Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuję.

Jeśli dobrze obliczyłem to kable solarne (dc) przy długości sumarycznej od paneli do inwertera wynoszącej 50m (2x25m) i mocy "sekcji" 3kWp powinny mieć minimum 3mm2. Wówczas straty mocy wyniosą 30W. Lepsze były by kable o przekroju 4mm2 - tu straty wyniosą 22W. Dla 5mm2 wyniosą 18W a dla 6mm2 15W.

Sprawdzę o jakim przekroju kabel solarny mi puścili przez komin.

Natomiast jeśli chodzi o przekrój kabli AC to w przypadku mojego inwertera o mocy 6kW, który jest oddalony od skrzynki z licznikiem o 12m zastosowano 3x 3,3mm2. Mam nadzieję, że to wystarczający przekrój.

Edytowane przez Dolce1313

Powtórzę moje pytanie o to czy średnica 3,2mm2 przewodów solarnych dla odbioru mocy z paneli 3kWp w przypadku ich długości sumarycznej (czyli długości przewodów dodatniego i ujemnego) jest wystarczająca?

Jeśli chodzi o straty mocy to wyniosą na tych przewodach i przy w/w mocy paneli w "szczycie" 30W. To nie jest problem. Z tego co wyliczyłem, minimalna średnica przewodu w tym przypadku również jest spełniona. Chodzi mi o to, że może są jeszcze inne parametry, które należy wziąć pod uwagę a o których nie doczytałem/nie wiem albo, że coś źle obliczyłem. Będę wdzięczny za opinię.

Jeśli nie ma już kotła a jest wentylacja mechaniczna to kanał wentylacyjny z komina można wykorzystać na prowadzenie przewodów DC w dodatkowej osłonie ?

To zależy od tego do czego odnosisz pytanie i kogo zapytasz:

1) Instalator Ci powie, że oczywiście tak - bo tak jest mu łatwiej poprowadzić kable.

2) Prawnik Ci powie, że nie - chyba, że masz potwierdzoną przez fachowca opinię o tym, że kanał jest wyłączony z użytku i zastąpiony innym rodzajem wentylacji - tak jest zdaje się w praktyce u Ciebie.

3) W razie "W" facet od ubezpieczenia Ci powie tak jak prawnik czyli w momencie, gdy nie będziesz miał papierów na to, że kanał jest nieużywany i nie pełni rolę wentylacji to nie przyzna odszkodowania.

Itd, itp.

Jeśli faktycznie kanał nie pełni roli wentylacyjnego to postaraj się o taką opinię na piśmie. Myślę, że to nie jest kosmicznie drogie a będziesz miał spokojną głowę. Zasięgnij również opinii elektryka czy może być wykorzystany jako szacht instalacyjny. Ja tego nie wiem bo nie znam przepisów. Być może szacht instalacyjny musi np. mieć drzwiczki rewizyjne albo jakieś inne bajery bo bez tego nie spełnia norm :)

Cóż, w świecie, gdzie wszystko stoi na paragrafach i które nieraz już same z sobą są sprzeczne trzeba się nieco wysilić, żeby to ogarnąć.

Chyba najlepiej mieć choćby z grubsza papiery w porządku (czasem nawet nie wpadniemy na to, że coś trzeba zgłosić) a w reszcie kierować się opiniami sensownych ludzi, praktyków oraz własnym zdrowym rozsądkiem.

Skoro pytasz to znaczy, że jesteś osobą odpowiedzialną.

Ja staram się załatwiać sprawy tak, żeby mieć wszystko w porządku.

Niestety to "w porządku" (urzędnicze) jest czasami kompletnie niepraktyczne, po prostu gorsze. Taki przykład, odbiegający od pv ale obrazujący rzeczywistość "papierologiczną":

kiedyś stawiałem szopę i musiałem ją zaplanować tak, że pośrodku jej obrysu biegła rura wodociągowa. Nie było dodatkowego nacisku na grunt w miejscu przebiegu rury - szopa stoi na czterech "szpilkach" poza jej przebiegiem.

W urzędzie nakazali mi założyć osłonę.

Sęk w tym, że aby ją założyć, firma musiała przeciąć w jednym miejscu rurę wodociągową a potem oczywiście wykonać połączenie przeciętej rury wodociągowej. I po co? To teraz jest słabsze niż było.

Szczerze? Jeśli to możliwe to zrób tak, żeby mieć papiery w porządku.

W większości przepisy mimo wszystko są skonstruowane tak, że zabezpieczają przed wypadkami, to nie jest złe.

Natomiast z montażem kabli w pionie to oprócz własnych przemyśleń poradź się jeszcze rzetelnego fachowca, który będzie mógł to obejrzeć na miejscu i coś doradzić.

Ja przed montażem pv wziąłem cieślę, aby obejrzał konstrukcję dachową.

Na szczęście oprócz jednej krokwi, która zbutwiałą na odcinku 1m (lała się w nią woda poprzez nieszczelność w dachu) reszta okazała się ok. Nie żałuję wydanych paru złotych za opinię praktyka choć miałem dokładnie takie same odczucia odnośnie stanu konstrukcji. Oczywiście wiem, że takie zewnętrzne oględziny nie mogły ocenić w całości stan konstrukcji ale staram się minimalizować ryzyko ewentualnych problemów w przyszłości na ile mogę i mnie stać, kierując się zdrowym rozsądkiem. No i sam się tutaj radzę, jest sporo osób, które sensownie pomagają.

Powtórzę moje pytanie o to czy średnica 3,2mm2 przewodów solarnych dla odbioru mocy z paneli 3kWp w przypadku ich długości sumarycznej (czyli długości przewodów dodatniego i ujemnego) jest wystarczająca?

Jeśli chodzi o straty mocy to wyniosą na tych przewodach i przy w/w mocy paneli w "szczycie" 30W. To nie jest problem. Z tego co wyliczyłem, minimalna średnica przewodu w tym przypadku również jest spełniona. Chodzi mi o to, że może są jeszcze inne parametry, które należy wziąć pod uwagę a o których nie doczytałem/nie wiem albo, że coś źle obliczyłem. Będę wdzięczny za opinię.

:.[/quote

"średnica 3,2mm2" nie ma tak, jeżeli masz na myśli średnicę 3,2 ale w mm to z tego przekrój wychodzi ok 8mm2, w elektryce trzeba by przyjąć 6 lub 10.

Jeżeli miałeś na myśli 3,2 jako już przekrój to w elektryce też musisz brać pod uwagę albo 2,5 albo 4

Do wyliczenia strat czy to spadku napięcia nie wystarczy tylko moc w tym przypadku 3kW, potrzebne też napięcie i prąd.

Napięcie wyliczymy jako iloczyn ilości modułów i ich napięcia pracy a prąd z karty katalogowej.

spadek napięcia U% = [ 200 * I(A) * L(m) ] : [ 59,6(dla Cu) * S(mm2) * U(V) ]

Dziękuję.

Nie wiem czy założyłem dobre dane jeśli chodzi o panele. Ja będę miał LR4-60HPH 370M:

https://sklepsoltech.pl/pl/p/Panel-fotowoltaiczny-Longi-LR4-60HPH-370M-/1056

Jednak "sekcja" będzie miała 3kWp - 8 paneli podłączonych szeregowo.

Wziąłem pod uwagę NOCT czyli napięcie przy maksymalnej mocy - 31,8V oraz natężenie przy maksymalnej mocy - 8,63A i wyszedł spadek napięcia 1,78%:

U% = (200x8,63x50) : (59,6x3,2x254,4) = 1,78%

Założyłem przekrój 3,2mm2 bo dokładnie taki mam w kablu, tzn jest 56 żył o średnicy 0,27mm. Wiem, że standard to 2,5mm2 lub 4mm2 jednak wolałem przyjąć to co mam w praktyce.

Nie wiem z jakiego materiału są żyły, na zewnątrz mają kolor srebrny, pewnie to ocynowana miedź. Tym bardziej, że po zeskrobaniu wyłazi kolor miedzi.

Czy spadek napięcia o wartości 1,78% czyli 4,5V dla założonego napięcia dla 8 paneli połączonych szeregowo jest akceptowalny?

Przyjmij STC a odległość taką jak w rzeczywistości, we wzorze jest już uwzględniona podwójna (200)

Jaki masz falownik ale myślę że na pewno max napięcie jak w większości ok 1000V jest dopuszczalne więc jeżeli te stringi na tej samej płaszczyźnie i kierunku to zrobić jeden obwód straty przyjmuje się do 1% co nie znaczy że nie może być mniej

Dobrze.

Mam do Ciebie pytanie o stringi.

Zerknij proszę na rozkład paneli:

https://zapodaj.net/8def76c7e676e.jpg.html

Chodzi o to, że mam dosyć wysoki komin i on zacienia częściowo panele. Cień "ślizga" się do ok 10:30 po panelach. Potem jest cała produkcja a po południu, pewnie tak po 14 po drugim stringu. Czy w takiej sytuacji lepiej to połączyć w szereg czy też puścić oddzielnie i połączyć w falowniku? Mam falownik FoxESS T6, on ma możliwość podłączenia dwóch oddzielnych stringów. Monter powiedział, że lepiej w mojej sytuacji puścić kable od dwóch stringów oddzielnie do falownika. Chodzi o to, że ten produkcja z danej sekcji/stringa jest uwarunkowana przez zacieniony panel. Nie ma optymalizatorów ale też cień nie jest duży a od tej 10:30 w zasadzie zanika - czyli w okresie największej produkcji.

Hmm, być może niekoniecznie najlepiej jest prowadzić oddzielne kable od dwóch stringów do falownika i może połączyć je w szereg na dachu?

Jaka jest Twoja opinia?

Przy tym przekroju 3,2 spadek będzie 1% na stringu, przy zejściu z dachu 4 przewodami ale stringi połączone szeregowo mamy też 1% dla całej instalacji i tu straty będą identyczne tj. ok. 60W, przy łączeniu w szereg już na dachu spadek to 0,5% i straty o połowę mniejsze.

Ale tu takimi stratami to bym się nie przejmował, bardziej bym się martwił tymi kabelkami które chcesz użyć, czy on jest na napięcie 1000V? widzę że instalacja na ładnym dachu i jakieś kabelki niedostosowane do PV chcesz stosować, pociągnij takie jk w normie w podwójnej izolacji 4mm2 nawet 4 żyły, już te straty będą mniejsze i będziesz miał możliwość i 2 stringów i szeregowego.

Jeżeli panel posiada diody bypass to zacienienie jednego czy dwóch modułów nie zepsuje całego stringu, odetnie tylko to co zacienione, czasami będzie to 1/3, 2/3 w obrębie zacienionego modułu lub cały moduł

Dziękuję Ci ponownie za fajne wytłumaczenie tematu i życzliwość na forum.

Tak tytułem wyjaśnienia, przewody solarne mam w porządku. To są przewody wg normy czyli w podwójnej, odpowiedniej izolacji i pewnie wg producenta mają 4mm2. W praktyce jednak, po zmierzeniu średnicy żył przewodu i ich ilości a następnie wyliczeniu ze wzoru na przekrój wychodzi, że sumarycznie przewód ma 3,2mm2. Tak czy inaczej dobrze, że się mieści w tym dopuszczalnym 1%.

Mam jeszcze dwa pytania, jeśli to nie kłopot to napisz co sądzisz na poniższe tematy.

1) Chodzi o kwestię zacienienia. Z tego co wykapowałem po przeczytaniu poniższego artykułu:

https://teplo.pl/jak-zacienienie-paneli-fotowoltaicznych-wplywa-na-wydajnosc-instalacji/

to dość istotna sprawa. Akurat mnie dotyczy bo jak widać, mam dosyć wysoki komin i jego cień rzutuje na panele.

Wydaje mi się, że można było lepiej zaprojektować położenie paneli ponieważ obszary objęte odcięciem w module są ułożone wzdłuż dłuższych boków, tak jak to jest zilustrowane na poniższym obrazku:

https://zapodaj.net/78fc5ae53dc25.jpg.html

Jeśli dobrze rozumuję to ułożenie niektórych paneli nie w pionie lecz w poziomie było by w moim przypadku korzystniejsze, na przykład dwóch paneli oznaczonych w kółku:

https://zapodaj.net/32b40b8749d51.jpg.html

Nie wiem w jakim stopniu zmiana ułożenia by wpłynęła na uzysk mocy a stelaż mam już zamontowany. Nie było by problemem go przerobić (mam montaż do rąbków stojących) ale naprawdę nie wiem czy to miało by sens?

Jeśli masz w tym temacie wiedzę to napisz czy warto zmienić położenie choćby tych dwóch paneli czy po prostu już sobie teraz tym nie zaprzątać głowy.

2) Obecnie mam przeprowadzone dwie pary kabli od każdego stringa do falownika oddzielnie. Falownik FoxESS T6 ma wejścia dla dwóch stringów. Akurat ja mam je na jednej połaci dachu, natomiast w mojej sytuacji z zacienieniem od komina instalator zasugerował, żeby tak zrobić ze względu na to, że w takiej sytuacji zacienienie nie będzie wpływało na całość modułów a tylko na jedną sekcję. Jeśli takie podłączenie jest sensowne to ok.

Napisałeś jednak, że można połączyć wszystkie panele w szereg i jak rozumiem wówczas połączyć obwód do jednego wejścia falownika.

Czy to rozwiązanie może być korzystniejsze jeśli chodzi o uzysk mocy czy niekoniecznie?

Nie wiem jak działa falownik FoxESS - czy optymalizuje pracę instalacji dla możliwie najlepszej wydajności?

Na przykład czy zsumuje napięcia z dwóch stringów podłączonych do jego dwóch wejść na przykład po to, by instalacja startowała szybciej - gdy tylko suma obu obwodów da napięcie 160V czyli startowe falownika?

Jakie są korzyści w sytuacji, gdy podłączymy panele w jeden obwód na dachu a jakie, gdy utworzymy dwa stringi i podepniemy do falownika do oddzielnych wejść?

Czyli według Ciebie najlepiej połączyć wszystkie panele na dachu szeregowo i puścić 2 kable do falownika?

A co z zacienieniem? Czy w przypadku połączenia wszystkich paneli w całość nie będzie powodowało większych strat niż rozdzielenie na dwa stringi?

Poniżej rysunek wejść falownika, może do czegoś się przyda. On ma po dwa wejścia na każdym MPPT (MPPT1 - PV1+PV2 oraz MPPT2 - PV3+PV4). Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie w tym przypadku ale na wszelki wypadek pytam:

https://zapodaj.net/d4f81ceeae9cf.png.html

O ile dobrze pamiętam to dwa stringi zostały podłączone do PV1 i PV2 czyli pod MPPT1. Oba obwody mają własne ograniczniki przepięć dc 1000V zamontowane tuż przed falownikiem.

Nie wiem w jaki sposób falownik "kalkuluje" moc z obu obwodów, nie znam zasady działania takiego urządzenia. Być może, ale to tylko mój domysł, w jakiś sposób optymalizuje moc z obu obwodów a nie na przykład tylko "na sztywno" łączy je w szereg lub równolegle jak zwykła listwa zaciskowa. Jeśli tak jest to może sensownie to zostało podłączone, czyli poprowadzone przewody oddzielnie od obu stringów do oddzielnych wejść falownika na jednym MPPT a nie połączone w szereg na dachu. Jaki inny sens miałoby wyprowadzenie dwóch wejść na jedno MPPT w takich urządzeniach?

Jedyne logiczne wytłumaczenie obecnego poprowadzenia przewodów (czyli od dwóch stringów niezależnie do falownika), które widzę na obecną chwilę jest takie, że falownik w jakiś sposób optymalizuje moc dostarczoną z obu obwodów.

Dzięki za wiadomość o wejściach w T6. Zasugerowałem się instrukcją, nie miałem jak zobaczyć dzisiaj falownika.

W takim razie mam dwa stringi, które są ulokowane na jednym dachu podłączone do oddzielnych MPPT w falowniku.

Czy tak pozostawić, biorąc pod uwagę zacienienie od komina, które rano ślizga się po jednym stringu a po południu zaczyna zachodzić na drugi czy też połączyć na dachu stringi w szereg?

Załączę ponownie zdjęcie dal ułatwienia poglądu:

https://zapodaj.net/cef304d5e894f.jpg.html

Czym się kierować wybierając daną opcję, co brać pod uwagę?

D

Czy tak pozostawić, biorąc pod uwagę zacienienie od komina, które rano ślizga się po jednym stringu a po południu zaczyna zachodzić na drugi czy też połączyć na dachu stringi w szereg?

Załączę ponownie zdjęcie dal ułatwienia poglądu:

https://zapodaj.net/cef304d5e894f.jpg.html

Czym się kierować wybierając daną opcję, co brać pod uwagę?

Cienie od tego "Batorego" i tak będą dłuższe niż te na zdjęciu.

RslaofS.jpeg