Jastrząb 04.12.2018 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 1kWh akumulatora ołowiowego kosztuje ok 600zł. On patrzy na ciągłość dostawy prądu do domu a Ty na rachunki. Najniższe masz rachunki jak ZE Ci prąd wyłączy i wtedy się, z pewnością cieszysz, tymi niskimi rachunkami. Tyle że ja w roku mam z 1-2 plaanowe wyłączenia remontowe po pare godzin. Typowej awarii od paru lat nie było. Mam z tego powodu garaż na akumulatornie zamienić i to zaezbyt rozsądne pieniądze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 04.12.2018 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Moje akumulatory ok 4kWh kosztowały 2200-2300(AGM). Około 300zł do wyjęcia w złomie. W przeciągu 3 lat instalacja zarobi na nowe. Zgodze się ON ma szanse się zwrócić off dużo mniejsze. Jednak OFF daje coś więcej. Poco mam się spinać jak miesięcznie za prąd wychodzi 90-100zł? Całoroczne utrzymanie domu i terenu to około 6000zł a to wszystko samo zarabia na siebie przy mojej minimalnej pracy. Brykiet. Węgiel Kominek Koza pilnowanie akumulatorów Off grid Mamy różną definicję minimalnej pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.12.2018 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 (edytowane) Nie wiem co to znaczy sensowną? Oszczędnie aku starczą na około 40-48h normalnie około 8-12h. Sensowną to minimum 12h a powinno być np. na 3 x 24h = 72h. Przy założeniu 100% sprawności to 6-7kWh do 40kWh. Realnie (sprawność 50% ??) to 15kWh do 80-100kWh. Jaką sprawność maja akumulatory w samochodach Plug-in ? Edytowane 4 Grudnia 2018 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.12.2018 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Niema cyklu lądowania i rozładowania jest korzystanie na bieżąco aku to stabilizator napięcia. To w jaki sposób te akumulatory umożliwiają: Większe przesunięcie w tanią taryfę i większe wykorzystanie akumulatorów w zależności od kosztów kWh skoro ich nie rozładowujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 04.12.2018 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 U mnie działa na zasadzie jest słońce jedziemy ze słońca niema to z sieci. U mnie na "on" stosuję podobną zasadę, ale mam znacznie więcej paneli. I tak w lecie: 23.07.2018 r. odnotowane w ZE: zużycie 2,0 kWh z czego w godzinach 7.00 - 21.00 0,4 kWh, a oddanie do sieci - 26,0 kWh 03.12.2018 r. zużycie 13,4 kWh, oddanie do sieci 0,3 kWh. Jak bym nie kombinował, musiał bym być krezusem, by stać mnie było na akumulator kumulujący nadmiar energii z PV. O sprawności nie wspomnę, bo litowo-jonowy, pewnie był by sprawniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 04.12.2018 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Ile sztuk 1 kWh akumulatorów ołowiowych potrzeba aby zmagazynować sensownie energię uzyskiwaną z PV np. 5kWp? Jak to wygląda latem i zimą , w dzień i w nocy? Jeśli sensownie oznacza w sposób ekonomicznie uzasadniony, to nie mam dobrych wieści. Przy 80% magazynowaniu konsumenckim to nie ma zwyczajnie sensu. Ładowanie i rozładowanie akumulatora nie osiągnie sprawności 80%. Optymistycznie, gdyby nawet cykl ładowania miał 100% sprawnośc a 1KWh akumulatorów z osprzętem ładujacym kosztował 500PLN. Każego dnia ładujesz go a w nocy odbierasz od niego bez strat w 100%. Czyli 365KWh w ciągu roku Gdybyś nadmiar odprowadzał do sieci, to z sieci odbierzesz potem "tylko" 292KWh. Czyli "tracisz" 72KWh warte ~35PLN. 500/32 = 15 lat. Sorry, żaden akumulator nie przeżyje w czymś takim 15 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.12.2018 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 To w jaki sposób te akumulatory umożliwiają: skoro ich nie rozładowujesz? W momencie łądowania jednoczesnie pobierana jest z nich energia. Niema czystego cyklu lądowania i rozładowania. Jak obciążenie w nocy i lądowanie w dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 04.12.2018 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Moje akumulatory ok 4kWh kosztowały 2200-2300(AGM). Około 300zł do wyjęcia w złomie. W przeciągu 3 lat instalacja zarobi na nowe. Zgodze się ON ma szanse się zwrócić off dużo mniejsze. W On grid magazynujesz 80% w sieci. Żaden akumulator nie da Ci takiej sprawności przechowywania energii. Sorry, ale przepłaciłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.12.2018 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 (edytowane) Nie za bardzo cię rozumiem a jak wstawiasz coś to chociażby było to widoczne. A idziesz w zaparte że grzejesz grzałkami z nadwyżek ze słońca. W jakim celu kocioł jest odpalony od 1.09? W tyłek było zimno czy brakowało cwu. z tych kolektorów słonecznych, i instalacji PV gdzie grzeją jakieś grzałki. Edytowane 4 Grudnia 2018 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.12.2018 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 (edytowane) Wrześniu spaliłem chyba 52 kg co mogłem tym nagrzać? To straty postojowe.Odpalony bo maiłą być ******pogoda a nie była. Jak już odpaliłem to nie wygaszałem bo i poco sprawdzto sobie dzień po dniu. A solar to grzeje pierwszy baniak który dopiero wpływa do tego co widzisz temperaturę na wykresach [ATTACH=CONFIG]422754[/ATTACH] A idziesz w zaparte że grzejesz grzałkami z nadwyżek ze słońca. W jakim celu kocioł jest odpalony od 1.09? W tyłek było zimno czy brakowało cwu. z tych kolektorów słonecznych, i instalacji PV gdzie grzeją jakieś grzałki. Edytowane 4 Grudnia 2018 przez Tomaszs131 Wulgaryzmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.12.2018 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 3,4,5,7,8,10,12 wrzesień dalej mi się nie chce. JAk tego nie widzsz to cień z tobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.12.2018 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 (edytowane) Odpalony bo maiłą być ******* pogoda a nie była. Jak już odpaliłem to nie wygaszałem bo i poco sprawdzto sobie dzień po dniu. Buehehehehe każde stwierdzenie jest dobre pali się niech się pali... solar grzeje pierwszy zasobnik a kocioł grzeje drugi zasobnik. pokazałem zależność temperatury spalin do temperatury cwu. Nie interesuje mnie ile spaliłeś ale PO CO, skoro tej twój system taki rewelacyjny bezobsługowy. Słońca nie ma grzeją grzałki, grzeje solar kocioł też bo szkoda kliknąć praca -> Auto w prawo na ręczna. Jak już ktoś jasno wskazał prąd, brykiet, węgiel, solar, offgrid przekombinowane i efektów brak Tak grzeje solar we wrześniu zrobił 600kWh cwu a do dziś ponad 1100kWh A tak wygląda wyłączony kocioł do drugiej połowy października cwu starczyło u ciebie nie A tu kocioł wyłączony od 1.04 tego roku gdybyś chciał zobaczyć ile kocioł może nie pracować, a instalacja działać efektywnie Edytowane 4 Grudnia 2018 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.12.2018 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Zarabia się na wszystkim, co jest "w obiegu".Ostatnio zarabia się na oszczędzających energię.Piszecie, ze nie ma dobrych akumulatorów.To niezupełnie jest prawda.Są, ale nie bardzo dostępne cenowo.Jak zwykle - dla bogatych, którym naprawdę dają oszczędności. Nastawialiście sobie instalacji PV.Teraz liczycie każdy wat pobrany czy oddany.Można. Takie samo hobby jak wiele innych.To akurat tak jest skonstruowane, że naprawdę to na nim zarabiają inni.Wy to te waty poszczególne. Panele wciąż drogie i bez dotacji nieopłacalne.Akumulatory i drogie i nietrwałe więc nieopłacalne.Inwertery drogie, jak dobre i trwałe, więc nieopłacalne.Itd....Jak ktoś coś poklei "tymi ręcami" to głupol, nie działa to i jest nieopłacalne.No, nie może być opłacalne bo co mają powiedzieć ci, co KUPILI zamiast zrobić sami? Że są głupsi? Że przepłacili?Za to... to jest EKO!No, czasem trzeba w kominku czy kopciuchu przypalić - ale jest! Czas ekstazy jednak nadchodzi...Prąd do góry tak z 40-60% idzie!Niech się smucą ci, co paneli nie mają!Ale...I tak do sklepu po wszystko co potrzebne pójść trzeba, a tam coraz drożej bo prąd przecież zdrożał!I tu, jak mi się wydaje, kulibob jest bardziej wygrany jak reszta.Nawet z kulawymi akumulatorami. Zrozumcie.Cała ta zabawa to tylko biznes.NIKOMU nie zależy na WASZYCH zyskach!Macie się w to bawić bo ONI wtedy zarabiają. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.12.2018 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 To wróćcie do opisywania kolektorów, proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.12.2018 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 1,Gdzieś na Ali jak szukałem regulatorów do paneli to trafiłem że na schemacie że minus jest uziemiony czemu to ma służyć? 2. Prawdopodobnie będę zmieniał regulator podróbkę MPPt na trochę prawdziwszy. Przynajmniej ten używany sprzedam beez strat za tyle co kupiłem u Chińczyka. W tym nowym upatrzonym mogę już inaczej połączyć panele bo teraz 6 łączonych równolegle to już spory prąd a kabel tylko 16mm2 i 30m więc spore straty. W tym nowym mógłbym zrobić 3 stringi po 2 tylko jak teraz to odiodować. Teraz na każdym mam diodę i bezpiecznik. Wystarczy że te dwa połączone szeregowo dam bez diody tylko na równoległym łączeniu stringów dam diodę? To wróćcie do opisywania kolektorów, proszę. Możesz wywalić mój powyższy śmietnik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 04.12.2018 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 A mógłbyś podlinkować te nowe ceny? To nie są informacje, które poszły w cennikach do ludzi Tak czy inaczej, od dwóch tygodni wszyscy aż się gotują do podwyżek od stycznia, jak dla mnie uzasadnionych dla wszystkich producentów czegokolwiek, skoro im rachunek za prąd skoczył ponad 50%. Znajomy mający niewielką działalność w dzierżawionym lokalu miał dotychczas normalną stawkę za kWh, ok. 50 gr/netto, na rachunku za listopad pojawiła się cena 1,05 netto. Co to oznacza dla klientów wiemy wszyscy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.12.2018 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Chodzi mi oto czy już wiadomo co z indywidualnymi odbiorcami poza plotkami i domysłami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 04.12.2018 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 4kWh co my z tym możemy zrobić zakładając 100% sprawność (bo realnie będzie pewnie 50-60%) - włączyć pralkę na gotowanie - włączyć zmywarkę - prasować przez niecałe 2h Nie wiem jak u Was ale moje bytowe to około 600W ciągle. Więc po zmroku starczy mi na jakieś 3h i to beż żadnych "wodotrysków" mam tu na myśli żyrandol w salonie 500W, pogrania na konsoli do gier 1kW. To zejdź do 300 W a nie poprzez ogromne bieżące zużycie generalizujesz jak to się PV nie wyrobi z produkcją. Wiesz co Ci się składa na te 600 W? Bo to daje 500 kWh miesięcznie, 14,4 kWh/dobę, to przecież musi grzać dom jak fiks. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek86 04.12.2018 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Ile sztuk 1 kWh akumulatorów ołowiowych potrzeba aby zmagazynować sensownie energię uzyskiwaną z PV np. 5kWp? Jak to wygląda latem i zimą , w dzień i w nocy? http://www.fachowyelektryk.pl/technologie/odnawialne-zrodla-energii/1648-akumulatory-do-instalacji-fotowoltaicznych.html Tanie to nie jest http://www.sklep.soltec.pl/magazyny-energii-c-93.html Szykuje się na kupno czegoś takiego. Opusty będą jeszcze może ze 4 lata. Góra. Co wtedy zrobicie z nadprodukcją w lecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.12.2018 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Wiesz co Ci się składa na te 600 W? Bo to daje 500 kWh miesięcznie, 14,4 kWh/dobę, to przecież musi grzać dom jak fiks. 2 lodówko zamrażarki, 3 pompki do ogrzewania, kocioł na ekogroszek (sterownik, dmuchawa, podajnik), monitoring, 3 routery, 2 switche, 2 TV sat w postaci odbiorników z HDD, alarm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts