Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak rozbić korzeń

Recommended Posts

Gość Konto usunięte_12*
Teraz mam na działce 3 klacki wysokie na 1,5 metra i nie wiem jak sie za nie zabrać.

Cierpliwie odkopać dookoła (także i pod spodem), odciąć piłą i siekierą korzenie a następnie zaprosić jakiegoś większego Ursusa z kutym łańcuchem. Pomoże!!! U mnie też pomogło.

• 5 months później...
I jeszcze metoda dla wybitnie cierpliwych: drzewo ściąć przy samej ziemi, a jak się da to nawet niżej, ponawiercać dziury, wypełnić saletrą amonową i zasypać ziemią. Po mniej więcej 2 -3 latach karpa ulega rozkładowi. U nas na cmentarzu tak robią, no ale tam się nie potrzeba spieszyć....:)

Ostatnio usunałęm na działce 3 korzonki po dębach kazdy pieniek miał po 1 m średnicu co po wykopaniu dało i dało z 2 metry. Teraz mam na działce 3 klacki wysokie na 1,5 metra i nie wiem jak sie za nie zabrać. Zna ktoś jakis sposo zeby sie tego pozbyć :). Wszelkie rady w cenie.

Ziemi z korzenia można sie pozbyć płukając korzeń myjką wysokociśnieniową. - błoto spłynie na ziemię.

• 3 years później...

Wykopałem takie cudo:

https://www.dropbox.com/sc/48jh5xj41dt1hp4/AACA_NADK5RoEvHilJU1BsQSa

średnica około 2-3m, wysokość 1m

Jaki sposób był by najlepszy ?

Podpalić benzyną ? trochę ziemi na tym korzeniu jest. Ile to może się palić ? całkiem to też chyba sie nie spali ?

zakopać ? gość od koparki odradzał bo jak bede chcial cos robic na dzialce to bedzie problem....

myjką i pociąć ? raz że nie mam myjki, piły, ani też nie mam pojęcia jak sie do tego zabrać, ani czasu...

Myślałem może jeszcze o wywrotce z HDS ? dała rade by to zabrać i gdzieś wywiez ? ile to moglo by kosztować?

Gość Konto usunięte_12*

Chcesz samodzielnie i z niewielkimi kosztami?

Pozostawić pieniek do lata na wierzchu, aby wysechł. Potem pożyczyć ręczny młot (wystarczy 4-kilowy) i te odnogi odłamać. Resztę - młotem i klinami rozczłonkować, a co się nie da - pociąć "spalinówką" (bez niej się raczej nie obejdzie) :D

Powstanie spora "kupka" wspaniałego opału (np. do kominka).

Proste?

• 1 month później...

na wiosnę muszę się tego pozbyć.

- 2 lata to za długo.

- czasu nie mam ani chęci żeby się bawić w rąbanie itp.

- chyba że gość koparką mi to zakopie ale wcześniej odradzał

chyba na wiosne kupie z 1L benzyny i to podpale, rzecz jasna wykorzystam sytuacje i zrobię pieczone kiełbaski ;)

jak to może wyglądać po spaleniu ? chyba się to wszystko zmniejszy i da rade to rozbić wtedy ?

• 1 month później...