NOTO 06.03.2010 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Witam,Co byście zaproponowali do ogrzewania takiej kamienicy. Znajomi mieszkają w czymś takim. Kilkanaście mieszkań. Myślą o centralnym ogrzewaniu z podziałem kosztów pomiedzy lokatorami.Co byłoby małoobsługowe - ale przede wszystkim tanie (będzie brany kredyt). Do budynku może być doprowadzony gaz i miejskie ogrzewanie. Zastanawiali się nad wariantami: 1. piec gazowy 90 kW (lub kaskada mniejszych)2. piec na pellet 90 kW (lub kaskada) Jakiś dostawca wspominał im że pellety sumarycznie będa tańsze niż gaz ziemny.Inne opcje raczej odpadają (za drogie lub zbyt mało automatyczne) Co byście doradzali ? A może inna opcja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 06.03.2010 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Stawiam na gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 06.03.2010 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Ważna informacja to taka że instalacja CO jest grzejnikowa. Raczej nowa, cześć robiona w plastiku cześć w miedzi.Generalnie kotłownia ma dawać wysoką temp. CO.Jest jeszcze problem CWU ... dzienny pobór na poziomie 2m3 wody do kąpieli. Każdy grzał osobno. Teraz chcą to połączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 06.03.2010 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Stawiam na gaz Jak ocieplony, to nie ma lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 06.03.2010 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Raczej nie. Zapotrzebowanie całości ktoś wyliczył na 100W/m2. Czyli 75kW + 15kW na CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 06.03.2010 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 dwa kotły kondensacyjne De Dietrich MC 45 w kaskadzie z modulacją od 8,9 kW, w skład kaskady wchodzą:kocioł MC 45 - 2 szt.pompa do MC 45 - 2 szt. moduł alarmu i sterowania - 2 szt.klapa spalin - 2 szt.czujnik cwu - 1 szt.kabel BUS - 1 szt.to wszystko koszt 20580 złdodatkowo trzeba system spalinowy zależny od lokalnych warunków,neutralizator skroplinsprzęgło hydrauliczne,do grzania wody można zastosować dodatkowy kocioł o mocy 25 kW,pojemność zasobnika do obliczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 06.03.2010 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Witam, Co byście zaproponowali do ogrzewania takiej kamienicy. Znajomi mieszkają w czymś takim. Kilkanaście mieszkań. Myślą o centralnym ogrzewaniu z podziałem kosztów pomiedzy lokatorami. Co byłoby małoobsługowe - ale przede wszystkim tanie (będzie brany kredyt). z BOŚ, preferencyjny na kotły kondensacyjne Do budynku może być doprowadzony gaz i miejskie ogrzewanie. Zastanawiali się nad wariantami: 1. piec gazowy 90 kW (lub kaskada mniejszych) 2. piec na pellet 90 kW (lub kaskada) kaskada jest ekonomiczniejsza, zaczyna modulację od jednego kotła, Jakiś dostawca wspominał im że pellety sumarycznie będa tańsze niż gaz ziemny. Inne opcje raczej odpadają (za drogie lub zbyt mało automatyczne) Co byście doradzali ? A może inna opcja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 06.03.2010 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 A dlaczego nie wybrąc np. JUNKERS Cerapur Maxx ZBR 65-1 A 9999.00 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 06.03.2010 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 A dlaczego nie wybrąc np. JUNKERS Cerapur Maxx ZBR 65-1 A 9999.00 PLN wszystko można wybrać, niech ktoś Ci zrobi ofertę na Junkersa, możesz wtedy porównać ceny, policz sobie całą kaskadę to zobaczysz co wychodzi taniej, o jakości nie wspomnę, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 06.03.2010 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 A dlaczego nie wybrąc np. JUNKERS Cerapur Maxx ZBR 65-1 A 9999.00 PLN wszystko można wybrać, niech ktoś Ci zrobi ofertę na Junkersa, możesz wtedy porównać ceny, policz sobie całą kaskadę to zobaczysz co wychodzi taniej, o jakości nie wspomnę, Tfu trochę pomyliłem kocioł miał być 90 kW. ON kosztuje ok 13 tys brutto. Nie ma konieczności robienia kaskady , która trochę upierliwa jest choć zapewne dokładniejsza. Ale ... większy kondensat to większe zyski przy niskim zapotrzebowaniu na moc .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 06.03.2010 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 mylisz się większy kondensat na pewno nie jest bardziej ekonomiczny od kaskady,ale chcesz kocioł 90 kW,mówisz masz MC 90 12900 zł z VAT 22%,i tutaj Junkers nie będzie lepszy, tym bardziej, że do Junkersa musisz dokupić droższą automatykę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 06.03.2010 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 po za tym, co to za kocioł o średniej mocy, którego instrukcja obsługi mieści się na kartce A4 z której wynika że możliwości regulacyjne samego kotła są mizerne, znaczy się, cała reszta za słoną dopłatą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 06.03.2010 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Junkersa podałem bo znalazłem że jest taki o dużej mocy. DeDietrich też jest ale nie wiem ile kosztuje ... [ już wiem doczytałem ] I czytałem że kondensaty warto przewymiarować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 06.03.2010 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Wyłamię się. Wg mnie najlepsze będzie doprowadzenie ogrzewania miejskiego.Inwestycja raczej tańsza, koszt ogrzewania raczej niższy, bezobsługowość największa.Co do kosztów to rzecz jasna zależnie od lokalnych warunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 06.03.2010 22:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Wyłamię się. Wg mnie najlepsze będzie doprowadzenie ogrzewania miejskiego. Inwestycja raczej tańsza, koszt ogrzewania raczej niższy, bezobsługowość największa. Co do kosztów to rzecz jasna zależnie od lokalnych warunków. Chętnie podejmę się takiej dyskusji Bo myślę że: inwestycja droższa ... wymiennik coś koło 50 tys zł. Można dzierżawynić ale konieczność brania ciepła przez ileś tam ... jakieś kontraktacje mocy itp. Czy kredyt z BOS też możliwy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.03.2010 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 gaz, bo zaraz będzie kłótnia, jak dzielić koszty palacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 07.03.2010 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 gaz, bo zaraz będzie kłótnia, jak dzielić koszty palacza. Żadnego palacza. Pellet działa automatycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 07.03.2010 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 1950. O czymś zapomniałeś przy proponowanej konfiguracji;;; Ważna informacja to taka że instalacja CO jest grzejnikowa. Raczej nowa, cześć robiona w plastiku cześć w miedzi. Wiesz co... Do dobrego kotła należy oczywiście dodać regulusy. Szczególnie w tak rozbudowanej instalacji jak kamienica... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 07.03.2010 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Wiesz co... Do dobrego kotła należy oczywiście dodać regulusy. Szczególnie w tak rozbudowanej instalacji jak kamienica... Musieliby dostać niezłe rabaty ! Regulusy są drogie , ale do pewnych zastosować lepsze. Tu nie widzę zbytniej potrzeby - zapotrzebowanie na ciepło duże, wysokotemperaturowe musi być (bo już część grzejników jest). Aby nie mieć spadków temp. to i bufor odpowiedni trzeba zastosować a to razem powoduje że regulusy nie pokażą swojej wyższości Może i są łądne - ale tutaj ma to drugorzędne znaczenie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 07.03.2010 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 (...) Żadnego palacza. Pellet działa automatycznie. taaa a pelet sam się załaduje, kocioł wyczyści... na czyn spoleczny we wspólnocie raczej nie ma co liczyć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts