Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Panowie jak to jest z tą folia , dawać pod xps-a , nad czy nie dawać :) . Oglądam dużo filmów / zdjęć i czasem jest czasem brak , czym jest to uwarunkowane ?

I jeszcze jedna sprawa , co wysypać miedzy xps a tłuczeń ? Chodzi o to żeby się fajnie , równo układało płyty styroduru . Dać cienka warstwę drobniutkiego żwirku czy piasek ? Czy piasek nie jest za drobny i nie będzie się z czasem wsypywał w tłuczeń ?

Edytowane przez StaszekL

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wielce ryzykowne to mało powiedziane. Żaden konstruktor się pod tym nie podpisze.

A jakbym dał zamiast tego proszku PUR na dnie, 5cm XPS?

Co ten proszek ma dać, skoro i tak mamy ładne połączenie termiczne płyty z murem?

Jak dla mnie ten przekrój to do podręcznika w dziale "ja nie robić płyty". Bo

Proszek jest tam po to aby przeciwdziałać punktowi rosy nad płytą oraz przeciwko wysadzinom.

perm masz jakąś ciekawą propozycję jak to zrobić?

Chcę budować sam, więc wolałbym płytę, bo mniej pracochłonna. Chyba jednak będę musiał zrobić tradycyjnie ławę i fundamenty. Tylko przeraża mnie to murowanie ściany fundamentowej z bloczków, dom muszę podnieść z względu na wysokie wody i w ogóle działka jest w lekkim obniżeniu. Czy przy fundamentach tradycyjnych muszę zejść z ławą do strefy przemarzania -100cm do terenu?

Odwodnienie robi się w wykopie pod płytę. Czasem płytszym, czasem głębszym. Zasadą jest by było ono tuż nad warstwą mniej przepuszczalną, co w praktyce oznacza grunt rodzimy. Generalnie wykop robi się z płaską powierzchnią ale przy brzegach pogłębia się trochę i tam daje odwodnienie. Wykop pod płytę z reguły jest trochę większy od płyty i to wystarczy.

I to wydaje się być rozsądnym kompromisem. Dzięki.

Zapytam jeszcze o jedno. Rura drenażowa będzie w obsypce żwirowej, a jaki grunt powinno się dać na tych prawie 2 i pół metrach nad rurą aż do powierzchni terenu? Grunt rodzimy czy koniecznie grunt łatwo przepuszczalny?

A jakbym dał zamiast tego proszku PUR na dnie, 5cm XPS?

Proszek jest tam po to aby przeciwdziałać punktowi rosy nad płytą oraz przeciwko wysadzinom.

perm masz jakąś ciekawą propozycję jak to zrobić?

Chcę budować sam, więc wolałbym płytę, bo mniej pracochłonna. Chyba jednak będę musiał zrobić tradycyjnie ławę i fundamenty. Tylko przeraża mnie to murowanie ściany fundamentowej z bloczków, dom muszę podnieść z względu na wysokie wody i w ogóle działka jest w lekkim obniżeniu. Czy przy fundamentach tradycyjnych muszę zejść z ławą do strefy przemarzania -100cm do terenu?

Wydaje mi się, że przy rozwiązaniu jakie przyjąłeś tj izolacji tylko od wewnątrz płyta, w takich warunkach gruntowych będzie kiepskim rozwiązaniem. Z jednej strony będzie bardziej stabilna, z drugiej, nie ma jak zabezpieczyć jej przed wysadzinami. Przy izolacji od zewnątrz dałbyś opaskę, nawet poziomą i to by wystarczyło. Przy izolacji od wewnątrz niewiele ta opaska da skoro ściana i część brzegowa płyty będą miały temperaturę otoczenia czyli nawet ujemną. W takiej sytuacji zrobiłbym normalne fundamenty poniżej głębokości przemarzania. Przemyśl jeszcze tę izolację od wewnątrz. Po co ci to?

I to wydaje się być rozsądnym kompromisem. Dzięki.

Zapytam jeszcze o jedno. Rura drenażowa będzie w obsypce żwirowej, a jaki grunt powinno się dać na tych prawie 2 i pół metrach nad rurą aż do powierzchni terenu? Grunt rodzimy czy koniecznie grunt łatwo przepuszczalny?

Grunt przepuszczalny. Może być rodzimy ale woda nie może zatrzymywać się gdzieś nad drenażem.

Myślę, że wystarczy posadowić płytę na tłuczniu i zabezpieczyć drenażem otokowym.
Tak, ale on ma wysoki poziom wód gruntowych. Drenaż ma swoje ograniczenia. Powiedzmy, że podniesie płytę o pół metra nad PPT a wykop będzie miał metr i będzie wypełniony czymś nie podciągającym. Drenaż zbierze wodę z wykopu ale nie z tego co poniżej. Pół metra może nie wystarczyć, by nie doszło do wysadzin. Wykop metrowej głębokości czyli poniżej głębokości przemarzania to znowu koszty. Lepiej chyba wtedy zrobić normalny fundament niż nieustannie pompować wodę spod płyty. Edytowane przez perm

W projekcie domu mam przewidziany kanał doprowadzający powietrze do kominka w płycie, ale w tym momencie jeszcze nie wiem czy ostatecznie zdecyduję się na zamontowanie kominka. Co w takim przypadku dzieje się z kanałem, wystarczy go uszczelnić i nie będzie przez niego strat ciepła ?

I może jeszcze 110mm rura?

Daj co najmniej 160mm pod izolacją płyty. Jaki sens ma chłodzenie płyty i jeszcze jej osłabianie?

Źle się wyraziłem, kanał oczywiście będzie szedł pod izolacją płyty. Ale co z nim zrobić gdy nie będzie używany bo ostatecznie nie zdecyduję się na kominek ? Przepustnica w kanale i jego uszczelnienie na wlocie i wylocie załatwią sprawę ?

Witam wszystkich.

przed ostatecznym ustaleniem poziomu ogrodu i podjazdu mama pytanie. Do jakiej wysokości obsypaliście (piaskiem, ziemia) swoje płyty fundamentowe. Ponizej wysokości płyty, równo z płytą, czy do poziomu zera posadzki (jak ktoś ma styro na płycie i wylewkę jeszcze).

Będę wdzięczny za sugestie.

ps. Czy można nadsypac grunt powyżej płyty do poziomu zera (jakieś 25 cm nad poziomem płyty fundamentowej.)

Panowie jak to jest z tą folia , dawać pod xps-a , nad czy nie dawać :) . Oglądam dużo filmów / zdjęć i czasem jest czasem brak , czym jest to uwarunkowane ?

I jeszcze jedna sprawa , co wysypać miedzy xps a tłuczeń ? Chodzi o to żeby się fajnie , równo układało płyty styroduru . Dać cienka warstwę drobniutkiego żwirku czy piasek ? Czy piasek nie jest za drobny i nie będzie się z czasem wsypywał w tłuczeń ?

folię dajemy zawsze na izolacje termiczną a pod beton. Czyli między XPS a płytę. A XPS, o ile masz to równo wykonane to ułóż na tłuczniu. Nic mu nie będzie.

Edytowane przez vega1

Właśnie dostaliśmy projekt płyty. Można się popastwić ;) A tak serio to wszelkie konstruktywne opinie są mile widziane.

Obrys wykopu

Opaska

Zbrojenie

Niewiemcoto

Przekroje

Instalacje

Po rysunkach rozpoznaję, że masz prawdopodobnie tego samego konstruktora płyty.

Z doświadczenia radzę dobrze sprawdzić wymiary, szczególnie elementów giętych w miejscu gdzie masz skośny bok płyty.