Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Udzielają gwarancji na element który zamontowali.

Zamawiającego nie interesuje kto i jakiej gwarancji udzielił np. na haki montażowe.

Generalnie takie zapisy umowne są piękną bajką którą bezkrytycznie przyjmuje przeciętny Zamawiający.

PS Nikt nie wie czy np. SolarEdge będzie istniał za 25 lat.

A od nich masz taką gwarancję na optymalizatory.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zamawiającego nie interesuje kto i jakiej gwarancji udzielił np. na haki montażowe.

Generalnie takie zapisy umowne są piękną bajką którą bezkrytycznie przyjmuje przeciętny Zamawiający.

idąc tym tropem, to bardzo uważaj a najlepiej nie wychodź z łóżka bo się możesz przewrócić i nie dożyć średniego wieku obliczonego przez ZUS :)

Mi tal "lata" czy jest gwarancja 25 lat i czy za 25 lat będzie SE lub inna firma instalująca.

Zama firmy które dają gwarancję "dożywotnią" tyko nie wiem o czyje / jakie "dożywocie chodzi w udzielonej gwarancji.

Moje, firmy (jak długo dożyje) czy produktu.

Produkt miał gwarancję dożywotnią i skończył swoje życie po 3 latach. I jest koniec gwarancji :D

PS Czytaj ze zrozumieniem.

Moje posty dotyczyły Twojego wpisu

są już panele z gwarancją produktową na 25 lat..., i falowniki z 12 lat gwarancją

i ewentualnej wiary w te gwarancje.

:D

Mi tal "lata" czy jest gwarancja 25 lat i czy za 25 lat będzie SE lub inna firma instalująca.

Zama firmy które dają gwarancję "dożywotnią" tyko nie wiem o czyje / jakie "dożywocie chodzi w udzielonej gwarancji.

Moje, firmy (jak długo dożyje) czy produktu.

Produkt miał gwarancję dożywotnią i skończył swoje życie po 3 latach. I jest koniec gwarancji :D

PS Czytaj ze zrozumieniem.

Moje posty dotyczyły Twojego wpisu

i ewentualnej wiary w te gwarancje.

:D

zawsze należy oszacować ryzyko - jeżeli cena panela z 25 letnią gwarancją produktową jest wyższa o 150-200 pln niż cena panela tego samego producent ale z 12 letnią gwarancją to kupię ten z 25 letnią - gdyby różnica była w okolicach 500 pln to pewnie bym pozostał przy tym tańszym - każdy sobie sam podejmuję decyzje. A tak przy okazji Henry Ford zaczął produkować samochody na początku 20 wieku - ze sto lat już będzie :)))

Nie piszemy hakach montażowych, tylko o modułach (falownikach)

I prędzej za 25 będzie działał SE, Huawei, Fronius, Longi, niż Solis, Phono Solar, czy firma, która montowała moją instalację.

Przy czym istnienie tej firmy NIE JEST konieczne, aby wyegzekwować gwarancje na optymalizator

Edytowane przez fotohobby

zawsze należy oszacować ryzyko - jeżeli cena panela z 25 letnią gwarancją produktową jest wyższa o 150-200 pln niż cena panela tego samego producent ale z 12 letnią gwarancją to kupię ten z 25 letnią - gdyby różnica była w okolicach 500 pln to pewnie bym pozostał przy tym tańszym - każdy sobie sam podejmuję decyzje. A tak przy okazji Henry Ford zaczął produkować samochody na początku 20 wieku - ze sto lat już będzie :)))

Masz 15-20 paneli czyli kupisz instalację ok. 3000-4000 zł droższą?

Płacąc więcej o 200 zł za moduł ok. 380 Wp to końcowa cena wzrasta o 800 zł/kW.

Ja bym się nie zdecydował.

Wolę za 12-15 lat ewentualnie kupić nowszy i mocniejszy moduł.

Nie piszemy hakach montażowych, tylko o modułach (falownikach)

I prędzej za 25 będzie działał SE, Huawei, Fronius, Longi, niż Solis, Phono Solar, czy firma, która montowała moją instalację.

Przy czym istnienie tej firmy NIE JEST konieczne, aby wyegzekwować gwarancje na optymalizator

Masz rację pisząc o gwarancji na falownik, moduł czy optymalizator. Nie jest potrzebna firma montująca.

Ale ta firma montująca może wykonać wymianę elementów na gwarancji - płatną lub bezpłatną - w zależności na czym polega ta ich 25-cio letnia gwarancja.

Gwarancja firmy dotyczy też montażu drobniejszych i tańszych elementów jak kable solarme czy zabezpieczenia AC , DC.

Masz 15-20 paneli czyli kupisz instalację ok. 3000-4000 zł droższą?

Płacąc więcej o 200 zł za moduł ok. 380 Wp to końcowa cena wzrasta o 800 zł/kW.

Ja bym się nie zdecydował.

Wolę za 12-15 lat ewentualnie kupić nowszy i mocniejszy moduł.

taka ciekawostka - mam panele QCells z 25 lat gwarancji (G9+) - instalacja 6kw , chcę dokupić jeszcze 8 paneli aby razem mieć około 9kw. Nie ma szans aby dokupić te panele w Corabie przynajmniej do końca roku - więc kupię te z 12 letnią gwarancją (G9) :)))

Masz rację pisząc o gwarancji na falownik, moduł czy optymalizator. Nie jest potrzebna firma montująca.

Ale ta firma montująca może wykonać wymianę elementów na gwarancji - płatną lub bezpłatną - w zależności na czym polega ta ich 25-cio letnia gwarancja.

Gwarancja firmy dotyczy też montażu drobniejszych i tańszych elementów jak kable solarme czy zabezpieczenia AC , DC.

No dobrze, ale przytłaczająca większość firm na te elementy daje gwarancję 2-5 lat.

A my rozmawiamy tu o gwaracji 25lat na PANELE.

Do skorzystania z tej gwarancji wymagane jest, żeby za np 24lata istniała firma, która je WYPRODUKOWAŁA, nie ZAMONTOWAŁA.

taka ciekawostka - mam panele QCells z 25 lat gwarancji (G9+) - instalacja 6kw , chcę dokupić jeszcze 8 paneli aby razem mieć około 9kw. Nie ma szans aby dokupić te panele w Corabie przynajmniej do końca roku - więc kupię te z 12 letnią gwarancją (G9) :)))

Są m.in. na allegro.

Black czy normalne i jakiej mocy?

Kup te zwykłe G9 i dzięki temu zobaczysz co będzie po upływie 12 lat :)

Edytowane przez d7d

Q.Cell Q.Peak DUO G9+ daje gwarancję produktową na 25 lat i gwarancję liniowej wydajności na 25 lat - min. 93,5% po 10 latach i min. 86% mocy znamionowej po 25 latach.

Q.Cell Q.Peak DUO G9 daje gwarancję produktową na 12 lat i gwarancję liniowej wydajności na 25 lat - min. 93,5% po 10 latach i min. 86% mocy znamionowej po 25 latach.

I do tego minimalnie 98% mocy znamionowej w ciągu pierwszego roku użytkowania.

Udowodnić % mocy znamionowej mając moduły na dachu nie da się chociaż można, np. w systemie SolarEdge, porównać produkcje sąsiednich modułów.

Czyli wykazać któryś ewidentnie słabszy.

taka ciekawostka - mam panele QCells z 25 lat gwarancji (G9+)

Jak ja uwielbiam marketing. Dają fafdziesiąt lat gwarancji, walą to wielkimi cyframi na ulotkach reklamowych. A przecież warunków gwarancji nikt nie czyta. Tu, poza typową jazdą z wykluczeniami (dla przykładu włącznie z np. uderzeniami pioruna, gradem, mrozem, opadami śniegu, burzami, falami pływowymi, powodziami, ekstremalnymi temperaturami, fajny jest sposób usunięcia wady:

a. Usunięcie Wad produktów

Jeśli Klient złoży Roszczenie gwarancyjne, a HQC stwierdzi, że Moduł Q CELLS ma Wadę produktu, HQC musi w odpowiednim

czasie i według własnego uznania:

[...]

(iii) dostarczyć Klientowi rekompensatę w gotówce w kwocie równej pierwotnej cenie zakupu Modułu Q CELLS, która jest przedmiotem wskaźnika spadku ceny w wysokości czterech procent (4%) bazowej ceny na fakturze przesłanej od Klienta rocznie.

Więc w praktyce gwarancję można sobie w buty wsadzić - pozostaje rękojmia/niezgodność towaru z umową.

Jak ja uwielbiam marketing. Dają fafdziesiąt lat gwarancji, walą to wielkimi cyframi na ulotkach reklamowych. A przecież warunków gwarancji nikt nie czyta. Tu, poza typową jazdą z wykluczeniami (dla przykładu włącznie z np. uderzeniami pioruna, gradem, mrozem, opadami śniegu, burzami, falami pływowymi, powodziami, ekstremalnymi temperaturami, fajny jest sposób usunięcia wady:

a. Usunięcie Wad produktów

Jeśli Klient złoży Roszczenie gwarancyjne, a HQC stwierdzi, że Moduł Q CELLS ma Wadę produktu, HQC musi w odpowiednim

czasie i według własnego uznania:

[...]

(iii) dostarczyć Klientowi rekompensatę w gotówce w kwocie równej pierwotnej cenie zakupu Modułu Q CELLS, która jest przedmiotem wskaźnika spadku ceny w wysokości czterech procent (4%) bazowej ceny na fakturze przesłanej od Klienta rocznie.

Więc w praktyce gwarancję można sobie w buty wsadzić - pozostaje rękojmia/niezgodność towaru z umową.

no cóż samo życie... ja akurat z zasady czytam. Ale tak tak zapytam - Jak Ty zarabiasz na życie ?:) - jesteś tak super OK jak sprzedajesz wytwór swojej pracy ?:)

Witam.

Mam prośbę o Waszą ocenę instalacji:

1) Panele LongiSolar, 375 Wp (12szt) - moc 4,5kWp

2) Inwerter Foxess, Fox5

3) System na dach skośny NOVOTEGRA (profile).

Cena za całość 17000zł co daje jakieś 3780zł/kWp/

Mam od razu pytanie odnośnie inwertera. Czy na obecną chwilę opłaca się dołożyć do jakiegoś innego inwertera? Nie mam na myśli jakiegoś wybajerowanego, chodzi mi tylko o to, żeby nie był jakiś szajs a nie mam pojęcia czy ten Fox5 jest ok. Nie wiem czy on ma wyjście na magazyn energii a jeśli nie to czy warto zainwestować w tego typu inwerter. To się zaczyna robić "modne" choć ponoć obecnych oraz tych, którzy zamontują instalację w tym roku ponoć magazynowanie nie będzie dotyczyło więc może nie warto sobie na zaś zaprzątać głowy. Wiadomo, wszystko co droższe i bardziej rozbudowane jest może i lepsze ale sensem instalacji dla mnie jest to, że ma się możliwie szybko zwrócić a dalej pracować na siebie i zbędne funkcje, które kosztują dla mnie nie mają wielkiego znaczenia.

Będę bardzo wdzięczny za porady, pozdrawiam serdecznie.

Edytowane przez Dolce1313

Dziękuję za odpowiedź.

A co z panelami? Czy te LongiSolar 375Wp (dokładne oznaczenie LR4-60HPH 350-380M) są w porządku? Wiem, że są wydajniejsze co skutkuje ich większą ilością na dachu ale chodzi mi o raczej niezawodność. Zapewne firma robi na tych panelach więc jeśli są w porządku to może tak zostać.

Druga sprawa to załóżmy, że nie zdecyduję się na falownik hybrydowy to czy można pozostać przy tym Fox5? Ewentualnie czy mógłbyś podać jakiś markowy sprawdzony model w sensownej cenie? Fox5 jest wyceniony na 3900zł.

No i ostatnia, czy system na dach skośny Novotegra (profile) to system wkręcany w krokwie?

Edytowane przez Dolce1313