Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Karii - komentarze-dobre rady-krytyka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 176
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj, Gosiek33 :) Ten czarny prężący grzbiet byłby ok bo jest duży, oby cena nie była zaporowa :)

Witaj Rak97:) Szczerze współczuję :) Nie będziesz miał lekko :( Lepiej zastanów się nad parterówką :)

Wkrótce postaram się powklejać zdjęcia ale na to potrzeba więcej czasu i szybkiego internetu, więc pewnie jeszcze trochę to potrwa.

pozdrawiam Adam

Witam. Okno ma wymiary 400x230 cm, szkło 0,6, szyb kilka i chyba jakieś folie, parametry dla całości wyszły chyba dosyć dobre bo mało ramy a dużo szkła. Poszukam w dokumentach ile to dokładnie było, choć pewnie plastik lub drewno będą cieplejsze. O cenie wolałem zapomnieć :) i staram się zapomnieć o kosztach całej budowy :) pozdrawiam adam

Witam. Okno ma wymiary 400x230 cm, szkło 0,6, szyb kilka i chyba jakieś folie, parametry dla całości wyszły chyba dosyć dobre bo mało ramy a dużo szkła. Poszukam w dokumentach ile to dokładnie było, choć pewnie plastik lub drewno będą cieplejsze. O cenie wolałem zapomnieć :) i staram się zapomnieć o kosztach całej budowy :) pozdrawiam adam

będę wdzięczny jak znajda Państwo chwilkę i podadzą więcej detali odnośnie okna może być na priv (cenę orientacyjnie tez jeśli można :-) ). Oraz przy okazji dokładnie profil jaki Państwo zastosowali.

Dziękuje z góry za odpowiedz.

Poz.2 CS86HI Okno S(B=4 000, H=2 300) (KOL=49 Coatex SZKLO= Float 8 mm / 10mm + Kr. / 8 mm LE /

powierzchnia 9,20 m2. U [W/(m2*K)] 0,80.

Tutaj są wszystkie dane, jeśli potrzeba dokładniej to mogę jeszcze poszukać.

Ktoś wcześniej pytał jeszcze o drzwi wejściowe.

Poz.12 CS86HI Drzwi otwierane do

wewnątrz. Próg(B=1 100,

(KOL=49 Coatex SZKLO=4. Float 6

mm / 10mm + Kr. / 4 mm LE /

2,31m2. U- 1,46

Muszę ci powiedzieć, że twoja ekipa jest naprawdę niezła jeśli chodzi o podejście do pracy.

Umawiamy się na ósmą, a są już o wpół do ósmej - bo twierdzą, że muszą się przebrać i rozładować, a więc do roboty są gotowi równo o ósmej.

Nie podawaj na nich namiarów nikomu, póki u nas nie skończą, by ich ktoś nam nie podebrał ;)

Hey.

TiA Czy pasywny to się jeszcze okaże :), według świadectwa niby jest ale są różne szkoły co do tego co jest pasywne a co nie jest. Okaże się po roku lub dwóch. Od początku listopada pompa ciepła zużyła 520 kWh. Trudno mi powiedzieć czy to dużo czy mało ? musiałbym porównać z tymi co mają założone wpisy z zużyciem. Trudno mi powiedzieć ile idzie tak naprawdę na ogrzewanie a ile na podgrzanie cwu bo układ jest mocno pokombinowany i nawet jeśli nie grzeję wody w małym zasobniku to i tak woda przepływowo się wstępnie podgrzewa w buforze. Z pompy ciepła grzałem też podjazd i wejście do domu ale jakoś słabo to idzie :( więc wyłączyłem i muszę chyba jeszcze odpowietrzyć układ. Jeszcze w temacie cwu, jeśli ktoś lubi mocno ciepłą wodę i gorące długie kąpiele to raczej z samej popmy ciepła się tego nie osiągnie.

Kamilla. Wnętrza raczej puste :) więc mało do pokazywania jest. Problem jest z wyborem, tzn. jak się wie czego się chce to tego nie ma i trzeba długo szukać. Meble jak na razie same białe ale takich za wiele nie produkują więc też ciężko znaleźć. Może pojawi się coś w kolorze ale tu też trudno. Z głupimi zasłonami i karniszami był problem bo nie było czegoś na duże okno.

pozdrawiam budujących :)

• 4 weeks później...

Witaj!

Oglądam twoją budowę i podziwiam tempo prac. Twoja bezkompromisowość w wybieraniu jak najlepszych rozwiązań też jest imponująca!

Czy możesz napisać czemu nie zdecydowałeś się na akumulacyjną płytę fundamentową? Tzn. czemu położyłeś styropian między płytą a wylewką? Myślę o położeniu podłogówki bezpośrednio na płycie, ale nie widzę wielu takich rozwiązań na forum.

Z góry dziękuję!

Hej. Trudno było mi określić na tamtym etapie co będzie lepsze. Teraz mogę opisać plusy i minusy które się pojawiły. Montaż rur podłogówki na betonie jest trudniejszy, w styropianie łatwiej wbija się mocowania. Przy dużych przeszkleniach zbyt duża akumulacyjność myślę, że jest gorsza. Przy odrobinie słońca pomieszczenie nagrzewa się bardzo mocno i nawet wyłączenie/zamknięcie pętli nic nie daje. Przy mniejszej akumulacyjności jakaś reakcja jest odrobinę szybsza. Trudno znaleźć kompromis pomiędzy sterowalnością a akumulacyjnością. Jeśli słońce nie będzie miało wpływu na ogrzewanie się pomieszczeń to warto iść w kierunku jak największej akumulacji, daje to bardzo stabilne grzanie cały czas. pozdr adam

Ps. Jak już coś piszę w komentarzach to tylko wspomnę na gorąco, że wiatr sponiewierał mi kolektory słoneczne :( ehhh a takie byli ładne :)

Edytowane przez aadamuss24

Patrząc na dach twojego grzybka zastanawiam się gdzie tam można zainstalować solary :???:

... Montaż rur podłogówki na betonie jest trudniejszy, w styropianie łatwiej wbija się mocowania.

Rozmawiałem o tym z instalatorem i to nie jest aż taki problem - są systemy mocowania rur nie wymagające wbijania spinek w podłoże, np. tutaj: http://www.baron.com.pl/technika.php. Co do nadmiernego nagrzewania - to fakt, ale zakładam i mam nadzieję, że można się nauczyć odpowiednio korzystać z takiego domu - w miarę potrzeb spuszczając żaluzje, intensywniej wietrząc albo po prostu otwierając okna.

Moim zdaniem nie jesteś w stanie skutecznie opanować temperatur. Trudno być niewolnikiem domu i latać od okna do okna. Możesz to powierzyć automatyce ale opanowanie programowania zajmie masę czasu. Przy stałej temperaturze 21 jak zaświeci słońce temp. bardzo szybko wzrasta to 25 stopni, zamykanie rolet czy żaluzji przy 22 to lekki horror :) IM PROSTSZY SYSTEM TYM LEPIEJ :) piszę to ja Jarząbek który skomplikował sporo ale odrobina rozsądku została i rolet w to nie mieszałem :) ale przewody elektryczne mam do kombinowania przygotowane :) zobaczę po lecie co będzie konieczne. Na początek będzie prosta markiza przedłużająca okap i jedna roleta na oknie gdzie okap nie zasłania. Nie polecam okien otwieranych im więcej fixów tym lepiej. pozdr adam

• 2 weeks później...

to u Ciebie już takie ciepło ? :), że dekarz z krótkim rękawkiem tańczy ? :)

prześlij tego ciepła troche do mnie :)

od razu nasunęło mi się pytanie :)

został mi m3 perlitu, jak myślisz mogę go wsypać między styropian, tam jak są jakieś nieszczelności, potem i tak pójdzie jeszcze kolejne 10 cm styro, ogrzewanie podłogowe i wylewki 7 8 cm?

nie mam o z tym perlitem zrobić

Edytowane przez kamilla_1980