Kaizen 05.06.2021 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2021 (edytowane) Co znaczy stosunkowo niewiele? Ile to jest to niewiele w stosunku do PL? Polska: Źródło Niemcy: Źródło Fajnie, tylko tej biomasy nie spalają wcale bezpośrednio w domach, już nie wspomnę że gabaryt mają większy to i jasne że więcej spalają. Dasz źródło? Ponad 12,5 mln gospodarstw domowych w Niemczech opala domy drewnem. Tendencja rośnie. – Są różne powody, by z oleju opałowego albo gazu przerzucić się na drewno – mówi Stefan Langer, rzecznik Federalnego Związku Kominiarzy. – Niektórzy przestawiają się ze względów ekologicznych, inni czują się emocjonalnie związani z tą archaiczną formą ogrzewania. Trzecia grupa ogrzewa drewnem ze względów finansowych i chce się uniezależnić od ciągłej huśtawki cen paliw energetycznych – wyjaśnia Langer. Źródło Ten link przed chwilą wrzucałem Widziałeś w przeliczeniu na osobę? A trzeba mieć jeszcze świadomość różnic klimatycznych i budownictwa (ilości m2/osobę i energooszczędności budownictwa) - czyli ile domy potrzebują ciepła do ogrzania. Spalanie w Hiszpanii czy Grecji (a nawet w Niemczech) nawet mniejszych ilości drewna przekłada się na pokrycie znacznie większego % zapotrzebowania na ciepło niż w chłodniejszych krajach. Edytowane 5 Czerwca 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuzzzz 05.06.2021 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2021 Chce zrobić garaż z płyt betonowych takich jak na ogrodzenie i na dachu umieścić panele. Cz taki dach będzie miał wystarczający spad ? Chciał bym postawić garaż 5 metrow szeroki na 7 długi Czy to jest dobry pomysl ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.06.2021 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2021 Zapanować? Wiesz, że żebyś z gniazdka wyciągnął 1kWh prądu trzeba w elektrowni spalić 3kWh węgla? Nawet podłej klasy śmieciuch wyciągnie większą sprawność i wyemituje 3x mniej CO2. A przecież można spalać w śmieciuchu biomasę OZE. Spalanie biomasy (tej "OZE") powoduje emisję CO2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 06.06.2021 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 Czy montaż paneli jest droższy na ceramice niż na blachodachówce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 06.06.2021 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 No i się zaczyna: [h=1]Koniec FOTOWOLTAIKI w Polsce? - znika PROSUMENT!!![/h] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.06.2021 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 Przewiduję mocny spadek cen paneli po 1 stycznia 2022 roku. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 06.06.2021 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 Mocny spadek to raczej takich używanych z rozbiórki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 06.06.2021 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 (edytowane) . Edytowane 26 Czerwca 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 06.06.2021 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 (edytowane) . Edytowane 26 Czerwca 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 06.06.2021 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 Czy sugerujesz że zmiana prawa spowoduje że prosumenci będą rozbierać swoje instalacje? Może być i tak, w 2016 po zamrożeniu przez obecny rząd ustawy o OZE co niektórzy ograniczali swoje przewymiarowane instalacje które miały zarabiać do 10 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 06.06.2021 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 Czy montaż paneli jest droższy na ceramice niż na blachodachówce? Jeśli jest zrobiony poprawnie to tak, jest droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 06.06.2021 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 Przewiduję mocny spadek cen paneli po 1 stycznia 2022 roku. Adam M. W dodatku sporo firm będzie się musiało przebranżowić. To i tak już jest wielka lipa, nawet jak się uda jeszcze do 15 lat pociągnąć w starym systemie. Załóżmy, że montujemy instalację FV na dachu z kredytu i jeżeli nie damy się naciągnąć na drogą mikro instalację montowaną przez firmę X, to teoretycznie przez następne 10 lat płacimy tyle samo co przed montażem paneli, ale nie do firmy sprzedającej energię elektryczną, a do banku. Po dziesięciu latach również teoretycznie następne dziesięć lat mamy prąd darmowy. Czyli upraszczając, obniżyliśmy sobie rachunki za prąd przez 20 lat o połowę. Teraz zostanie tylko 5 lat, czyli prąd będzie tańszy nie o połowę a o może 1/3 ceny, a po 20-kilku latach trzeba będzie to jeszcze zutylizować ciekawe ile w skupie zapłacimy za pozbycie się tych elementów i jeszcze z dachu ktoś to musi rozmontować, zdjąć, nie za darmo. To coraz bardziej nieprzewidywalna zabawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 06.06.2021 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 Polska: Źródło Niemcy: Źródło Dasz źródło? Ponad 12,5 mln gospodarstw domowych w Niemczech opala domy drewnem. Tendencja rośnie. – Są różne powody, by z oleju opałowego albo gazu przerzucić się na drewno – mówi Stefan Langer, rzecznik Federalnego Związku Kominiarzy. – Niektórzy przestawiają się ze względów ekologicznych, inni czują się emocjonalnie związani z tą archaiczną formą ogrzewania. Trzecia grupa ogrzewa drewnem ze względów finansowych i chce się uniezależnić od ciągłej huśtawki cen paliw energetycznych – wyjaśnia Langer. A jak się sytuacja w tym temacie przedstawia dzisiaj, czyli ponad 6 lat po tej publikacji i po wejściu ostrzejszych norm dotyczących kominków, które można zamontować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.06.2021 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 Przewiduję mocny spadek cen paneli po 1 stycznia 2022 roku. Adam M. Kiepsko przewidujesz. Nie tylko to kiepsko przewidujesz. Cena paneli (modułów PV) nie zależy od stanowionego w Polsce prawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 06.06.2021 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 (edytowane) . Edytowane 26 Czerwca 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thor01 06.06.2021 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 (edytowane) A może ludzie będą budować dużo większe instalacje żeby z letniej sprzedaży sfinansować potrzeby zimowe?(...) Też tak sądzę, ja musiałbym dołożyć chyba ze 2,5 kWp, aby wyjść znowu na 0 w rachunkach. Czyli raczej może być większy popyt. Jednak - czy będzie można budować duże instalacje i na nich zarabiać? (Zysk z odsprzedaży większy niż kupiona energia trafi na konto?) Jednak sądzę, że duże instalacje obłożą wkrótce dodatkowym podatkiem, akcyzą, opłatą wyrównującą, opłatą transformatorową, dzienną, słoneczną itd. Skończy się tak jak w Hiszpanii, podatkiem od każdego panela. A potem nacjonalizacja środków produkcji energii, a ekolodzy pv na parę miesięcy na "wczasy edukacyjne", aby znowu dostrzegli zalety węgla. Edytowane 6 Czerwca 2021 przez Thor01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 06.06.2021 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 (edytowane) . Edytowane 26 Czerwca 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 06.06.2021 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 (edytowane) . Edytowane 26 Czerwca 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 06.06.2021 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 (edytowane) Chciałem wszystkich OSTRZEC przed gównem pod nazwą EXE! W ciągu 10 miesięcy padł mi drugi panel!! a ponieważ wiem jak są wykonane to wiem iż padnie i reszta. Mam od niedawna na dachu ponad 50 paneli EXE 345W A-HCM345/120 Firme montującą miałem pierwsza klasa, pełen profesjonalizm, montaż solidny, czysto, sumiennie, równo, grube przekroje kabli, zabezpieczania, odgromy, pełna dokumentacja itd, natomiast panele wybrałem w ciemno mając wiele innych firm do wyboru. Pierwszą sztukę wyczułem ze pracuje nieprawidłowo już po miesiącu od montażu. Każdy panel ma swój optymalizator i na stronie SolarEdge z falownika bardzo ładnie widzę ich uzyski i parametry Wszystkie panele mają normalnie ~30V a patrze jeden co ma mniejszy uzysk ma ~20V Mówię sobie no dobra zdarza się. Zgłosiłem, odczekałem swoje. Panel wymienili mi na nowy, ale to wiadomo zawsze ekipa, demolka. itd. Stary panel zostawili mi na pamiątkę. Z tyłu są 2 mini puszeczki, a w nich diody bocznikujące. Po zdrapaniu z wierzchu silikonu patrze, a to gówno ma silikon między stykami!!! CZYLI CAŁY CZAS DZIAŁAŁO JAKO-TAKO, MOŻLIWE ŻE I ISKRZĄC NA NIEPRAWIDŁOWYM ŁĄCZENIU OBWODU. Dociskam te styki - działa ma 30V. Puszczam styki - nie działa jeden obwód bo ma 20V Zrobione jak NAJGORSZA CHIŃSZCZYZNA. Na odwal, na szybko, po taniości. Silikon usunąłem i styki zlutowałem porządnie i panel działa prawidłowo. Został na pamiątkę. Dziś patrze na SolarEdge, a tu kolejny panel to samo.....~20V i produkcja o 1/3mniejsza co za gówno! To jest tylko produkowanie śmieci, trucie świata! a co będzie za 5-10-15lat? Mogą sobie pisać na papierze i 1000lat gwarancji co z tego?? będziesz spać spokojnie jak wiesz jak gówniano jest to wykonane? do tego co chwile zmieniają modele i juz założę się że nie dostane takiego samego kształtem/wyglądem. To jest PRODUKCJA ŚMIECI!!! PANELE SŁONECZNE EXE SOLAR NIE KUPUJCIE! UWAGA OSTRZEGAM NIE POLECAM NIE WARTO SAME REKLAMACJE PSUJE SIĘ EXESOLAR AWARIE NISKA JAKOŚĆ PROBLEMY TAK JEST! SILIKON MIĘDZY STYKAMI!!! = ISKRZENIE = GÓWNO EXE-SOLAR potem sie będziecie dziwić że wam instalacja pracuje na 2/3 mocy albo dach płonie...BRAWO Edytowane 6 Czerwca 2021 przez SNCF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 06.06.2021 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 "Z alternatywnego systemu skorzystać mogą prosumenci będący przedsiębiorcami którym...." Czy trzeba będzie zakładać DG? Czy ktoś zauważył tych "przedsiębiorców"? (minuta 2:53) To może być klucz do uzdrowienia ZUS,etc... a kto nie zarejestruje działalności, ten nie sprzeda i odda za darmo nadwyżki. Będzie musiał zainwestować w magazyn zwiększyć autokonsumpcję i koszty ponosić bez końca, a śmietanę spiją inni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts