Kominki Piotr Batura 01.09.2018 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2018 Skrzynki wyczyściłem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.09.2018 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2018 Tutaj opisałem "wolnostojący" piecokominek... https://forum.muratordom.pl/showthread.php?171465-Kominek-jaki-komin-czym-pod%C5%82%C4%85czy%C4%87-gdzie-wyczystka&p=7588511&viewfull=1#post7588511 Tu więcej: http://blog.kominki-batura.pl/st-andrews/ Co do miejsc montażu....Robimy nie tylko w Szkocji . Ostatnio w Ostrzycy pod Zamościem i w Nowym Targu. Następny na pomorzu....Początek roku Finlandia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 05.09.2018 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 Piotrek .....czemu tak daleko chleba szukasz ? Czyżby bliżej już Ciebie nie chcieli ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.09.2018 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 Pewnie ciekawsze piecokominki i lepiej płatne zadania.Dlaczego by nie ?I przy okazji można pozwiedzać ciekawe miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.09.2018 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 Piotrek .....czemu tak daleko chleba szukasz ? Czyżby bliżej już Ciebie nie chcieli ???Właśnie zamontowałem kominek w Wągrowcu. Chcą, tylko ja byle czego nie sprzedaję.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 10.09.2018 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2018 Jak masz w ofercie dobre to jesteś "drogi"......Kupią tanie=najlepsze a potem płacz że szyba brudna itd itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mishkanto 11.09.2018 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2018 (edytowane) Mam na parterze 60 metrów do ogrzania. Wentylacja grawitacyjna, otwarta klatka schodowa na piętro. Sypialnie są na górze. Dom nowy, szczelny, bez rekuperacji.Mam sporo drzewa do spalenia, więc będę aktywnie korzystał. Proszę Was o wsparcie w kwestii tego, który model będzie okej. Zakładam, że akumulacja dodatkowa ma sens. Dla jeszcze lepszej akumulacji proponują kształtki po 800 zł. Wybieram już między piecami ROMOTOP EVORA.Różnica między wersją zwykłą a AKUM to 500-1000 zł. W takim razie mam do wyboru: Evora 03 3600 PLNEvora 03 AKUM 4200 PLNEvora 02 (kamień) 3800 PLNEvora 02 (kamień) AKUM 4900 PLNEvora 04 (piaskowiec) 3800 PLNEvora 04 (piaskowiec) AKUM 4400 PLN Dzięki Edytowane 11 Września 2018 przez mishkanto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.09.2018 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2018 My mamy za Ciebie wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.09.2018 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2018 Mam na parterze 60 metrów do ogrzania. Wentylacja grawitacyjna, otwarta klatka schodowa na piętro. Sypialnie są na górze. Dom nowy, szczelny, bez rekuperacji. Mam sporo drzewa do spalenia, więc będę aktywnie korzystał. Proszę Was o wsparcie w kwestii tego, który model będzie okej. Zakładam, że akumulacja dodatkowa ma sens. Dla jeszcze lepszej akumulacji proponują kształtki po 800 zł. Wybieram już między piecami ROMOTOP Dzięki Jak chcesz iść w kształtki, to lepiej poszukaj Zduna, który ci postawi pieco-kominek z akumulacją. Wyjdzie skuteczniej, a być może nawet taniej. Romotopy to dobre piecyki, ale to tylko troszkę ceramiki i stal. Szybko się nagrzewa i szybko stygnie. Będziesz musiał dokładać, dokładać, dokładać.... szczapy, żeby uzyskiwać ciepło na krótko. Akumulacja zrobiona przez Zduna, to by ogrzać taką powierzchnię jak piszesz, napełnianie paleniska może 2 razy na dobę, a może tylko raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 15.09.2018 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2018 (edytowane) Romotopy to dobre piecyki, ale to tylko troszkę ceramiki i stal. Szybko się nagrzewa i szybko stygnie. . Modele z dodatkową masą akumulacyjną , zdecydowanie cięższą od szamotu , posiadają spora pojemność cieplną . Pytanie ile kW potrzeba na ogrzanie TEGO domu ? 60 metrów w nowym budownictwie to może być godzinowa strata ciepła na poziomie 3kW.... Edytowane 15 Września 2018 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 15.09.2018 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2018 A co to za nowa jednostka "kW...". Dodatkowa masa o wadze? Co to jest spora pojemność cieplna, jakieś konkrety? Jak przystało na solidnego sprzedawcę wypadało by klienta nie mamić a informować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.09.2018 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2018 Modele z dodatkową masą akumulacyjną , zdecydowanie cięższą od szamotu , posiadają spora pojemność cieplną Sporą? Samych kafli na podłodze mam 2,8t. Wylewka grzewcza - ponad 25t. Ile tej masy dokladasz do kominka? Mniej, niz kleju do kafelków zuzyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 15.09.2018 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2018 A co to za nowa jednostka "kW... ... Pewnie kilowat, choć nie taki on nowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 15.09.2018 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2018 Pewnie kilowat, choć nie taki on nowy... Jednostkę mocy kW znam ale to miała być "godzinowa strata ciepła" w jednostkach "kW..." stąd pytanie;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.09.2018 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 (edytowane) Mając na uwadze wyłącznie wklejenie reklamy, kto by się przejmował treścią....Można nawet prędkość policzyć jednostką kW Druga sprawa szamot. "Niestety" jest relatywnie tani, więc tylko na sprzedaży, ciężko na nim zarobić. Trzeba by łapki ubrudzić. A pojemności cieplne ma też różne... Swoją drogą, ciekawe jaka "stratę godzinową" generuje Audi z silnikiem 300 kW? Edytowane 16 Września 2018 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablikos 18.09.2018 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Witajcie, Za kilka dni mam zamiar zalać chudziak. W planach mam kozę pokroju Romotop Evora, chociaż kto wie i może stanie zwykły kominek. Jaką rurę z dolotem zastosować? Miałem dawać PCV 160, ale może wystarczy 110? Zawsze to trochę mniej zimnego powietrza będzie pod budynkiem, tylko czy ma to jakieś znaczenie jeśli rura będzie w piasku pod chudziakiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.09.2018 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Nie ma znaczenia, więc daj 160. Zredukować można zawsze, pogrubić ciężkawo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 30.09.2018 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Mam dwa pytania/wątpliwości/niepewności czy jakoś tak. 1.Mam dylemat odnośnie podłogi pod kominkiem.Obecnie mam poziom zero (wylewka betonowa na poziomie fundamentów) i pną się ściany nośne.Ostatnio zacząłem myśleć o kominku . Jak przygotować podłogę? Ogólnie na obecny beton planowane jest 20cm styropianu + 6cm wylewki (pod kominkiem zbrojenie stalową siatką posadzkową).Czy to jest OK czy może pod kominkiem wzmocnić inaczej albo dać mniej styropianu i zrobić grubsza wylewkę? 2.Jaki robić komin? Planuję kominek/piecokominek dogrzewająco-klimatyczny. Raczej nie jako istotne źródło ogrzewania.W umowie budowy domu mam takie cosik - "Komin systemowy spalinowy KOM-WENT (z wkładem ceramicznym fi 200)"Nada się? Zmienić? Na co zwrócić uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 30.09.2018 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Jak pisze Piotr to lepszy będzie stalowy dwuścienny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlNop 01.10.2018 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2018 Dzień dobry Chciałabym prosić o radę... Planujemy wymurować na zadaszonym tarasie coś w rodzaju paleniska z wiszącym nad nim okapem. Usytuowane ma być w narożniku i będzie posiadało tylko dwie ścianki (oczywiście odpowiednio przygotowane), a reszta ma być otwarta. Komin naturalnie mamy, bo projekt przewidywał kominek zewnętrzny (uprzedzając pytanie o wymiary: 40x40 i z 7-8m wysokości). Wiemy co i jak z materiałami, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji w jakiej odległości od paleniska powinien być okap. Boję się sytuacji, że dym zamiast iść w komin będzie snuł się po tarasie i dlatego bardzo proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts