Kaizen 06.12.2018 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Mam nowy kominek zamontowany w maju tego roku. Jaka wentylacja? Sprawdzona, że działa prawidłowo? Podłączenie powietrza z zewnątrz jaką średnicą i jak wyprowadzona? Ten temat widziałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 07.12.2018 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Poprawna odpowiedź przy oglądaniu przez internet jest praktycznie niemożliwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 08.12.2018 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 Andusia, kratkowe kominki mają jakiś błąd konstrukcyjny w szybrze sterującym dolotem powietrza. Bywa, że ciągadło spada z zaczepu w pozycji zamknięte. Wprawdzie ten szyber nigdy nie zamyka się całkowicie, ale zasunięty dostarcza za mało powietrza. Wtedy drewno głównie dymi. Nie ma jak wytworzyć się ciąg kominowy, bo nie rozgrzewają się rury i komin. Dym wydostaje się do pomieszczenia, a ogień prędzej czy póżniej zostaje zaduszony. A jeśli uda się początkowo dobrze rozpalić (choć nie wiem co u ciebie oznacza dobrze, jak mocno się pali i ile czasu), to przy otwarciu drzwiczek występuje coś takiego jakby cofanie dymu. Nie wiem na 100% czy to oto chodzi, ale w naszym kominku właśnie coś takiego wystąpiło i zablokowany zamknięty szyber powietrzny był tego powodem. Spróbuj palić przy lekko uchylonych drzwiczkach i otwartym nieco oknie. Czy to dymienie nadal występuje? Poza tym, z tego co piszesz wydaje mi się, że źle dokładasz drewno. To też może mieć znaczenie. Drewno dokłada się, gdy nie ma już płomienia, a tylko mocny czerwony żar. Wtedy szyber powietrzny powinien być w pozycji otwarte maksymalnie, a drzwiczki wkładu zamknięte. Drewno rozpali się od żaru. Nie napisałaś też jak rozpalasz w kominku. Czy rozpalasz jak ognisko, czy też metodą „do góry nogami”, czyli: jak radzi na blogu Piotr Batura http://blog.kominki-batura.pl/czy-mozna-palic-do-gory-nogami/ i jak pkazuje fim Spartherm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 08.12.2018 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 Andusia, kratkowe kominki mają jakiś błąd konstrukcyjny w szybrze sterującym dolotem powietrza. Bywa, że ciągadło spada z zaczepu w pozycji zamknięte. Wprawdzie ten szyber nigdy nie zamyka się całkowicie, ale zasunięty dostarcza za mało powietrza. Wtedy drewno głównie dymi. Nie ma jak wytworzyć się ciąg kominowy, bo nie rozgrzewają się rury i komin. Dym wydostaje się do pomieszczenia, a ogień prędzej czy póżniej zostaje zaduszony. A jeśli uda się początkowo dobrze rozpalić (choć nie wiem co u ciebie oznacza dobrze, jak mocno się pali i ile czasu), to przy otwarciu drzwiczek występuje coś takiego jakby cofanie dymu. Nie wiem na 100% czy to oto chodzi, ale w naszym kominku właśnie coś takiego wystąpiło i zablokowany zamknięty szyber powietrzny był tego powodem. Spróbuj palić przy lekko uchylonych drzwiczkach i otwartym nieco oknie. Czy to dymienie nadal występuje? Poza tym, z tego co piszesz wydaje mi się, że źle dokładasz drewno. To też może mieć znaczenie. Drewno dokłada się, gdy nie ma już płomienia, a tylko mocny czerwony żar. Wtedy szyber powietrzny powinien być w pozycji otwarte maksymalnie, a drzwiczki wkładu zamknięte. Drewno rozpali się od żaru. Nie napisałaś też jak rozpalasz w kominku. Czy rozpalasz jak ognisko, czy też metodą „do góry nogami”, czyli: jak radzi na blogu Piotr Batura http://blog.kominki-batura.pl/czy-mozna-palic-do-gory-nogami/ i jak pkazuje fim Spartherm Do tego co napisałaś, dodam to co podlinkował Kaizen....To może być również problem źle osadzonego deflektora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adusia030 08.12.2018 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 Doprowadzenie powietrza mamy z zewnatrz.Rzeczywiście dokładnie opału robimy gdy jeszcze pali się, jest ogień.Ale wydaje mi się że jak w kominku pali się ładny ogień i otwiera się drzwiczki to dym powinien uciekać do komina a u nas cześć tak a cześć na pomieszczenie.Tak jakby dymu bylo za duzo i nie miescil sie.Dopływ powietrza raczej ok bo rozpala się dobrze i na otwartym dolocie ogień jest ogromny.Tylko to otwieranie i dokładnie jest problemem.Maz zdemontował jeden deflektor ale to nic nie pomogło.A jak można polepszyc ciąg może jest za słaby? Czy strażak na kominie coś zmieni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 08.12.2018 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 A jakiej wysokości masz komin? i jaki: tradycyjnyceglany, ceramiczny, czy stalowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 08.12.2018 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 A ktoś zapytał adusię czy zamyka ten dopływ powietrza zewnętrznego przed otwarciem drzwiczek kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adusia030 08.12.2018 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 Zmniejszam dopływ ale nie zamykam całkowicie bo wtedy dopalający się ogień dusi się i powstaje mnóstwo dymu, który po otwarciu drzwiczek wypada na pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 08.12.2018 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 Zmniejszam dopływ ale nie zamykam całkowicie bo wtedy dopalający się ogień dusi się i powstaje mnóstwo dymu, który po otwarciu drzwiczek wypada na pomieszczenie. Powstaje mnóstwo dymu, palisz mokrym. Zamknij całkowicie dopływ powietrza i chwilkę po tym uchyl drzwiczki, odczekaj aż pojawią się płomienie i wtedy uchyl drzwiczki, wolno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.12.2018 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Manipulowanie dolotem podczas otwierania drzwi jest bezcelowe. Powtórzę pytanie Pestki. Jaki masz ten komin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adusia030 09.12.2018 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Mamy komin systemowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.12.2018 01:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 Adusia, to jeszcze wysokość komina podaj To też ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adusia030 10.12.2018 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 Komin ma 9 metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.12.2018 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 Komin ma 9 metrów Był sprawdzany? Nic w nim nie popękało, tzn. ceramika nie pękła, nie zatkała przelotu częściowo? Od początku tej dyskusji kołacze mi się pytanie - gdy kominek został podłączony, czy i kto go sprawdzał? Kto po raz pierwszy rozpalał? Czy zostałaś poinstruowana jak robić to prawidłowo, jak posługiwać się szybrem powietrznym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 10.12.2018 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 Mamy komin systemowyBry. Średnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicponeq 11.12.2018 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 Hej mam dylemat , jak odizolować wkład od podłogi drewnianej(parkiet)na drewnianym stropie!!! Ktoś pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 13.12.2018 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Czy w kominku z płaszczem wodnym pali się jakoś gorzej niż w zwykłym? Będę miał pompę ciepła, kominek do nastroju, delikatnego ograniczenia wydatków za prąd na ogrzewanie oraz jako zabezpieczenie na największe mrozy czy brak prądu (z awaryjnym zasilaniem obiegówek i sterowania idzie sobie poradzić). Jakiej firmy kominki warto brać pod uwagę? PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.12.2018 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Hej mam dylemat , jak odizolować wkład od podłogi drewnianej(parkiet)na drewnianym stropie!!! Ktoś pomoże?Jaki to będzie kominek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.12.2018 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Czy w kominku z płaszczem wodnym pali się jakoś gorzej niż w zwykłym? Będę miał pompę ciepła, kominek do nastroju, delikatnego ograniczenia wydatków za prąd na ogrzewanie oraz jako zabezpieczenie na największe mrozy czy brak prądu (z awaryjnym zasilaniem obiegówek i sterowania idzie sobie poradzić). Jakiej firmy kominki warto brać pod uwagę? Pozdrawiam KarolPalenie w wodniaku dla nastroju, to jak jazda IVECO na niedzielny spacer....Z kolei alternatywą jest wszystko co nie współpracuje z systemem zasilanym pompą i prądem. W razie awarii instalacji lub przerwy w dostawie prądu, nie napalisz również w kominku wodnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 13.12.2018 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Dzięki za odpowiedź. To dość jasne porównanie, czyli dobrze słyszałem. Na czym polega problem? Kominek jest zimny, dłużej się nagrzewa - o to chodzi? Co z tym dalej się dzieje? PS. W razie awarii instalacji lub przerwy w dostawie prądu, nie napalisz również w kominku wodnym. =>(z awaryjnym zasilaniem obiegówek i sterowania idzie sobie poradzić). Bardzo fajne było by grzanie w kominku całego domu a nie tylko części dziennej. Mam 100% podłogówki, taki kominek grzał by najdalej odsunięty pokój jak prawie każdy inny. No ale nie nastawiam się już tak bardzo na PW. Myslałem o zbudowaniu/ kupnie wymiennika na komin ale widzę jak z tego sączy się smoła na zdjęciach więc chyba to też odpada Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts