madd 12.04.2010 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Siedzicie wygodnie? No to sobie poczytajcie coz to pralat Suchy mial do powiedzenia. W skrocie: W czasie mszy w Katedrze Przemyskiej prałat Zbigniew Suchy w homilii powiedział, że katastrofa samolotu mogła wydarzyć się w środę, kiedy do Katynia lecieli premier Donald Tusk, Tadeusz Mazowiecki i Lech Wałęsa http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7763307,Szokujaca_homilia_w_Katedrze_Przemyskiej__POSLUCHAJ_.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 12.04.2010 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Siedzicie wygodnie? No to sobie poczytajcie coz to pralat Suchy mial do powiedzenia. W skrocie: W czasie mszy w Katedrze Przemyskiej prałat Zbigniew Suchy w homilii powiedział, że katastrofa samolotu mogła wydarzyć się w środę, kiedy do Katynia lecieli premier Donald Tusk, Tadeusz Mazowiecki i Lech Wałęsa http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7763307,Szokujaca_homilia_w_Katedrze_Przemyskiej__POSLUCHAJ_.html Uwielbiam takie manipulacje. Powiedział 'mogła' w sensie, że 'byłoby lepiej', czy w sensie, że 'mogło się tak zdarzyć'? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 12.04.2010 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Dla mnie postępowanie minister Kopacz staje się mało zrozumiałe, mało poważne, zupełnie nie na miejscu... prawie, ze z uśmiechem na ustach opowiada dziennikarzom o postępach w identyfikacji zwłok, ze szczegółami, które powinna moim zdaniem zachować dla siebie, odbieram to niestety jak odzieranie tych ludzi z szacunku.. Arco, zgadzam sie z Toba, tez uwazam, ze o pewnych rzeczach nie musi mowic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boratom 12.04.2010 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Arco, Mbz - mi przyszło do głowy, że minister Kopacz robi to po to, aby dziennikarze oszczędzili tego rodzinom! ?Wydaje mi się, że jest ona właściwą osobą na właściwym miejscu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 12.04.2010 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Kopacz, po swoich dzisiejszych relacjach z identyfikacji ciała Marii Kaczyńskiej, powinna z hukiem wylecieć z pracy !!!Opowiadanie o tym, jak sprytnie wywiedziała się o szczegółach dotyczących obrączki, było cyniczne, pozbawione taktu względem rodziny M. Kaczyńskiej, bez szacunku dla zmarłej i dla widzów, zrealizowaną pod żądnych sensacji dziennikarzy..Powinna co najwyżej krótko poinformować o zidentyfikowaniu ciała bez żadnych ozdobników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 12.04.2010 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 wybacz ale nie przyszło mi to do głowy - dlaczego? Z prostej przyczyny - są pewne ukute stereotypy zachowania w naszym kraju - o zmarlych albo się mówi dobrze albo się milczy. Tym się kierujemy, my, Polacy. Ten i podobne stereotypy są elementem tradycji i tożsamości narodowej. A więc Pani redaktor Olejnik Monika swoimi słowami, gestami i zachowaniem szydziła, obrażała wręcz pluła na Prezydenta RP - niektórzy wręcz uważają takie zachowanie za jednoznaczne z obrażaniem Flagi Panstwowej a więc i Ojczyzny. Dorównywał jej w tym do piątku ubiegłego tygodnia tylko niejaki poseł Palikot Janusz z Platformy Obywatelskiej. W przeciwieństwie do niej ten drugi milczy a więc pokazuje, że trzyma się obranego kierunku co tylko może świadczyć o nim pozytywnie . Natomiast Pani Olejnik, pod publikę złożyła kwiaty i zapaliła świeczkę pod Pałacem Prezydenckim czym wprawiła najpierw w osłupienie a chwilę później w gniew kontestujący tłum Warszawiaków (poleciały wyzwiska co poniektórych bardziej nerwowych - skład tłumu jest zwykle mocno zróżnicowany a więc nie ma się co dziwić ). Jego reakcja (tłumu), podobna do mojej świadczy tylko o prostym kręgosłupie moralnym do których należy też wspomniany stereotyp zachowania. Reasumując: dezaprobata dla dwulicowości i lansu w takiej chwili jaką jest śmierć głowy Państwa. Charlie, badz tak dobry i wroc do okien bedziel lepiej i skladniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 12.04.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 (edytowane) Muszę powiedzieć, że odniosłam podobne wrażenie jakoś tak chyba Kopacz "niezbyt" to wyszło. Edytowane 12 Kwietnia 2010 przez XX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 12.04.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Muszę powiedzieć, że odniosłam podobne wrażenie jakoś tak chyba Kopacz "niezbyt" to wyszło. Ja bym nie była aż taka surowa. Ludzie różnie radzą sobie ze stresem, a ona ma niezbyt miłe i łatwe zadanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 12.04.2010 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Joshi też fakt , łatwo powiedzieć, ale nikt z nas nie wie co oni tam widzą i z czym muszą sobie poradzić. Napewno nikt na taka sytuację przygotowany nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shell 12.04.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Ale teraz jest mi po prostu wstyd i zal, ze moje ulubione forum ... Nie wiem czy ulubione, ale na pewno forum, po którym można by się więcej spodziewać, a właściwie po ludziach, dzięki którym to forum funkcjonuje. Odezwałam się tylko dlatego, że nie jesteśmy na onecie, a mam wrażenie wśród wykształconych, myślących osób. Elfir, pytałaś dlaczego opinia jest kontrowersyjna: dla mnie ze względu na czas i miejsce. Nie jest to dla mnie czas żeby pytać, dociekać. W innych okolicznościach nie odebrałabym dywagacji o manipulujących mediach negatywnie, nie od dziś wiadomo czym się karmią. Z tym że w moim przekonaniu pewnych rzeczy stojąc nad trumną się nie robi, a ze względu, iż były to osoby publiczne, to chcąc nie chcąc mamy te trumny wszyscy przed oczyma. I tego dodatkowo im współczuję, że nie mogą odejść w spokoju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 12.04.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 To, co obserwuje w tym watku, jest kwintesencja, nie potrafie, i chyba juz nie chce, pojac sposobu rozumowania takich osob, jak Elfir Elfir nie wygłaszała kazań, ani nauk. Napisała co myśli i nikt nie jest zmuszany do pojmowania, ani wyrażania swojej dezaprobaty. Powinno to zapobiegać pyskówkom w tak poważnym wątku. Kazanie natomiast wygłosił prałat... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 12.04.2010 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Uwielbiam takie manipulacje. Powiedział 'mogła' w sensie, że 'byłoby lepiej', czy w sensie, że 'mogło się tak zdarzyć'? Czytaj na tej stronie: 9'39 i dalej "To się mogło zdarzyć w środę, zdarzyło się wczoraj. Ja już nie mam wątpliwości. Ten sam styl i ten sam język: http://www.fakt.pl/Posel-PiS-Rosjanie-matacza-,artykuly,69111,1.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 12.04.2010 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Czytaj na tej stronie: 9'39 i dalej "To się mogło zdarzyć w środę, zdarzyło się wczoraj. Ja już nie mam wątpliwości. Ten sam styl i ten sam język: http://www.fakt.pl/Posel-PiS-Rosjanie-matacza-,artykuly,69111,1.html Czytałam, słuchałam i nadal uważam, że było to co najwyżej niezręczne sformułowanie, które nadgorliwcy mogą interpretować po swojemu. A nadgorliwość jak wiadomo jest gorsza nawet od faszyzmu. No ale to oczywiste, że trzeba mącić i spróbować coś dla siebie ugrać przy okazji ludzkiej tragedii. Zwykła obrzydliwa manipulacja i szukanie sensacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 12.04.2010 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Czytaj na tej stronie: 9'39 i dalej "To się mogło zdarzyć w środę, zdarzyło się wczoraj. Ja już nie mam wątpliwości. Ten sam styl i ten sam język: http://www.fakt.pl/Posel-PiS-Rosjanie-matacza-,artykuly,69111,1.html No i wizja ewentualnego "ucywilizowania" politycznego poszła się paść. Czyżby nad naszym narodem ciążyło jakieś fatum, że wszystko co ma przesłanki do dobrego zawsze kończy się jak zwykle. Jestem zniesmaczony treścią tych dwóch cytatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogdan_905 13.04.2010 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Rozumiem, ze wszyscy Polacy kochali Kaczyńskiego? Popierali go całym sercem i duszą. Był ich autorytetem, ich wodzem. Tylko dlaczego on miał takie niskie wyniki poparcia w sondażach?......:eek: Elfir, Twoje wpisy rozkładają mnie, Ty nie wiesz jak pracuje demokracja. Prezydent został wybrany i jest automatycznie Twoim prezydentem. Postawmy takie pytanie, jezeli byś potrzebowała pomocy i zwróciła się do niego, czy postawił by Ci pytanie na kogo głosowałaś, napewno nie. Z Twojej strony powinna być lojalność, przegrałaś wybory w Twoim tylko mniemaniu. To większość zadecydowała inaczej niż Ty i to jest demokracja. Akceptujesz wybór większości po prostu, potrzeba Tobie i innym trochę doświadczenia do życia w wyższej demokracji tak bym to określił. Demokracja to zły ustrój ale nic lepszego nie wymyślono. "Tylko dlaczego on miał takie niskie wyniki poparcia w sondażach?": Tu rozczarowałaś mnie jeszcze bardziej, czy Ty robiłaś te sondaże, czy tylko na sondażach opierasz swoje preferencje polityczne? Poleciłbym Ci rozwarzyć wpierw za co popierasz swoją opcję polityczną, ale z różnych źródeł użyj swojego zmysłu i pomyśl czy naprawdę robią to co mówią i jest to dobre dla Polskiego interesu. Czy naprawdę mają interes Polski na pierwszym miejscu. Nie chciałbym rozgrzewać tu dyskusji bo to nie czas teraz, w przyszłym tygodniu możemy contynuować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 13.04.2010 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Przypominam, że wątek jest umieszczony w dziale pt. "Tragedia Narodowa".Dlatego ocenę tego czy innego zmarłego polityka lub tego co napisał jakiś forumowicz zostawmy na okres po żałobie narodowej i podyskutujmy o tym w Hayd Parku. Zauważcie, że tak krytykowana Efir nie odzywa się od wczrajszego południa a my ciągle ją krytykujemy. Zażarte spory i dyskusje są solą tego Forum ale w odpowiednim czasie i miejscu. Mimo wszystko uważam, że ta dyskusja jeszcze nie przekroczyła granic przyzwoitości i porównywanie FM do onetu czy innego badziewia trochę mnie uraziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzenka11 13.04.2010 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 (edytowane) No i wizja ewentualnego "ucywilizowania" politycznego poszła się paść. Czyżby nad naszym narodem ciążyło jakieś fatum, że wszystko co ma przesłanki do dobrego zawsze kończy się jak zwykle. Jestem zniesmaczony treścią tych dwóch cytatów. A "ucywilizowanie" społeczne. Nadal widzę nienawiść do drugiego człowieka. Tak był atakowany Prezydent. Jego już nie ma zostali inni. Choćby pani Kopacz. Może jej wystąpienie nie było zręczne, ale napewno nie miała uśmiechu na twarzy. Było to dla niej napewno straszne przeżycie, które chciała z siebie wyrzucić. Nie atakujmy innych tak bezdusznie, nie wiemy co ci ludzie czują. Mają też prawo do błędów każdy z nas ma prawo. Bądźmi wyrozumiali, a poprawę zacznijmy od siebie. Edytowane 13 Kwietnia 2010 przez Marzenka11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 13.04.2010 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 wczoraj przeczytałam kilka wpisów i podniosło mi się ciśnienie. Już nie doczytałam do końca tego, co pisaliście. Wypowiem się jednak i zaznaczam, że to jest tylko moje zdanie. Zgadzam się z Elfir. W sobotę wracając samochodem z zakupów usłyszałam w RMF FM, że prezydencki samolot miał wypadek, ale nie znają szczegółów. Tego dnia mieliśmy chrzciny młodszej pociechy i po powrocie do domu zapomniałam włączyć tv. Zadzwoniła do mnie Madzialenka i spytała czy wiem co się stało. Włączyłam TVN24 i rozryczałam sie jak bóbr. Najbardziej szkoda jest mi pani Marii. Nie rozumiem jednak tego, co się teraz dzieje. Owszem prezydent, owszem żałoba. Tylko dlaczego ludzie, którzy na niego pluli za życia teraz stawiają go na piedestale? Nigdy nie byłam za Pis-em, a Jarosława Kaczyńskiego po prostu nie znoszę. Jednak żal mi tych ludzi co zginęli, ale jako ludzi, a nie jako polityków. Dwa miesiące temu w TVN24 była transmisja pogrzebu Andrzeja Struja- policjanta z W-wy, którego zadźgał jakiś gnojek. Słuchałam tego, co mówił na pogrzebie Lech Kaczyński i nóż mi się w kieszeni otwierał, bo zachowywał sie tak, jakby to był początek jego kampanii wyborczej. To, co dzieje się teraz jest tak bardzo podobne do tego, co było po śmierci JPII. Takie same wielkie słowa, marsze milczenia, świece, kwiaty, obiecywanie sobie, że będziemy lepsi. I co? I nic. Taka jest mentalność Polaka. Owszem potrafimy się jednoczyć w obliczu tragedii, ale za chwilę o tym zapominamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 13.04.2010 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Nie atakujmy innych tak bezdusznie, nie wiemy co ci ludzie czują. Mają też prawo do błędów każdy z nas ma prawo. Bądźmi wyrozumiali, a poprawę zacznijmy od siebie. oj tak, mądre słowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterwiater 13.04.2010 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Nikt nie powinien tak ginąć. Nikt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts