Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jako, że jest tu parę osób które znają się na betonie mam pytanie.

Mam w garażu tygodniową wylewkę z miksokreta. Wylewka zatarta z posypką wzmacniającą na powierzchni.

W przyszłości chciałbym garaż pomalować farbą epoksydową.

jednak teraz boję się, że podczas budowy domu powierzchnia ulegnie zniszczeniu (codzienne wyciąganie betoniarki, rusztowania itp)

Czy można czymś potraktować beton by nie chłonął wody, soli (w zimie z samochodu) a w przyszłości bez problemu pomalować ?

Edytowane przez busy_beaver

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć, jestem na etapie projektu indywidualnego i od początku zakładałem płytę fundamentową, ale architekt zaproponował, że jest dużo tańsze rozwiązanie które też jest niezłe.

Mianowicie coś takiego: https://www.stahlton.pl/bloczki-termoizolacyjne-isomur-plus.html

Czy ktoś się z czymś takim spotkał i czy faktycznie jest to ciekawe rozwiązanie?

Cześć, jestem na etapie projektu indywidualnego i od początku zakładałem płytę fundamentową, ale architekt zaproponował, że jest dużo tańsze rozwiązanie które też jest niezłe.

Mianowicie coś takiego: https://www.stahlton.pl/bloczki-termoizolacyjne-isomur-plus.html

Czy ktoś się z czymś takim spotkał i czy faktycznie jest to ciekawe rozwiązanie?

Przecież to zupełnie inne rozwiązanie. To są tradycyjne fundamenty, tylko z innych bloczków - zupełnie inna technologia od płyty. No chyba, że to reklama, to tragicznie nietrafiona :p

Ale to są zupełnie inne fundamenty - ławy i ściany fundamentowe albo płyta. Decyzja poważna i kosztowna, na pewno nie powinieneś jej podejmować w rozumieniu pytania o te bloczki. Bloczki takie możesz użyć zarówno na fundamentach tradycyjnych, jak i na płycie (pierwsza warstwa, jeśli płyta bez izolacji od spodu). Ale ich opłacalność jest zerowa w rozsądnym terminie w obu tych rozwiązaniach. To nie jest wątek tego dotyczący (zresztą w tym wątku jest już śmietnik ogromny, powinien zostać zamknięty i dalsze kwestie prowadzone w kilkunastu niezależnych wątkach).

Jaki jest orientacyjny koszt takiej płyty na tę chwilę za m2 ? Podajcie jakieś widełki.

Rozważam budowę domu z gotowych prefabrykatów keramzytowych i do tego płyta fundamentowa. Nie wiem jak to cenowo będzie się miało do zwykłych ław i domu murowanego z cegieł.

Jaki jest orientacyjny koszt takiej płyty na tę chwilę za m2 ? Podajcie jakieś widełki.

Rozważam budowę domu z gotowych prefabrykatów keramzytowych i do tego płyta fundamentowa. Nie wiem jak to cenowo będzie się miało do zwykłych ław i domu murowanego z cegieł.

mam wyceny od 4 wyspecjalizowanych firm (takze obecnych tu na forum) okolo 300-320 brutto/m2 na gotowo (10cm xps pod, bez ogrzewania). material na podbudowe i/lub roboty ziemne po mojej stronie. Mniejsza firma oferowala 250/m2 na gotowo, roboty ziemne podobnie.

Dogadalem sie na 10,5k za robocizne 185m2 plyty, (okolo 57 brutto/m2) materialy i koparka po mojej stronie.

XPS frezowany zamowilem ponizej 400 m3.

Z innej beczki, przewalilem kilkadziesiat stron i praktycznie nie ma nic szczegolowego na temat izolacji czyli tak zwanej folii na styropian a pod beton.

Rozumiem, ze wszyscy klada budowlanke z rolki i nie przejmuja sie?

Ciekawi mnie jaka jest trwalosc w latach takiej folii PE. Czy ktos spotkal sie z lepszym materialem, albo folia oferowana w jednym kawalku?

Jest tez mambrana EPDM jesli dobrze napisalem, taka stosowana do basenow i oczek wodnych, mozna kupic w 1 kawalku, ale cena to okolo 30 z metra.

Ktos moze stosowal inne rozwiazanie?

Edytowane przez Di.

Chyba robi Ci test na naiwność. To materiał o kosmicznej cenie a izolacyjności gorszej, niż BK.
Do tego wprowadzają w błąd podając lambdę. Nie da się jej oznaczyć dla materiału niejednorodnego. Powinni posługiwać się pojęciem opór cieplny dla całego bloczka o określonych rozmiarach i to w podziale na opór w poziomie i osobno w pionie. Generalnie, jak piszesz za tę cenę absolutnie nie warto tego kupować.