bitter 25.05.2011 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 No właśnie jak to wstawić w OZC? A jak ściana zewnętrzna z Ytonga? To przecież ciepły materiał. Swoją drogą będę budował z 600 a gdyby wokół okien dać gazobeton cieplejszy - 400??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.05.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Zawsze zamiast kotew możecie zrobić większe otwory-dodać porzerzenia-obrobić glif wewnętrzny styropianem-i będzie ciepłej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 25.05.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 W OZC były zmieniane mostki dla przegród zewnętrznych i przeprowadzane na nowo odliczenia.Różnica była bodajże między 15000kWh rocznie, a 12000kWh rocznie (pierwsze okno zlicowane ze ścianą, drugie w warstwie ocieplenia).Oczywiście przy innych parametrach pomieszczeń, ścian, podłóg itp warunki będą inne, ale u nas wyszło właśnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 25.05.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 3000 kw zaoszczędzone przez kotwy przy jakim domu , ilości okien.no bo jeśli to jest dom tak do 150 m2 to pali jak smok ten dom..no to u mnie przy zapotrzebowaniu 6000 kw do ogrzania domu 123 m2[do osiągnięcia] zaoszczędzę 20 % czyli 1200 kw x0,20 groszy .240 zl zaoszczędzone w sezonie-średniej wielkości okno potrzebuje konsol za 300 zł [minimum ]koszt konsol tak naprawdę to z 500 zł. do okna .zwrot konsol to u mnie 20-30 lat.te 20% to daje takie oszczędności jak rekuperacja:wave:no ale za chwile ktoś wyskoczy 50% przy reku:)k.... no żebym nie widział obliczeń o pompach grunt -zwrot4-5 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 25.05.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 jareko ja wdomu rodziców zrobiłem taki manewr z ociepleniem wegarków wewn styropianu-efekt był dla mnie namacalny[część okien bez docieplenia takowego] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 26.05.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Zawsze zamiast kotew możecie zrobić większe otwory-dodać porzerzenia-obrobić glif wewnętrzny styropianem-i będzie ciepłej Jareko - a jaki jest z grubsza koszt metra tych poszerzeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.05.2011 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 grosze w porównaniu do konsol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.05.2011 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 ok 20-30 PLN za 1mb zależy jakie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 26.05.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 to takie poszerzenia ze wszystkich stron? ile cm ma nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 26.05.2011 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 jareko ja wdomu rodziców zrobiłem taki manewr z ociepleniem wegarków wewn styropianu-efekt był dla mnie namacalny[część okien bez docieplenia takowego] Wydaje mi się że to mogła być poprawa częściowa i pozorna, odczuwalna od wnęki okiennej. Newralgicznym punktem jest przestrzeń między profilem a murem (ta najbliższa), tu bym w pierwszej kolejności wzmacniał izolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 26.05.2011 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 ...koszt konsol tak naprawdę to z 500 zł. do okna Kuchnia, panowie, skąd Wam wychodzi aż tyle? (TE (klik) ceny są prawdziwe?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 26.05.2011 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 W OZC były zmieniane mostki dla przegród zewnętrznych i przeprowadzane na nowo odliczenia. Różnica była bodajże między 15000kWh rocznie, a 12000kWh rocznie (pierwsze okno zlicowane ze ścianą, drugie w warstwie ocieplenia). Wygląda mi na to że wzieliście jakiś cieplejszy montaż i jakiś zimniejszy i wyszła jakaś różnica. Tylko jakie i na podstawie czego. Wielkość tej różnicy jest moim zdaniem zupełnie przypadkowa. Bo że montaż na konsolach zmniejsza (jakoś) zapotrzebowanie na ciepło to wiadomo chyba i bez OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.05.2011 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 przy koszcie za m3 styropianu groszowym to jakieś da oszczędności .pewnie to nie jest idealna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 26.05.2011 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Wygląda mi na to że wzieliście jakiś cieplejszy montaż i jakiś zimniejszy i wyszła jakaś różnica. Tylko jakie i na podstawie czego. Wielkość tej różnicy jest moim zdaniem zupełnie przypadkowa. Bo że montaż na konsolach zmniejsza (jakoś) zapotrzebowanie na ciepło to wiadomo chyba i bez OZC. Co tzn. "jakis cieplejszy" i "jakis zimniejszy" i dlaczego roznica jest przypadkowa? Montaz zlicowany ze sciana byl liczony jako montaz na pianke, w warstwie ocieplenia - JB-D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.05.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 salik, niektórym naprawdę trudno uwierzyć że w pewnych konfiguracjach chałupy koszt na montaż w warstwie ocieplenia potrafi dać zwrot poniesionych nakładów liczony nie w stuleciach tylko do 10 lat. I wbrew pozorom zwrot ten jest szybszy gdy budujemy chałupy energooszczędne, bo przy choćby wentylacji grawitacyjnej to faktycznie nasze pra pra wnuki zaczną z tej inwestycji czerpać zyski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 26.05.2011 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Co tzn. "jakis cieplejszy" i "jakis zimniejszy" i dlaczego roznica jest przypadkowa? Montaz zlicowany ze sciana byl liczony jako montaz na pianke, w warstwie ocieplenia - JB-D. Gdzie i co ustawiałeś w OZC, typ mostków dla okien (które)? Skąd wiesz jakiemu montażowi one odpowiadają (chodzi mi o węglarki i stopień wysunięcia przy JBD), jak zasymulować lekkie wysunięcie (2-3cm) z węglarkami, bo to chyba przeciwstawiamy JBD. Różnica wyszła Ci ogromna, u mnie przy zmianie W1<>W12 (chyba, piszę z pamięci) wyszło około 1000 kWh (9% rocznego zapotrzebowania), ale czy te dwa (W1 i W12) typy montażu odpowiadają tym które rozważam (małe wysunięcie vs JBD) nie mam pewności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.05.2011 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 wysunięcie 2-3 cm a całkowite to przesunięcie na zewnątrz jednej izotermy ale... ale program obliczający ich przebieg ma podstawowe ograniczenie - nie ukazuję przebiegu przy większym wysunięciu i ociepleniu większym niż 15 cm. I teraz można dalej sobie gdybać ile izoterm pójdzie na zewnątrz muru gdy damy 20 cm styro i wysuniemy okno nie o 8 a 10 cm ? Już kiedyś tu przytaczałem decyzję jednego z moich klientów. Opłacało mu się wydać więcej o prawie 10 tyś za montaż w warstwie ocieplenia. W przypadku jego chałupy (Doskonały-2) dawało to realny sens i zwrot poniesionych nakładów w rozsądnym czasie. Dom chyba większości znany, ściana z Silki ocieplona 20 cm styropianu. Ale nie gdybał, nie bał się, wziął człowieka, który się na tym znał i to mu wyliczył. I bynajmniej nie był to program OZC tylko jakiś inny z za zachodniej granicy - oni w tym są dobrzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.05.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 przez 20-30 lat to się zwróci zrobienie 3 warstwowej z klinkierem [oszczędzam kilka tysięcy na odnawianiu tynkow] i mamy idealne izotermy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.05.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 raaaany jeśli tylko takie wnioski wyciągacie... no dobra, może zmienimy temat ? Piękna dziś pogoda, w zeszłym roku padał śnieg... jaki był odzew? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TTASZT 27.05.2011 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 ... najlepsze kasztany są na placu Pigal ja mam okna zamontowane w warstwie ocieplenia i montażyści zrobili to następująco od spodu dali konsole JBL a po bokach dali sztywne, w największych oknach od spodu po zamontowaniu całego okna dostawili po 3 kątowniki. Od środka mam wklejona taśmę izolacyjną wywiniętą pod tynk a na zewnątrz zaproponowali taśmę piankową rozprężną aby dobrze doszła do ocieplenia Moje pytanie co o tym sądzicie wszystko dobrze zrobili montażyści ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts