domelek 13.03.2021 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 5x6mm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 13.03.2021 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 Tak jak pisałem i mi nie wierzono... mnie G12 do trybu życia pasuje jak nie powiem co... ale plan ma drugie dno, ciekawe co z niego wyjdzie Przeszedłem na G12 (pomijam fakt, że trwało to 5 miesięcy,zdalna zmiana) i po 5 miesiącach mam następujące stany na liczniku w T1 -641 kWh w T2 -441 kWh puszczając zmywarkę i pralkę w tanich godzinach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.03.2021 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 (edytowane) Przeszedłem na G12 (pomijam fakt, że trwało to 5 miesięcy,zdalna zmiana) i po 5 miesiącach mam następujące stany na liczniku w T1 -641 kWh w T2 -441 kWh puszczając zmywarkę i pralkę w tanich godzinach Nawet przy takich proporcjach i takich ilościach masz G11 - 1082kWh x 0,5706zł/kWh = 617,39 zł G12 - 641kWh x 0,6974zł/kWh + 441kWh x 0,2927 zł/kWh = 447,03zł + 129,08 = 576,11 zł Czyli zaoszczędziłeś 6,7%. Edytowane 13 Marca 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 13.03.2021 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 Tak jak pisałem i mi nie wierzono... mnie G12 do trybu życia pasuje jak nie powiem co... ale plan ma drugie dno, ciekawe co z niego wyjdzie Przeszedłem na G12 (pomijam fakt, że trwało to 5 miesięcy,zdalna zmiana) i po 5 miesiącach mam następujące stany na liczniku w T1 -641 kWh w T2 -441 kWh puszczając zmywarkę i pralkę w tanich godzinach Roczne zużycie Wszystko na prąd Droga 2149 Tania 4490 Plus auto konsumpcja (700kWh) szacunkowo 5/7 droga. Bez spinania ostatnie dwa mc podłoga ma założony kaganiec. Cały drogi prad darmowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 13.03.2021 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 Czyli zaoszczędziłeś 6,7%. w G11 nie lawirowałem zmywarką i pralką, gdyby nie to nic bym nie zaoszczędził, ale jak napisałem plan ma drugie dno...latem. ...Bez spinania ... yyyy, żona już nie prasuje po nocach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 13.03.2021 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 w G11 nie lawirowałem zmywarką i pralką, gdyby nie to nic bym nie zaoszczędził, ale jak napisałem plan ma drugie dno...latem. yyyy, żona już nie prasuje po nocach Od roku nie. Zresztą prasowanie jest może dwa razy do roku jaka się uzbiera nie lubi tego robić a ja mam w dupie jak wyglądam. Zmywarka latem celowo chidz w dzień a zima w nocy. Przez cały dzień akurat tyle się uzbiera jak nie było COVID to zmywarka czasami szła co drugoidzien teraz więcej prądu i wody idzie przez wirusa ale paliwo nie schodzi za dużo. Samochód salonowy ma dwa mc a na liczniku nabite 400km. Coś za coś. Generalnie jest ok Tylko zastanawiam się czy nie zmienić g12W na g12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 13.03.2021 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 @kulibob co świrus ma wspólnego z puszczaniem zmywarki? W sensie boisz się zarazków od rodziny czy masz restaurację i jecie na talerzach które wykorzystujecie w knajpie? Mój trzeci samochód też salonowy ma najechane 26207km a ma 20 lat znaczy, w ubiegłym roku przejechałem nim 206km przypadkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 14.03.2021 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 @kulibob co świrus ma wspólnego z puszczaniem zmywarki? W sensie boisz się zarazków od rodziny czy masz restaurację i jecie na talerzach które wykorzystujecie w knajpie? Mój trzeci samochód też salonowy ma najechane 26207km a ma 20 lat znaczy, w ubiegłym roku przejechałem nim 206km przypadkiem. Ma to że żona robi zdalnie dzieciak zdalnie to prądu idzie więcej. -garów wiecej do zmywarki -czajnik chodzi więcej - dodatkowy laptop - w przerwach dzieciak włącza TV -oświetlenie zimą Grosz do grosza Mam tendencje do odjeżdżania ogólnie o kasie. prąd ->cowid-> woda i spalani Wszystko ma powiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 14.03.2021 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Ja po miesiącach czytania forów i różnych testów wybrałem Astronergy (330W HC) i Huawei 8kW-M0 - całośc z własnym montażem niecałe 25 tys (z potrzebnymi narzędziami), można było taniej (Sofar, pseudo zabezpieczenia), wtedy całośc około 22tys. Instalacja działa od połowy stycznia, szacuję zwrot inwesycji na max 5lat (bez dotacji i ulgi). Falownik naprawdę cichy, choc u mnie w stodole, to nie ma znaczenia, apka ok (lubi gubic dane), dlatego powoli pracuję nad swoim systemem pomiarów. To graty za odwagę, samodzielnego montażu. Zimą montowałeś to będziesz musiał przejrzeć jeszcze czy nie zrobiłeś jakiegoś babola. A stodoła stoi daleko od domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 14.03.2021 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Ma to że żona robi zdalnie dzieciak zdalnie to prądu idzie więcej. -garów wiecej do zmywarki -czajnik chodzi więcej - dodatkowy laptop - w przerwach dzieciak włącza TV -oświetlenie zi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 14.03.2021 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 To graty za odwagę, samodzielnego montażu. Zimą montowałeś to będziesz musiał przejrzeć jeszcze czy nie zrobiłeś jakiegoś babola. A stodoła stoi daleko od domu? Stodoła stoi ok 15m od domu - kabla AC poszło ok 25m do rozdzielni głównej, baboli nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 14.03.2021 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Tylko że mi wszystko gra względem poprzedniego zużycia i zużycia nowego ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kac1per 14.03.2021 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Może ktoś jest w stanie zaspokoić moją ciekawość związaną z fotowoltaiką. Czy energia wprowadzona z mikroinstalacji do sieci niskkiego napięcia może wyjść poza transformator do sieci średniego napięcia. Teoretycznie zasada działania transformatora na to pozwala a jak jest w praktyce? Mam mikroinstalację (7,7kWp) wpiętą w sieć niskiego napięcia, ok. 20 gospodarstw domowych, w tym 3 mikroinstalacje. Noramlne napięcia faz to ok 235-240V. Przy intensywniejszym słońcu na poszczególnych fazach często przekracza 255V co powoduje wyłączenie instalacji pv. Stąd moje pytanie, czy nadmiar prądu nie przejdzie do linii średniego napięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.03.2021 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Stąd moje pytanie, czy nadmiar prądu nie przejdzie do linii średniego napięcia. Nie,nie jest to możliwe i to jest właśnie największy problem w sieci nn gdzie jest więcej producentów niż odbiorców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 14.03.2021 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Może ktoś jest w stanie zaspokoić moją ciekawość związaną z fotowoltaiką. Czy energia wprowadzona z mikroinstalacji do sieci niskkiego napięcia może wyjść poza transformator do sieci średniego napięcia. Teoretycznie zasada działania transformatora na to pozwala a jak jest w praktyce? Mam mikroinstalację (7,7kWp) wpiętą w sieć niskiego napięcia, ok. 20 gospodarstw domowych, w tym 3 mikroinstalacje. Noramlne napięcia faz to ok 235-240V. Przy intensywniejszym słońcu na poszczególnych fazach często przekracza 255V co powoduje wyłączenie instalacji pv. Stąd moje pytanie, czy nadmiar prądu nie przejdzie do linii średniego napięcia. Oczywiście że jest to możlowe i oczywiście że nadmiar przechodzi poprzez trafo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kac1per 14.03.2021 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 No to mi Panowie rozjaśnili że nadal nic nie wiem. Jeżeli jest tak jak jak pisze Miecio 301 to rozwiązaniem byłoby "poproszenie" energetyków o obniżenia napięcia na stacji trafo a jeżeli to CityMatic ma rację to i tak nic to nie pomoże. To jeszcze jedno pytanie: jakie jest bezpieczne dla falownika i urządzeń domowych największe napięcie fazowe. Mój falownik wyłącza pracę instalacji przy 254,3V (ustawienie fabryczne). Czy bezpieczne byłoby podniesienie tej wartości np. do 256-257V? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 14.03.2021 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 (edytowane) Może ktoś jest w stanie zaspokoić moją ciekawość związaną z fotowoltaiką. Czy energia wprowadzona z mikroinstalacji do sieci niskkiego napięcia może wyjść poza transformator do sieci średniego napięcia. . Jest taka możliwość i w przyszłości będzie, ale łączy się to z przebudową linii, transformatorów, itd. https://www.egsystem.pl/transformatory-do-farm-fotowoltaicznych.php Na teraz ze względu na małą stosunkowo moc instalacji fotowoltaicznych w stosunku do sztywnej sieci SN, napięcie nie transformuje się w sposób zadowalający. Na dzień dzisiejszy i prawdopodobnie na okres kilku -kilkunastu lat, możesz ratować się instalując instalację FV wschód/zachód, albo drogim wyjściem magazynem nadmiaru energii. Edytowane 14 Marca 2021 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 14.03.2021 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 (edytowane) . Edytowane 20 Marca 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 14.03.2021 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 (edytowane) . Edytowane 20 Marca 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 14.03.2021 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Oczywiście, że energia przechodzi przez transformator w obydwie strony.ZE ustawia na nim napięcie tak, żeby przy obciążeniu na końcu linii nie spaść poniżej normy.I teraz tak:- jeśli linia ma dużą impedancję (głównie linie napowietrzne oraz miejsca gdzie są duże odległości odbiorców od transformatora). Z grubsza licząc przy impedancji 0,4 (bardzo dobra) masz przy 25A obciążenia (lub produkcji) spadek (wzrost) napięcia na linii i 10V. Norma dopuszcza +/-10% od 230V. Prądy w sieci NN oczywiście są znacznie większe. Stąd problemy.- jak można się ratować? Zmniejszając impedancję linii (grubsze przewody, mniejsze odległości odbiorców od transformatora - co wymaga zwiększenia ilości transformatorów)- zakładając transformatory z automatyczną regulacją napięcia.Jak widać nie ma taniego sposobu. Dla ZE oznacza to koszty, duże koszty w ich odczuciu zbyteczne. Oni woleli by duże farmy wpięte do sieci SN (tam problem będzie mniejszy bo sieć SN ma zwykle automatyczną regulację napięcia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts