Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chciałbym pod płytę wrzucić kilka czujników ds18b20 by zobaczyć jaka tam rzeczywiście panuje temperatura.

Niestety jestem elektronicznym laikiem. Doradzi ktoś w jaki najprostszy sposób odczytać później wyniki ?

https://forum.muratordom.pl/entry.php?131503-Arduino-for-dummies-data-logging-shield-DS18B20-DHT22-amp-other

W projekcie pod XPSem na chudziaku mam folie.

Boje się, że uszkodzę ją układając styropian (chudziak gładki nie będzie) lub uszkodzi się przy wstrząsie (III kategoria szkód górniczych)

Czy złym pomysłem będzie wrzucenie foli 0,5 mm pomiędzy XPS ( mam dwie warstwy po 10 cm) ?

Folia na XPSa pod beton, wszystko co pod spodem nic nie da, a wręcz szkodzi (każda wilgoć jaka pojawi się teoretycznie w izolacji będzie miała problem z wydostaniem się).

Płytę będę wylewał w szalunek z desek - calówki wystarczą ?

Czy jest sens wykonywania hydroizolacji boków płyty po ściągnięciu szalunku jeśli później styropian (aqua) będę zaciągał siatką i klejem (teren rolniczy, chcę się zabezpieczyć przed gryzoniami) więc izolacje wykonałbym na kleju ?

Mozna zaciągnąć. Ja nie zaciagam, poprawiam burte z xps 10cm i na to wodny eps 8cm i tynk na siatce.

Jako ciekawostka, sasiad własnie rozpoczął budowe parterówki na plycie 35cm. Pod płytą projektant lub wykonawca dał jedynie kilka palców piasku i juz rozciągają zbrojenie. Bez chudziaka, styro, czy folli. Beton na piasku..

3 kat szkod ale mamy sucho..

Dzień dobry

Chciałbym się Was ekspertów spytać jak poradzić sobie z pewną sytuacją a mianowicie mam dwie różne wysokości płyty fundamentowej. Róznica poziomów wynosi 35cm. W jaki sposób wyrównać wysokości na ścianie zewnętrznej skoro muruje pustakiem ceramicznym o wysokości 25cm.

Pozdrawiam

Witajcie.

Po świętach zabieram się za wykonanie płyty jednak mam trochę wątpliwości co do zbroje nia jakie zalecił kierownik.Według niego siatki zbrojeniowe fi 6 powinny wystarczyć zbrojąc górą i dołem.Ja jestem za tym żeby dać drut fi 10 i zazbroić też górą i dołem.Dodam,że dom będzie murowany z pustaka ceramicznego+ cegła pełna jako elewacja.Co myslicie?

Witajcie.

Po świętach zabieram się za wykonanie płyty jednak mam trochę wątpliwości co do zbroje nia jakie zalecił kierownik.Według niego siatki zbrojeniowe fi 6 powinny wystarczyć zbrojąc górą i dołem.Ja jestem za tym żeby dać drut fi 10 i zazbroić też górą i dołem.Dodam,że dom będzie murowany z pustaka ceramicznego+ cegła pełna jako elewacja.Co myslicie?

Macie jakiś projekt czy tak sobie dywagujecie i co ustalicie to zrobicie?