Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

[ATTACH=CONFIG]427989[/ATTACH]

starałem się :) mam nadzieję, że można się domyślić co jest co. W razie czego pytajcie

Nie możesz tego zrobić tak jak większość ma?

Folia pod beton wywinięta na burty styropianowe, może być lepsza, więcej warstw, ale nic więcej nie ma sensu przy płycie, chyba, że dom ma być jednostką zwodowaną w dorzeczu Wisły.

Nie możesz tego zrobić tak jak większość ma?

Folia pod beton wywinięta na burty styropianowe, może być lepsza, więcej warstw, ale nic więcej nie ma sensu przy płycie, chyba, że dom ma być jednostką zwodowaną w dorzeczu Wisły.

dzięki za komentarz!

Dom będzie w dorzeczu Wisły ale niewodowany. Folia na XPS też będzie oczywiście ale nie jako hydroizolacja tylko "warstwa poślizgowa". Planowałem XPS na piasek rodzimy lub ewentualnie na folie (tak było w projekcie) ale kierownik przeczytał w ekspertyzie geologicznej o podciąganiu kapilarnym i zrobił Reytana. wg mnie przed podciąganiem kapilarnym to co rozważam zabezpieczy. Oczywiście nie kubełkowa folia, ona pozwoli ewentualnie odparować wilgoci ale dobry klej. Przed podniesionym poziomem wód gruntowych to nie zabezpieczy ...

^^

No kurcze Kaizen zdarzyło Ci sie cos mądrego napisac:D

Ale racja izolacja pozioma musi byc polączona z pionową inaczej jej sens traci na znaczemiu

A można papę przygrzać do siatki z klejem na styropianie??? wówczas faktycznie byłaby arka Noego ale boję się stopienia styro...:-?

^^

Maikyl napiszę tak: ogólnie dla mnie jako inzyniera też ciężki jest ten temat hydroizolacji. Chodzi mi oczywiście czy w tym przypadku płyt robić to czy nie robić i jakiego typu kaliber użyć. Wiadomo producenci chcieliby aby używać największego kalibru bo wiadomo kasa. Ale ja chcialbym mieć podejscie zdrowrozsadkowe.

A o to bardzo ciężko :)

Najpierw napisz czy chcesz robic tak jak chce kierbud czy jednak chcesz bez tego chudziaka? Ogólnie chudziak do dalszych prac jest fajny tzn fajnie sie na nim układa xpsa. Jezeli chodzi o podciąganie kapilarne to xps jest tutaj już wystraczającym zabezpieczeniem , xps nie podciaga kapialarnie to nie gabka .

Ja ogólnie jestem zwolennikiem izolowania elementów typu mur płyta a nie izolowania izolacji termicznej. Czyli hydroizolacja na mur. A idąc to logiką to najlepiej byłoby gdyby w xpsie poszuczelniać połaczenia np masa typu kmb i pomalować masą pas 0,5 m dookoła krawedzi płyty, tak aby wchodził pod płytę i mozna było połączyc izolację z izolacją pionową na płycie ścianie . Sądzę, że 10 cm xps jest porównywalną hydroizolacją do papy jeżeli tylko uszczelni się styki. Z xpsa podobno amerykanie robili łodzie ratunkowe czy cos takiego

Geolog zrobił badania (kierbud wymagał) i powiedział że żółty piach do 3 metrów, twardy - nic nie trzeba wymieniać tylko wyrównać i zagęścić. I teraz ważne pytanie: BASF za 500 czy synthos za 430 zł m3?? w sumie z 26 m3

dzięki z góry!

Miałem ten sam dylemat. Wziałem Synthosa za 425zł. Ma te same parametry co BASF a cena jednak robi różnice. Przy ukłądaniu okazało się że płyty (12cm) różnia się kolorem wiec napisałem do prducenta czy wszsytko jest ok, czy przypadkiem płyty jaśniejsze to nie drugi gatunek. Odpowiedzili że materiał jest pełnowartośiowy a kolor nie jest parametrem technicznym i nie ma wpływu na jakość produktu, a materiałów pozagatunkowych nie produkują.

^^

Maikyl napiszę tak: ogólnie dla mnie jako inzyniera też ciężki jest ten temat hydroizolacji. Chodzi mi oczywiście czy w tym przypadku płyt robić to czy nie robić i jakiego typu kaliber użyć. Wiadomo producenci chcieliby aby używać największego kalibru bo wiadomo kasa. Ale ja chcialbym mieć podejscie zdrowrozsadkowe.

A o to bardzo ciężko :)

Najpierw napisz czy chcesz robic tak jak chce kierbud czy jednak chcesz bez tego chudziaka? Ogólnie chudziak do dalszych prac jest fajny tzn fajnie sie na nim układa xpsa. Jezeli chodzi o podciąganie kapilarne to xps jest tutaj już wystraczającym zabezpieczeniem , xps nie podciaga kapialarnie to nie gabka .

Ja ogólnie jestem zwolennikiem izolowania elementów typu mur płyta a nie izolowania izolacji termicznej. Czyli hydroizolacja na mur. A idąc to logiką to najlepiej byłoby gdyby w xpsie poszuczelniać połaczenia np masa typu kmb i pomalować masą pas 0,5 m dookoła krawedzi płyty, tak aby wchodził pod płytę i można było połączyc izolację z izolacją pionową na płycie ścianie . Sądzę, że 10 cm xps jest porównywalną hydroizolacją do papy jeżeli tylko uszczelni się styki. Z xpsa podobno amerykanie robili łodzie ratunkowe czy cos takiego

chudziak już leży i czeka.... na powrót ekipy. W projekcie był chudziak a kierownik nalegał na chudziaka i aby jak najszybciej go lać bo deszcze idą i rozmoczą grunt bez humusu.... Cała operacja trwała 13 h, od wejścia koparki do rozpoczęcia zalewania , razem z badaniami geotechnicznymi. Jakbym mógł cofnąć czas to wymieniłbym bym z 10 cm gruntu na taki który przerwie podciąganie kapilarnie i zabrał argument kierownikowi. Grunt rodzimy super się zagęszczał - średnie i drobne piaski z kamieniami, szkoda było wymieniać, poniżej już był drobny piasek. nie jestem inżynierem (tzn jestem ale nie budownictwa) ale wydaje mi się, z naciskiem na wydaje, że sucha izolacja trochę lepiej izoluje. Kierbud twierdzi że XPS podciąga i chce zrobić płytę na XPS (który leży na papie) ale zamiast burt ze styropianu drewniane szalunki i po zdjęciu szalunku przygrzać do płyty papę i przykleić styro do papy. Ekipa mówi że nie było tego w umowie i że to zupełnie zmienia zakres. ...więc muszę kombinować...;-)

^^

Co do podciągania kapialrnego to kerownik bredzi , xps jest o strukturze zamknieto komorkowej to czym ma podciagac? W materaialch typu beton cegla sa tzw kapilary czyli takie waskie dluzsze przestrzenie ktore dzieki swojemu ukształtowaniu potrafią zasysać wodę, ale powatzram muszą to być kapilary o odpowiednich kształtach. Tak wiec argument przeciw masz

Czy mając płytę fundamentową izolowaną od gruntu, czy mimo wszystko łączyliście jej zbrojenie z bednarką?

U mnie otok z bednarki będę miał w chudziaku i będą z niego wyprowadzone 4 wąsy do zbrojenia płyty.

W płycie będzie zrobiony otok z 4 prętów (u mnie pręty fi 12 mm) które będą skręcone złączkami lub pospawane

Mam wstępnie zaprojektowaną płytę fundamentową 30cm na szkodach górniczych, pod płytę mam 10cm XPS.

Ostatnio wyczytałem o szkle piankowym/spienionym, stosował ktoś owe szkło pod płytę? Jak opinie, czy warto, jak cenowo? Ponoć pod płytę wtedy nie stosuje się już żadnej izolacji EPS czy XPS, tylko na boki płyty, pytanie co dokładnie dać na boki oraz jak głęboko trzeba to osadzić aby nie było przemarzania. Posiada ktoś przekrój płyty z szkłem spienionym?

A chudziak masz bezpośrednio na gruncie wilgotnym?

U mnie będzie nieco odizolowany od gruntu, bo chudziak (a raczej nie chudziak tylko beton podkładowy) będzie na folii HDPE.

W badaniach wyszło, że woda bardzo nisko (nawet po opadach) więc grunt lekko wilgotny pewnie tylko będzie - mam piaski.

Chudziak będę lał bezpośrednio na podbudowę (piasek)