Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ogrzać 750 m2 kamienicy ?

NOTO

Recommended Posts

(...)

Żadnego palacza. Pellet działa automatycznie.

taaa a pelet sam się załaduje, kocioł wyczyści... na czyn spoleczny we wspólnocie raczej nie ma co liczyć!

ŁAdowanie pneumatyczne z pomieszczenia obok (jakieś 8 m3).

Natomiast czyszczenie .... o czyżbym o czymś zapomniał :oops: W opisach nie widziałem aby tak często to było do wykonania....

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mylisz się większy kondensat na pewno nie jest bardziej ekonomiczny od kaskady,

ale chcesz kocioł 90 kW,

mówisz masz MC 90 12900 zł z VAT 22%,

i tutaj Junkers nie będzie lepszy, tym bardziej, że do Junkersa musisz dokupić droższą automatykę

Co do tego kotła trzeba jeszcze dokupić aby był komplet. Docelowo myślę o połaczeniu obiegu z pompą ciepła powietrze-woda do CWU

(...)

Żadnego palacza. Pellet działa automatycznie.

taaa a pelet sam się załaduje, kocioł wyczyści... na czyn spoleczny we wspólnocie raczej nie ma co liczyć!

To może określ czy warto wejść w pelety licząć że np. każde czyszczenie będzie kosztować 100 zł. Czy będzie taniej niż gaz ziemny ?

Zapotrzebowanie na ciepło duże to i warto pokombinować.

ale chcesz kocioł 90 kW,

i tutaj Junkers nie będzie lepszy, tym bardziej, że do Junkersa musisz dokupić droższą automatykę

Co do tego kotła trzeba jeszcze dokupić aby był komplet. Docelowo myślę o połaczeniu obiegu z pompą ciepła powietrze-woda do CWU

to co Ci tam wyliczyłem tzn te 20 tyś z kawałkiem, to jest całość kaskady,

wiadomo trzeba dać jeszcze zawory i pozostałą armaturę, zasobniki, jak piszesz pompę ciepła,

ale, jeżeli chcesz brać kredyt, to i tak przy tego typie inwestycji, dla banku, potrzebny będzie projekt zrobiony przez projektanta z odpowiednimi uprawnieniami, ponad to harmonogramy rzeczowo finansowe, te rzeczy robi wykonawca,

no chyba że we Wrocławiu mają inne wymagania,

ale tak to z reguły wygląda,

kiedyś w BOŚ były straszne korowody, teraz idzie im to szybciej,

ale chcesz kocioł 90 kW,

to co Ci tam wyliczyłem tzn te 20 tyś z kawałkiem, to jest całość kaskady,

wiadomo trzeba dać jeszcze zawory i pozostałą armaturę, zasobniki, jak piszesz pompę ciepła,

ale, jeżeli chcesz brać kredyt, to i tak przy tego typie inwestycji, dla banku, potrzebny będzie projekt zrobiony przez projektanta z odpowiednimi uprawnieniami, ponad to harmonogramy rzeczowo finansowe, te rzeczy robi wykonawca,

no chyba że we Wrocławiu mają inne wymagania,

ale tak to z reguły wygląda,

kiedyś w BOŚ były straszne korowody, teraz idzie im to szybciej,

A bez kaskady jeden piec 90 kW za 13 tys. Nie lepiej.

Co do kredytu to gdy okaże się że są z tym problemy ... to lepiej będzie zrobić zrzutke i gotówką zapłacić. Liczyłem na jakieś większe zyski z tego tytułu. Dofinansowania itp.

Inwestycja będzie w Krakowie :) 1950 dla Ciebie to rzut beretem:)

to se ne da,

w taki sposób to jedynie do wróżki :lol:

co chcesz ode mnie wiedzieć, skoro ja nic nie wiem,

z deklaracji zawsze jest się trudno wycofać i zachować twarz,

Nic z tego. Nie będę łapał za słówka.

Bardziej chce się zroientować w temacie przed ostateczną rozmową. Traktuję to miejsce jako wymianę doświadczeń i rozwiązań dla pewnych pomysłów.

Wiem, że jest wiele życzliwych osóbm które chcą pomóc i wykorzystać swoją wiedzę.

Za duża sprawa aby bazować tylko na opinii z Internetu. Ale jesli temat wypali i ludzie się zgodzą ... to kto wie może 1950 dostaniesz zaproszenie abyś zweryfikowął informacje które otrzymałeś i zaproponujesz coś lepszego. Akurat tak się złożyło że to Kraków - ale też może z tego nic nie być.

Natomiast takie dywagacje i propozycje to jak dla mnie bezcenna reklama dla Ciebie. I kto wie czy sam prywatnie Dietricha nie kupię :)

Do budynku może być doprowadzony gaz i miejskie ogrzewanie

jeśli można doprowadzić ciepło miejskie to nad czym się zastanawiać ?? nic bardziej bezobsługowego jeszcze nie wymyślili, nawet coroczne przeglądy kotła i komina odpadną, a koszta eksploatacji przynajmniej w Dalkia łódź niższe od gazu

Jesteś pewien że taniej ....

jak to może być taniej jak ciepło uzyskują z węgla 2x tańszego a muszą utrzymać kupę ludzi i sprzętu. I jeszcze mają straty na przesyle. Kto do tego dopłaca ?

Swoją drogą sprawdzę ceny MPEC w Krakowie i podzielę się spostrzeżeniami. Znajomy wspominał coś o 50 tys zł za sam wymiennik ciepła.

Moja propozycja

VKK ecoCRAFT exclusiv do tego zasobnik ładowany warstwowo VIH RL wydatek cwu od 642 l/10 min do 1000 l/10min.

Polecam sprawdzone rozwiązanie w budownictwie wielorodzinnym Logoterma.

Kocioł skromne 21 tys zł. Ciężko będzie Ci przekonać mnie o jego wyższości nad innymi. Ale proszę spróbuj uzasadnić swój wybór. Dyskutujmy !

Logoterma - ciekawe rozwiązanie. Podoba mi się , choć mam wątpliwości co do wydajności CWU. Jaka temperatura musi być w pionach aby te wydajności zachować.

Ile kosztuje orientacyjnie podstawowa wersja z licznikiem ciepła ?

Moja propozycja

VKK ecoCRAFT exclusiv do tego zasobnik ładowany warstwowo VIH RL wydatek cwu od 642 l/10 min do 1000 l/10min.

Polecam sprawdzone rozwiązanie w budownictwie wielorodzinnym Logoterma.

Kocioł skromne 21 tys zł. Ciężko będzie Ci przekonać mnie o jego wyższości nad innymi. Ale proszę spróbuj uzasadnić swój wybór. Dyskutujmy !

Logoterma - ciekawe rozwiązanie. Podoba mi się , choć mam wątpliwości co do wydajności CWU. Jaka temperatura musi być w pionach aby te wydajności zachować.

Ile kosztuje orientacyjnie podstawowa wersja z licznikiem ciepła ?

Sam sobie odpowiadam ... ale w formie pytania to mam nadzieję mnie zrehabilituje ?

Dlaczego zaproponowałeś kocioł kondensacyjny jeśli temperatura zasilania logoterm powinna być conajmniej 65C aby system optymalnie działał ?

NOTO pisze:

zapotrzebowanie na ciepło duże, wysokotemperaturowe musi być (bo już część grzejników jest). Aby nie mieć spadków temp. to i bufor odpowiedni trzeba zastosować a to razem powoduje że regulusy nie pokażą swojej wyższości

To moje, to było do 1950 w związku z jego propozycją....

Regulusy nie pokażą swojej wyższości?

W każdych warunkach będą lepsze....

Zarówno przy wysokiej jak i przy niskiej temp. zasilania...

Można je także zasilać parą..

Mają dopuszczenie do +110oC i 1,5 MPa, a także wytrzymują udary ciśnieniowe przy których płytowce zamieniają się w coś na kształt termofora...

Widziałerm coś takiego na Ukrainie...

NOTO pisze:

zapotrzebowanie na ciepło duże, wysokotemperaturowe musi być (bo już część grzejników jest). Aby nie mieć spadków temp. to i bufor odpowiedni trzeba zastosować a to razem powoduje że regulusy nie pokażą swojej wyższości

To moje, to było do 1950 w związku z jego propozycją....

Regulusy nie pokażą swojej wyższości?

W każdych warunkach będą lepsze....

Zarówno przy wysokiej jak i przy niskiej temp. zasilania...

Można je także zasilać parą..

Mają dopuszczenie do +110oC i 1,5 MPa, a także wytrzymują udary ciśnieniowe przy których płytowce zamieniają się w coś na kształt termofora...

Widziałerm coś takiego na Ukrainie...

Ale gdzie ta wyższość i jak ją spróbować wyliczyć. Bo w tych warunkach tego nie widzę. Przedstaw proszę te elementy, które w tym przypadku są lepsze.

... doczytałem Twoją poprzednią wypowiedż. Tak do dokładnego pieca potrzebne są dokładne grzejniki. Ale tutaj potrzebne są masywne grzejniki bo i pobór ciepła duży ok 100W/m2

bogusław daj sobie na wstrzymanie,

czytaj od początku,

stara kamienica, zasiedlona z istniejacą instalacją co,

kto będzie wymieniał dobre grzejniki, na lepsze regulusy :o

logoterma kosztowała w katalogu, w ubiegłym roku 525 € na jedno mieszkanie,

bogusław daj sobie na wstrzymanie,

czytaj od początku,

stara kamienica, zasiedlona z istniejacą instalacją co,

kto będzie wymieniał dobre grzejniki, na lepsze regulusy :o

logoterma kosztowała w katalogu, w ubiegłym roku 525 € na jedno mieszkanie,

W większości mieszkań są. W niektórych są piece akumulacyjne. Instalacja CO obecnie jest rozdzielona - kązde mieszkanie ma osobny obieg. Z tego co wiem większość grzeje prądemw wodnym CO.

Logoterma za 2200 zł. To już lepiej ciągnąc cyrkulację. Choć cena samego miernika ciepła to tak z 1000 zł będzie ...

W większości mieszkań są. W niektórych są piece akumulacyjne. Instalacja CO obecnie jest rozdzielona - każde mieszkanie ma osobny obieg.

Z tego co wiem większość grzeje prądem wodnym CO.

1950. I kto tu nieuważnie czyta...?

Nie chodzi wszak o wymianę lecz dołożenie..

Optymalna dystrybucja ciepła jest równie ważna jak jego optymalna produkcja.

Koszt samego kotła to jedno, natomiast koszt ogrzewania to drugie..

Chyba, że nie zależy nam zbytnio na kosztach ogrzewania, gdyż budynek należy do obcego nam inwestora?

Jeżeli budynek jest zimny, lepiej zastosować grzejniki masywniejsze..

Budynek jest zimny. Część instyalacji grzejnikowej jest (większość) ale kazda chodzi osobno na innym piecu. Kilka mieszkań (2-3) ma ogrzewanie akumulacyjne.

Jest pomysł aby dołożyć kaloryfery w pozostałych spiąć to razem i ... podłaczyć do :

- 1. piec gazowy

- 2 piec na pelety

- 3 siec miejska ....

I jeszcze może kiedyś PC CWU :)