Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Do PaRa

Dostaniesz dwie faktury, jedną ze starego licznika, czyli od ostatniego rozliczenia do dnia wymiany

i drugą z nowego licznika, od dnia montażu do 31.12.2021,

tak było u mnie na początku 2020 roku

opłaty stałe w G12W coś koło 28 zł miesięcznie (rozliczenie półroczne), czyli tak jak pisze Cangi

Ceny z 2021

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak mi napisała kobieta, która ma instalację:

"Jeżeli pobór przekroczy stan zmagazynowanej energii, nasi dostawcy prądu nie liczą 79groszy za kWh, tylko kilkuset krotnie więcej, i wtedy przyjdzie wyrównanie, które zwala z nóg. "

:no:

To są jakieś bzdury. Do 31 marca mamy stare warunki. A może jest inaczej? Jak jest po wykorzystaniu zmagazynowej energii u operatora?

"Jeżeli pobór przekroczy stan zmagazynowanej energii, nasi dostawcy prądu nie liczą 79groszy za kWh, tylko kilkuset krotnie więcej, i wtedy przyjdzie wyrównanie, które zwala z nóg. "

To są jakieś bzdury. Do 31 marca mamy stare warunki. A może jest inaczej? Jak jest po wykorzystaniu zmagazynowej energii u operatora?

Jak wykorzystasz Magazyn to płacisz według stawek dla danej taryfy.

O masz.."kilkuset.." Czyli ile, bo 100 x to 7,90zł, 200 x 15,80zł za kWh...:rolleyes: i to pisze ktoś, kto ma PV? :rolleyes:

"Bo to zła kobieta była.... "

PS.. mój ostatni rachunek 296,25zł za 460kWh = 0,64zł/kWh w G11 ,więc skąd te 0,79? chyba że ktoś już dostał rachunek po podwyżkach, bo ja jeszcze nie.

Edytowane przez Pytajnick

PS.. mój ostatni rachunek 296,25zł za 460kWh = 0,64zł/kWh w G11 ,więc skąd te 0,79? chyba że ktoś już dostał rachunek po podwyżkach, bo ja jeszcze nie.

Podwyżki np. w Enerdze mają być trzy: styczeń-marzec, poźniej kwiecień-maj i czerwiec-grudzień. 0,76 będzie już po tej ostatniej podwyżce. Ale różne ZE mają różne ceny, więc nie wykluczam.

No ale te kilkaset procent to jakiś absurd :)

Jak wykorzystasz Magazyn to płacisz według stawek dla danej taryfy.

Dokładnie tak jest. Przynajmniej u mnie w PGE ;)

Ale co do ceny, to gdy ktoś ma bardzo małe zużycie, to średnia cena może nawet przekroczyć 1PLN/kWh - mam taki jeden lokal, gdzie jest niskie zużycie energii i cena już dawno temu temu przekroczyła 1pln(a dokładnie 1,13 w G11).

Edytowane przez mistalova

OK. Dzięki za odpowiedzi i uspokojenie. Ludzie różne bzdury opowiadają i trzeba je jakoś wyfiltrować.

Mam normalne zużycie ok 3200 kWh i taryfę G11. Instalacja będzie 5.3 kW i wg obliczeń instalatora ma wyprodukować ok. 3800 kWh. Czy jest sens zmieniać na inną taryfę, czy dać sobie z tym spokój?

• Like 1

Ciekawy jestem jakie będą podwyżki prądu w tym roku.

Dla przykładu podam, że kolega ma mikrofirmę, dostał rachunek za gaz i mało nie zemdlał. Normalnie płacił 1300 zł, a teraz 3500. Zaczynam rozumieć dlaczego ludzie firmy zamykają, a chleb jest po 5 zł.

Oczywiście dla indywidualnych ceny będą inne, ale ciekawe ile % w górę?

OK. Dzięki za odpowiedzi i uspokojenie. Ludzie różne bzdury opowiadają i trzeba je jakoś wyfiltrować.

Mam normalne zużycie ok 3200 kWh i taryfę G11. Instalacja będzie 5.3 kW i wg obliczeń instalatora ma wyprodukować ok. 3800 kWh. Czy jest sens zmieniać na inną taryfę, czy dać sobie z tym spokój?

To zależy czy masz PC jeśli nie to pozostaw tak jak jest - ja użytkuje już od 3 lat instalację FV i nie ma problemu z nadwyżką czy niedoborem - zawsze zostaje energii którą przejadam na klimatyzację czy ogrzewanie CWU.

• Like 1
Ja mam G11 i nie zmieniam pomimo że pewnie zapłaciłby kilka stówek rocznie mniej gdy PV nie pokrywało przez 2 miesiące ( wymiana sprzętu) zapotrzebowania na EE domu.

Jednak przy G11, ZE nie ma możliwości kreatywnej interpretacji prawa.

Zostań przy G11 i przeanalizuj po roku czy Ci się opłaca przejść na G12 czy G13 czy jakiś inny wynalazek.

Mam wrażenie że niedługo taryfy inne niż G11 będą mniej opłacalne bo różnice w stawkach między dzienną a nocną będą się zmniejszać.

Jedyny sens zmiany to mniejsze opłaty stałe. Ale czasem dla złotówki czy dwóch miesięcznie gra nie warta zachodu.

Witam wszystkich

chcę zainwestować w fotowoltaikę ale ze względu na małą działkę mam możliwość postawienia paneli na sąsiadującej działce brata. Czy jest to możliwe czy muszę od niego odkupić część tej działki ?

montaż na dachu odpada

Panowie zamierzam rozbudować istniejącą instalacę fotowoltaiczną o dodatkowe 3,5KW aby całościowo osiągnąć 10KW.

Panele chcę zamontować na dachu tarasu - daszek trochę mały bo 6,5 m x 3,6m spadek 13stopni strona południowa.

Doradźcie jaki falownik zamontować 1-fazowy(tańszy) czy 3-fazowy (droższy). Pierwsza instalacja była dotowana z programu \mój prąd), czy druga instalacja może być dofinansowana z programu "czyste powietrze" jeżeli będzie podpięta do drugiego licznika (dwie umowy z Tauronem osobno na każdy licznik). Instalację chcę założyć własnymi siłami.

Pozdrawiam

Gdybym zwiększał tylko inwerter hybrydowy( z odpowiednimi papierami)może być jednofazowy z możliwością pracy bez baterii.

Jeśli licznik jest inny to tak, możesz skorzystać z dotacji.

Gdybym zwiększał tylko inwerter hybrydowy( z odpowiednimi papierami)może być jednofazowy z możliwością pracy bez baterii.

Jeśli licznik jest inny to tak, możesz skorzystać z dotacji.

Dzięki za informację, jakbyś mógł polecić jakiś w miarę rozsądnej cenie byłbym wdzięczny.

Ciekawy jestem jakie będą podwyżki prądu w tym roku.

Dla przykładu podam, że kolega ma mikrofirmę, dostał rachunek za gaz i mało nie zemdlał. Normalnie płacił 1300 zł, a teraz 3500. Zaczynam rozumieć dlaczego ludzie firmy zamykają, a chleb jest po 5 zł.

Oczywiście dla indywidualnych ceny będą inne, ale ciekawe ile % w górę?

A co to jakaś wiedza tajemna? Wystarczy sprawdzić taryfy zatwierdzone dla swojego sprzedawcy/dystrybutora prądu, czy też gazu. Kolega prowadzi firmę i nie wiedział o ile rachunek mu się zwiększy, nie znał stawek? To jak on tą firmę prowadził...

Czy przewymiarowanie paneli względem falownika w jakiś sposób mu szkodzi? Czy po prostu wytwarza on tyle energii ile może, a nadmiar płynący z paneli jest dla niego zupełnie neutralny? Chodzi mi o to że instalacja 9,9kWp osiągnie tyle podobno kilka-kilkanaście razy w roku, a mając np. 2 elektryczne samochody do naładowania może warto było by ściąć te wierzchołki produkcji szczytowej, a podnieść produkcję ogólną roczną dokładając np. 2/4/6 paneli?

Ktoś może analizował maksymalną sensowną moc paneli podłączonych do Huaweia SUN2000-10KTL-M1 w naszym klimacie?