Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze wodne - koszt

Andrewko

Recommended Posts

Do R90, w moim powiecie za taką długość sieci wodno-kanalizacyjnej zapłaciłbyś 1 tysiąc od metra. Kurka ceny jak za złoto, a tłumaczenie, że tak drogo, bo dają 3 lata gwarancji-smiech. Mało tego jakbyś zrobił ten wodociąg to jeszcze musiałbyś go oddać za darmo wodociągom, to jest dopiero oszustwo w białych rękawiczkach.

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

Witam wszystkich.

Piękny teren / działka do uzbrojenia. Około 150m do drogi gminnej, działki drogowe w których ma być ewentualny wodociąg to na chwilę obecną pole z trawą.

Przy mojej działce jeszcze 3 niesprzedane działki wszystko w jednym kwadracie z w/w działką drogową. Teren podzielony w 2013 i nie zapowiada się że ktoś kupi sąsiadujące działki. Przy występowaniu o WZ poszło oczywiście pytanie do wodociągów o ewentualne przyłączenie mojej działki do sieci oddalonej o 150m.

Wydano oświadczenie o potrzebie budowy odcinka sieci fi 110mm oraz przyłącze do działki.

Brak planu zagospodarowania dla terenu. Czy wydane oświadczenie jest ostateczne, czy mogę zaproponować/poinformować że chcę wybudować przyłącze np fi 50mm we własnym zakresie oczywiście w przypadku gdy będzie ono potem odebrane przez wodociągi?

Tak jak w postach innych ma wrażenie że mam wybudować magistralę z której pewnie/ lub może nikt nie będzie korzystał oprócz mnie.

Jak widzicie rozwiązanie tego tematu? Postawić propozycję z mojej strony? czy ma ona sens? a może jest już sprawa spalona.

Ostatecznie zostaje studnia ale są + i -.

Mam udział w dwóch działkach drogowych które tworzą drogę dojazdową od mojej do gminnej w której jest woda, na chwilę obecną tylko ja i sprzedająca (właścicielka) pozostałych działek ma taki udział.

Relacje z właścicielką ok.

Myślicie że wodociągi biorą pod uwagę tylko wersję że ktoś może kiedyś kupi te pozostałe 3 działki i będą się upierali przy takiej magistrali?

Edytowane przez Protetyk

• 2 weeks później...
Też mam taki sam problem jak Ty z przyłączem wodno-kanalizacyjnym. Z tego co się dowiedziałem w wodociągach to nie odbiorą Ci przyłącza fi40 bo, tak jak pisali koledzy, wodociągi zakładają że ktoś te działki kupi. W moim przypadku wodociągi nie zrobią przyłącza na własny kosz tylko muszę wszystko wykonać sam, a o kosztach już pisałem. Jest jakiś nadzieja, że uda mi się wraz z wlasciclem drogi i jednej z działek zrobić na własny koszt ale to też w granicach 25 - 30tys za 90 metrów przyłącza sieci. Możesz starać się o zwrot kosztów do wodociągów, ponoć zwracają nawet ponad 50% ale przeważnie jest to tylko 30-40 %. Powodzenia