Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Obawiam się, że skrót myślowy jakiego użyłeś, był zbyt duży. Co ma odpowiedź "Ekonomiczny" do pytania "Skąd taki pomysł, że mocniejszy falownik SE wystartuje później?"

Zluzuj majty bo nie zamierzam tu z tobą TROLOWAĆ. Rób se chłopie jak chcesz tylko później nie biadol.

Kończę dyskusję.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moim zdaniem warto.W okresie przejściowym możesz grzać (dogrzewać) np grzejnikami elektrycznymi-koszt jednego ok 100-200pln.

Decyzja podjęta i klepnięta, robię przewymiarowaną instalację 10kWp. Montaż w przyszłym tygodniu. Zakładam grzałkę do bojlera, zmieniam płyty gazowe na indukcje. Kupie też grzejniki elektryczne jak zobaczę jaką mam nadwyżkę. Celuję w pompę w przyszłym roku więc nadwyżki energii mi się przydadzą żeby zacząć rok z produkcją.

Dam znać jak będę po montażu jak to wyszło. Myślę że cenę mam fajną, jak na inne oferty które dostałem. Jednak to prawda, lokalna firma instalatorów mających niskie koszty, oferuje dużo niższe ceny niż ogólnopolskie firmy posiadające zespoły przedstawicieli.

No to szykuję się na poniedziałek . Parę kilogramów na dachu przybędzie. W sumie 21 sztuk LONGI Solar po 375W podpięte do Growatta. 15 sztuk na południe i 6 na zachód. Odchyłka 1 stopień kąt 40 stopni.

A czemu nie wziąłeś paneli 500W czy większych i wszystkie na południe?

wiesz że południe to jeden string, zachód drugi

A czemu nie wziąłeś paneli 500W czy większych i wszystkie na południe?

wiesz że południe to jeden string, zachód drugi

Spójrz na rozmiar a wszystko stanie się jasne. 15 tych to już praktycznie na styk, no może jeszcze jeden by się na siłę upchnęło ryzykując spore zacienienia ale 16 tamtych to żebym nie wiem jak się wytężał to i tak bym nie dał rady

Spójrz na rozmiar a wszystko stanie się jasne. 15 tych to już praktycznie na styk, no może jeszcze jeden by się na siłę upchnęło ryzykując spore zacienienia ale 16 tamtych to żebym nie wiem jak się wytężał to i tak bym nie dał rady

Taką samą sytuację miałem niestety, a nawet gorszą bo mój dwuspadowy dach spada na południe pod dwoma kątami ;) dlatego niezbędne było zastosowanie Solar Edge. U mnie udało się upchnąć 16 paneli na S i 6 na E, gdzie każdy mm wielkości modułu miał znaczenie.

Zluzuj majty bo nie zamierzam tu z tobą TROLOWAĆ. Rób se chłopie jak chcesz tylko później nie biadol.

Kończę dyskusję.

Spoko. Nie tylko ja Ci napisałem, że nie ma znaczenia, czy będziesz miał większy czy mniejszy falownik - produkcja będzie dokładnie taka sama i będzie się zaczynać i kończyć dokładnie o tej samej porze. Tu nie ma nad czym biadolić ani trolować, bo to jest fakt i powie Ci to każdy począwszy od instalatora po serwis. Ale spoko, najlepiej odrzucić fakty i strzelić focha :)

Spoko. Nie tylko ja Ci napisałem, że nie ma znaczenia, czy będziesz miał większy czy mniejszy falownik - produkcja będzie dokładnie taka sama i będzie się zaczynać i kończyć dokładnie o tej samej porze. Tu nie ma nad czym biadolić ani trolować, bo to jest fakt i powie Ci to każdy począwszy od instalatora po serwis. Ale spoko, najlepiej odrzucić fakty i strzelić focha :)

nie kumasz i niech tak będzie. Powodzenia

nie kumasz i niech tak będzie. Powodzenia

Zgadza się, nie kumam, dlatego napisałem, że użyłeś zbyt dużego skrótu myślowego. Mogłeś napisać o co Ci chodziło, ale Ty wolałeś zacząć pisać o moich "majtach", zamiast wyjaśnić na spokojnie co miałeś na myśli. I tego, przyznam szczerze, też nie kumam. A za życzenia dziękuję, ale nie były potrzebne, bo praktyka to potwierdziła.

• 2 weeks później...
Wczoraj odbębniłem drugi, tym razem bardziej szczegółowy (3 dniowy) webinar, odnośnie falowników GoodWe. Jestem miło zaskoczony tym produktem, szczególnie rozwiązaniem hybrydowym. I już zapadła decyzja, że jak tylko przydarzy się chętny na mój sprzęt, to wymieniam swojego Fronka na hybrydę GoodWe. Baterie są co prawda drogie jak pierun, bo nawet te budżetowe od BYD (nie wspomnę np. o LG) kosztują około 2 tys. za 1 kWh pojemności (sic!), ale jak ruszy nowy program MP to powinien taki mały magazyn (plus inwestycję w hybrydowy falownik) w znacznej części skompensować. Także gdyby ktoś rozważał klasyczną instalację (w sensie nie SE) w najbliższym czasie, to polecam się tym rozwiązaniem zainteresować.

W jaki sposób ta hybryda GoodWe zapewnia wyspowość podczas pracy z baterii?

Ile czasu mija od utraty sieci do przejścia na pracę z baterii?

Sam falownik przełącza się na zasilanie z PV/BAT w 5ms, niestety w PL wymagane są podwójne zabezpieczenia pracy wyspowej, więc w sumie zajmuje to 200ms. Nadal jest to mało w stosunku do innych producentów hybryd, ale pewnie mała elektronika zdąży przysiąść. Czyli i tak potrzebny będzie jakiś mały UPS na takie wrażliwe elementy jeśli będzie się je chciało bez przerwy w pracy podtrzymać. :(

Jeden taki aku za 1600zl to 496Wh. Żeby zabezpieczyć pracę na okres wieczorny, kiedy nie ma produkcji, to trzeba by chociaż ze 2kWh, czyli ze 4 szt, 6400zł.

Do pracy wyspowej potrzeba falownika hybrydowego, przy 10kW mocy to jest +3k w stosunku do offgrida (patrząc na GoodWe). Do tego automatyka +2,5k, BMS BYD +2,2k, plus moduł baterii BYD HVS 2,56kWh +5k (i tych można zestawić do jednego BMS 5), zaś BYD HVM 2,76kWh +5.2k (i tych można zestawić 8). No, tanio nie jest.

Edit, ceny NETTO.

Edytowane przez Myjk

Masz jakiś link do parametrów tej hybrydy GoodWe?

Wszystko powinno być na http://goodwe.com (jest też .pl).

Ile kosztuje wersja 3f 10kW. jeśli jest taka?

Jest, kosztuje 7000 netto. 8kW wersja kosztuje 750 zł netto mniej.

Interesuje mnie na jakim napięciu baterii pracuje? 48V czy HV jak Fronius GEN24?

Jeśli chodzi o baterie BYD to system HVS pracuje na 102.4V przy 25A, HVM na 51,2V przy 40A. Co ma oczywiście swoje konsekwencje w mocy ładowania oraz rozładowywania, ale także pojemności (HVM bank do 22kWh, HVS do 12kWh całkowitej). Jak wejdziesz na stronę BYD to pewnie będą pełne specyfikacje. Generalnie GoodWe ma tylko paru producentów z którymi gwarantuje poprawną pracę: https://www.goodwe.com/Public/Uploads/sersups/GW_Zestawienie%20Zatwierdzonych%20Opcji%20Akumulatorow-PL.pdf

Np. jest użytkownik który ściągnął sobie z chin GW 3kW ES z bateriami Vision (LFP 48V) i niestety falownik mu się "zawiesza" gdy baterie się naładują (bo się napięcie przeładowania chyba nie zgadza z nastawami falownika).

Masz też coś na temat tego wymogu podwójnego zabezpieczenia wymaganego w PL? Jakiś link do tego przepisu. Takie wymogi są u niemców. Czy takie same są w PL?

Nie mam, wspomniał o tym szkoleniowiec, ale nie czytał w trakcie Q na czacie więc nie zapytałem, a na koniec zapomniałem o to zagaić. Ale dopytam na pejsmsng. ;)

W UK wymagane jest pojedyncze zabezpieczenie.

No właśnie, tam mają fajnie. ;)

Przepraszam za tyle pytań ale temat mnie bardzo ciekawi bo sam buduję system na Victron-ie który ma podwójne zabezpieczenie i przełącza w 5ms.

Nie ma problemu, jakbym nie chciał, to bym nie pisał. ;) Chętnie zerknę na Twoje rozwiązanie, bo jakoś mnie mierzi konieczność dostawiania kolejnego UPSa, wolałbym raz a dobrze zrobić na cały dom.

Edytowane przez Myjk