Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka papa na deskowany dach

cinez

Recommended Posts

• Odpowiedzi 346
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.

1. Czy polecicie jakąś konkretną papę? Czy np.ICOPAL TOP PYE PV250 S5,2S jest dobrej jakości? Wychodzi 14 zł/m2.

2. Moje kolejne pytanie dotyczy domu osoby z rodziny i niestety dachu już opapowanego. Została na nim użyta właśnie papa Icopal W/PET SBS z mojego poprzedniego posta. Jest położona jako jedyna warstwa i przybita gęsto papiakami z talerzykami.

W poście #236 Pan Andrzej był zdziwiony, że papa wierzchnia jest tak cienka (2,2 mm). Co z takim dachem zrobić? Zasmarować papiaki, jeśli tak - czym (lepik czy coś innego)? Wymienić papę na grubszą? Nagrzać/nakleić na obecną papę jeszcze jedną warswę?

3. Kontrłaty 4x6 leżące na boku 6 będą ok na przykręcenie?

4. Rozumiem, że przy papie termo jedynym kosztem jest papa (nie liczę gazu), przy papie mocowanej mechanicznie dochodzą papiaki i lepik? Czy jest jeszcze coś o czym nie wiem?

ad. 1. Każda spełniająca wymogi, o których wspomniałem wcześniej będzie dobra.

ad. 2. Wystarczy bo to tylko krycie wstępne. W przypadku gdy papiak z podkładką wystąpi pod kątrłatą należy go usunąć. Wszystkie papiaki należy zasmarować masą bitumiczną (taką do podlepiania gontów bitumicznych).

ad. 3. Stabilny montaż to montaż na szerszym boku (nie dotyczy pierwszej łaty przy okapie).

ad. 4. To żadne koszty.

Pozdrawiam.

• Like 1

• 1 month później...

skoro jesteśmy przy papie i dachu :) - zastanawia mnie od jakiegoś czasu - jeżeli zastosuję pełne deskowanie ( w moi m przypadku OSB ) + papę to przy poddaszu nieużytkowym ( dom to parterówka) , dach 4 spadowy około 300 m2 - to ile potrzeba zastosować kominków wentylacyjnych w dachu ?. pytam bo w projekcie, który mam jest jeden kominek ale pierwotnie projekt zakłada poszycie ze sklejki + membranę więc może jest lepsza wymiana powietrza , papa jednak chyba dość mocno " uszczelnia" dach

będę wdzięczny za fachową poradę

skoro jesteśmy przy papie i dachu :) - zastanawia mnie od jakiegoś czasu - jeżeli zastosuję pełne deskowanie ( w moi m przypadku OSB ) + papę to przy poddaszu nieużytkowym ( dom to parterówka) , dach 4 spadowy około 300 m2 - to ile potrzeba zastosować kominków wentylacyjnych w dachu ?. pytam bo w projekcie, który mam jest jeden kominek ale pierwotnie projekt zakłada poszycie ze sklejki + membranę więc może jest lepsza wymiana powietrza , papa jednak chyba dość mocno " uszczelnia" dach

będę wdzięczny za fachową poradę

Po pierwsze budując dom dla siebie nie ma pojęcia drogi czy tani produkt. Jest pojęcie dobry czy gorszy produkt.

Po drugie 300 m2 to nie jest mały dach a więc i nie tani.

Po trzecie jest to najprawdopodobniej dach kopertowy czyli ma kalenicę. Otwarta kalenica zapewni skuteczną wentylację tego poddasza pod warunkiem, że będą jakieś wloty powietrza w okolicach okapu bądź murłat.

Po czwarte dla spokoju sumienia można zamontować jeden kominek wentylacyjny w okolicy kalenicy no maksymalnie dwa. Wówczas po jednym na każdej trójkątnej połaci.

Pozdrawiam.

Po pierwsze budując dom dla siebie nie ma pojęcia drogi czy tani produkt. Jest pojęcie dobry czy gorszy produkt.

Po drugie 300 m2 to nie jest mały dach a więc i nie tani.

Po trzecie jest to najprawdopodobniej dach kopertowy czyli ma kalenicę. Otwarta kalenica zapewni skuteczną wentylację tego poddasza pod warunkiem, że będą jakieś wloty powietrza w okolicach okapu bądź murłat.

Po czwarte dla spokoju sumienia można zamontować jeden kominek wentylacyjny w okolicy kalenicy no maksymalnie dwa. Wówczas po jednym na każdej trójkątnej połaci.

Pozdrawiam.

dziękuję :) , o taką właśnie konkretną poradę chodziło

• 2 months później...

Proszę o poradę.

Mam dach dwuspadowy o kącie nachylenia 30 stopni, bez żadnych kominów/kominków - 217 m2 - ile papy kupić?

Nieużytkowe poddasze.

Konstrukcja: wiązary dachowe

Wstępne krycie będzie płytami MFP 22mm, bez PW.

Na styku płyt dam łączniki H, mocowanie do krokwi wiązarów gwoździami spiralnymi (walcowanymi?)

Dachówka nie przyjdzie w tym roku ani pewnie w przyszłym, może za trzy lata (???)

Pytanie: jaka papa na MFP? Ma być trwale i solidnie, cena mnie nie obchodzi, ale oczywiście nie chcę niepotrzebnie przepłacać (papa w dwóch warstwach raczej odpada, bo już mam umówioną cenę za kładzenie poszycia i chłopaki nie mają tyle czasu, żeby dwa razy skakać po dachu).

Wyszukałem dwie papy Izohana (to nie reklama):

1. https://izohan.pl/produkt/izolmat-plan-monomax/
  2. https://izohan.pl/produkt/nexler-premium-one-pye-pv250-s53/

Papy nadają wg producenta na dach do mocowania mechanicznego i mają dużą tolerancję na rozciąganie:

Wydłużenie (%) (Wzdłuż/W poprzek): 50 (±15)/50 (±15)

Pytanie co z tą stalową posypką? Przeszkadza w czymś?

Wykonanie:

* przybite papiakami 22mm co 50mm pasy papy kładzionej równolegle do kalenicy, papaki wbijane do paska bez posypki

* następny pas nachodzi na górę poprzedniego, zakrywając papiaki i zgrzewając się do jednocześnie do niego

* końce rolek ścięte lekko pod ukosem i na to następna rolka, ścięta również na początku pod ukosem

* bez mocowania dolnej krawędzi do MFP - Pytanie, czy z boków papę mocować do tych płyt MFP?

* trzymanie papy przez kontrłaty 2.5x5 cm mocowane wkrętami do krokwi - Pytanie: czy lepiej stosować gwoździe spiralne?

O czymś zapomniałem?

Dodam, że dach to mój konik - jak jak patrzę na dom, to najpierw widzę dach. Wiem też z doświadczenia innych osób, że dach należy zrobić bardzo solidnie, inaczej można dostać kota od ciągłych napraw.

Proszę o fachową poradę.

Pozdrawiam

Jacek

• 2 months później...