Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka pod prysznicem bez brodzika?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 years później...
Odświeżę temat, bo mam problem w łazience z prysznicem bez brodzika. Pojawiła mi się wilgoć w pomieszczeniu sąsiadującym przez ścianę gdzie jest prysznic. Zauważyłem, że fuga w kącie na styku terakoty i płytek ściennych jest pęknięta na długości kilku cm. Mam ogrzewanie podłogowe pod prysznicem i myślę, że to pęknięcie to wynik "pracy" podłogówki. Byłem przy tym jak glazurnik przygotowywał pomieszczenie na prysznic i było ono solidnie zabezpieczone jakimś preparatem z firmy Mapei. Mam pytanie czym uszczelnić taką fugę? silikon?położenie nowej fugi? a może jakiś impregnat? W domu mam Delfin Atlasa.

Odświeżę temat, bo mam problem w łazience z prysznicem bez brodzika. Pojawiła mi się wilgoć w pomieszczeniu sąsiadującym przez ścianę gdzie jest prysznic. Zauważyłem, że fuga w kącie na styku terakoty i płytek ściennych jest pęknięta na długości kilku cm. Mam ogrzewanie podłogowe pod prysznicem i myślę, że to pęknięcie to wynik "pracy" podłogówki. Byłem przy tym jak glazurnik przygotowywał pomieszczenie na prysznic i było ono solidnie zabezpieczone jakimś preparatem z firmy Mapei. Mam pytanie czym uszczelnić taką fugę? silikon?położenie nowej fugi? a może jakiś impregnat? W domu mam Delfin Atlasa.

Myślę ze folia w płynie to zbyt mało jak na zabezpieczenie brodzika, a raczej na pewno zbyt mało. W każdym narożniku i przejściu pomiedzy powierzchniami musi być przyklejona membrana uszczelniająca, a impregnacja jest tylko spoiwem pomiedzy poszczególnymi warstwami. Fugę nie nalezy uszczelnić lecz wymienić na np. epoksydową.....zapewne będzie to doraźna naprawa, ale pozwoli osuszyć sie scianie.

dokładnie na styku ściany i podłogi powinna byc położona taśma uszczelniająca i na to folia w płynie (a w sumie tą taśmę z tego co pamiętam to też kleili na folię w plynie) fuga sama w sobie nie zatrzyma wilgoci szczególnie jak np płynie więcej wody niż jest w stanie odprowadzić syfon i robi się kałuża

• 4 years później...
witam, odkopuję wątek bo mam pytanie do użytkowników ogrzewania podłogowego pod prysznicem. Czy nie ma nieprzyjemnych zapachów przez ten wyschnięty syfon?

jeżeli używasz prysznic to nie ma zapachów, mi sie zdarzylo że po jakimś wyjeździe w zimie raz czy dwa jechało......

Testowałem, kiedy wykańczałem ogrzewany dom. Syfon średnicy 5cm i głębokości zasyfonowania ok. 1cm wysychał 4-5 dni do pojawienia się zapachu. W użytkowanym domu nie jest to zatem problem. Na dłuższe wyjazdy można zakryć syfon jakąś folią czy coś.

P. S. niktspecjalny - w czym jest problem?

• 2 years później...
Odświeżę temat bo mam pytanie w kwestii wykonania odpływu liniowego. Dziś "specjalista", montując odpływ, wygrzebał styropian spod rur ogrzewania podłogowego (odcinają jednocześnie folię z ogrzewania) aż do stropu. Efekt jest taki, że w pobliżu odpływu część rur leży na styropianie a część wygięte jest w stronę gołego stropu. Braki styropianu są wypełnione / obklejone pianka poliuretanową. Wygląda to nieco dziwacznie. Na to ma być wylany beton. Potem dwukrotnie folia w płynie i klejenie płytek. Czy takie wykonanie jest dopuszczalne bo na pewno nie prawidłowe. No chyba że się mylę. Edytowane przez Kalic

Jak dobrze rozumiem, to po wycięciu styropianu ułożeniu kanalizy montażysta zaopianował szczelinę , ja nie widzę w tym nic dziwnego, no może poza koljnościa prac -odpływ można było wykonać przed rurkami podłogówki. Co do foli w płynie to sa lepsze uczelnia cze tych okolic.