PaRa 25.10.2018 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 No właśnie Na te "najbliższe miesiace" poczekam Myślę, że warto. W tym czasie ocenisz ceny paneli, poznasz nowe stawki energii dla grupy G. Sensowna produkcja instalacji i tak zaczyna się w marcu / kwietniu. Wydaje mi się, że nowe regulacje prawne nie będą tak szybkie jak wprowadzenie wolnego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.10.2018 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Ja kupiłem sam wszystko, wiec 23% VAT, Montuje sam. Zaplacilem 52tys za Za panele, system montazowy i inwerter. Ale mam 14.4KWp, wiec 27tys za 3,7KW jest moim zdaniem mocno wygórowane. Przykładowe zestawy DIY - ceny bez montażu https://sklepsoltech.pl/pl/c/Zestawy-fotowoltaiczne/22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.10.2018 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Ja powyższe rozumiem. Pisze tylko ile to faktycznie kosztuje, dorzuć ile uważasz na montaż. Nadal wycodzi że 27tys to dużo. Nawet cena gotówkowa która podałeś na początku wydaje mi się wygórowana. Taka insytalacja na gotowo gotówkowo jest do znalezienia poniżej 20tys. Stawiam, że koło 18tys. Jescze jedno. Przy liczeniu opłacalnośi ja bym nie wierzył w obietnice sprzedawcow/firm ile to energii wyprodukuje rocznie Zarówno program do projektowania, jak i ta strona http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php?lang=en&map=europe Pokazuje, że w Warszawie, przy panelach na dachu 42stopnie, w kierunku 240stopni (pd-wsch) wyprodukuje max 800KWh z KWp. A przecież będzie spadać pomału z czasem. Co wstawiłeś w pozycję "Azimuth" (Azimuth angle from -180 to 180. East=-90, South=0) Dla południowego - wschodu nie powinno być -45 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 26.10.2018 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Co wstawiłeś w pozycję "Azimuth" (Azimuth angle from -180 to 180. East=-90, South=0) Dla południowego - wschodu nie powinno być -45 ? Taki dziwny ten azymut. 0 to południe. -180/180 to północ. +90 to wschód, -90 to zachód. Ja mam geograficzny azymut 240 stopni, wiec wstawiam tam -60 (Pd-zach, bardziej zachód niż pd). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 26.10.2018 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 (edytowane) Przeczytałem dyskusję i tak informacyjnie napiszę że podpisałem umowę na montaż instalacji moja końcowa wycena moc instalacji 8,64 panele Telesun 270 - 32sztinwerter - Fronius 7.0-3-Mplus kompletny montaż --------------------- cena 32500 , cena 1kWp = 3762 w częściowym kredycie z ING w oprocentowaniu 2,5 % . Edytowane 26 Października 2018 przez pagu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 26.10.2018 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Fajna instalacja i cena niezła. Cena bije na głowę inne instalacje tutaj przedstawiane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 26.10.2018 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Kasa całkiem OK ale wybrał bym większy inwerter i przemyślał o dołożeniu do 10kW różnica w kasie praktycznie żadna a przy pompie ciepła i klimie bym się nie zastanawiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.10.2018 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Taki dziwny ten azymut. 0 to południe. -180/180 to północ. +90 to wschód, -90 to zachód. Ja mam geograficzny azymut 240 stopni, wiec wstawiam tam -60 (Pd-zach, bardziej zachód niż pd). Jeżeli masz pd-zachód to chyba +60. Rocznie Em = ~854 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 27.10.2018 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Witam Kolegów!Tauron w moim rejonie rozsyła pisma w których informuje, że od 01.01.2019 r. likwiduje taryfy G12E oraz G12G. Proponują bezpłatną zamianę na G12. Przejście na G12 z G12E, to strata 2 godzin w taryfie nocnej. Odczują to głównie ci, którzy obecnie "na styk" produkują prąd z PV - tyle by pokryć tylko zużycie w strefie dziennej. Czy u innych operatorów też nastąpią zmiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.10.2018 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Przejście na G12 z G12E, to strata 2 godzin w taryfie nocnej. Odczują to głównie ci, którzy obecnie "na styk" produkują prąd z PV - tyle by pokryć tylko zużycie w strefie dziennej. Przecież znacznie im wzrośnie produkcja w drogiej strefie. Do tego chyba tańszy będzie prąd w obydwu strefach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 27.10.2018 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Przecież znacznie im wzrośnie produkcja w drogiej strefie. Do tego chyba tańszy będzie prąd w obydwu strefach? Na pewno! Zwłaszcza z węgla. Ja to mam nadprodukcję w strefie dziennej, mimo że używam ile się da w czasie słońca. Podliczyłem październik i do 26.10.2018 r. miałem nadprodukcji na pierwszym przyłączu 121 kWh dziennej i 14,6 kWh w nocnej od początku miesiąca (uwzględniając 0,8 strat). Więc nie jest źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.10.2018 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Na pewno! Zwłaszcza z węgla. To ci produkujący na styk produkują z węgla? Ja to mam nadprodukcję w strefie dziennej, mimo że używam ile się da w czasie słońca. Podliczyłem październik i do 26.10.2018 r. miałem nadprodukcji na pierwszym przyłączu 121 kWh dziennej i 14,6 kWh w nocnej od początku miesiąca (uwzględniając 0,8 strat). Więc nie jest źle. Jak masz globalnie nadprodukcję, to nie ma sensu g12. A jak dokupujesz tanią, to bez dziennego okienka dokupisz taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 27.10.2018 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 (edytowane) To ci produkujący na styk produkują z węgla? Jak masz globalnie nadprodukcję, to nie ma sensu g12. A jak dokupujesz tanią, to bez dziennego okienka dokupisz taniej. Masz rację. G11 mam na razie na drugim przyłączu. Jednak od tego sezonu zmieniam sposób ogrzewania. Podstawowe - to mają być pompy ciepła. Będą to 3 lub 4 klimatyzatory grzejące przez większość sezonu. Jeszcze nie wiem czy starczy własnej produkcji z PV. Jeśli zabraknie to skalkuluję, czy pozostać przy G12, czy jednak nie przejść na G11. Prognozuję, że od 2020 roku energia zdrożeje. Nie wiadomo jak będą się kształtować ceny w poszczególnych strefach. Na "styk" to posiłkują się też z ZE, a ZE kocha węgiel. Edytowane 27 Października 2018 przez vr5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 27.10.2018 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Kasa całkiem OK ale wybrał bym większy inwerter i przemyślał o dołożeniu do 10kW różnica w kasie praktycznie żadna a przy pompie ciepła i klimie bym się nie zastanawiał. Zastanawiałem się na początku nad coś koło 6kw jednak dołożyłem na 8,64 więc już nie dokładam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 27.10.2018 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Fajna instalacja i cena niezła. Cena bije na głowę inne instalacje tutaj przedstawiane. Trzeba szukać i się targować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweł 40 28.10.2018 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Polecicie osobę / firmę która dobierze mi komponenty i zamontuje instalację około 2 kW i załatwi sprawę z PGE. Dom zlokalizowany w okolicy Góry Kalwarii ( mazowieckie ), dach płaski. PaRa mam pytanie, czy udało Ci się kogoś znaleźć do instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 29.10.2018 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 (edytowane) Witam Kolegów! Tauron w moim rejonie rozsyła pisma w których informuje, że od 01.01.2019 r. likwiduje taryfy G12E oraz G12G. Proponują bezpłatną zamianę na G12. Przejście na G12 z G12E, to strata 2 godzin w taryfie nocnej. Odczują to głównie ci, którzy obecnie "na styk" produkują prąd z PV - tyle by pokryć tylko zużycie w strefie dziennej. Czy u innych operatorów też nastąpią zmiany? Myslę, że prosumenci G12e w Tauronie mają wieksze problemy z tym OSD niz 2 godziny krocej taniej energii. Sam miałem G12e i zmieniłem na G12w, co ciekawe stawki dystrybucyjne w G12w sa znacznie niższe od G12e - wiec strata tych 2 godzin jest do zaakceptowania. Zyskuje sie tez ponad 100 dni w roku gdzie przez cały dzien jest tania taryfa - tylko wtedy przy proporcjonalnym rozliczaniu produkcji w G12 faktycznie wiekszosc energii jaką wrzucamy do magazynu to energia nocna mimo iz produkuje się ją za dnia. Edytowane 29 Października 2018 przez pluszku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 29.10.2018 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Myslę, że prosumenci G12e w Tauronie mają wieksze problemy z tym OSD niz 2 godziny krocej taniej energii. Sam miałem G12e i zmieniłem na G12w, co ciekawe stawki dystrybucyjne w G12w sa znacznie niższe od G12e - wiec strata tych 2 godzin jest do zaakceptowania. Zyskuje sie tez ponad 100 dni w roku gdzie przez cały dzien jest tania taryfa - tylko wtedy przy proporcjonalnym rozliczaniu produkcji w G12 faktycznie wiekszosc energii jaką wrzucamy do magazynu to energia nocna mimo iz produkuje się ją za dnia. Rozliczanie proporcjonalne w Tauronie jest chyba niezgodne z polskim prawem. To, że klient jest stratny na takim rozliczeniu było wiadomo od początku. Nie dawno dowiedziałem się od anonimowego pracownika Tauronu co jest "piętą Achillesa" w tych rozliczeniach. Jeśli się weźmie dwie kolejne faktury, to w każdej z nich jest przypisana wartość zużycia dziennego i nocnego wg proporcji (wiadomo rozliczenie korzystne dla sprzedawcy) inna od wskazanych przez licznik. Następnie jeśli weźmie zużycie proporcjonalne dla całego okresu sumując łącznie wartości z taryf dziennych i nocnych to po podstawieniu do wzoru wymyślonego przez Tauron otrzymujemy inne obliczone zużycie niż z obu faktur osobno. Nie może tak być, by ten sam klient jeśli będzie rozliczany np co 2 miesiące, co 6 miesięcy lub co 12 miesięcy miał w fakturach po podsumowaniu za cały rok inne zużycie zależnie od częstotliwości wystawiania faktur. Sprawdziłem moje dwie faktury i stwierdziłem, że uczciwy (anonimowy) pracownik z Taurona miał rację. W ubiegłym miesiącu nadałem sprawie bieg urzędowy. Zobaczymy, czy instytucja do której zgłosiłem nieprawidłowość rozwiąże problem, czy sprawa nie wyląduje dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 01.11.2018 01:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Do czasu zaprzestania tych praktyk, warto zatem mieć krótkie okresy rozliczeniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 01.11.2018 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Do czasu zaprzestania tych praktyk, warto zatem mieć krótkie okresy rozliczeniowe. U mnie to akurat sprawdza się rozliczanie co 12 miesięcy. Problem polega na tym, że Operator dokonał nie wiadomo dlaczego rozliczeń na 31.12.2017 r. oraz na 29.03.2018 r. Logiczne dla mnie by było, gdyby rozliczenie było na 01.08.2018 r. Na wystawionych fakturach "zarobił" ponad 600 zł. Gdyby rozliczył jak należało to były by do zapłacenia tylko opłaty stałe. Myślę, że pracownik wiedzący w czym tkwi problem podpowiedział, jak zawalczyć o swoje. Już pisałem - w Tauronie pracują ludzie uczciwi, którzy nie godzą się by klient był oszukiwany. Na infolinii rozmowy są nagrywane, a jeśli złoży się reklamację na piśmie, to też musi być udzielona odpowiedź zgodna z odgórnymi wytycznymi. Zapewne dlatego proceder z rozliczaniem proporcjonalnym trwa już ponad dwa lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts