Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tutaj opisałem "wolnostojący" piecokominek... https://forum.muratordom.pl/showthread.php?171465-Kominek-jaki-komin-czym-pod%C5%82%C4%85czy%C4%87-gdzie-wyczystka&p=7588511&viewfull=1#post7588511

Tu więcej: http://blog.kominki-batura.pl/st-andrews/

Co do miejsc montażu....Robimy nie tylko w Szkocji :D. Ostatnio w Ostrzycy pod Zamościem i w Nowym Targu. Następny na pomorzu....Początek roku Finlandia....

Mam na parterze 60 metrów do ogrzania. Wentylacja grawitacyjna, otwarta klatka schodowa na piętro. Sypialnie są na górze. Dom nowy, szczelny, bez rekuperacji.

Mam sporo drzewa do spalenia, więc będę aktywnie korzystał.

Proszę Was o wsparcie w kwestii tego, który model będzie okej.

Zakładam, że akumulacja dodatkowa ma sens.

Dla jeszcze lepszej akumulacji proponują kształtki po 800 zł.

Wybieram już między piecami ROMOTOP EVORA.

Różnica między wersją zwykłą a AKUM to 500-1000 zł.

W takim razie mam do wyboru:

Evora 03 3600 PLN

Evora 03 AKUM 4200 PLN

Evora 02 (kamień) 3800 PLN

Evora 02 (kamień) AKUM 4900 PLN

Evora 04 (piaskowiec) 3800 PLN

Evora 04 (piaskowiec) AKUM 4400 PLN

Dzięki

Edytowane przez mishkanto

Mam na parterze 60 metrów do ogrzania. Wentylacja grawitacyjna, otwarta klatka schodowa na piętro. Sypialnie są na górze. Dom nowy, szczelny, bez rekuperacji.

Mam sporo drzewa do spalenia, więc będę aktywnie korzystał.

Proszę Was o wsparcie w kwestii tego, który model będzie okej.

Zakładam, że akumulacja dodatkowa ma sens.

Dla jeszcze lepszej akumulacji proponują kształtki po 800 zł.

Wybieram już między piecami ROMOTOP

Dzięki

Jak chcesz iść w kształtki, to lepiej poszukaj Zduna, który ci postawi pieco-kominek z akumulacją. Wyjdzie skuteczniej, a być może nawet taniej.

Romotopy to dobre piecyki, ale to tylko troszkę ceramiki i stal. Szybko się nagrzewa i szybko stygnie. Będziesz musiał dokładać, dokładać, dokładać.... szczapy, żeby uzyskiwać ciepło na krótko. Akumulacja zrobiona przez Zduna, to by ogrzać taką powierzchnię jak piszesz, napełnianie paleniska może 2 razy na dobę, a może tylko raz.

Romotopy to dobre piecyki, ale to tylko troszkę ceramiki i stal. Szybko się nagrzewa i szybko stygnie. .

Modele z dodatkową masą akumulacyjną , zdecydowanie cięższą od szamotu , posiadają spora pojemność cieplną . Pytanie ile kW potrzeba na ogrzanie TEGO domu ? 60 metrów w nowym budownictwie to może być godzinowa strata ciepła na poziomie 3kW....

OVALIS_02_AKUM_kamen_akumulacni_krbova_kamna_Romotop.jpg

Edytowane przez Zdun Darek B

Modele z dodatkową masą akumulacyjną , zdecydowanie cięższą od szamotu , posiadają spora pojemność cieplną

Sporą? Samych kafli na podłodze mam 2,8t. Wylewka grzewcza - ponad 25t. Ile tej masy dokladasz do kominka? Mniej, niz kleju do kafelków zuzyłem.

Mając na uwadze wyłącznie wklejenie reklamy, kto by się przejmował treścią....Można nawet prędkość policzyć jednostką kW :D

Druga sprawa szamot. "Niestety" jest relatywnie tani, więc tylko na sprzedaży, ciężko na nim zarobić. Trzeba by łapki ubrudzić. A pojemności cieplne ma też różne...

Swoją drogą, ciekawe jaka "stratę godzinową" generuje Audi z silnikiem 300 kW? ;)

Edytowane przez Kominki Piotr Batura

Witajcie,

Za kilka dni mam zamiar zalać chudziak. W planach mam kozę pokroju Romotop Evora, chociaż kto wie i może stanie zwykły kominek. Jaką rurę z dolotem zastosować? Miałem dawać PCV 160, ale może wystarczy 110? Zawsze to trochę mniej zimnego powietrza będzie pod budynkiem, tylko czy ma to jakieś znaczenie jeśli rura będzie w piasku pod chudziakiem?

• 2 weeks później...

Mam dwa pytania/wątpliwości/niepewności czy jakoś tak.

1.

Mam dylemat odnośnie podłogi pod kominkiem.

Obecnie mam poziom zero (wylewka betonowa na poziomie fundamentów) i pną się ściany nośne.

Ostatnio zacząłem myśleć o kominku . Jak przygotować podłogę?

Ogólnie na obecny beton planowane jest 20cm styropianu + 6cm wylewki (pod kominkiem zbrojenie stalową siatką posadzkową).

Czy to jest OK czy może pod kominkiem wzmocnić inaczej albo dać mniej styropianu i zrobić grubsza wylewkę?

2.

Jaki robić komin? Planuję kominek/piecokominek dogrzewająco-klimatyczny. Raczej nie jako istotne źródło ogrzewania.

W umowie budowy domu mam takie cosik - "Komin systemowy spalinowy KOM-WENT (z wkładem ceramicznym fi 200)"

Nada się? Zmienić? Na co zwrócić uwagę?

Dzień dobry

Chciałabym prosić o radę...

Planujemy wymurować na zadaszonym tarasie coś w rodzaju paleniska z wiszącym nad nim okapem. Usytuowane ma być w narożniku i będzie posiadało tylko dwie ścianki (oczywiście odpowiednio przygotowane), a reszta ma być otwarta. Komin naturalnie mamy, bo projekt przewidywał kominek zewnętrzny (uprzedzając pytanie o wymiary: 40x40 i z 7-8m wysokości).

Wiemy co i jak z materiałami, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji w jakiej odległości od paleniska powinien być okap. Boję się sytuacji, że dym zamiast iść w komin będzie snuł się po tarasie i dlatego bardzo proszę o opinie.