Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oj powiem Ci, że ta membrana mnie uratowała.

Już po jej położeniu i po wykonaniu większości szalunku z desek przyszło oberwanie chmury.

Dzięki membranie, te hektolitry wody można było po prostu zmieść miotłą poza obrys planowanego betonu, wprost do wcześniej wykonanych studzienek. :)

Bez tej membrany miałbym beton zmieszany z mnóstwem wody, czyli pewnie nawet nie byłby to chudziak.

U mnie płyta fundamentowa na gruncie (od górnej warstwy w dół) pod nieogrzewaną kondygnacją piwniczną w ziemi (garaż + pomieszczenia gospodarcze):

• 2 cm – płytki ceramiczne lub inne wykończenie podłogi (jeszcze nie zrobione i nie wiadomo czy w ogóle będzie)
  • 6-7 cm – wylewka docelowa (jastrych betonowy)
  • 5 cm – polistyren ekstrudowany (XPS) tzw. styrodur (w projekcie 2 cm)
  • 1 cm – podwójna, gruba folia (wg projektu papa pokryta z wierzchu folią)
  • 35 cm – płyta fundamentowa (wg projektu 40 cm, ale kier-bud zmniejszył o 5 cm) podwójnie zbrojona wg projektu konstrukcji
  • 5 cm – chudy beton
  • miejscowo w rowku - kanalizacja

Naokoło budynku poniżej poziomu płyty opaska drenażowa z żółtych rur perforowanych.

• 1 month później...

Od kilku lat szlifuję temat budowy domu, oczywiście założenia to dom na płycie fundamentowej, cieplej płycie czyli pod nią min 20cm XPS.

Dziś byłem u pani architekt bo projekt oczywiście indywidualny.

Działka zaliczona do II kat.szkód górniczych, aktualnie nie jest prowadzona eksploatacja górnicza ale prognozowane wartości parametrów deformacji terenu związanych z planowaną eksploatacją górniczą do 2051 roku tj. do końca obowiązywania koncesji nie przekroczą drugiej kategorii przydatności terenu do zabudowy.

Nie przewiduje się wystąpienia deformacji nieciągłych i powstania terenów depresyjnych.

Opinia Geotechniczna

1. Warunki hydrogeologiczne: wody gruntowej ani sączeń nie stwierdzono,

2. Warunki geotechniczne:

W dokumentowanym podłożu wydzielono II grupy genetyczne utworów: grupę I - gleba i grupę II - utwory czwartorzędowe.

GRUPA I. Warstwa I - zakwalifikowano do niej, pokrywającą cały badany teren, warstwę gleby o grubości ok. 0,2m. Utwory te jako grunty młode wyłączono z charakterystyki parametrów geotechnicznych.

GRUPA II. Warstwa II - zakwalifikowano do niej twardoplastyczne pyły, gliny pylaste, o przyjętym stopniu plastyczności IL= 0,20. Warstwa ta zalega na całym badanym terenie od głębokości 0,2m ppt do głębokości 4,0m ppt.

Wyniki wykonanych badań…. (warstwa II), charakteryzuje się dobrymi parametrami nośności i ściśliwości, stwarzając korzystne warunki do realizacji przedmiotowej inwestycji.

Dom piętrowy z płaskim dachem, bloczki silikatowe, stropy monolityczne, bryła prosta, prostokącik 9x11m (99m2 płyty).

Moje założenia były że ze względu na te II kategorię szkód będzie wzmocniona płyta, czyli jej grubość ok 30-35 cm i zbrojenie np grubsze pręty i większa koncentracja po obrzeżach płyty.

Pytania czy ktoś budował na szkodach górniczych i mógł by wrzucić jak ma wyglądać taka płyta w przypadku powyższych uwarunkowań?

Z tego co zrozumiałem dziś u P.Architekt z płytą trzeba byłoby zejść poniżej strefy przemarzania, na niej ścianki jak na ławach z bloczków betonowych i środek zasypany piaskiem. Przecież to się staje bardzo kosztochłonne i w tym ocieplenie pod płytą jest bez sensu… trzeba robić izolacje pionową jak przy ławach…

praktycznie to jakby płyta + ławy razem.

Edytowane przez Carno

Od kilku lat szlifuję temat budowy domu, oczywiście założenia to dom na płycie fundamentowej, cieplej płycie czyli pod nią min 20cm XPS.

Dziś byłem u pani architekt bo projekt oczywiście indywidualny.

Działka zaliczona do II kat.szkód górniczych, aktualnie nie jest prowadzona eksploatacja górnicza ale prognozowane wartości parametrów deformacji terenu związanych z planowaną eksploatacją górniczą do 2051 roku tj. do końca obowiązywania koncesji nie przekroczą drugiej kategorii przydatności terenu do zabudowy.

Nie przewiduje się wystąpienia deformacji nieciągłych i powstania terenów depresyjnych.

Opinia Geotechniczna

1. Warunki hydrogeologiczne: wody gruntowej ani sączeń nie stwierdzono,

2. Warunki geotechniczne:

W dokumentowanym podłożu wydzielono II grupy genetyczne utworów: grupę I - gleba i grupę II - utwory czwartorzędowe.

GRUPA I. Warstwa I - zakwalifikowano do niej, pokrywającą cały badany teren, warstwę gleby o grubości ok. 0,2m. Utwory te jako grunty młode wyłączono z charakterystyki parametrów geotechnicznych.

GRUPA II. Warstwa II - zakwalifikowano do niej twardoplastyczne pyły, gliny pylaste, o przyjętym stopniu plastyczności IL= 0,20. Warstwa ta zalega na całym badanym terenie od głębokości 0,2m ppt do głębokości 4,0m ppt.

Wyniki wykonanych badań…. (warstwa II), charakteryzuje się dobrymi parametrami nośności i ściśliwości, stwarzając korzystne warunki do realizacji przedmiotowej inwestycji.

Dom piętrowy z płaskim dachem, bloczki silikatowe, stropy monolityczne, bryła prosta, prostokącik 9x11m (99m2 płyty).

Moje założenia były że ze względu na te II kategorię szkód będzie wzmocniona płyta, czyli jej grubość ok 30-35 cm i zbrojenie np grubsze pręty i większa koncentracja po obrzeżach płyty.

Pytania czy ktoś budował na szkodach górniczych i mógł by wrzucić jak ma wyglądać taka płyta w przypadku powyższych uwarunkowań?

Z tego co zrozumiałem dziś u P.Architekt z płytą trzeba byłoby zejść poniżej strefy przemarzania, na niej ścianki jak na ławach z bloczków betonowych i środek zasypany piaskiem. Przecież to się staje bardzo kosztochłonne i w tym ocieplenie pod płytą jest bez sensu… trzeba robić izolacje pionową jak przy ławach…

Zmień panią architekt na konstruktora.

1. Kilka lat? Ludzie mają zdrowie. Ja już drugi stawiam.

2. Jeśli pod tobą jest Budryk to lepiej projektuj na 3 kategorię. Zwiększają wydobycie skąd sie da.

3. 35 cm płyty? To ma być bunkier? Ja mam 7,6x14 , grubośc 24cm (wyszło 27). Siatka z 12ki górą dołem, pod ścianami wieńce i dozbrojone narożniki 45 stopni. 3 kat.

4 Poniżej poziomu przemarzania? :no: U mnie płyta leży na gruncie. Zdjąłem humus i wysypałem 30cm tłucznia. Bez opaski ale grunt mam niewysadzinowy. Stoi.

5. Jak radzi kolega wyżej, zmień projektanta.

2. Jeśli pod tobą jest Budryk to lepiej projektuj na 3 kategorię. Zwiększają wydobycie skąd sie da.

3. 35 cm płyty? To ma być bunkier? Ja mam 7,6x14 , grubośc 24cm (wyszło 27). Siatka z 12ki górą dołem, pod ścianami wieńce i dozbrojone narożniki 45 stopni. 3 kat.

4 Poniżej poziomu przemarzania? :no: U mnie płyta leży na gruncie. Zdjąłem humus i wysypałem 30cm tłucznia. Bez opaski ale grunt mam niewysadzinowy. Stoi.

5. Jak radzi kolega wyżej, zmień projektanta.

2. Pniówek podjeżdża

3. ….ale zapewne nie budujesz na silikacie, dom na nim będzie dwa razy cięższy lub lepiej w porównaniu stawianego z gazobetonu, po drugie to piętrowy dom nie parterówka wiec te 24 cm chyba nie da rady.

4. Takie są też moje założenia

5. Za późno, zaliczka poszła i zaprojektuje tak jak ja rozrysowałem pomieszczenia a co do płyty to podsunę jej temat bo nie ogarnia może :)

Edytowane przez Carno

2. Pniówek podjeżdża

3. ….ale zapewne nie budujesz na silikacie, dom na nim będzie dwa razy cięższy lub lepiej w porównaniu stawianego z gazobetonu, po drugie to piętrowy dom nie parterówka wiec te 24 cm chyba nie da rady.

4. Takie są też moje założenia

Pandzik ma piętrowy dom z silikatu , jak dobrze pamiętam

Daj zaprojektować tę płyte komuś, kto to robi i się na tym zna, a nie komuś, kto chce nawalić stali i betonu "na wszelki wypadek", żeby spać spokojnie...

Jak Fotohobby napisał, pełne piętro. Jeden strop z filigranu. Węższy, więc naprężenia inne. Stoi. Sygnaturki nie widać?

Sorry, mogłem popatrzeć w sygnaturkę ;)

Teraz mam jeszcze parę pytań

1. Silikaty masz na pióro-wpust na kleju i spoiwo tylko poziome?

Każdy budynek na szkodach wymaga różnych zabezpieczeń adekwatnych do kategorii i układu budynku. Są natomiast sztandarowe zasady co do ścian nośnych murowanych:

* można stosować wyłącznie materiały ścienne o klasie min. 10MPa - więc gazol (czyt Ytong) się nie nadaje

* ściana musi być wykonywana na pełne spoiny tzn. oprócz spoiny poziomej musi być również spoina pionowa (pióro-wpust odpada)

* nie stosuje się spoin klejowych, lecz tradycyjne cem.-wap i to niskich wytrzymałości.

* II kategoria oznacza że na każdy metr długości teren może się skrócić lub rozszerzyć o 3 milimetry.

* Zaleca się wykonanie stropu żelbetowego.

* Minimalna klasa betonu do wykonania elementów konstrukcyjnych to B15, a stali do zbrojeń: A-I gatunku St3SY, A-II gatunku 18G2, A-III gatunku 34GS.

* Domy budowane na szkodach górniczych powinny być posadowione na warstwie podsypki piaskowej o grubości 30–100 cm w zależności od długości budynku i kategorii szkód.

* W miejscu najcięższych elementów konstrukcyjnych może być wymagane pogrubienie płyty, ale za to można dowolnie stawiać ściany działowe, ponieważ wytrzymałość mechaniczna płyty fundamentowej jest jednakowa na całej jej powierzchni.

2. Pod płytą masz najpierw XPS a potem EPS czy odwrotnie?

3. Grafit na zewnętrznych ścianach 22cm masz dwie warstwy, 12 i 10-ke na mijankę?

4. Celuloza na dachu płaskim? Jak to masz rozwiązane? i dlaczego celuloza a nie styro?

Edytowane przez Carno

Sorry, mogłem popatrzeć w sygnaturkę ;)

Teraz mam jeszcze parę pytań

1. Silikaty masz na pióro-wpust na kleju i spoiwo tylko poziome?

2. Pod płytą masz najpierw XPS a potem EPS czy odwrotnie?

3. Grafit na zewnętrznych ścianach 22cm masz dwie warstwy, 12 i 10-ke na mijankę?

4. Celuloza na dachu płaskim? Jak to masz rozwiązane? i dlaczego celuloza a nie styro?

1. Na klej do silikatów. Tylko poziome. Mimo gorszej murarki parteru nic nie wpuszcza do środka.

2. jak Foto napisał, pod płytą 10cm XPS na płycie 20cm EPS 100. Aż 20cm bo tak mi wymurowali i inaczej bym nie wszedł na piętro. Miało być 10cm.

3. W jednym kawałku. płyty po obwodzie i w środku na kleju. Dodatkowo pianowane (na ścianie) pomiędzy kolejnymi warstwami.

4. Jak styro? Styropianem nie miniesz szczelnie rur wentylacji podwieszonych pośrodku wysokości dolnego płata wiązarów. Wysypałem celuloze na suficie KG. Rigips - lepsza jakość od marketowych. wkręty co 10 cm. Sam robiłem jak wiekszosc rzeczy w domu i na razie wisi. Jest kilka problemów przy ścianach ale wstrząsy Budryka robią swoje.

Cześć,

mam taką sytuację na początku budowy.

Mianowicie wykonawca projektu chce zrobić płytę fundamentową wg poniższego schematu:

-25cm betonu B25W8

-folia

-10cm chudziaka

-folia

-30cm piasku

Bez zastosowania XPS-u pod spód z racji znacznego wzrostu kosztów.

Działka znajduje się na dawnej łące z dość wysokim poziomem wód gruntowych.

Czy takie rozwiązanie nie jest błędem?

Planowane jest ogrzewanie podłogowe tradycyjne, czyli na 10cm styropianie EPS.

Martwi mnie tylko brak większej izolacji od gruntu, bowiem niemal wszyscy stosują XPS pod płytę, a tu takie rozwiązanie.

Edytowane przez daro189

Cześć,

mam taką sytuację na początku budowy.

Mianowicie wykonawca projektu chce zrobić płytę fundamentową wg poniższego schematu:

-25cm betonu B25W8

-folia

-10cm chudziaka

-folia

-30cm piasku

Bez zastosowania XPS-u pod spód z racji znacznego wzrostu kosztów.

Działka znajduje się na dawnej łące z dość wysokim poziomem wód gruntowych.

Czy takie rozwiązanie nie jest błędem?

Planowane jest ogrzewanie podłogowe tradycyjne, czyli na 10cm styropianie EPS.

Martwi mnie tylko brak większej izolacji od gruntu, bowiem niemal wszyscy stosują XPS pod płytę, a tu takie rozwiązanie.

Będziesz miał mostki termiczne z domu,przez ściany do gruntu.

Idea izolowanej płyty fundamentowej jest taka żeby wyeliminować te mostki.

To co wyżej zapodałeś to jest jedynie zastąpienie ściany fundamentowej z bloczków na beton,nic więcej.

Będziesz miał mostki termiczne z domu,przez ściany do gruntu.

Idea izolowanej płyty fundamentowej jest taka żeby wyeliminować te mostki.

To co wyżej zapodałeś to jest jedynie zastąpienie ściany fundamentowej z bloczków na beton,nic więcej.

Chyba, że ocieplenie robisz od środka, wtedy taka płyta nie ma znaczenia

Chyba, że ocieplenie robisz od środka, wtedy taka płyta nie ma znaczenia

Jeśli budujesz z silikatów to ma. Silikaty stoją bezpośrednio na płycie.

Dla mojego projektu (Dom w Malinówakch 11)

Dla tradycyjnego fundamentu (20 cm EPS na chudziaku) całkowita projektowana strata ciepła - 5000W

Dla płyty fundamentowej (10cm xps) + 10 cm EPS na płycie - 4200W