Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ale gdybym wiedział wcześniej zawnioskowałbym o rozliczanie półroczne.

Rozliczenie półroczne niczego nie zmieni.

Jak masz w styczniu minus, w lutym minus, w marcu minus, w kwietniu zero, w maju nadprodukcję, w czerwcu nadprodukcję - to nadprodukcją z maja i czerwca nie "spłacisz pożyczki" z początku roku. Nadprodukcją nie możesz pokrywać wcześniejszego poboru. A odczyty operatorzy robią nie tylko na dzień rozliczenia.

Jak masz w styczniu minus, w lutym minus, w marcu minus, w kwietniu zero, w maju nadprodukcję, w czerwcu nadprodukcję - to nadprodukcją z maja i czerwca nie "spłacisz pożyczki" z początku roku. Nadprodukcją nie możesz pokrywać wcześniejszego poboru. A odczyty operatorzy robią nie tylko na dzień rozliczenia.

naprawdę tak liczą? czyli mogę mieć np nadprodukcję za pół roku, ale i tak będę musiał zapłacić za pobór ze stycznia i lutego? a nadprodukcja z maj-czerwiec przejdzie na następne półrocze? sądziłem, że rozliczają najpierw dane półrocze, biorąc pod uwagę całość poboru i produkcji i że rozliczają w danym półroczu też wstecz - czyli pokrywają nadwyżką z czerwca niedobór ze stycznia.

Dokładnie tak, jeśli wyprodukujesz coś w kwietniu to masz czas rozliczyć to przez 12 miesięcy czyli do 30 04 następnego roku, chyba że okres rozliczeniowy masz np. na koniec grudnia i po takim rozliczeniu już nic nie zostaje, to i nie zostanie dalej przeniesione.

I tak jest prawdopodobnie w przypadku kol. gaweł bo ma niewielką instalację więc i raczej nie ma co przenosić po takim rozliczeniu w grudniu

A jeszcze co do tej straty to na pewno nic nie stracił, chyba że że jakieś odsetki gdyby te pieniądze miał w banku, tak to tylko zapłacił na przód i przy następnym rozliczeniu jak będzie nadpłata to może to odebrać

Pozwoliłem sobie wstawić twoja odpowiedz do mojego dziennik. To istotna informacja o której jakoś nikt mi nie wspomniał.

Otóż zmieni. Myślę oczywiście o bilansowaniu półrocznym, a takie było stosowane w starszych umowach. Dokładnie to analizowałem. W lutym zapłaciłem za duży pobór. Ogrzewanie na prąd, to i zużycie spore. Na koniec czerwca będę miał więcej oddania niż poboru za całe półrocze. Zapłaciłbym jedynie opłaty stałe. Naturalnie w następnych okresach już będę miał zmagazynowane w sieci zapasy, ale niepotrzebnie zapłaciłem za pierwsze dwa miesiące, a może się zdarzyć w przyszłości, że przepadnie mi nadprodukcja.

Edytowane przez niedowiarek

Ja całe życie myślałem że Energa ma nierówno pod deklem z rachunkami za energię elektryczną co 2 miesiące, ale PGE powiedziało potrzymaj mi piwo i co z tego wyszło doskonale widać.

Ale dlaczego tak sądzisz? Dla mnie i części użytkowników to bardzo dobra forma rozliczeń. Płacę za to co zużyłem a nie za to co sobie wymyślił ZE. A do wyboru masz 1-mc, 2-mc lub 6-mc.