Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zawsze osiądzie i zawsze będzie spierniczał. Z gładkiej powierzchni szybciej...Zrób coś, żeby się pozbyć problemu kurzu, przyznam Ci rację. Impregnat to czarodziej w leczeniu syfa pudrem...

Impregnat dałem, żeby oprócz kurzu nie fruwało coś jeszcze - wietrzenie insolacyjne.

Edytowane przez animuss

Forest kiedyś pisał o takim patencie - rura FLEX łącząca kratki nawiewne i wywiewne pozwijana wewnątrz obudowy w kilka zwojów. Pono zero kurzu.

Łatwiej utrzymać czystość wewnątrz takiej/takich rur niż w obudowie kominka...... W domu odkurzamy , przynajmniej powinniśmy często i dokładnie ,wewnątrz obudowy kominkowej mało kto to robi.... . Pomysł aby w zamkniętych obudowach poprowadzić taka rurę miał inny sens . Oczywiście pozostaje pytanie jaki wkład kominkowy można legalnie zmontować do obudowy niewentylowanej .

Slajd3.jpg

• 2 weeks później...

Complicated i wyłącznie dla samorobów pełnych samozaparcia :( Chociaż skuteczne.

W inspiracjach kominkowych pokazywałam chyba trochę mniejsze, ale skuteczne urządzenia. Piotr też co polecał.

Muszę pomału zamawiać kominy... Pytanie brzmi jaką średnicę dać, w projekcie jest fi200. Kominek planuję zastosować taki: https://www.romotop.pl/wklady-kominkowe-heat/heat-r-l-2g-s-50-44-33-13-23-narozny-wklad-kominkowy-z-gieta-laczona-szyba albo coś podobnego o małej mocy. Teraz tak myślę czy może nie wystarczyłoby fi160? Różnica między 160 a 200 żadna ale czy w tym przypadku przewymiarowanie komina w stosunku do wkładu będzie miało jakieś znaczenie?

Muszę pomału zamawiać kominy... Pytanie brzmi jaką średnicę dać, w projekcie jest fi200. Kominek planuję zastosować taki: https://www.romotop.pl/wklady-kominkowe-heat/heat-r-l-2g-s-50-44-33-13-23-narozny-wklad-kominkowy-z-gieta-laczona-szyba albo coś podobnego o małej mocy. Teraz tak myślę czy może nie wystarczyłoby fi160? Różnica między 160 a 200 żadna ale czy w tym przypadku przewymiarowanie komina w stosunku do wkładu będzie miało jakieś znaczenie?
Ja bym dał 180...

Jeżeli zamontujesz wkład z zamkniętą komorą spalania (dość szczelną), to nie ma prawie żadnego znaczenia dla palenia czy

przekrój komina masz fi160, 180 czy 200.

Większe znaczenie będzie miał przekrój dolotu powietrza z zewnątrz, jaki ukryjesz w posadzce/wpuścisz przez ścianę etc.

To od niego zależy ile tlenu dostarczysz kominkowi do spalania.

Ten romotop ma dolot fi120. Taki też przekrój powinieneś doprowadzić, względnie PCV 110, która w środku ma fi100 - też da radę.

A czy "przewymiarowanie" komina nie ułatwi rozpalania? Różnica w cenie niewielka, wymiary zewnętrzne pustaka zazwyczaj te same. Więc czemu nie 200? Urządzenie może kiedyś się zmieni - z kominem będzie trudniej. Edytowane przez Kaizen

Jeżeli zamontujesz wkład z zamkniętą komorą spalania (dość szczelną), to nie ma prawie żadnego znaczenia dla palenia czy

przekrój komina masz fi160, 180 czy 200.

Większe znaczenie będzie miał przekrój dolotu powietrza z zewnątrz, jaki ukryjesz w posadzce/wpuścisz przez ścianę etc.

To od niego zależy ile tlenu dostarczysz kominkowi do spalania.

Ten romotop ma dolot fi120. Taki też przekrój powinieneś doprowadzić, względnie PCV 110, która w środku ma fi100 - też da radę.

No dolot już mam doprowadzony 160 to się da redukcje na 120.

A czy "przewymiarowanie" komina nie ułatwi rozpalania? Różnica w cenie niewielka, wymiary zewnętrzne pustaka zazwyczaj te same. Więc czemu nie 200? Urządzenie może kiedyś się zmieni - z kominem będzie trudniej.

Słyszałeś o dekompresji ?

https://www.romotop.pl/wklady-kominkowe-heat/heat-r-l-2g-s-50-44-33-13-23-narozny-wklad-kominkowy-z-gieta-laczona-szyba albo coś podobnego o małej mocy. Teraz tak myślę czy może nie wystarczyłoby fi160?

Wystarczyłaby 160 .

Wybrałbym jednak model Romotop z szybą giętą KOD HR2SV13 [ prawy] HL2SV13 [ lewy ]

Edytowane przez Tomaszs131
Łączenie postów.

Wystarczyłaby 160 .

Wybrałbym jednak model Romotop z szybą giętą KOD HR2SV13 [ prawy] HL2SV13 [ lewy ]

No to tam jest w opcjach szyba gięta. Ja się głównie pytam czy jak dam fi200 boo tak mam w projekcie a różnica w cenie żadna prawie to będzie to miało jakiś wpływ na używanie wkładu okazjonalnie :D Tam i tak redukcja będzie musiała być z 200 na 150.