Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ktoś pisał o zmianie lambdy wraz ze wzrostem wilgotności materiału.

Proszę bardzo, pierwszy wykresik w tym wykładzie:

https://www.bdb.com.pl/wyklady-praktycznej-fizyki-budowli-optymalizacja-ocieplen-[36min]-wp109

Ciekawe..a mnie najbardziej zainteresował rys46 i temat zasadności kosztów takiego a nie innego ocieplenia.

Skoro mam WT2017 i projektant wyliczył 17cm styro grafitowego przy BK kl 800 (lub 600 ale nie jestem w domu i nie sprawdzę) a ja mam mury z BK 400 czyli o mniejszym wsp. przenikania ciepła,mieszkam w II strefie (wyliczenia projektanta dla III) będę miał nie 10 a 15cm styro w podłodze i nie 20 a 30 cm wełny na stropie, to wedle tego Pana wykładowcy, mógłbym zastosować cieńszy styro co zaoszczędzi prę złociszy....kuszące.

Jaką miał przed, a jaką po? Czym mierzyłeś?

To, że coś jest (o ile jest) modne w moskwie nie dowodzi błedności tezy, że jest modne w Paryżu.

Ale naprawdę chcesz udowadniać błędność mojej obserwacji, że płyta fundamentowa jest modna na FM W wątku o płytach, który ma 744 strony? Trochę karkołomne wyzwanie.

Piasek po opaska był duzo badziej suchy, niz ten poza nia - doprodzadzenie powietrza kopalem na odcinku 10m, 1m z tefo byl przykryty plytami styro i zabezpieczony drenazem.

Co do mody - chcialem ci tylko uzmyslowić, ze to nie tylko "moda na FM". Inni tez tak budują

Poza tym "moda" kojarzy mi sie z czyms zmiennym i przemijajacym, a nie widzę powodow, zeby udział budynków mieszkalnych posadowionych na płycia miał się w przyszłości zmiejszać.

Ciekawe..a mnie najbardziej zainteresował rys46 i temat zasadności kosztów takiego a nie innego ocieplenia.

Mądrze gada. Trochę przekłamań. Np. oczekiwany okres amortyzacji domu 20-30 lat - chyba ma na myśli samego układu grzewczego, ale wtedy brakuje w dalszych rozważaniach uwzględnienia kosztu jego demontażu/wymiany/remontu. Trochę uproszczeń. Np. przewidywany okres amortyzacji dla każdego systemu grzewczego taki sam, liniowe koszty utrzymania każdego systemu, liniowe koszty zwiększenia grubości ocieplenia (a np. styropian o grubości do x cm kosztuje Yzł/m3 a powyżej x cm 1,2Yzł/m3, dłuższe kołki nie są proporcjonalnie droższe do ich długości itp.

Duże uproszczenie, to zrobienie jednej krzywej dla optymalnego TCO. Zdaje sie, żę jest zafiksowany na jeden konkretny system grzewczy.

I ciągle nie mogę znaleźć odpowiedzi/metod obliczeniowych, jak grubość termoizolacji ściany fundamentowej wpływa na straty ciepła.

Piasek po opaska był duzo badziej suchy, niz ten poza nia

O ile? W jakich jednostkach? Czy był całkiem suchy? Czy zawierał jeszcze wodę?

Co do mody - chcialem ci tylko uzmyslowić, ze to nie tylko "moda na FM". Inni tez tak budują

Kto twierdzi że "tylko" czy "inni tak nie budują"? Sam sobie postawiłeś jakąś tezę i mi ją przypisujesz oraz podważasz? To Twoje pomysły - nie moje. Ja napisałem że na FM jest moda na płyty. Nie zgadzasz się z tą tezą?

Poza tym "moda" kojarzy mi sie z czyms zmiennym i przemijajacym, a nie widzę powodow, zeby udział budynków mieszkalnych posadowionych na płycia miał się w przyszłości zmiejszać.

Ja też nie widzę przyczyn, żeby moda na zdrowy tryb życia czy moda na bieganie miała przeminąć. A jednak ciągle jest to nazywane modą. Znowu dopowiadasz sobie coś, i nie zgadzasz się ze swoim dopowiedzeniem?

Dobrze - moda na plyty jest na FM i jest też poza FM.

Generalnie - w budownictwie zapanowala moda na plyty.

Myslę, ze wazki i strasznie intrygujacy temat "mody" został wyczerpany.

:) :lol: :lol:

Co do wilgotnosci piasku - nie przeprowadzalem dswiadczen laboratorych, ale tez ich nie potrzebuje,

Mozna to bylo stwiedzic orgaloleptycznie. Ze na piasku, pod opaską, warunki sa inne od terenu nie przykrytego opaską i nieporównywalne z tymi, ktore mozna obserwowac na filmach YT, ktore linkowałeś.

Najwyraźniej nie dysponujesz danymi, jak zmienia sie lambda XPS na piasku leżącego 30cm ponizej poziomu gruntu, metr nad poziomem WG, zabezpieczonym przed opadami deszczu budynkiem, opaską i drenazem.

Dwa razy prosilem o sygnaly o problemach w wilgocią w domu posadowionym na plycie. Chyba tez ich brak.

Nie widzę sensu, zeby tę bazużyteczną dyskusję ciągnąć dalej.

Edytowane przez fotohobby

Szczerze ?

Narobiło się na forum wielu "fachowców" od płyt fundamentowych , którzy nawet sami nie mają płyty fundamentowej. "Fachowców" którzy nie są konstruktorami , projektantami , nie mają żadnego w tej dziennie wykształcenia i doświadczenia , ale oczywiście wiedzą najlepiej , wiedzą lepiej do fachowców i osób które mają duże doświadczenie i wykonane wyliczenia i obliczenia ...

A wiedza tych "fachowców" oparta jest na filmikach innych "pseudofachowców" i innych wypowiedziach "pseudofachowców" ..

Jak dla mnie osobom tym żal d... ściska że sami nie zrobili płyty i teraz szukają argumentów aby udowodnić że zwykłe fundamenty są lepsze od płyty i że wszyscy się mylą i jedynie oni wykonali najlepsze fundamenty ..

Ja już pisałem . Płytę można zrobić tanio i bardzo drogo i dużo zależy tu od warunków gruntowych ale też od projektu i ceny robocizny.

Ja zrobiłem TANIO płytę , w cenie sądzę zwykłych fundamentów i uważam że nowy energooszczędny dom powinien być na płycie fundamentowej ...

I tyle ...

Najwyraźniej nie dysponujesz danymi, jak zmienia sie lambda XPS na piasku leżącego 30cm ponizej poziomu gruntu, metr nad poziomem WG, zabezpieczonym przed opadami deszczu budynkiem, opaską i drenazem.

Czekam na Twoje wyniki pomiarów wilgotności pod Twoją opaską.

Czy dobrze zauważyłem, że już wycofałeś się z twierdzenia:

piasek pod opaska byl zbity i suchy

dyplomatycznie zaczynając stopniować suchość?

Piasek po opaska był duzo badziej suchy, niz ten poza nia

Skoro przyznajesz, że nie ma 0% wilgotności, to i lambdę ma inną, od deklarowanej. Wykres i omówienie masz na początku filmu, który wrzucił Robinson74. Więc pewne jest, że lambda jest gorsza. Pytanie o ile? To zależy od zawilgocenia w konkretnym przypadku - może być 0,06, może 0,1, a może 0,4. PEWNY jestem, że lambda EPS i XPS znacząco odbiega od deklarowanej, i że EPS i XPS położony w gruncie będzie miał dużo gorszą lambdę, niż położony 25cm nad poziomem gruntu, odizolowany od niego porządną hydroizolacją.

Tak, Kaizen, jeden byl suchy, twardy, zwiazany wapnem (raczej nie jest twarde i kruche w wilgotnym srodowisku) , drugi wilgotny .

Jeden byl pod opaska, drugi poza nia. Żaden nie mial 0% wilgotnosci, pytanie ile z tej sladowej wilgotnosci piasku spod opaski przejalby XPS.

Własciwie, to chudziak, a potem XPS, bo izolacje nie styka sie z gruntem.

Jak juz pisalem zycie potwierdza OZC, jakie zostalo przeprowadzone dla mojego domu.

Nawet jest łaskawsze.

Gównoburza, jaką rozpoczoleś, nie wiedzac, czy roznica lambdy bedzie 0.06, 0.1 czy 0.4 mnie smieszy.

Jeszcze w inycm wątku zaczaleś od idotycznych argumentow o deszczu, atakujacym cokol, czy zapadaniu sie domow, sugerowaleś niedostateczną izolację p-wilgociową posadzki i scian na płycie, skonczyleś przyznajac, ze nie wiesz, jak zmieni sie lambda izolacji.

No coz, pojawiłes sie w watku, powiedzialeś, co wiedzialeś - ja to szanuje.

Kilka osob wyrazilo zdanie odmienne, postronny inwestor, ktory tu wejdzie na podstawie argumentow, ktore tu padly sam dokona wyboru

Edytowane przez fotohobby

Cóż...dla jednych prawdziwym fachowcem jest polski deweloper robiący płytę na eps100 dla drugich wyznacznikiem są zachodnie standardy wykluczające ten materiał.

Wolny wybór :D

A z obserwacji - w przypadku WM to działa w inną stronę - tanie, polskie wyroby są FU i BE a zachodnie och i ach.

Mnie nie stać było na płytę na xps,czy eps200, wybrałem i zrobiłem w tym roku fundamenty zaczynając od odwiertu, geodetę do stanu zerowego w cenie 12k plus moja robota po godzinach. Do oszczędności mógłbym też zaliczyć brak urlopu i wypadów weekendowych na moto gdzie sezon zamiast na 10 tysiącach km zakończyłem na niecałym tysiącu ;/ Płyta pod 107m2 p.u.na XPS to dużo większy koszt.

Nie twierdzę też, że płyta jest gorsza, wręcz przeciwnie... gdy jest z odpowiedniego materiału a inwestora stać.

Ja się buduję za swoje a nie bankowe, więc inaczej na to patrzę ;)

Ile w przybliżeniu kosztuje obecnie płyta 100m2? Pytam teraz w imieniu znajomego, bo ma "fają" glinę na działce i wodę na 50cm. Do brinkamnów, megathermów itp go raczej nie chcę odsyłać, bo zawału dostanie, bo w moim przypadku ceny zaczynały się powyżej 40k.

Najbardziej interesuje nas koszt zbrojenia, bo beton i styro w przybliżeniu policzymy.

Przeciez nawet zbrojenie mozecie sobie przeliczyć, przegladajac ten watek, plyty tu wykonywane i to ile ton stali na 100m2 płyty zostalo użyte.

Wbrew pozorom wielkich roznic (poza terenami zecszkodami górniczymi) nie ma.

Wieksza zagadką jest koszt wymiany gruntu, bo ceny pospólek, tlucznia, piasku moga sie mocno roznić, w zależności od regionu kraju.

Nie mogę na t-fonie trafić na wątek stali a szukajka nie pomaga ;/

Spróbuję po powrocie do domu.

Przyjmij sobie 150 kg/M2 jako górną granicę dla typowych warunków.

Poza tym w kwestii opłacalności, jeśli płytę wykonujemy we własnym zakresie najlepiej przemyśleć zrobienie w płycie ogrzewania i przejść wody, wtedy rezygnując z wylewki i izolacji ( to oczywiście nie jest proste) na pewno wyjdzie taniej niż robiąc tradycyjne ławy. Chociaż pewnie zaraz forumowi mądrale przypomną, że ogrzewania w płycie być nie może.

Byłby ktoś tak uprzejmy i pokazał fotki jak rozwiązać przepusty DZ pod płytą lub na ścianie. Kombinuje DZ z rurkami PE 40 8 x 100 m lub PE 40 6 x 150m.

Ale petle DZ łączą sie chyba w studzience poza domem ?

Taką przynajmniej realizację widziałem.

Wiem że można połączyć w studzience wszystkie linie , lub w szafie na zewnętrznej ścianie budynku i prowadzić 2 nitki do PC. Bardziej mnie interesuje realizacja bez studzienki. Najlepiej przepusty wszystkich nitek pod płytą, bądź przez ściany. Może ktoś z szanownych forumowiczów dysponuje takim rozwiązaniem?

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?172149-Kolektor-poziomy/page43

tutaj partyzantka

Edytowane przez Drops2
dodałem link

wedle tego Pana wykładowcy, mógłbym zastosować cieńszy styro co zaoszczędzi prę złociszy....kuszące.
Ale Twój projektant zapewne nie obliczył Ci najbardziej ekonomicznej kombinacji grubości termoizolacji różnych przegród, tzn. Twoje projektowane BK600/17cm/10cm/20cm i rodzaju ogrzewania, a jedynie spełniającą WT2017. Nawiasem mówiąc 20cm w dachu to bardzo mało. Zatem jeśli podniosłeś grubości w podłodze, w dachu i zmieniłeś beton na cieplejszy, to zmniejszenie grubości styropianu na elewacji rzeczywiście wystarczy do spełnienia WT2017, ale czy będzie najbardziej uzasadnione ekonomiczne pod względem wykonania i eksploatacji, to tego tak łatwo nie obliczysz.

Masz rację...

Dodając do tego "każdy Cygan swego konia chwali" czyli mój materiał lepszy, a mój jeszcze bardziej itd itp nawet nie próbuję myśleć o liczeniu.bo a nuż ztymi parametrami jak z emisją w VW ;)

Wystarcza mi świadomość, że buduję cieplejszy domek niż moje 100m2 w poniemieckiej, nieocieplonej kamienicy, nowy i bez sąsiadów :D

Gównoburza, jaką rozpoczoleś

Nie przypisuj mi swoich zasług.

skonczyleś przyznajac, ze nie wiesz, jak zmieni sie lambda izolacji.

A Ty zgadzasz się z tym, że się zmieni? To co w końcu kwestionujesz w moich wypowiedziach? Ja jestem pewien, że się zmieni na znacznie gorszą gdy termoizolacja nie jest chroniona skuteczną hydroizolacją od gruntu mało wilgotnego. Grunt suchy nie istnieje (wg y PN-B-03020 mało wilgotne to najmniej wilgotne).