Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzień dobry,

Mam pytanie odnośnie styropianu pod posadzke. Podłoga na gruncie, w projekcie mam 15cm styropianu, ogrzewanie podłogowe, posadzka od 6-8cm. Wyszło tak, że muszę dołożyć 2 cm, żeby posadzka nie wyszła zbyt gruba. Mam kupiony styropian EPS 100 10cm i 5cm. Miałem w założeniu robić warstwe 5 plus 10. Teraz zastanawiam się, czy jak dam 2 między nie to nie będzie zbyt kruchy, tym bardziej, że na warstwie 2cm będzie układał instalację hydraulik. Co uważacie aby warstwa 2cm była z XPS. Wtedy byłoby 5cm EPS100, 2cm XPS 300, 10cm EPS 100. Czy to ma sens, jakie są przeciwskazania itp. Bardzo dziękuję za odpowiedź.

• 1 month później...
  • 1 month później...

podpowiedzcie mi jak rozwiązać temat: mam kostkę brukową, chcę ją przedłużyć płytą fundamentową (30m2) - stanie na tym garaż 35m2 i gospodarczy 18 m2, tam gdzie kostka w rogach chcę dać stopy fundamentowe (głębokość ok 60 cm), a reszta na płycie. Plan na płytę ok 30cm piasku zagęszczonego, folia i zbrojona płyta max 15cm - nie chcę żadnych XPSów itd, budynki nieogrzewane, konstrukcja lekka, prawdopodobnie blaszaki.

Czy pomysł jest ok?

Może w płycie dorobić jeszcze stopy?

Udowodnisz, ze to małe straty?

Ciekawa sprawa. 3 sąsiadów mam bezpośrednio przy działce i przez drogę wewnętrzną. 2 w budowie, jeden stoi. Każdy bez XPS pod płytą. Ba nawet nie zagęszczali gruntu i nie dawali kruszywa na szkodach 3 kat.

Różnica była taka, że bez ogrzewania u mnie na etapie wykończeniówki pod koniec listopada biegałem bez koszulki w min 19stopniach przy -5 w nocy i około zera za dnia, plus niewielkie słońce. U tego co się za chwilę wprowadzał było 5 stopni i mróz w nogi (10 lub 15 najtańszego na płycie). To są takie niuanse, dla których nie rezygnowałbym z wydania 10 tys dla świetego spokoju.

• 2 weeks później...
podpowiedzcie mi jak rozwiązać temat: mam kostkę brukową, chcę ją przedłużyć płytą fundamentową (30m2) - stanie na tym garaż 35m2 i gospodarczy 18 m2, tam gdzie kostka w rogach chcę dać stopy fundamentowe (głębokość ok 60 cm), a reszta na płycie. Plan na płytę ok 30cm piasku zagęszczonego, folia i zbrojona płyta max 15cm - nie chcę żadnych XPSów itd, budynki nieogrzewane, konstrukcja lekka, prawdopodobnie blaszaki.

Czy pomysł jest ok?

Może w płycie dorobić jeszcze stopy?

Brzmi bardzo ryzykownie. Jeśli dobrze rozumiem, stopa i płyta trzymają jeden mur... A co pomiedzy nimi?

Nie lepiej na ławie całość? Drugi wariant, który bym też rozważył, zrobić zbrojoną ścianę fundamentową do głębokości przemarzania. Bez ławy na dole.

Tak miałem w projekcie, ale ekipa uznała że lepsza normalna ława. Pewnie, tylko że wyszło 2x tyle.

Dzisiaj wykopałbym na metr szeroki rów, wypożyczył szalunki systemowe, zazbroił zalał betonem z W8, po bokach masę KMB i tyle.

Mam tak zrobioną ścianę oporową schodów przy wejściu do piwnicy. Nic jej nie ruszyło. Jak całość jest zazbrojona, nie ma prawa pęknąć nawet jak zacznie nierówno siadać. Garaż to nie dom. Aż tyle nie waży.

Dzień dobry,

Mam pytanie odnośnie styropianu pod posadzke. Podłoga na gruncie, w projekcie mam 15cm styropianu, ogrzewanie podłogowe, posadzka od 6-8cm. Wyszło tak, że muszę dołożyć 2 cm, żeby posadzka nie wyszła zbyt gruba. Mam kupiony styropian EPS 100 10cm i 5cm. Miałem w założeniu robić warstwe 5 plus 10. Teraz zastanawiam się, czy jak dam 2 między nie to nie będzie zbyt kruchy, tym bardziej, że na warstwie 2cm będzie układał instalację hydraulik. Co uważacie aby warstwa 2cm była z XPS. Wtedy byłoby 5cm EPS100, 2cm XPS 300, 10cm EPS 100. Czy to ma sens, jakie są przeciwskazania itp. Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Nie wiem jak rury podłogówki będziesz mocował, ale jeśli trakerem i spinkami, nie dawaj bezpośrednio pod rurę mniej niż 5cm, bo będzie pękać.

Chyba że XPS dasz, ale sprawdź wcześniej czy spinki będą w niego wchodzić. Bo mam wątpliwości.

• 1 month później...

żeby nie zakładać nowego wątku, to podepnę się pod ten więc mam kilka pytań:

1. Czy jest ktoś z was, kto robił płytę fundamentową i już mieszka w takim budynku ?

JEŻELI TAK, to mam następujące pytania

1. Czy ta płyta fundamentowa jest całkiem zakopana w gruncie ? Czy cała położona jest na gruncie ? (pomijam warstwy pod nią, bo chodzi mi o samą płytę betonową)

2. Jak wygląda sprawa z wysadzinami ? Jeżeli najwyższy punkt płyty wypada równo z gruntem, to czy wysadza budynek ?

3. Jeżeli płyta jest na równo z gruntem (tj. najwyższy punkt płyty jest równy z gruntem rodzimym) - to czy woda wlewa się do domu ?

Dlaczego zadaję te pytania ? Bo w projekcie mam płytę fundamentową gdzie najwyższy punkt płyty fundamentowej jest na równi z gruntem - kierownik budowy powiedział, żebym płytę całkowicie zakopał w ziemię albo nawet głębiej i nadmurował sobie bloczkami fundamentowymi ale w tym momencie tracę wszystkie plusy związane z płytą fundamentową, kierownik twierdzi, że jak tego nie zrobię to może mi wysadzić budynek - ale pojawia się problem z dostaniem się ewentualnej wody do domu...

A ja chcę płytę umieścić ponad gruntem rodzimym tj. aby podstawa płyty fundamentowej była na równo z gruntem rodzimym.

Pytanie, co zrobić ? I czy ktoś z was miał podobne problemy ? Dlatego ważne są odpowiedzi tych, którzy użytkują już taką płytę.

Edytowane przez zkubinski

Nic nie wysadza, nic się nie wlewa...

U mnie płyta fundamentowa została wylana na równi z gruntem, na to przyszło jeszcze dodatkowe 10cm izolacji i 7-8cm jastrychu

Powiedz kierownikowi budowy, żeby pilnował aby wszystko zostało zrobione ZGODNIE z projektem, bo od tego jest.

JEŻELI TAK, to mam następujące pytania

1. Czy ta płyta fundamentowa jest całkiem zakopana w gruncie ? Czy cała położona jest na gruncie ? (pomijam warstwy pod nią, bo chodzi mi o samą płytę betonową)

2. Jak wygląda sprawa z wysadzinami ? Jeżeli najwyższy punkt płyty wypada równo z gruntem, to czy wysadza budynek ?

3. Jeżeli płyta jest na równo z gruntem (tj. najwyższy punkt płyty jest równy z gruntem rodzimym) - to czy woda wlewa się do domu ?

1. Zalezy od projektu

2. Poczytaj, co to sa wysadziny i kiedy moga wystapic. Fundamenty zabezpiecza sie przed wysadzinami. W przypadku plyty fundamentowej najczesciej robi sie opaske przeciwwysadzinowa ale mozna tez wymienic grunt pod plyta do granicy przemarzania na niewysadzinowy. To znow wynika z projektu

3. Ma byc tak zaprojektowane, by nie bylo zadnej wody. Ani gruntowej, ani opadowej.

A czy ten kierownik budowy wie, co to jest plyta fundamentowa?

Ja mam nawet ponad gruntem 10 cm ( dom jest podniesiony wzgledem gruntu dla lepszego efektu wizualnego ) na to eps, wylewki itp.

Minęła jedna zima dopiero i nic sie nie stało acz dopiero wprowadzamy się w grudniu.. (wątpie by to mialo znaczenie).

Dookola opaska przeciwwysadzinowa na dlugosc plyty xps ( ok 120 cm o ile dobrze pamietam), acz grunty jakie mam to piaski wiec architekt i tak dawał to tak dla 200% spokoju ducha.

Edytowane przez Dzeus86

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
Witam

Kto budował płyte izolowaną xps-em i mógłby się podzielić kosztem robocizny i materiałów z tego roku . Dajcie foto jak możecie i wielkosc oraz grubosci warstw. Pozdrawiam

Wyceny maj - czerwiec 2022 dla płyty 188m2:

- zbrojenie tradycyjne, xps 20cm, beton, kanaliza, przepusty, ekipa 635zł/netto / m2 ( liczony po wewnętrznym obrysie opaski xps) + dodatkowo roboty ziemne (piasek, koparka) oraz podłogówka

- zbrojenie tradycyjne po obrysie, reszta zbrojenia kompozyt lub jakieś włókna, pręciki już w mieszance betonu (nie orientowałem się dokładnie o co chodzi), xps 15,, beton, kanaliza, przepusty, ekipa + koparka 515 netto/m2 + dodatkowo płatny piasek na podsypke oraz podłogówka.

Nie pamiętam też dokładnie czy podłogówka była już w cenie (chyba jednak nie)

Dałem sobie spokój i czekam co będzie za rok.

Edytowane przez domino34