Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dulin7, nie podejmę się tego wyliczyć, ale jeśli zależy CI na energooszczędności, to warto dać. Jednak wcale nie zamierzam Cię przekonywać do XPS pod płytą. Tym bardziej, że sam nie będę go miał, ale ja posadawiam płytę bardzo głęboko (piwnica), więc u mnie nie ma potrzeby.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dulin7, nie podejmę się tego wyliczyć, ale jeśli zależy CI na energooszczędności, to warto dać. Jednak wcale nie zamierzam Cię przekonywać do XPS pod płytą. Tym bardziej, że sam nie będę go miał, ale ja posadawiam płytę bardzo głęboko (piwnica), więc u mnie nie ma potrzeby.

Dlaczego uwazasz że nie ma potrzeby? Nie bedziesz ogrzewał piwnicy?

Ja będę budował sam i uwazam że dla samoroba płyta jest lepszym rozwiazaniem prostszym w wykonaniu szybszym i pewniejszym. Co do energooszczędności to jeżeli straty przez nieizolowaną płytę beda na podobnym poziomie co przez ławy to mi to wystarczy. Pytanie jest tylko takie czy urzędy przepuzcza mi przez swoje tryby taką płytę i czy nie będzie się z nią nic złego działo np wykraplanie wilgoci itd. Zalety izolowamej płyty znam jednak świadomie z nich rezygnuję dla obnizenia kosztów i z obawy co tam z tym xps się będzie działo.

Ja mam zrobione obliczenia cieplno-wilgotnościowe dla mojego budynku i kondensacja została wykluczona przy podanych grubościach materiałów konstrukcyjnych i termoizolacyjnych w moim miejscu zamieszkania. Natomiast Twoja sytuacja jest zdecydowanie odmienna (płyta płytko posadowiona).

Termoizolację mam na płycie, bo na takiej głębokości posadowienia płyty (ok. 2m ppt) temperatura jest zawsze powyżej zera (pewnie jakieś 6-8 stopni, a po zamieszkaniu nawet więcej). Piwnica będzie częściowo ogrzewana, ale nie przewiduję konieczności ogrzewania dłużej niż 2-3 tygodnie w roku i to pewnie do +16st.

.

Dlaczego uwazasz że nie ma potrzeby? Nie bedziesz ogrzewał piwnicy?

Według moich obserwacji, głęboka kamienna piwnica z zamkniętymi okiennicami, utrzymuje zimową porą temperaturę w nieogrzewanym pomieszczeniu powyżej na poziomie +1-5 stopni.

Rozmawiałem z gościem od wodociągów na temat studzienki z licznikiem, jeśli rury są położone regulaminowo na 1,2 m, a licznik jest nawet w połowie, to i tak nie zamarznie, o ile studzienka nie ma podłogi i jest przykryta czymś z wierzchu.

Osobiście, jeśli nie robiłbym płyty, to zrobiłbym piwnicę.

A o bilardzie, tenisie stołowym, siłowni, saunie, itp. słyszał?

Może nie wiesz, że piwnica to idealne miejsce na pralnię, suszarnię, kotłownię (tam jej miejsce, szczególnie, jeśli na paliwo stałe) i na warsztat majsterkowicza?

Nie słyszałem, żeby piwnica była tańsza ani użyteczniejsza od kondygnacji nadziemnej.

Tańsza na pewno nie, ale użyteczniejsza moim zdaniem tak.

Co jest użytecznego w targaniu spawarki po schodach czy wnoszeniu nimi stołu bilardowego? W czym to jest użyteczniejsze niż w takim samym pomieszczeniu na parterze - z normalnymi przeszkleniami czy możliwością otworzenia dużej bramy?

W ogóle majsterkowanie w domu IMO nie jest fajne - lepiej do tego mieć osobny garaż/warsztat/wiatę. Jak coś sfajczę, zasmrodzę, rozpylę to po co to ma zapychać wymiennik rekuperatora? Po co hałas i smród ma rozchodzić się po domu?

Tańsza na pewno nie, ale użyteczniejsza moim zdaniem tak. Zresztą jak kto woli.

Piwnica - część rozrywkowa oraz od brudnej roboty (kotłownia, majsterkowanie),

Parter - część wypoczynkowa, gościnna i robocza (kuchnia),

Poddasze - sypialnia

Jeżeli działka jest tak mala, że dodanie do budynku tych paru metrów nie jest możliwe to piwnica jest jakaś opcja, tylko budowanie jej dla hobby powinno być zabezpieczone odpowiednim budżetem, bo potem się kończy tym, że w tej kotłowni jest węgiel bo brakło na normalny, nowoczesny i bezobsługowy system grzewczy.

W ogóle majsterkowanie w domu IMO nie jest fajne - lepiej do tego mieć osobny garaż/warsztat/wiatę. Jak coś sfajczę, zasmrodzę, rozpylę to po co to ma zapychać wymiennik rekuperatora? Po co hałas i smród ma rozchodzić się po domu?

Niestety, masz rację. Majsterkowanie bywa mocno uciążliwe, o ile to nie jest rzeźbienie czy wyplatanie koszy.

Znajomy ma w piwnicy pralnię, salę do treningu, jakieś miejsce na sprzęt sportowy. Jest zadowolony, ale mówi, że go to za dużo kosztowało.

Fakt, piwnica jest dużo droższa, niż domek narzędziowy obok, ale ogrzewanie piwnicy jest dużo tańsze.

Fakt, piwnica jest dużo droższa, niż domek narzędziowy obok, ale ogrzewanie piwnicy jest dużo tańsze.

Jak ktoś majsterkuje 6/24 dzień w dzień, to owszem. A jak w weekendy - to nawet odpalenie farelki w dużo słabiej izolowanym budynku gospadarczym wyjdzie taniej. O kozie w której spali odpadki z majsterkowania w drewnie nie wspominając.

cześć

przyszedł czas na kostkę i taras u mnie, doradźcie dobrą radą, szkicem lub zdjęciem jak najlepiej zrobić obróbkę :

1. kostka brukowa lub płyta tarasowa przy drzwiach wejściowych osadzonych w warstwie ocieplenia, mierząc od progu drzwi, styropian EPS 100 wystaje mi na ok. 20cm, jak i co położyć na tym styropianie aby to nie chodziło ?

2. deski drewniane przy drzwiach tarasowych - tu sprawa wydaje się prostsza tzn. myślę, że dojadę deskami tuż pod próg drzwi , na styropianie ułożę legar drewniany do którego z góry będą przykręcone deski itp. ,

A o bilardzie, tenisie stołowym, siłowni, saunie, itp. słyszał?

Może nie wiesz, że piwnica to idealne miejsce na pralnię, suszarnię, kotłownię (tam jej miejsce, szczególnie, jeśli na paliwo stałe) i na warsztat majsterkowicza?

To jednak nie nazywaj tego piwnicą, bo to są po prostu pomieszczenia w części podziemnej budynku. Ale jak już ktoś wcześniej pisał, dosyć droga to zabawa, no ale jak się inaczej nie da, to jak mus to mus.

Takie pytanie mnie naszło.

Co powinny pokazywać ławy drutowe przy płycie fundamentowej? Czy to są także osie ścian? I od tego należy sobie już w trakcie budowy obliczać zarys płyty fundamentowej i zarys betonu podkładowego pod płytą (beton szerzej niż płyta a płyta szerzej niż ściany - zastosowano odsadzki)?

Takie pytanie mnie naszło.

Co powinny pokazywać ławy drutowe przy płycie fundamentowej? Czy to są także osie ścian? I od tego należy sobie już w trakcie budowy obliczać zarys płyty fundamentowej i zarys betonu podkładowego pod płytą (beton szerzej niż płyta a płyta szerzej niż ściany - zastosowano odsadzki)?

Geodeta wyznacza oś na ławicach tego czego chcesz , tylko trzeba pamietac co to było, jak wyznaczy Ci oś sciany to odpowiednio musisz wyznaczyc od tego sobie zarys płyty itd... jeżeli dobrze zrozumiałem pytanie :)

Gorzej jak ktos nie rzeźbi w drewnie tylko np. w elektronice. Raczej tego nie spali. No o ta twoja koza to są koszty. No i komin. Koszty.

Kaizen to taki dziwny gość, który ze swojego punktu widzenia próbuje wszystkim udowodnić, że tylko taki punkt jest prawidłowy, najbardziej sensowny i najekonomiczniejszy - cokolwiek to znaczy

Edytowane przez jacentyy

Ja piwnicy nie mam, ale mieszkalem w domu z piwnica, w ktorej wlasciciel urzadzil sobie pokoj TV w formie baru z autentycznym wyposazeniem z lokalu likwidowanego w DE, oraz mini silownię - oraz kotlownię gazowa

Zima da sie to ogrzac biokominkiem, latem ogladanie meczyku w przyjemnie chlodnej pownicy bezcenne.

Żadne inne pomieszczenie dobudowane do/obok domu nie spełniloby tych funkcji tak dobrze, jak ta piwnica.

DSC09758-HDR(3).jpg

DSC09786-HDR(3).jpg

DSC09781-HDR(3).jpg

Edytowane przez fotohobby