Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy przy działce ze spadkiem robić w takim przypadku drenaż aby spływająca woda nie podmywała podbudowy? Jeżeli tak to z tego co to wyczytałem nie bliżej niż 1m od płyty? A może jednak jest to zbędne i niepotrzebnie się martwię?

Rób DOKŁADNIE jak masz w projekcie.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć forumowicze, szukam solucji na kwiatki jakie pozostawił mi wykonawca, otóż niektóre płyty opaski przeciw wysadzeniowej są w takim stanie jak na fotkach, co ja mogę z tym zrobić ? Kopać to metr w ziemie i wymieniać całą płytę czy można to czymś uzupełnić? na drugim zdjęciu wykonawca próbował dziury po łopatach uzupełnić zwykłą pianką, która po prostu wypadła wraz z piaskiem. Niestety wykonawca umywa ręce.

Drugie pytanie, mam w planach zwykłe wykończenie opaski czyli siatka i klej, czy może dać tylko folie kubełkową i podsypać to wyżej ?

https://ibb.co/B3Yc4qK

https://ibb.co/VDZSRts

Edytowane przez Kromka77

Witam

Zgłębiam ten wątek odnośnie płyt fundamentowych ponieważ jestem zdecydowany na takie rozwiązanie.

Pytanie 1:

Styropian XPS czy EPS.

Czy warto oszczędzać na styropianie,( biorąc pod uwagę dzisiejsze ceny i brak dostępności styropianu), dając EPS zamiast XPS?

Pytanie 2:

Planuje położenie 2 warstw po 10 cm na mijankę.

Czy w ramach oszczędności na pierwszą warstwę dawać xps a na drugą warstwę dawać eps? Czy taki zabieg ma w ogóle uzasadnienie techniczne, ekonomiczne ?

Potrzebuje na domek, na płytę i burty ok 25 m3 materiału xps. Zaczynam na wiosnę. Wstrzymuje się z zakupem do listopada, grudnia.

Pytanie 3:

Zauważyłem za filmach i zdjęciach, że każdy daje pospółkę, potem styro potem folię i żelbet.

Czy można dawać tez folię pod xps? Warstwy: pospółka, folia, xps, folia, żelbet?

Chodzi mi głównie o ryzyko podciągania wody, czy dodatkowo zabezpieczyć się warstwą folii?

Pytanie 4:

Argument przeciw płycie, często poruszany - gryzonie.

Czy w prosty sposób nie można zabezpieczyć burt płyty siatką z klejem, a pod spod płyty wysypać tłuczeń lub wylać chudziaka?

Pytanie 5:

Podczas wykonywania odwiertów geolog doradził mi aby nie robić opaski przeciwysadzinowej poziomo tylko wkopać burty w pionie.

Jego zdanie ze 125 cm w pionie spokojnie zabezpieczy przez podmarzaniem.

Jakie jest Wasze zdanie?

Pytanie 6:

Geowłóknina, jakie pełni zadanie ? czy dawać ją od razu po zebraniu humusu?

Pytanie 7:

Zbrojenie kompozytowe.

Czy ktoś stosował, miał do czynienia? Jak to sprawdziło by się na płycie? Może system mieszany kompozyt + stal?

Dzięki z góry.

Rurki mam na płycie chociaż zalane 10cm betonu czyli można to traktować jako w płycie ;)

W sypialni mam jedynie skręcone pętle na rotametrach, w łazience zageszczone,we wiatrołapie i holu rozrzedzone bo chciałem, żeby w tym pierwszym było chłodniej a ten drugi jest najcieplejszym pomieszczeniem w środku domu.

I fungla to bardzo dobrze.

Masz jakieś zdjęcia? Jak mocowałeś rurki do płyty? Zastanawiam się nad podobnym rozwiązaniem.

A Ty jakiś z jaskini ?

Tam dochodzi jedynie TVPis I TRWAM ?

Dziękuję za pomoc, jeżeli ma ktoś podobne informacje to proszę o nie odpowiadanie na moją prośbę i wzniecanie jakichś potyczek politycznych na forum. Nadal potrzebuje informacji , jestem w trakcie kupowania działaczki w w. świętokrzyskim, na której chcę postawić domek 111 metrów, parterowy, wstępnie chyba na płycie fundamentowej z ogrzewaniem podłogowym i pc 3 kW, do tego docelowo mała fotowoltaika. Ale wracając do tematu proszę o namiary na firmy realizujące budowy na terenie we województwa, rejon Łagowa, z góry dziękuję za pomoc

Szukam prawidłowego rozwiązania następującego problemu:

Między płytą żelbetową a XPSem ma być folia LDPE Conbud 0,5mm. Czym mogę przykleić tanio i skutecznie folię do płyty żelbetowej aby później można było do folii przykleić pionowe płyty XPS na obrzeżu płyty fundamentowej. Na razie obsypanie ziemią nie wchodzi w grę.

Dodatkowe pytanie: czy za pomocą Tytana EOS do XPS mogę skutecznie przykleić XPS do folii budowlanej?

• 1 month później...
  • 1 month później...

Witam wszystkich. Mam pytanie odnośnie wykonania płyty fundamentowej wg projektu oraz wg uwag kierownika budowy.

Wg projektu mam: zagęszczony piasek 30 cm, XPS 20 cm, Płyta fundamentowa 25 cm.

Kierownik sugeruje troszkę inne wykonanie tj. piasek zagęszczony , chudziak 10 cm, folia , płyta fundamentowa 30 cm. (czyli wypada XPS i dodajemy chudziak oraz folię).

Nadmienię, że mój dom jest podpiwniczony i to właśnie piwnica będzie stała na płycie fundamentowej ( piwnica + garaż oczywiście. Nie będą to pomieszczenia mieszkalne). Piwnica będzie zagłębiona w ziemi na ok. 1,5 m. Ściany piwnicy będą żelbetowe (włącznie z działowymi).

Co o tym myślicie ?

Sądzimy, że ani jedna ani druga propozycja nie jest dobra, bo nie masz hydroizolacji poziomej, co jest bardzo ważne przy piwnicy.

Propozycja kierownika idzie w dobrym kierunku, bo dodaje chudziaka, ale ten chudziak powinien być nieco mocniejszy, a nim hydroizolacja, np. polimerowo-bitumiczna, Potem możesz dać grubą folię, ale jako ochrona hydroizolacji przed prętami zbrojeniowymi. Ewentualnie papa lub beton dociskowy 5 cm.

U mnie pod płytą piwnicy nie ma termoizolacji, ale u Ciebie może być. Ja mam tylko termoizolację na płycie. Ale u mnie płyta na głębokości 200-250 cm.

Sądzimy, że ani jedna ani druga propozycja nie jest dobra, bo nie masz hydroizolacji poziomej, co jest bardzo ważne przy piwnicy.

Propozycja kierownika idzie w dobrym kierunku, bo dodaje chudziaka, ale ten chudziak powinien być nieco mocniejszy, a nim hydroizolacja, np. polimerowo-bitumiczna, Potem możesz dać grubą folię, ale jako ochrona hydroizolacji przed prętami zbrojeniowymi. Ewentualnie papa lub beton dociskowy 5 cm.

U mnie pod płytą piwnicy nie ma termoizolacji, ale u Ciebie może być. Ja mam tylko termoizolację na płycie. Ale u mnie płyta na głębokości 200-250 cm.

Dziękuję za odpowiedź. Czy hydroizolacja polimerowo-bitumiczna będzie lepsza niż np. papa termozgrzewalna ? Jaki produkt z hydroizolacji polimerowo-bitumicznych mógłby Pan polecić ?

Czy będzie lepsza - zależy od sposobu wykonania jednego i drugiego.

Dobrej jakości papa podkładowa - trzeba zgrzać prawidłowo.

Masa - trzeba prawidłowo położyć: grunt, warstwa 1, warstwa 2, zachowując odpowiednie odstępy czasowe.

U mnie pod płytą jest masa firmy Remmers, a konkretnie BIT K2, z tego co pamiętam.

Czy będzie lepsza - zależy od sposobu wykonania jednego i drugiego.

Dobrej jakości papa podkładowa - trzeba zgrzać prawidłowo.

Masa - trzeba prawidłowo położyć: grunt, warstwa 1, warstwa 2, zachowując odpowiednie odstępy czasowe.

U mnie pod płytą jest masa firmy Remmers, a konkretnie BIT K2, z tego co pamiętam.

Czy mógłbyś napisać jak dokładnie masz wykonane fundamenty (warstwy w kolejności) ?

Oglądałem ofertę firm PCI , WEBER , REMMERS i SIKA odnośnie izolacji fundamentów. Zastanawiam się która firma podchodzi do tematu najlepiej pod względem zachowania ciągłości izolacji. Wszyscy stosują chudziak natomiast w rozwiązaniu firmy WEBER mamy podkładowy beton konstrukcyjny (wygląda jak dodatkowa płyta fundamentowa :) ).

Wygląda to tak:

Koster.png

pci.png

remmers.png

sika.png

weber.png

Czy mógłbyś napisać jak dokładnie masz wykonane fundamenty (warstwy w kolejności) ?

OK, postaram się sięgnąć pamięcią ponad 2 lata wstecz.

1) grunt rodzimy

2) geowłóknina

3) ok. 40 cm utwardzonej pospółki

4) membrana kubełkowa

5) beton podkładowy 10 cm

6) grunt pod hydroizolację, bodajże Kiesol, ale nie jestem pewien

7) hydroizolacja w dwóch warstwach, bodajże BIT K2

8) papa podkładowa w celu ochrony hydroizolacji przed prętami zbrojeniowymi płyty (na beton dociskowy 5 cm zamiast papy nie było czasu)

9) płyta fundamentowa 25 cm

10) folia budowlana 0,2 mm

11) styropian 9 cm

12) folia budowlana 0,2 mm

13) jastrych 5 cm

14) gres techniczny (tego jeszcze nie ma)