pane 22.02.2015 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Lepiej nie, worek będzie zmieniał hydraulikę przepływu w całej strefie i jeszcze może sparcieć po kilku latach, wole nie myśleć co wtedy. Nie ma co wyważać otwartych drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.02.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 nie byłeś nigdy oszczędnym akwarystą uwielbiającym DIY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 28.02.2015 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Dawno nie zaglądałem. Mój wykop ma 50 x 15m. Raczej zastosuję folię do izolacji. W tym roku chcę zrobić dokumentację i uzyskać pozwolenie na budowę. Byłem pewien, że będę musiał robić operat wodno - prawny , ale być może uda się tego uniknąć. Mój znajomy zrobił koło swojej agroturystyki 4 połączone stawy z obiegiem wody, izolowane folią. W dokumentacji miał, ze napełniane są deszczówką z rynien ( 0,5 ha ...) i są odizolowane od środowiska. Uzyskał zezwolenie na budowę bez operatu - w Polkowicach. Jeszcze się nie widziałem z projektantem, ciekawi mnie, czy jest na to jakiś przepis , czy raczej to dobra wola urzędników ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pane 05.03.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Raczej dobra wola urzędników. Wolą zażądać operatu dla świętego spokoju i poczucia,że niczego nie przeoczyli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
operatuje 17.11.2015 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 (edytowane) Jeżeli staw kąpielowy w całości jest szczelny, a nadmiar wód (opad atmosferyczny na powierzchnię zbiornika) mieści się w jego objętości, to nie wymagany jest operat wodnoprawny, natomiast jeśli zażyczymy sobie odprowadzania nadmiaru wód.... gdziekolwiek, lub strefa filtracyjna w akikolwiek sposób połączona jest z gruntem rodzimym,to już potrzeba . Powierzchnia lustra wody powyżej 50m2 - projekt budowlany Edytowane 17 Listopada 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 23.11.2015 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 lub strefa filtracyjna w akikolwiek sposób połączona jest z gruntem rodzimym,to już potrzeba . Pierwsze słyszę. Jakiś przepis? W myśl tego co piszesz, dla każdego oczka które nie jest uszczelnione wymagany byłby operat - a tak nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz7924 17.03.2016 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Mam pytanie do znawców w temacie. mam zamiar wykopać staw na działce rolnej (siedliskowej) przy okazji budowy domu.dom będzie na nasypie ok 1,5m nad poziomem gr. Wody mam na poz. ok 0,5m p.p.tChciałem upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu. na działce pod 30-sto cm.warstwą ziemi mam piaski i żwiry, i do podbudowy pod dom kupiłem ok. 90 wywrotek mieszanki i żwiru. dużo mi jeszcze brakuje na podbudowe. A że zawsze chciałem obok domu mieć staw to chciałem go wykopać, żwiru użyć do podbudowy i za jednym zamachem stworzyć staw.Niestety po ostatniej zmianie przepisów nie mogę nigdzie znalezć informacji jak to z tymi stawami, oczkami, sadzawkami jest.jeśli zbuduję staw o pow. 50m.kw. to czy mogę obok umieścić strefę bagienną zapewniającą wlaściwe funkcjonowanie stawu, połączoną np. strumykiem lub kaskadą, ale wykonaną jako osobny zbiornik? Po prostu nie chcę się bawić z pozwoleniem na budowę bo w naszej gminie to jest koszmar.Pozwolenie na dom już prawie dwa lata załatwiam...Czy istnieją np. osobne przepisy na sadzawkę, staw kąpielowy, oczko wodne itp.?Mam nadzieję że ktoś jeszcze zagląda do tego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 29.03.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 O ile mnie pamięć nie myli, jeśli budujesz staw o pow. powyżej 25m2, to musisz uzyskać pozwolenie na budowę, czyli trzeba zrobić projekt. Zdaje się, że wszystkie te budowle można określić wspólną nazwą : staw i decydująca jest wielkość. Mój przyszły staw wykopał się właśnie w taki sposób - potrzebny był żwir. A że dom to rozłożysta parterówka, to i staw będzie niemały. Strefa bagienna może być częścią stawu lub oddalona, z wymuszonym obiegiem wody. Ale to też jest budowla hydrotechniczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts