Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy ociepleniu od wewnątrz wystarczą tylko opaski przeciwwysadzinowe o ile jest taka konieczność (warunki gruntowe). Chcesz na pewno od wewnątrz? Nie wiem czy to nie jest niepotrzebne komplikowanie tego, co jest proste.

Proste nie proste, to pojęcie względne. Chcę ocieplać tak jak to robił Barth3z.

Ja tak mam zamiar zrobic, z tym ze kabel bedzie zatopiony na gornej siatce, jakies 7 cm od powierzchni. To nie pomoze w wygrzaniu plyty od samego spodu.

Jeden problem to przepuszczalność wylewki. Z miksokreta beton ma jest dosyć porowaty. Jak zacierając ekipa nie zeszkli powierzchni, to schnie nieporównywalnie szybciej, od zawibrowanego betonu z gruchy. A pomimo tego po pół roku w trakcie którego przez 5 tygodni wylewka 8-9cm była wygrzewana przez 5 tygodni parkieciarz stwierdził, że zbyt wilgotne. Po kolejnym kwartale, w trakcie którego nastąpiło dodatkowe, dwutygodniowe wygrzewanie stwierdził, że można kłaść drewno.

Gdyby to było 25cm betonu z gruchy to nawet grzejąc trwałoby to lata przy skutecznej hydroizolacji - przy słabej albo przy braku ogrzewania płyty pewnie nigdy.

Rączka do góry, kto miał zmierzoną wilgotność płyty, do której bezpośrednio zostało przyklejone drewno? Ile to było czasu od wylania płyty i jaka była zmierzona wilgotność oraz jaką metodą?

Zreszta jak pisalem, wilgoc w tak grubym bvetonie jest niezmierzalna.

Jest mierzalna. Metodą CM. Tylko zwłaszcza przy płycie warto sobie to przewidzieć i zaznaczyć miejsce, gdzie kuć.

Nie radzę. Widzę, że gwarancja 15 lat, a izolacja domu ma być na dziesięciolecia.

Pamiętaj, że tanio nie będzie dobrze.

Może jakiś EPDM ?

Pytam, bo płytę będę robił sam (mam na to 2 tyg. urlopu) więc ułożenie folii zajmie z 3-4 godziny i mogę układać styropian.

Nakładanie masy ( pewnie w dwóch warstwach ) będzie trwać dłużej.

Proste nie proste, to pojęcie względne. Chcę ocieplać tak jak to robił Barth3z.
Oczywiście możesz. Barth przecierał szlaki. Musiał rozwiązywać problemy, których ocieplający od zewnątrz nie znają. Takie wyzwanie. Wyjdzie - nie wyjdzie. Taniej - drożej. Bardziej skuteczne - mniej skuteczne. Szybciej - wolniej. Da się - nie da się. Nie wiem, czy o to chodzi, przy budowie domu. Teraz mieszka i pewnie o tym wszystkim nie myśli ale, czy chciałby tak jeszcze raz? Tego nie wiemy. Może Barth, jeżeli jeszcze tu zagląda napisze.

Może jakiś EPDM ?

jak już będziesz miał oferte na taki kawał epdm'u z transportem to Ci się odwidzi ze względu na cenę. Czemu nie chcesz zrobić po Bożemu ? Nie wiem w ogóle po to ce dyskusje i kombinacje, to tak jakbyście chcieli zmienić przepis na dobre ciasto, może będzie lepiej albo nie. Daj folię PE 0,5 albo 2x0,5 jak jesteś nadgorliwy i temat zamieciony. Jeżeli robisz sam to jej nie uszkodzisz, a jeżeli nawet to załatasz. Ja mam już na swoim koncie pare płyt, pod domy, garaże, a nawet budynki gospodarcze. W lepszych i gorszych warunkach gruntowych. Płyta wg przepisu + dobre odwodnienie(drenaż) i można spać spokojnie.

Pozdrawiam budujących :)

jak już będziesz miał oferte na taki kawał epdm'u z transportem to Ci się odwidzi ze względu na cenę. Czemu nie chcesz zrobić po Bożemu ? Nie wiem w ogóle po to ce dyskusje i kombinacje, to tak jakbyście chcieli zmienić przepis na dobre ciasto, może będzie lepiej albo nie. Daj folię PE 0,5 albo 2x0,5 jak jesteś nadgorliwy i temat zamieciony. Jeżeli robisz sam to jej nie uszkodzisz, a jeżeli nawet to załatasz. Ja mam już na swoim koncie pare płyt, pod domy, garaże, a nawet budynki gospodarcze. W lepszych i gorszych warunkach gruntowych. Płyta wg przepisu + dobre odwodnienie(drenaż) i można spać spokojnie.

Zrobię tak jak piszesz.

Dzięki za Twój dziennik budowy, jest się z czego uczyć !

Już wiem, że powiększę sobie chudziak o szerokość burt styropianowych.

Będę miał dzięki temu od razu złapany poziom i nie będę musiał się bać niespodziewanej burzy (burty przykleję klejem do chudziaka)

Sebcio,

dzięki za interwencję. Ja mam płytę i już zaczęlam się zastanawiać czym ją pomazać, żeby spać spokojnie. Choć dotychczas raczej spałam - ale jak się okazuje to był spokojny sen nieuświadomionego:) Jak tę folię połączyć z folią izolacyjną pod ścianą nośną - wcisnąć pod czy nałożyć na + jakiś zakład nachodzący na ścianę?

Do Siego roku wszystkim::stereo:

Czyli jednak sie zamotałam. Za dużo wątków i tematów na raz! Pod XPS nie mam ani chudziaka ani folii, sama podbudowa. Mam na XPS w celach poślizgowych. Ale skoro i na gotowej już płycie folia wystarczy (bo będzie wylewka) to ulga. Na jakimś wątku przeczytałam, że ktoś kładł papę i dodatkowo na nią sypał suchy cement w celu przechwycenia ewentualnej wody, która miałaby się tam dostać (już nie wiem czy dołem czy górą). A ta folia pod wylewkę to z wywinięciem na ścianę?

Jest mierzalna. Metodą CM. Tylko zwłaszcza przy płycie warto sobie to przewidzieć i zaznaczyć miejsce, gdzie kuć.

Mierzalna CM-ka z mizerna dosc dokladnoscia bo sama metoda obarczona duzym bledem z uwagi na ilosc czynnikow bioracych udzial w pomiarze.(Czytalem interesujaca dyskusje na ten temat miedzy kims z tego forum (chyba parkietkomplex) i jakims instalatorem na innym forum - szkoda ze nie zapisalem sobie bo naprawde pouczajaca).

Poza tym,ze metoda malo dokladna to nie znalazlem w okolicy nikogo kto by mial software na beton c25/30.

Jak pewnie wiesz, bo jestes oczytany, do roznych wylewek sa odpowiednie (rozne) programy.

Na popularne wylewki ludzie maja, ale nikt nie zakupi drogiego softu dla jednego kolesia co robi inaczej niz wszyscy.

Ktos tam sie nawet dowiadywal ponoc czy Niemcy maja soft na taki beton, ale sie juz nie odezwal bo pewnie cena go odstraszyla.

Reasumujac - wszystko sie da - kwestia ceny i zasadnosci takiego rozwiazania.

Na marginesie nie wyobrazam sobie odkucia 18cm betonu ze zbrojonej plyty....a wiercic nie mozna bo probki by byly niewiarygodne.

Jaki sofware wyczaruje cokolwiek, ze wskazania manometru? Wiesz, ile h2o było w pokruszonym betonie = znasz jego wilgotność. Wystarczy tabela.

Ok. Przyznaje popierniczyly mi sie metody...

Chodzilo mi o DNS, bo CM-ke zdyskwalifikowalem jak poczytalem artykuly takie jak ten

https://dobrycykliniarz.pl/porady/artykuly/pomiary-wilgotnosci-resztkowej-jastrychow

Skoro takie babole potrafia wyjsc z wylewkami jastrychowymi 3 razy cienszymi, to watpie by u mnie sie cos udalo zrobic ta metoda bez zrycia polowy domu.

Mam ogromną prośbę. W projekcie płyty fundamentowej mam zaprojektowaną izolację przeciwwilgociową obwodowo. Wykonawca zaproponował użycie papy termozgrzewalnej podkładowej. W związku z tym chciałam prosić o podpowiedź czy taki materiał będzie właściwy i czy w ogóle konieczne jest wykonanie takiej izolacji? Przepraszam, że dopytuję, ale po pierwotnym projekcie płyty, który udało mi się zmienić, oczywiście po wielkiej awanturze, ciągle mam jakieś wątpliwości co do zastosowanych rozwiązań.

Ps. Dziękuję wszystkim za wcześniejsze rady odnośnie mojego projektu płyty, co bardzo pomogło mi w rozmowie z konstruktorem, a w efekcie przełożyło się na jego zmianę.

^^

Rzucał się konstruktorzyna na 20 cm grubą płytę? Co do argumnetów na 10 cm pod płytą i 10 cm na płycie to trzeba było powiedzieć, że opory cieplne liczy się dla całej przegrody, dla przegrody pod względem izolacyjności cieplnej nie ma znaczenia gdzie konkretnie jest styropian , jedynie rozkład temperatur jest inny i rozkład wilgoci. Co do Twojego pytania to izolacja obwodowa to jest jak sadzę izolacja boku płyty, ja bym zastosował materiał typu dobra emulsja bitumiczna, ewentualnie szlamy mineralne, ewentualnie masy bitumiczne KMB, papa na bok jeszcze przy xpssie, który jest pod spodem to nie dobrym pomysł , jak patałachy nie zakryją xpsa to będziesz miała przysmalonego xpsa, poza tym bok płyty to jest zbyt mała powierzchnia na papę termozgrzewalna...

^^

Rzucał się konstruktorzyna na 20 cm grubą płytę? Co do argumnetów na 10 cm pod płytą i 10 cm na płycie to trzeba było powiedzieć, że opory cieplne liczy się dla całej przegrody, dla przegrody pod względem izolacyjności cieplnej nie ma znaczenia gdzie konkretnie jest styropian , jedynie rozkład temperatur jest inny i rozkład wilgoci. Co do Twojego pytania to izolacja obwodowa to jest jak sadzę izolacja boku płyty, ja bym zastosował materiał typu dobra emulsja bitumiczna, ewentualnie szlamy mineralne, ewentualnie masy bitumiczne KMB, papa na bok jeszcze przy xpssie, który jest pod spodem to nie dobrym pomysł , jak patałachy nie zakryją xpsa to będziesz miała przysmalonego xpsa, poza tym bok płyty to jest zbyt mała powierzchnia na papę termozgrzewalna...

Dokładnie tak, rzucał się i to mocno, ale postawiłam na swoim, w ostateczności uznał, że zrobił trochę zapasu i zmienił projekt płyty.

Dziękuję za wskazówki, a czy IZOPLAST będzie wystarczającym produktem do izolacji?

Dokładnie tak, rzucał się i to mocno, ale postawiłam na swoim, w ostateczności uznał, że zrobił trochę zapasu i zmienił projekt płyty.

Dziękuję za wskazówki, a czy IZOPLAST będzie wystarczającym produktem do izolacji?

jako izolację przeciwwilgociową można użyć masy izoplastu, najpierw RW jako podkład a potem BW jako warstwa ostateczna.

Dobrze rozumiem że chcesz tym smarować bok płyty? Nie wiem po co, bo jeżeli już tam się dostanie woda przez XPS/EPS z boku to ona bedzie albo pod albo nad płytą, więc taka boczna izolacja nie ma sensu.... Niech magicy zrobią porządnie opaskę przeciwwysadzinową i burty płyty (o ile nie jest to to samo) + prawidłowy drenaż i wody obok ani pod płytą mieć nie będziesz.