Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Panowie

Mam sytuację jak na rysunku.Na styro / pod i z boku płyty folia do początku bloczków. Na XPS kubełkowa aż do drenażu. Poziom gruntu dosć wysoko.

Jako, że nie robię kapinosa, bo na elewację idzie 30cm styro (tyle co XPS po bokach) to chciałem poprostu EPS elewacyjny połaczyć z XPS.

Wykonawca elewacji twierdzi, że powinienem conajmniej jeden wiersz silki wymazać dysperbitem bo będzie mi tam podciągać wodę......

Nie wydaje mi się to możliwe spod płyty - może sądzi tak z uwagi na wysoki poziom gruntu w stosunku do połaczenia XPS/EPS....?

Jesli już trzeba to jakos uszczelnić to czy nie lepiej zrobić to folią EPDM ? (nie chce wywijać folii kubełkowej na scianę bo te kubełki zrobią mi niezły mostek poziomy (trudno by było uszczelnić te szparki).

Jakbym zakupił folię taką

https://okucia24.com/illbruck-me220-folia-epdm-zewnetrzna-rolka-25mb,id867.html

bądź taką

https://okucia24.com/folia-epdm-1-0-mm-zewnetrzna-z-paskiem-butylowym-2-stronnym-niesymetrycznym,id3207.html

to byłoby szczelniej (choć dużo drożej), prawda ?

Co o tym myslicie ?

Ps

przy okazji: lepiej kupić tą z butylem ? (tzn czy dobrze klei i oszczędza pracy) czy wziąć zwykła i podkleić czyms innym (tzn czym ?).

dziękuję za pomoc

ODWODNIENIE PŁYTY.JPG

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie powoli do przodu...

Jest jednak zonk...

Murarz pobawił się niwelatorem i na 10,5m płyta opada 5cm...

Wyrównał ściany na zaprawie, ale będę musiał wyrównać podłogi

Cholera, bo to płyta grzewcza, więc z jednej strony będzie więcej podłoża do ogrzania po wyrównaniu...

[ATTACH=CONFIG]440783[/ATTACH]

Gość Arturo72

Jest jednak zonk...

Cholera, bo to płyta grzewcza, więc z jednej strony będzie więcej podłoża do ogrzania po wyrównaniu...

Po pierwsze, zonk to Twoj bo nie dopilnowales odpowiednio ekipy w staranności budowy i wylewania płyty, po drugie, tym razem na plus, więcej betonu, znaczy się bardziej pojemny akumulator czyli bardzo fajnie.

Ale ogólnie zonk i duży minus czytając Twoje rozterki na temat izolacji, masz blade pojęcie o budowie, ogólnie rzecz ujmując dlatego wieczorne paciorki odmawiaj :D

Szybką wojnę ze sobą proponuję uskutecznic bo blado widzę ten dom :D

Choby z Sosnowca :D

Nie rób ganby Śląsku...

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Rewizja pod folią i styropianem.

Uspokójcie mnie i powiedzcie, że nadal nie powinienem się martwić ;D

To jest płytkie, ale i tak oko wkurza

[ATTACH=CONFIG]439912[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]439913[/ATTACH]

O zesz Ty... :)

W październiku lana:

DSCN3135.jpg

Niczym przez zimę nie zabezpieczana gdzie tony przyjmowała :

Zdjęcie20911.jpg

A w marcu na niej stawiana:

DSCN3152 (1).jpg

Zero luszczen czy pęknięć. Dla mnie to byłoby nie do przyjęcia i powód do reklamacji.

Edytowane przez Arturo72

Po pierwsze, zonk to Twoj bo nie dopilnowales odpowiednio ekipy w staranności budowy i wylewania płyty, po drugie, tym razem na plus, więcej betonu, znaczy się bardziej pojemny akumulator czyli bardzo fajnie.

Ale ogólnie zonk i duży minus czytając Twoje rozterki na temat izolacji, masz blade pojęcie o budowie, ogólnie rzecz ujmując dlatego wieczorne paciorki odmawiaj :D

Szybką wojnę ze sobą proponuję uskutecznic bo blado widzę ten dom :D

Choby z Sosnowca :D

Nie rób ganby Śląsku...

Sosnowiec to nie Polska :)

Oczywiście, że mam blade pojęcie. Inaczej by mnie tu nie było :D

Nie ma się czym martwić. To co sie łuszczy to mleczko cementowe. Przypuszczam, że ekipa która robiła płytę, zbyt wielkiego doświadczenia w tym nie miałą. Albo im się nie chciało i postanowili sobie skrócić czas pracy.

Po wylaniu i wstępnym wiązaniu betonu płytę należy zatrzeć aby nie dopuścić do łuszczenia się mleczka cementowego. A zacieranie maszynowe trochę trwa i trzeba czekać aż beton zacznie wiązać. U mnie wylewali koło 10 rano (pażdziernik to był) a zacierali dopiero o 1 w nocy. Ale jak klient jest nieświadomy procesów to można wcześniej jechać do domu.

Dla ciekawostki dodam, że płyta była u mnie z betonu B20 W8, niezabezpieczona folią bo to już chłodno było, wodą polewana przez kila dni, pózniej desczowa pogoda robiła swoje. Płyta zostawiona na zimę bez zabezpieczenia, jedynie zagłębienia przy kanalizacji wypełniłem pianką. Wkonane 4 próbki betonu i zostawione w tych samych warunkach. Badanie wytrzymałości betonu po 3 miesiącach (powinno być po 28 dniach) dało .....43MPa. Wynik uśredniony wg normy.

Ze względu na ciepło hydracji betonu przymrozki nie mają wpływu na jakośc/wytrzymałość betonu przy płytach fundamentowych.

Jest jednak zonk...

No to miałeś ekipę. U mnie było 5mm odchyłki na płycie 8x12m. Ale jak to mówią pańskie oko konia tuczy.

Moja ekipa się znała na rzeczy ale jak zobaczyli sondę do badania gęstości zagęszczenia gruntu i niwelator to się jeszzcze bardziej starali :D

Jest jednak zonk...

No to miałeś ekipę. U mnie było 5mm odchyłki na płycie 8x12m. Ale jak to mówią pańskie oko konia tuczy.

Moja ekipa się znała na rzeczy ale jak zobaczyli sondę do badania gęstości zagęszczenia gruntu i niwelator to się jeszzcze bardziej starali :D

Jest jednak zonk...

No slabo to wyglada tym bardziej przy plycie gdzie jest ona juz podkladem pod plytki panele. Domagaj sie od firmy zadoscuczynienia. Kto ma zaplacic teraz za dodatkowa wylewke?

Ja robilem plyte samodzielnie z zona i mamy odchylki rzedu 1cm na dlugosci 11.5m a u nas nie jest to plyta grzewcza.

my sami robiliśmy płytę i ponad połowa jest pięknie zatarta a jakiec 40% się łuszczy bo nie trafiliśmy w moment z zacieraniem na tym obszarze. No ale za dużego pojęcia o tym nie mieliśmy, pytałam się technologa betonu w betoniarni ale info było mniej wiecej takie "trzeba mieć doświadczenie i patrzeć kiedy"

Cóż poradzić. Firma ogólnopolska, reklamuje się, ma setki płyt w galerii, tania nie jest. Zobaczymy jak wyjdzie reklamacja, póki co, nie mam zamiaru szargać opinii. Błędy się zdarzają, ważne jak się rozwiązuje takie problemy.

Pomiary nie są przy skrajnych częściach płyty - to na jakiś 8-9 m na oko. Na 10,5 m ucieka ok. 5-7, zależy w którą stronę.

[ATTACH=CONFIG]441005[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]441006[/ATTACH]

Gość Arturo72
Cóż poradzić. Firma ogólnopolska, reklamuje się, ma setki płyt w galerii, tania nie jest. Zobaczymy jak wyjdzie reklamacja, póki co, nie mam zamiaru szargać opinii. Błędy się zdarzają, ważne jak się rozwiązuje takie problemy.

Pomiary nie są przy skrajnych częściach płyty - to na jakiś 8-9 m na oko. Na 10,5 m ucieka ok. 5-7, zależy w którą stronę.

[ATTACH=CONFIG]441005[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]441006[/ATTACH]

Od zawsze powtarzam, że branie osobnej firmy tylko do płyty fundamentowej to głupota.

Za głupotę się płaci...

I tyle w temacie.

Witam.

Jestem nowy. Czekam na pozwolenie na budowę.

Niedawno otrzymałem projekt w wersji elektronicznej.....

i można się załamać.

Płyta 30 cm, podwójna siatka z fi 16!!! plus belki w strzemionach z 8x16 pod każdą ścianą nośną.

Domek z poddaszem użytkowym, strop 20 cm, nad poddaszem 15 cm(skosy).

Płyta 13x14 m, na 10cm XPS.

Pod spodem 30cm tłucznia i 30 piasku.

7300 kg stali na płytę.... wypada się pociąć......

Jestem nowy. Czekam na pozwolenie na budowę.

Niedawno otrzymałem projekt w wersji elektronicznej.....

Najpierw złożyłeś wniosek, o PnB, a potem dostałeś projekt? Cuda.

Standard jak dla konstruktorów nie specjalizujących się w płytach. Trzeba było się dogadać (rozumiem projekt indywidualny) i zatrudnić konstruktora specjalizującego się albo od razu dogadać się z firmą, która płytę będzie wykonywała, żeby ją zaprojektowała.

Tak zapłacisz za projekt płyty (ale i tak się opłaci) jeszcze raz. Gorzej, że zapewne projektant uzna to za zmianę istotną i trzeba będzie przejść ścieżkę urzędniczą jeszcze raz.

Najpierw złożyłeś wniosek, o PnB, a potem dostałeś projekt?

Nauczka i przestroga dla wszystkich..... nie projektować u zajomych, kolegów, itp.

Wniosek składał projektant, "pracowaliśmy" na architekturze, a na końcu zobaczyłem konstrukcję.

Zależy mi na czasie więc ten projekt nie do końca dopieszczony został złożony. Będę się starał wyłapywć błędy i na bieżąco wprowadzać poprawki.