot , iglo albo domek na drzewie... Oczywiście,że dodatkowy metraż zwiększa koszty ale mając 118m.km i 3 pokoje+salon w parterze,możemychcieć a niemusimyzwiększać swoją powierzchnię w m.km. ja bym się ukisił na 120m2... a 90 procent nowo budowanych domów w Polsce z palcem w d. przekracza te Twoje 118m2 , właśnie dlatego , że konstrukcja poddasza użytkowego umożliwia uzyskanie dodatkowych kilkudziesięciu m2 za stosunkowo niewielkie pieniądze wzgl parterówek i dlatego ludzie z tego korzystają .... z mojej strony EOT. Więc to jest tylko przykład, przy większym domku wyjdzie więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annecy 06.03.2010 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 no to sobie sprawdź np projekt muratora c77 zręczny w wersji podstawowej blisko 149m2 czyli dwa razy tyle powierzchni za 235kpln a Wy chcecie wydać prawie 160 za 75 m2??? i gdzie jest tu podwojenie ceny za dwa małe pokoje? macie tu przykład DWA RAZY WIĘKSZEJ POWIERZCHNI za jedyne 70 procent ceny powierzchni wyjściowej... jakieś ale jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 06.03.2010 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Bez sensu cala ta dyskusja.Brakuje najwazniejszego : po ile m2 obu wariantow. i na 100 5 wyjdzie, ze piertowka bedzie tansza Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 06.03.2010 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 ktoś , kto ma kalkulator w ręce i umie go użyć to wie że teza tego postu jest bełkotem.... EOT an-bud po co ten wątek założyłeś? skąd masz te wyliczenia? pomyślałeś o kosztach eksploatacji? kto buduje domy po 75m2? a jeśli tak , to po co? pozdr miałem tej wielkości w bloku mieszkanie, było duże wiem że się w głowach przewraca, dzieciaki wyfruną w świat..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annecy 06.03.2010 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Oczywiście,że dodatkowy metraż zwiększa koszty ale mając 118m.km i 3 pokoje+salon w parterze,możemychcieć a niemusimyzwiększać swoją powierzchnię w m.km. ja bym się ukisił na 120m2... a 90 procent nowo budowanych domów w Polsce z palcem w d. przekracza te Twoje 118m2 , właśnie dlatego , że konstrukcja poddasza użytkowego umożliwia uzyskanie dodatkowych kilkudziesięciu m2 za stosunkowo niewielkie pieniądze wzgl parterówek i dlatego ludzie z tego korzystają .... 2.m.kw. mają usprawiedliwić Twoją decyzję ? Twoje sądaże są jakies nieprawdziwe.Niech będzie,że powiększe moją parterówkę o 2 m.kw,dla mnie to pikuś Ja dalej mogę zrobić kiedyś na poddaszu dodatkowe 2 pokoje o pow. w sumie 44m.kw.i będe miał nie 120 a 165m.kw. Na dzisiaj pozostajemy przy 3 pokojach+salon i 120m.kw. Teraz weź kalkulator i policz parter 120m.kw. 3 pokoje+salon vis 120.m.kw poddasze,salon+pokój na parterze i dwa pokoje na poddaszu=120m.kw. Czekam na wyliczenia wg mnie to ludzie budują duże parterówki bo ich na to stać ! a nie dla tego że jest ekonomicznie... a Ty Kolego, zwróć uwagę proszę, na ortografię bo się te Twoje texty z bólem serca czyta.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annecy 06.03.2010 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Bez sensu cala ta dyskusja. Brakuje najwazniejszego : po ile m2 obu wariantow. i na 100 5 wyjdzie, ze piertowka bedzie tansza Fantom a może masz na myśli PIERDÓWKĘ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.03.2010 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 poddasze użytkowe, czy też piętro robi sie z musu (bo działka mała) a nie w wyboru (chyba, ze ktoś bez wyobraźni jest). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 07.03.2010 04:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Anbud - postawiles teze, ze mniejszy dom jest tanszy niz dom wiekszy. Rzeczywiscie nietrudno to udowodnic. Jeszcze tansza jest duza przyczepa kempingowa (a poza tym "...podrozowac jest boskoo").Ale wlasciwie po co zalozyles ten temat?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 07.03.2010 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Chciałem pokazać jak lawinowo rosną koszty dzięki wykorzystaniu poddasza 2 wariant http://projekty.muratordom.pl/pliki/dom_21_20.jpg http://projekty.muratordom.pl/miniatury/pliki/dom_21_6_500x0_rozmiar-niestandardowy.jpg 1. przedsionek 4,1 m2 2. hol 12,6 m2 3. spiżarnia 1,9 m2 4. kuchnia 6,1 m2 5. pokój dzienny 21,9 m2 6. gabinet 15,8 m2 7. sypialnia 10,0 m2 8. łazienka + pom. gosp. 4,5 m2 Razem 76,9 m2 9. garaż 23,4 m2 10. taras 11,9 m2 http://projekty.muratordom.pl/miniatury/pliki/dom_21_7_500x0_rozmiar-niestandardowy.jpg http://projekty.muratordom.pl/miniatury/pliki/dom_21_7_500x0_rozmiar-niestandardowy.jpg 1. Stan zero: 27 900 zł 2. Stan surowy otwarty: 128 400 zł 3. Stan surowy zamknięty: 58 400 zł 4. Instalacje sanitarne: 35 600 zł 5. Instalacje elektryczne: 8 500 zł 6. Wykończenie zewnętrzne: 48 700 zł Razem (1-6): 307 500 zł Czy kogoś zmuszam do stawiania tylko parterówek? Budować każdy może, troszkę lepiej, trochę gorzej przecież wszyscy się znają na budowaniu "Wałęsałem" się po budowach (widziałem koło tysiąca domków w realu) Najwięcej błędów jest w poddaszcch użytkowych- może kilka... było zrobionych poprawnie. Na forum w dziennikach też jest pełno kwiatków np: paroizolacja przecięta ściankami działowymi, ściany szczytowe do samego dachu, kapiąca woda z przewodów elektrycznych itd. Jest paru "energooszczędniaków" i mały % czytających ze zrozumieniem budując poprawnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz789 07.03.2010 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Przecież ten drugi dom to jest większy na mój gust o drugie tyle.Owszem dobre zrobienie poddasza to nie lada wyczyn ale nie popadajmy w skrajności.A co do spieprzenia to widziałem kilka ( nie jestem budowlańcem spieprzonych parterówek). Więc tutaj nie można generalizować .Ale ja naprawdę poproszę Cię abyś mi znalazł poręczną i komfortową parterówkę dla przynajmniej 4 osób. Co do pierwszego projektu to tak jak inni napisali jakoś ten dom do mnie nie przemawia owszem może dla dwójki emerytów ale nie dla 4-osobowej rodziny.Drugi projekt jak dla mnie jest bardziej przemyślany . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annecy 07.03.2010 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 no a dlaczego nikt nie odnosi się rzeczowo do przykładu domu, który ja podałem??? prawie druga połowa domu za 0,3 ceny??? widać przecież wyraźnie , ze wcale nie trza się w koszta ładować... są domy i domy... a teza autora jest bardzo generalizująca i dotyczy tylko wybranych przykładów, a zatem jest tendencyjna ... a fakt jakości wykończenia nie ma wg mnie żadnego znaczenia... nie widziałeś spieprz... parterówek? Elfir- znam mnóstwo ludzi , którzy mają duże działki, kupę kasy i w sumie wszyscy buduj piętrowe domy... dlatego , że im się takie właśnie podobały... bez przymusu... widać są bez wyobraźni.... pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts