Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie zrozumieliśmy się. Skrzydło otwierane po prawej stronie okna, ale otwierane na lewo "na część stałą - FIX-a".

Aaaaaaaa! No przyszło mi to nawet dziś do głowy, ale nie widziałem nigdzie takiego rozwiązania. To mówisz da się zrobić... A może wiesz czy w razie draki takie skrzydło da się "przekuć" na otwierane na kuchnie (nie drożej jak wymiana całości "zestawu" na nowy)? Takie drzwi to potrafią się otworzyć bardziej jak 90°? Pozdrawiam!

• Odpowiedzi 882
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Da się to przekuć, ale są małe ale. Pozostaną otwory na ramie i na skrzydle. Ale te otwory da się bardzo ładnie zaślepić, zamaskować, będą prawie niewidoczne, jeśli zrobi się to dobrze i w odpowiednimi materiałami. W balkonie o wysokości ok. 2200-2300 nie ma problemu, że nagle klamka wyjdzie za nisko lub za wysoko (klamka do dołu okna jest zazwyczaj na wysokości ok. 110 cm (przy przekuwaniu z lewego na prawe skrzydło trzeba odwrócić do góry nogami lub wykonać nowe).

Takie skrzydło będzie ci się otwierać nawet do 180 stopni, pod warunkiem, że wypoczynek nie będzie go blokował.

• 3 weeks później...

Może jednak ktoś pomoże? bardzo ładnie proszę :)

Witam,

przede mną wyzwanie - użądzić salon z aneksem kuchennym. Problem jest następujący - mieszkanie jest na poddaszu, a więc ze skosami, ścianka kolankowa ok. 75 cm, nachylenie pod kątem 45 stopni.

Powierzchnia użytkowa ok. 29 m2; 4,80 x 7,12 m.

[ATTACH=CONFIG]143549[/ATTACH]

Aneks kuchenny w kształcie litery L, ścianka pomiędzy aneksem a pokojem dziennym zostanie wyburzona - myślałam, żeby postawić tam stół jadalniany rozkładany. Niestety nie mogę przysunąć go całkowicie do ściany ze względu na ten skos.

Początkowo planowałam zrobić ściankę TV na tej ścianie, która łączy się z łazienką (dł. ok. 3,72 m), a narożnik (2,5 x 1,6), który posiadam, ustawić na środku - tyłem do kuchni. Jednakże wydaje mi się, że zagracę w ten sposób pokój i brak będzie przestrzeni. Macie jakieś propozycje? Jeżeli trzeba będzie, to kupię nową kanapę.

• 1 year później...

mi brakuje dywanu w okolicach stolika i bukietu tulipanów. i poduszek na kanapie - jasnych oraz w jakimś kolorze. bo strasznie zimny ten salon wyszedł. wszystko utrzymane w raczej przytulnej kolorystyce, ale nie mam poczucia, że chciałabym tam usiąść. wydaje mi się bardzo bezpłciowy, tak trochę jak poczekalnia, choć ogólnie jest ładnie (poza dziwną konstrukcją g-k za tv. takie rzeczy nie są wg mnie ładne)

na wzorzystej tapecie pewnie powiesiłabym lustro w lustrzanej ramie - nie do końca rozumiem ideę takiego ozdobnika, bo on uczynił ścianę bezużyteczną. ścianka aż się prosi o jakiś obraz, ale one wymagają jednolitego tła (stąd sugestia by to nieco przykryć lustrem).

Duś - tapeta jest właśnie tym obrazem na ścianie.

Ja bym odwróciła kanapę, bo teraz siedzi się tyłem do widoku z okna a przodem do tej ściany z tapetą. :)

upiększyć można np. stawiając w plecach kanapy konsolkę z dużą lampą stołową. Albo przynajmniej gdzieś lampę stojącą, podłogową, bo teraz na tej kanapie nawet posiedzieć z gazetą wieczorem nie jest wygodnie.

Edytowane przez Elfir

mi brakuje dywanu w okolicach stolika i bukietu tulipanów. i poduszek na kanapie - jasnych oraz w jakimś kolorze. bo strasznie zimny ten salon wyszedł. wszystko utrzymane w raczej przytulnej kolorystyce, ale nie mam poczucia, że chciałabym tam usiąść. wydaje mi się bardzo bezpłciowy, tak trochę jak poczekalnia, choć ogólnie jest ładnie (poza dziwną konstrukcją g-k za tv. takie rzeczy nie są wg mnie ładne)

na wzorzystej tapecie pewnie powiesiłabym lustro w lustrzanej ramie - nie do końca rozumiem ideę takiego ozdobnika, bo on uczynił ścianę bezużyteczną. ścianka aż się prosi o jakiś obraz, ale one wymagają jednolitego tła (stąd sugestia by to nieco przykryć lustrem).

no właśnie czegoś mi tu brakuje....tapeta ma służyć właśnie za ozdobnik a po prawej jej stronie myślałem o jakimś ciekawym zegarze. Dywanik owszem doda trochę ciepła:) Jeśli chodzi o kolory to właśnie takie bardzo lubię a ścianka za tv fajnie wygląda wieczorem,jest delikatnie podświetlona taśmą ledową za tą jaśniejszą krawędzią a ta brązowa wystająca po prawej jest w powietrzu co daje fajny efekt.

super to wygląda z tą konsolą :)

a jak odwróci się narożnik to będzie niewygodnie pewnie w przejściu :confused:

tak jak na tym obrazku jest całkiem fajnie :)

konsola, a może lampa ;) dodała tego, czego brakowało...

na tapetowej ścianie faktycznie mogłoby być duże lustro ( Ikea ma wielkie w srebrnej prostej ramie)

fajnie by się w nim odbijały te tulipany na stoliku ;)

ja bym jeszcze wymieniła lampę/kinkiet na coś bardziej eleganckiego ... ale mi z tym pomysłem musicie wybaczyć, bo ostatnie dni spędziłam na oglądaniu tylko lamp i fiksacja mi jeszcze została :rolleyes::rolleyes:

lampę główną też bym zmieniła na coś bardziej bajeranckiego (kinkiet mi się średnio podoba, ale na tej tapecie go nie widać i póki catti o nim nie wspomniała, nie zwróciłam na niego uwagi), a o konsolka na plecach kanapy - super, o ile masz na to miejsce.

domyślam się, że tapeta miała być ozdobnikiem tego wnętrza. moim zdaniem wyszło okropnie przytłaczająco. obraz widzący na ścianie przykuwa uwagę a tu mam wielka "plamę", którą ciężko ogarnąć wzrokiem. sama tapeta jest ładna, ale to wszystko razem - nie gra mi po prostu.

zegar na tym tle byłby okej, ale to również zależy, o czym myślisz.

zegara w typie "same wskazówki" na tych wzorach nie będzie widać. podobnie zegara niewielkiego. jeśli tarcza miłaby być duża i jasna - osiągasz podobny efekt, jak z proponowanym przeze mnie lustrem.

super to wygląda z tą konsolą :)

a jak odwróci się narożnik to będzie niewygodnie pewnie w przejściu :confused:

tak jak na tym obrazku jest całkiem fajnie :)

konsola, a może lampa ;) dodała tego, czego brakowało...

na tapetowej ścianie faktycznie mogłoby być duże lustro ( Ikea ma wielkie w srebrnej prostej ramie)

fajnie by się w nim odbijały te tulipany na stoliku ;)

ja bym jeszcze wymieniła lampę/kinkiet na coś bardziej eleganckiego ... ale mi z tym pomysłem musicie wybaczyć, bo ostatnie dni spędziłam na oglądaniu tylko lamp i fiksacja mi jeszcze została :rolleyes::rolleyes:

narożnika nie mogę odwrócić ponieważ wejście będzie niewygodne, pomysł z mebelkiem fajny za co dziękuję;) miejsca jest dużo,salon łączy się z jadalnią i w sumie ma 12m długości ale za to całość przypomina wagon kolejowy bo szerokość to 4,5m:( Jeśli chodzi o lampy przyznam że wybór był dyktowany również ceną.Fundusz remontowy mocno się skurczył :) może podrzucicie jakiś pomysł dotyczący lamp bez cenowego szaleństwa...???

• 4 years później...
  • 1 year później...

Czesc wszystkim.

Kupiliśmy wymarzone mieszkanie, za kilka miesięcy otrzymamy klucze i zaczniemy urządzać.

Mam do Was prośbę o inspiracje, zawsze na tym forum można liczyć na super pomysły, na które sami nie wpadlibyśmy.

Macie pomysł jak urzadzic/ustawić meble w pokoju z aneksem?

Zastanawiamy się czy kuchnia na całej ścianie, czy np w 3/4 długości a dalej stol? Kanapa w kształcie litery U czy może zmieszczą się 2 mniejsze i pomiędzy nimi stolik?.

Będę wdzięczny za wszelkie inspiracje:-)

ATTACH=CONFIG]448671[/ATTACH]

Screenshot_20200927-133438_Office.jpg

Wejście do salonu bardziej otwarte. Na wprost drzwi wejściowych ładna konsola z obrazem lub lustrem

W kuchni we wnęce wydzielona spiżarka. Kuchnia od salonu oddzielona barkiem głębokości 40 cm.

W salonie albo narożnik jak na rysunku, albo kanapa i dwa fotele

Nieco zmieniona łazienka

021c23f0cfdb2841gen.jpg

90cb70bd9b2db246gen.jpg

Edytowane przez Elfir

Dziekuje:-) wiedziałem, że na Elfir mozna zawsze liczyc:-)

W ogóle nie pomyśleliśmy, żeby zrobić spiżarkę w kuchni - super pomysł.

To samo z barkiem oddzielającym kuchnie od salonu.

Z lazienka tez zastanawialiśmy się nad taka zmiana i zabudowaniem pralki, tylko wtedy nie wiemy gdzie kaloryfer, nie chcemy na ścianie gdzie zlew i lustro.