Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

Dzięki wam :)

Dostałem dziś ofertę , ROBIREN Fireplaces APZ 12S plus nasada kumulacyjna

Całość się zamknie w 15tys, gwarancja na 11 lat - to chyba dobre wiadomości dlamnie :)

Powiedzcie coś o tym kominku ?? Dobre to ?? Ja chciałem Romotopa ale moje doświadczenie jest zerowe wiec zostane przy tym co wybrał znawca

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki wam :)

Całość się zamknie w 15tys, gwarancja na 11 lat - to chyba dobre wiadomości dlamnie :)

Powiedzcie coś o tym kominku ?? Dobre to ?? Ja chciałem Romotopa ale moje doświadczenie jest zerowe wiec zostane przy tym co wybrał znawca

Prześlij szczegóły na priv....

Jako osoba ciekawa, gdy chodzi o kominki i inne paleniska, weszłam na stronę tego znawcy, o którym pisze Matall i... oświećcie mnie czym różnią się te wymienniki ciepła od tych proponowanych przez OWO? Na mój babski rozum niczym.

Matall, czego ty taki uparty jesteś i jak ci dobrze tu radzą, że masz robić palenisko zduńskie, to napalasz się na jakiś erzatz. Piotr, Animuss i inni doskonale znają się na rzeczy. Pierwszy, bo jest poprostu najprawdziwszym Zdunem z potężną wiedzą i wieloletnim doświadczeniem. Drugi (Animuss) wie o czym mówi bo sam z pomocą forumowych Zdunów postawił palenisko. Nie to co ten dzieciak z Robirenu, który mistrzowskie papiery z oceną „dobry” otrzymał zaledwie 5 lat temu i to nie od cechu Zdunów. To co ci wciska niestety wywołało moją opinię. Rezygnujesz na dodatek z naprawdę dobrego czeskiego wkładu, do którego tym robirenowym, jak sądzę, diablo daleko, bo doświadczenie w porównaniu z Romotopem mają malutkie.

No, ale w końcu twoja sprawa, skoro chcesz wywalić grubą kasę, bo ktoś mydli ci oczy 11-letnią gwarancją. Pomyśl, czy to może być prawda? Takiej gwarancji nie dają nawet najstarsze i najlepiej oceniane na rynku firmy produkujące wkłady kominkowe.

Ile to waży?

Co do gwarancji - wczytaj się dokładnie w warunki. Często są takie, że to tylko marketing i lepiej wygląda rękojmia.

Jako osoba ciekawa, gdy chodzi o kominki i inne paleniska, weszłam na stronę tego znawcy, o którym pisze Matall i... oświećcie mnie czym różnią się te wymienniki ciepła od tych proponowanych przez OWO? Na mój babski rozum niczym.

Matall, czego ty taki uparty jesteś i jak ci dobrze tu radzą, że masz robić palenisko zduńskie, to napalasz się na jakiś erzatz. Piotr, Animuss i inni doskonale znają się na rzeczy. Pierwszy, bo jest poprostu najprawdziwszym Zdunem z potężną wiedzą i wieloletnim doświadczeniem. Drugi (Animuss) wie o czym mówi bo sam z pomocą forumowych Zdunów postawił palenisko. Nie to co ten dzieciak z Robirenu, który mistrzowskie papiery z oceną „dobry” otrzymał zaledwie 5 lat temu i to nie od cechu Zdunów. To co ci wciska niestety wywołało moją opinię. Rezygnujesz na dodatek z naprawdę dobrego czeskiego wkładu, do którego tym robirenowym, jak sądzę, diablo daleko, bo doświadczenie w porównaniu z Romotopem mają malutkie.

No, ale w końcu twoja sprawa, skoro chcesz wywalić grubą kasę, bo ktoś mydli ci oczy 11-letnią gwarancją. Pomyśl, czy to może być prawda? Takiej gwarancji nie dają nawet najstarsze i najlepiej oceniane na rynku firmy produkujące wkłady kominkowe.

Nie jestem uparty bo inaczej bym tu nie pisał tylko został przy tym co sam wybrałem :) ,decyzja jeszcze nie podjęta ,

Z facebook jak mi pisaliście żebym napisał do forum zdunów wysłali mnie to tego goscia z Gryfic (Feniks) i on dał mi ta ofertę

Pestka56 a czy to palenisko Zdunskie jak postawie zmieszczę się w 15tys pln ??

Ja ci radzę dogadaj się z Piotrem Baturą. On nie przesadza z cenami, a to Zdun „pełną gębą” i na pewno znajdzie takie rozwiązanie, żebyś był zadowolony. Poczytaj co ostatnio napisała o swoim śmig_śmigalska po chyba 4 latach użytkowania :) Nie pamiętam, w którym wątku kominkowym ostatnio pisała (na moją prośbę), ale trochę jest też tutaj https://forum.muratordom.pl/entry.php?129302-Z-%C5%BCycia-%C5%9Amigalskich

Wieszaczki fajne ma! :D A wiesz ile szamotu jest w środku? :cool:

Ma szybę zespoloną.

Pamiętam, ktoś przebąkiwał, że nie był zły.

Robirena użytkuję trzeci sezon jako główne źródło ogrzewania więc mogę coś tam powiedzieć. Po prostu palę w nim codziennie w sezonie grzewczym.

Obecnie użytkuję dwa kominki: w domu, w którym przejściowo mieszkam jest właśnie robiren, a w domu do którego mam nadzieję się w tym roku przeprowadzę jest brunner. Dlatego piszę o obydwu firmach w różnych wątkach. O robirenie nie mogę złego słowa powiedzieć, tym bardziej, że jego cena jest bardzo dostępna dla przeciętnego kowalskiego.

Wieszaki dociążające, bo na księżycu mniejsza grawitacja. :lol2:

Edytowane przez animuss

Ma szybę zespoloną.

Pamiętam, ktoś przebąkiwał, że nie był zły.

Wieszaki dociążające, bo na księżycu mniejsza grawitacja. :lol2:

Ten ktoś dalej przebąkuje i podtrzymuje swoje zdanie. Uważam, że stosunek ceny do jakości jest korzystny jeżeli mówimy o wkładzie. Natomiast cytowanie mojej wypowiedzi w tutejszym kontekście czy APZ robirena można nazwać paleniskiem zduńskim i czy ich akumulacja ma sens jest delikatnie mówiąc naciągane bo akurat zupełnie nie o tym pisałem chwaląc robirena.

Błędne wnioski wyciągasz. O wkładzie wypowiadałem się z własnego doświadczenia. APZ nie znam, ale to co inni to piszą to nie tyle, że to są złe wkłady, ale że nie można ich nazwać zduńskimi. Być może w cenie APZ da się po prostu ulepić coś lepszego zduńskiego, co nie oznacza, że palenisko robirena jest kiepskie. O to trzeba pytać fachowców mających doświadczenie z tymi produktami.

Już piszę....:)

Piec w trakcie wykańczania (fugujemy). Technika zduńska mojego konceptu. Piec raczej 12 godzinny, bo to najrozsądniejsze w naszym klimacie. W górach wysokich i w Augustowie, można podkręcić parametry....Jeden taki piec, oczywiście odpowiednio modyfikowany, może ogrzewać do 200 m2. Większe domy lepiej grzać dwoma piecami. Jeden piec robimy wtedy duży drugi mały. Pozwala to na korzystanie z nich w miarę potrzeb (warunków atmosferycznych). Można uruchomić mały, można duży, można oba jak mróz trzaska i piździawka...... Większość powierzchni budynku grzeje promieniowanie podczerwone. Odległe, niedostępne miejsca można ogrzać powietrzem "goniąc" je tam kanałami podobnie jak w kominkach. Oczywiście duży piec (np jeden na 300 m2) też może być, ale jego główna zaleta: masa i bezwładność - czasem staje się kulą u nogi. Problem załatwia wówczas mała kózka towarzysząca piecuchowi, odpalana w ciepłe zimowe wieczory...jakich coraz więcej w naszym klimacie. Można też we wnętrzu dać wymiennik stalowy do szybkiego nagrzewania pomieszczeń ciepłym powietrzem. Kafle z Kaflarni Grochowskich...

Edytowane przez Kominki Piotr Batura