Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja jeszcze zapytam o zakup siatek zbrojeniowych.

Gdzie w woj. podkarpackim lub małopolskim kupię takie siatki z pierwszej ręki? Chodzi mi o siatki, które niektórzy sprzedają pod symbolem Q335.

Gdzie kupić, żeby były jeszcze bez nalotu rdzy?

Jak sa troche zardzewiale to lepiej sie beton lepi stali.

??

A jakoś szerzej opiszesz "problem"?

https://www.muratorplus.pl/technika/hydroizolacje/papa-z-bariera-antyradanowa-aa-PHM5-QkHZ-3ShE.html

https://muratordom.pl/budowa/sciany-murowane/bezpieczenstwo-na-budowie-domu-skad-sie-bierze-radon-aa-Amoq-PKZE-Ltxe.html

https://pl.wikipedia.org/wiki/Wp%C5%82yw_radonu_na_zdrowie

http://www.fundament.icopal.pl/ProduktySystemu/Fundament%20Antyradon%204-0.aspx

Nie znalazłem niestety porównania papy zwykłej vs antyradon vs folia budowlana. Mam przeczucie, że skoro papa jest szczelna dla pary wodnej, to i inne gazy nie przenikną i "antyradon" ma przewagi tylko marketingowe polegające na ochronie przed promieniowaniem. A to nie promieniowanie jest groźne - lecz sam radon. Ale badań na to nie znalazłem.

Panowie, mam szybkie pytanie. Grunt to głównie piasek, woda na 1,4m. Choć wykonawcy twierdzili że niektórzy na takim piasku już wylewają chudziaka, ja wymieniłem grunt na 25-30cm, kazałem dobrze zagęścić i ułożyć 12cm XPS bez chudziaka. Tak zrobili. Na XPSa poszła folia 0,5 i tu kluczowe pytanie. NIe wywineli foli na zewnątrz tylko równo docieli i zostawili pod zbrojeniem. Szalunek płyty również jest z xps, zatopiony jakieś 20cm poniżej warstwy xps pod płytą. Wszsytkie połączenia kazałem przelcięć klejem w piance. Czy nie wywiniecie foli na zewnątz to duży błąd i jakie to niesie za sobą konsekwencje ?

Panowie, mam szybkie pytanie. Grunt to głównie piasek, woda na 1,4m. Choć wykonawcy twierdzili że niektórzy na takim piasku już wylewają chudziaka, ja wymieniłem grunt na 25-30cm, kazałem dobrze zagęścić i ułożyć 12cm XPS bez chudziaka. Tak zrobili. Na XPSa poszła folia 0,5 i tu kluczowe pytanie. NIe wywineli foli na zewnątrz tylko równo docieli i zostawili pod zbrojeniem. Szalunek płyty również jest z xps, zatopiony jakieś 20cm poniżej warstwy xps pod płytą. Wszsytkie połączenia kazałem przelcięć klejem w piance. Czy nie wywiniecie foli na zewnątz to duży błąd i jakie to niesie za sobą konsekwencje ?

Żadne. Folia na bokach i tak jest jak sito. Dasz izolację pod pierwszy wiersz bloczków i po temacie.

I jeszcze prośba o wyjaśnienie tego opisu budowy płyty fundamentowej:

Po wykonaniu zbrojenia górnego należy osadzić prowadnice z rurek stalowych (Ø20-Ø25mm) tak by ich górne powierzchnie i górna cześć cokołów stanowiły jedną płaszczyznę. Najlepiej do tego celu wykorzystać niwelator. Rurki osadzić na kopczykach z gęstego betonu B25. (cement szybkotwardniejący)

Do czego służą te prowadnice? Może jakiś link?

O jakich cokołach tu mowa?

Co to są kopczyki?

Prowadnice wyznaczają poziomu powierzchni płyty, służą jako pomoc w zacieraniu

Cokół to wg mnie szalunek (tracony z XPS, lub deskowanie) wyznaczajacy górną powierzchnię płyty.

Kopczyk... no coż, po prostu kopczyk z betonu podpierajacy prowadnice.

Dodatm tylko, ze moja ekipa nie stosowała takirgo systemu

Edytowane przez fotohobby

Witam, prosiłbym o podpowiedź. Mam wykonaną płytę na glinie potem geowłóknina, 20 cm zagęszczonego piasku, chudy beton 10 cm, XPS 10 cm, płyta zbrojona 25 cm. Płyta wystaje około 20 cm z gruntu i będzie w późniejszym czasie przykryta ziemią. Czy po zdjęciu szalunków najpierw dać masę asfaltowo kauczukową później EPS 10 cm przeznaczony do fundamentów mocowany na klej i folie kubełkową, czy jak w projekcie tylko styropian EPS grubości 10 cm od chudziaka do płyty (45cm). W kolejnych warstwach mam pape asfaltową zgrzewalną, 20cm styropianu, wylewkę i wykończenie. Czy ta papa ma być na całej płycie fundamentowej?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam

^^

lepiej przykleić póżniej, wtedy da się zrobić hydroizolację na boku płyty z przejściem na ścianę,

W jaki sposób wykonać wtedy hydroizolację na powierzchni trzech materiałów styropian-beton-silka ?

Planowałem płytę zrobić wg projektu tj. wypuścić ją poza obrys ścian o 5 cm więc jeszcze dojdzie uskok.

Moja płyta wygląda następująco:

plyta.jpg

Chciałbym by wylewka w domu była ok 5cm ponad kostkę brukową

Mam wrażenie, że płyty jakie do tej pory widziałem na forum były wyniesione ponad poziom terenu.

Hydroizolację wykonać w tym przypadku na murze, czy na styropianie ?

Planowałem styropian w gruncie (Paneltech TERRA AQUA SUPER) zaciągnąć dodatkowo klejem i siatką